Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Snart släpps Batgirl på HBO Max

10 filmer och serier som spelades in men aldrig släpptes

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
13 juni 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
13 juni 2023

Produktionerna som spelades in men övergavs

Det är ingen nyhet att film- och serieprojekt överges till höger och vänster, men det är oftast under förproduktionen eller åtminstone långt innan inspelningen slutförts. Det finns dock ett och annat ökänt exempel på projekt som skrotats långt in i produktionen – ibland efter det färdigställts.

Warner Bros. Discovery tycks förra året föra någon form av inbördeskrig mot sitt eget varumärke HBO. Först plockades flera nordiska produktioner bort från streamingtjänsten, samtidigt som framtida satsningar på lokala marknader övergavs. Det följdes sedan upp av att flertalet filmer försvann från plattformen. I dag har HBO Max kort och gott blivit Max på många marknader.

Det mest anmärkningsvärda som skedde när bolaget började borra små hål i sin egen båt kom när det meddelades att man skulle skrota Batgirl helt och hållet – ett för många chockerande beslut med tanke på att inspelningen sedan länge hade avslutats; att filmen kostat över 90 miljoner dollar att producera och att den skulle vara mer eller mindre färdigklippt.

Beslutet att överge Batgirl var ovanligt, men det är inte den enda långt gångna produktionen som har kastats i papperskorgen. Till följd av Batgirls öde listade The Hollywood Reporter (THR) en rad andra ökända projekt som aldrig fick chansen att se dagens ljus – en lista som Filmtopp har modifierat en aning.

Här är 10 helt, eller till stor del, färdiginspelade produktioner som aldrig släpptes:

Batgirl

Batgirl – 10 inspelade filmer och serier som aldrig släpptes
Foto: Warner Bros.

Vi inleder givetvis listan med filmen som inspirerat den. Sedan det offentliggjordes att Batgirl inte kommer att lanseras har reaktionerna varit många. Beslutet från Warner Bros. Discovery har ifrågasatts kraftigt och de delaktiga i filmen har fått stöd från alla håll och kanter. Till och med herr Marvel Cinematic Universe, Kevin Feige, har trätt fram och visat stöd för filmens regissörer, trots att det är en film inom det rivaliserande DC Comics filmuniversum.

Det ryktas visserligen om att kvaliteten på Batgirl-filmen ska vara minst sagt undermålig, men med tanke på hur mycket bottenskrap som släpps på alla streamingtjänster är beslutet fascinerande. Inte minst med tanke på att filmen utan tvekan hade lockat en gedigen publik tack vare sin franchisetillhörighet och sina många stjärnor. Vid sidan om huvudrollsinnehavaren Leslie Grace fanns exempelvis namn som J.K. Simmons, Michael Keaton (som Bruce Wayne) och Brendan Fraser.

Scoob!: Holiday Haunt

Scoob! – 10 filmer och serier som aldrig släpptes
Scoob! (2020). Foto: Warner Bros.

I samband med att Warner Bros. Discovery visade långfingret till Batgirl, passade de också på att skrota ett annat projekt. Animerade Scoob!: Holiday Haunt, uppföljaren till Scoob! (2020), skulle landa på HBO Max i december, men så blir inte fallet. Inte heller kommer den att släppas någon annanstans.

Filmen ska ha kostat omkring 40 miljoner dollar, vilket är relativt lite för en animerad film. Med tanke på att Scooby-Doo-franchisen är relativt älskad, så är det konstigt att den inte får en chans varken på biografer eller HBO Max.

Star Wars: Detours

Star Wars: Detours är en animerad Star Wars-serie, skapad av bl.a. Seth Green och Matthew Senreich, som ger oss en skämtsam inblick i livet hos några av franchisens älskade karaktärer. Serien annonserades 2012, men kort därefter köptes Lucasfilm upp av Disney – som valde att lägga projektet på hyllan.

Vad som är fascinerande med Star Wars: Detours är att det finns hela 39 färdiga avsnitt och manus till ytterligare 62 stycken, enligt THR.

My Best Friend's Birthday – Quentin Tarantinos första film

Quentin Tarantino slog igenom med dunder och brak med De hänsynslösa (1992). Sedan dess har framgångssagan bara fortsatt med succé på succé. Vad många inte vet är att De hänsynslösa inte var Tarantinos långfilmsdebut. Fem år tidigare gjorde han nämligen den svartvita komedin My Best Friend's Birthday – en film som sägs ha varit 70 minuter lång, aldrig släpptes och ska ha försvunnit i sin helhet.

Klipp från filmen finns kvar på internet, men den kommer aldrig att släppas i sin tilltänkta form. Det verkar dock inte vara något som Tarantino lider av.

– Jag var otroligt generad, sa Tarantino om kvaliteten på filmen, i en intervju med Variety 1991.

Bloodmoon – Game of Thrones spin-off

Game of Thrones-universumet expanderar, närmast med House of the Dragon, den första spin-offen som kommer att lanseras. Planerna på att utvidga Game of Thrones till fler serier har funnits i flera år och House of the Dragon var inte den första spin-offen som sattes i rullning. Faktum är att ett pilotavsnitt till och med spelades in för prequel-serien Bloodmoon.

Bloodmoon var tänkt att utspela sig tusentals år före Game of Thrones och Naomi Watts ska ha haft en bärande roll. Trots att serien var del av HBO:s expansionssatsning, så fick den aldrig grönt ljus. Anmärkningsvärt nog ska inte ens Game of Thrones-skaparen George R.R. Martin ha fått se det inspelade pilotavsnittet, enligt THR.

Den ursprungliga Game of Thrones-piloten

Pilotavsnitt har alltid skrotats till höger och vänster i Hollywood. Även om det sker i mindre utsträckning nuförtiden, så var det länge en del av affärsmodellen i Hollywood att bedöma redan inspelade pilotavsnitt innan ett beslut om att gå vidare med dem fattades.

Att Bloodmoon-piloten inte ledde någonstans är därför inte någon anomali, och inte heller att det finns en aldrig släppt Game of Thrones-pilot som ser helt annorlunda ut från den som i slutändan lanserades. Vad som gör Bloodmoon nämnvärd är att det var en sådan storsatsning till följd av en existerande succé och vad som får den ursprungliga Game of Thrones-piloten att sticka ut är att den ska har varit ökänt medioker. Något som är fascinerande med tanke på hur erkänt bra det efterföljande pilotavsnittet blev.

– Det här är den största räddningsinsatsen i Hollywoods historia, ska manusförfattaren Craig Mazin (Chernobyl) ha sagt till David Benioff efter att ha sett båda pilotavsnitten.

The Day the Clown Cried – Jerry Lewis övergivna film

Den legendariske komikern och skådespelaren Jerry Lewis lyckades under sin karriär samla på sig fler framgångar än de flesta ens kan drömma om. Det var dock långt ifrån alla projekt under hans liv som var framgångssagor. Ett magplask ser han dock ut att ha hunnit stoppa innan det slutfördes helt och hållet.

Lewis drog undan mattan för The Day the Clown Cried – en film han regisserade, spelade huvudrollen i och hade skrivit – innan den var färdigställd. Anledningen till att Lewis övergav sitt projekt ska ha varit det känsliga ämnet och kvaliteten på arbetet.

– Ni kommer aldrig att se den. Ingen kommer någonsin se den, för jag skäms över det usla arbetet, sa Lewis i en intervju med Entertainment Weekly 2013.

Uncle Tom's Fairytales – Richard Pryors försvunna film

Från en legendarisk komiker till en annan. Även Richard Pryor har en omtalad film som aldrig fått se dagens ljus i sin helhet. Pryor skådespelar i filmen, som heter Uncle Tom's Fairytales, samt skrev och regisserade den. Ryktena kring varför filmen, från 1968, aldrig släpptes har varit många, men enligt Pryors änka ska han ha förstört grovklippningen av filmen efter ett bråk.

Material från filmen finns dock fortfarande tillgängligt och delar av den visades under en hyllning till Pryor 2005.

Tremors – rebooten som övergavs

Ytterligare ett pilotavsnitt som uppmärksammats för att inte ha lett någonstans är det för Tremors-serien som var på gång 2018. Tremors är ursprungligen en kultförklarad skräckkomedi från 1990 med Kevin Bacon i huvudrollen (svensk titel: Hotet från underjorden). Originalfilmens succé ledde till en mängd uppföljare som Bacon inte medverkade i. När filmen däremot skulle bli serie var han ombord på projektet och han verkar utan tvekan ha uppskattat vad de skapade.

– Vi gjorde en spelade in en utmärkt pilot utanför Albuquerque, återskapade staden, hade en fantastisk cast, regissör, författare och än i dag kan jag fortfarande inte förstå varför de inte vilka gå vidare med den, sa Bacon till Dread Central 2020.

I Love You, Daddy – Louis C.K:s skrotade film

Louis C.K:s film I Love You, Daddy var efterlängtad av komikerns fans. I rollbesättningen hittar vi en rad kända namn, bl.a. Chloë Grace Moretz, John Malkovic, Rose Byrne, Charlie Day, Edie Falco och Pamela Adlon, utöver Louis C.K. själv. Bara dagar innan premiären av filmen, i november 2017, tog saker och ting dock en vändning i och med att Louis C.K. anklagades av fem kvinnor för sexuellt ofredande. Filmens amerikanska distributör ställde in premiären och skrotade den strax därefter helt och hållet, varefter samma sak gjordes på den internationella marknaden.

Att ett stort fokus i filmen kretsar kring en äldre mans intresse av en flicka gjorde timingen ännu känsligare. Trots att Louis C.K. nu är tillbaka på scenerna har I Love You, Daddy, av förståeliga skäl, inte släppts.

BONUS: Seriously, Dude, I'm Gay

THR listar dessutom en hel del realityprojekt som aldrig fick luft under vingarna – och i de flesta fall ser det ut som en bra grej. Eller vad sägs som Seriously, Dude, I'm Gay, en realityserie där två heterosexuella män tävlar om vem av dem som mest trovärdigt kan framställa sig själv som gay?

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL