Jag blir inte av med den bittra eftersmaken från Oscarsgalan. Foto: Blaine Ohigashi / A.M.P.A.S.

Jag blir inte av med den bittra eftersmaken från Oscarsgalan

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 09:13 | Publicerad 03 april 2022 kl. 10:45
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vem kan hjälpa mig att bli av med den dåliga Will Smith-smaken?

De många fina stunderna under vad som hade potential att bli Oscarsgalans stora comeback överskuggades totalt av en söndertjatad händelse – en händelse som Filmtopss skribent inte kan låta bli att tjata sönder ytterligare lite till...

Jag kan inte släppa Oscarsgalan och jag tror ni vet varför. Will Smiths agerande mot Chris Rock var kanske det sjukaste jag sett i den typen av formellt sammanhang. Men det är inte bara den orimligt utdelade lavetten som lämnat en bitter smak i munnen. 

Efterspelet under galan kändes nästan värre än själva slaget – åtminstone såhär i efterhand – och det värsta av allt är att Smith lyckades kväva all den kärlek och glädje som faktiskt fanns närvarande under kvällen. 

Någonstans bakom skandalen gömmer sig en Oscarsgala som faktiskt hade ögonblick värda att öppna hjärtat för, men Will Smiths agerande och ryggdunkarna han fick har fullkomligt tagit livet av dem. 

Filmtopps Andreas Ziegler har egentligen redan gått igenom allt det här (och mycket mer) i sin suveräna nedbrytning av Oscarsgalan – läs den här – och trots att jag är redigt trött på all uppmärksamhet som Smith fått, så kan jag inte låta bli att betona allt fint som hamnade i skymundan under galan, och allt han förstörde.

Troy Kotsur vinner historisk Oscar
Troy Kotsur och Yuh-Jung Youn. Foto: Blaine Ohigashi / A.M.P.A.S.®

Så många ljusglimtar som slocknade

Oscarsgalan 2022 kommer för evigt att bli ihågkommen för en sak – att Will Smith slog Chris Rock. Det är en sensationell händelse som är omöjlig att inte fascineras av, men den borde aldrig ha skett och det är så otroligt deppigt att tänka på hur mycket den överskuggar.

  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för Troy Kotsurs historiska Oscar…
  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för Youn Yuh-jungs charmiga utdelning av Kotsurs pris och hennes närvaro under hans tacktal…
  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för Billie Eilish genuint fnittriga glädje över sin vinst…
  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för den vördnad branschen visade inför Gudfadern-trion på scen…
  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för Liza Minnellis aningen hjärtskärande men också glädjespridande stund på scenen vid presentationen av Bästa film…
  • Oscarsgalan 2022 borde bli ihågkommen för alla dessa fina stunder och så mycket mer. 

Den borde aldrig ha behövt bli ihågkommen för Will Smiths sköra ego och storhetsvansinne. 

Det finns så frustrerande mycket fint från galan som är värt att uppmärksamma – och det är vad jag ville att denna krönika skulle fokusera på helt från början – men hur man än vänder och vrider på det så känns det, tyvärr, futtigt i jämförelse med vad Will Smith gjorde. 

Lady Gaga och Liza Minnelli. Oscarsgalan 2022
Lady Gaga och Liza Minnelli. Foto: Richard Harbaugh / A.M.P.A.S.®

Smith stal all kärlek när han gjorde sig själv till offret

I sitt tacktal satte Will Smith spiken i kistan och befäste årets Oscarsgala som sin personliga stund. Stjärnan hängde på sig sin enormt stora och guldkantade offerkofta, lät tårarna strömma nedför kinderna och belönades med ryggdunkar och en stående ovation från sina ryggradslösa branschkollegor. Hur besviken blev man inte på Denzel Washington och Anthony Hopkins handhållande av Smith?

Sekunden Smith började prata som sig själv som en kärlekens fanbärare (hybrisen...), jämförde sig med Richard Williams och på något sätt lyckades framställa sig själv som offret i situationen fanns det ingen väg tillbaka. Det fanns inte längre något hopp om att det här skulle förbli en gala med fokus på hyllningar – det var istället en gala som handlade om Will, Will och åter Will, och hur han sedan det där slaget försökt undkomma konsekvenser. 

Det började med ett överkompenserat firande av alla vinnare och stora skratt från hans plats nedanför scenen, det fortsatte med hans megalomaniska och tårfyllda tacktal, och har sedan dess fortgått med skriftliga ursäkter och nu ett avsägande av sin plats i Oscarsakademin.

Jag vet inte riktigt vilka jag tycker att konsekvenserna borde bli, men det är skrämmande att tänka på vad han är kapabel till att göra bakom kulisserna om han tycker sig ha rätt att gå upp på scen i direktsändning, framför hela sin bransch och med världens ögon på sig, och klippa till någon. Det är genuint skrämmande.  

Hans beslut att ta avsked från akademin känns bara som ännu ett sätt att försöka undgå konsekvenser och det förhöjde snarare den bittra eftersmaken. 

Hur blir man av med den här sunkiga Smith-smaken? Är det någon som har några idéer? 

Jag tänker åtminstone försöka dölja den med att minnas alla de där fina stunderna under galan igen och så hoppas jag på att Smith tar sitt ansvar på riktigt genom att ta en paus från skådespelandet för att jobba på sin mentala hälsa. Det verkar han behöva.

Oscarsgalan 2022. Will Smith
Tårarna torkade snabbt. Foto: Kyusung Gong / A.M.P.A.S.®

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL