Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 skådespelare som blivit canceled

10 skådespelare som blivit canceled

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 november 2022

Världskändisar få arbetsgivare vill ta i längre

Filmtopp listar kända skådespelare och TV/film-profiler som blivit anklagade för grova brott och andra övertramp, och sedan dess haft svårt att få jobb.

Enkelt uttryckt innebär canceled-kulturen att en offentlig person, dess karriär, popularitet och/eller berömmelse har lidit på grund av något den sagt, har gjort eller påstås ha gjort, som anses oacceptabelt. Det handlar ofta om opassande uttalanden eller anklagelser om våldsamma, sexistiska, rasistiska, homofobiska eller transfobiska beteenden eller kommentarer.

MER LÄSNING:

Genom att offentliggöra anklagelserna tvingar det den anklagades arbetsgivare och andra att konfrontera situationen och ta avstånd. Här presenterar vi tio skådespelare vars karriärer dalat eller helt enkelt tagit slut på grund av att de cancellerats. 

Johnny Depp

Johnny Depp. Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Det har i flera år varit blåsigt kring Johnny Depp och hans ex Amber Heard, men det kulminerade 2020. Det var då skådespelaren stämde den brittiska tabloiden The Sun efter att ha kallat honom “hustrumisshandlare” i krönikan Hur kan J.K. Rowling vara genuint lycklig över att hustrumisshandlaren Johnny Depp får en roll i de nya Fantastiska vidunder-filmerna?

Efter tre månader av överläggningar kom domstolen fram till att The Sun hade tillräckligt med bevis för att påståendet i artikeln skulle anses vara "huvudsakligen sant".

I tredje delen av Fantastiska vidunder-serien, Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter, har Depp ersatts av Mads Mikkelsen. Han gör inte längre några samarbeten med varken Warner Bros. eller Disney.

Tidigare i år vann han i de flesta punkterna i en ny uppmärksammad rättegång mot Amber Heard och Johnny Depps resa tillbaka till rampljuset tycks ha börjat.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres Show
Foto: Warner Bros. Television.

Efter att ha byggt upp en karriär som en av USA:s största talkshow-värdar kollapsade Ellen Degeneres imperium i kölvattnet av anklagelser om övergrepp och rasism på arbetsplatsen. 

Förra sommaren publicerade BuzzFeed en serie artiklar där Ellens talkshow beskrevs som en giftig arbetsmiljö. Detta ledde till en intern utredning och flera personalavgångar, vilket i slutändan förstörde talkshowens kanske solida byggstenar: Ellens mysiga personlighet. 2021 meddelade hon att The Ellen DeGeneres Shows 19:e säsong blir den sista.

Armie Hammer 

Armie Hammer i "Rebecca".
Foto: Netflix.

2021 blev året då Call Me By Your Name-stjärnans karriär vände drastiskt.

I januari gick flertalet kvinnor ut och vittnade om psykiska och fysiska övergrepp i deras relationer med Armie Hammer. I mars inledde Los Angeles-polisen en förundersökning om våldtäkt efter att en av ex-flickvännerna hållit presskonferens tillsammans med högprofilerade kvinnorätts-juristen Gloria Allred. På konferensen berättade exet om en fyra timmar lång våldtäkt i 2017 som skådespelaren misstänks för.

Tidigt 2021 hoppade Armie Hammer av inspelningen av filmen Shotgun Wedding (där han skulle ha spelat mot Jennifer Lopez) och drog sig ur dramaserien The Offer där han hade huvudrollen. En månad senare droppades han av sin agentur och publicist. 

Michael Richards 

Seinfeld. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

Som “Cosmo Kramer”, Jerry Seinfelds granne i sitcomen Seinfeld åren 1989-1998, vann Michael Richards tre Emmystatyetter. Skådespelarens karriär blev varken mycket längre eller omfattande än så.

2006 uppträdde Michael Richards med standup på Laugh Factory i Los Angeles. Under sitt gig blev han störd och häcklad av en grupp i publiken och bröt ut i raseri. Incidenten videofilmades i tre minuter med en mobilkamera som visade Richards utbrott med inte bara ett, utan flera, grovt rasistiska uttalanden. Bland annat ska han sagt: “Fifty years ago we’d have you upside down with a [...] fork up your ass. That’s what happens when you interrupt a white man, don’t you know?”.

2007 meddelade Michael Richards att han avslutar sin ståupp-karriär, mestadels på grund av den incidenten. 

Gina Carano 

The Mandalorian. Foto: Disney+.
Foto: Disney+.

I början av året petades skådespelerskan och tidigare MMA-fightern Gina Carano från Disney+ succéserie The Mandalorian. Det var efter att 38-åriga skådespelerskan lade upp ett Instagram-inlägg där hon jämförde att vara republikan med att vara jude under Förintelsen: “Judar slogs ned på gatorna, inte av nazister utan av sina grannar... till och med barn. Eftersom historien är redigerad inser de flesta i dag inte att nazisterna kunde samla ihop tusentals judar eftersom regeringen först hade fått deras egna grannar att hata dem för att vara judar.”

MER LÄSNING:

Disney-ägda Lucasfilm meddelade även att hon inte kommer medverka i något av deras Star Wars-projekt framöver. 

Lea Michele 

Lea Michele i "Glee". Foto:
Foto: 20th Century Fox Television.

Den före detta Glee-stjärnan sparkades förra året efter att en rad nu raderade tweets postades av Glee-kollegan Samantha Marie Ware. Enligt Ware ska hennes tv-debut varit ett rent helvete på grund av Lea Micheles mobbning och Michelle ska vid ett tillfälle hotat att få Wade sparkad av serieskaparen Ryan Murphy

Ware var inte ensam om att vara missnöjd med kollegan. Heather Morris, som spelade Brittany Pierce i Glee, har även hon sagt att hennes motspelare var "obehaglig" att arbeta med.

Louis C.K.

Louie
Foto: 20th Television.

2017 släppte New York Times en rapport där flera kvinnor hävdade att Louis C.K. använde sin makt i komedivärlden för att sexuellt trakassera och skrämma dem. Rapporten beskriver fem kvinnors vittnesmål från mitten av 90-talet till 2005.

HBO kickade C.K. från Jon Stewarts insamlingsshow Night of Too Many Stars. Inget av C.K. medverkat i finns längre tillgängligt på HBO. Netflix droppade ett kommande projekt. FX, som har arbetat med C.K. i åtta år, har i ett uttalande klippt banden med både honom och hans produktionsbolag, för gott.

Brian Warner (Marilyn Manson)

Marilyn Manson
Foto: Starz.

I februari i år utnämnde Westworld-stjärnan Evan Rachel Wood sångaren och skådespelaren Marilyn Manson till sin påstådda förövare. ”Jag står med de många offren som inte längre kommer att vara tysta”, delade hon på Instagram den 1:a februari. Wood och Manson hade ett förhållande när skådespelerskan var 18 och Manson var 36, och paret var kort förlovade 2010.

Efter Woods uttalande gick över 15 kvinnor ut offentligt och berättade om Mansons övergrepp mot dem. Hans historia med anklagelser går tillbaka nästan 25 år. Manson förnekade anklagelserna i sitt eget Instagram-uttalande.

I tredje säsongen av Starz American Gods hann Manson medverka i två avsnitt som sångare i ett death metal-band med Vikingatema. Starz klippte sedan bort honom ur resterande avsnitt han hunnit filma. 

Kevin Spacey

House of Cards.
Foto: Netflix.

Den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren Kevin Spacey blev 2017 anklagad för att ha gjort ett sexuellt närmande mot skådisen Anthony Rapp som vid tidpunkten var 14 år gammal. Spacey fick till följd av den ramaskri som uppstod sparken av Netflix där han var högst aktuell med serien House of Cards. Hans färdiginspelade medverkan i Ridley Scotts All the Money in the World gjordes om på nytt med Christopher Plummer i hans ställe. 

James Gunn – blev canceled och kom tillbaka

James Gunn.
Foto: Marvel.

2018 fick skådespelaren och regissören James Gunn sparken från Guardians of the Galaxy Vol. 3. Det var efter att ett antal gamla tweets börjat cirkulera på nätet som filmbolaget Marvel Studios fick agera. Suicide Squad-regissören skämtade om bland annat pedofili och våldtäkt.

Gunn lämnade ett offentligt uttalande samma dag som han sparkades: "Jag förstår och accepterar de affärsbeslut som fattades idag. Jag har ångrat dem i flera år eftersom de inte speglar den person jag är idag."

Men efter att flera av Gunns kollegor, bland annat Chris Pratt, skrev ett öppet brev och starkt uttryckte hur mycket de tycker om honom och att vi alla kan göra misstag, fick de honom slutligen att återanställas. Idag är Gunn återigen högst verksam i Hollywood.

NÄSTA ARTIKEL