Oscarsgalans största skandaler

Oscarsgalans största skandaler

Filmtopp
09 mars 2024 kl. 12:03

Några av de mest kontroversiella ögonblicken i galans historia

Tiden har visat att allting kan hända under Hollywoods största prisceremoni – på både gott och ont. Här följer flera av Oscarsgalans största skandaler!

Skådespelarna som vägrat ta emot sina Oscars

Bland Oscarsgalans största skandaler genom åren hittar vi givetvis Marlon Brandos legendariska kupp 1973. Skådespelaren vann priset för Bästa manliga huvudroll för Gudfadern men fanns inte närvarande för att ta emot statyetten. Istället hade han skickat dit skådespelaren och aktivisten Sacheen Littlefeather i protest mot hur filmindustrin då behandlade den amerikanska ursprungsbefolkningen. När Roger Moore skulle ge henne statyetten tackade hon nej å Brandos vägnar.

Här ser du när Littlefeather talar till TV-tittarna:

Här berättar Brando närmare om varför han inte tog emot sin Oscar:

Brando är inte ensam skådespelare om att ha vägrat ta emot sin statyett. Två år tidigare, 1971, vann George C. Scott för Bästa manliga huvudroll för filmen Patton. Han kallade galan för en "två timmar lång köttparad och offentlig uppvisning med konstruerad spänning av ekonomiska skäl", och skickade ett telegram till Oscarsakademin där han uttryckte sin begäran om att bli borttagen från listan med de nominerade. När Scott vann tog filmens producent Frank McCarthy emot Oscarn inför publiken för att dagen efter skicka tillbaka den till akademin.

David Letterman hånade framträdande som värd 1995

David Letterman har vunnit fem Emmystatyetter och är allt som allt en högaktad profil inom den amerikanska underhållningsbranschen. Men precis som många andra har han trampat på en landmina i sina dagar. Lettermans insats som Oscarsvärd på galan 1995 blev 2011 utsedd av Time Magazine till den största bombningen av dem alla. 

Så vad var det som gick så uselt för Letterman? 

Han varken halkade och slog sig, eller dissade kändiseliten för hårt för sitt eget bästa. Hans skämt var bara långsökta och... tråkiga. Det skämt som föll mest platt var det när han poängterade att de närvarande stjärnorna Uma Thurman, Oprah Winfrey och Keanu Reeves har udda förnamn.

Marisa Tomeis beryktade slumpvinst

Det här måste vi klassa som potentiellt en av Oscargalans största skandaler. 1993 vann Marisa Tomei Oscar för Bästa kvinnliga biroll för hennes insats i Min kusin Vinny. Eller? Nog tilldelades hon statyetten allt, och har den fortfarande i sin ägo, men det finns misstankar om att priset egentligen skulle ha gått till någon av de andra nominerade. The Hollywood Reporter menar att den förvirrade presentatören Jack Palance inte kunde läsa namnet på vinnarkortet. Istället tillkännagav han Tomei, det sista han kunde se på den närliggande telepromptern. Om det var en slumpmässig eller korrekt vinst för Tomei eller inte får vi kanske aldrig veta.

Angelina Jolies udda kärleksförklaring till sin bror

I dag är Angelina Jolie främst känd som fullt dedikerad flerbarnsmamma och humanist, men det fanns en tid där hon var väldigt vild och oförutsägbar. Under tiden hon var gift med Billy Bob Thornton dök hon flera gånger upp på galor och skapade rubriker. På en Golden Globe-gala badade hon med kläderna på i en fontän med makens blod i en kapsel som hängde runt halsen.

När Jolie vann en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för Girl, Interrupted gjorde hon en uppmärksammad kärleksförklaring till brodern James Haven, som hon kysste och sa att hon var djupt förälskad i. Kyssen blev genast viral, och Jolie fick upprepande gånger förklara att det bara var syskonkärlek. 

#OscarsSoWhite

Inför Oscarsgalan 2016 var samtliga nominerade skådespelare vita, vilket blev starten på en stor kritikstorm mot juryn och galans brist på mångfald. Hashtaggen #OscarsSoWhite tände snabbt upp sociala medier, vilket fick Spike Lee, Will Smith och Jada Pinkett Smith att leda en bojkott av ceremonin.

Programledaren Chris Rocks öppningsmonolog om kontroversen möttes av stort jubel. 

– Jag är här på The Academy Awards, även känd som White People's Choice Awards. Om de nominerade värdar skulle jag inte ens få det här jobbet, sade Chris Rock under prisceremonin. 

Sacha Baron Cohens Kim Jong-Il-stunt

Ett av Oscarsgalans största skandaler involverar givetvis Hollywoods mest provocerande komiker. 2012 gjorde kameleonten Sacha Baron Cohen sin grej – som vanligt till det yttersta – när han på röda mattan dök upp som Diktatorns amiralgeneral Aladeen från hans film The Dictator. Han stannade till vid intervjuaren Ryan Seacrest för att göra ett provocerande skämt som till slut fick honom bortsliten därifrån. Detta involverade att spilla "askan" från den förre nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il över Seacrest och röda mattan, vilket fick säkerhetsvakterna att behöva städa upp scenen illa kvickt. 

Will Smiths smäll mot Chris Rock

Innan Will Smith skulle vinna Oscarn för Bästa manliga huvudroll under galan 2022, stod han för en av Oscarsgalans största skandaler någonsin. Detta när han valde att ge presentatören Chris Rock en örfil efter att han skämtat om Smiths fru Jada Pinkett-Smiths flint, där han sade att han ser fram emot att se henne i G.I. Jane 2. Detta gjorde Smith fly förbannad som då gick upp på scenen och slog till Rock med sin handflata. Det Rock och många andra förmodligen inte kände till på förhand är hennes håravfall är ett resultat av alopecia, en autoimmun sjukdom som tror sig vara det som gjort Rocks skämt känsligt. 

Under sitt tacktal bad Smith om ursäkt för sitt beteende till Oscarsakademin: 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL