Edvin Ryding och Felicia Maxime om En del av dig-regissören Sigge Eklund: ”Stark trygghet”

Edvin Ryding och Felicia Maxime om En del av dig-regissören Sigge Eklund: ”Stark trygghet”

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
30 maj 2024 kl. 11:30

Filmtopp pratar med "En del av dig"-trion Edvin Ryding, Felicia Maxime och Michaela Hamilton – som alla har fina sakar att säga om varandra, regissören Sigge Eklund och Netflix-filmen som har premiär den 31 maj.

I veckan är det premiär för den efterlängtade svenska Netflix-filmen En del av dig. Filmen är inte enbart ett gripande ungdomsdrama, utan markerar dessutom Sigge Eklunds regidebut och Zara Larssons skådespelardebut.

Huvudrollen i filmen spelas av Felicia Maxime som de senaste åren gjort raketkarriär med sina roller i bl.a. Young Royals, Heartbeats, Avgrunden och Lyckoviken. Vid sin sida i filmen har hon även Young Royals-kollegan Edvin Ryding.

Inför seriefinalen av just Young Royals fick Filmtopp chansen att byta några med Ryding och Maxime om den älskade Netflix-serien, men också om det nya samarbetet i En del av dig. På plats under intervjun fanns också Michaela Hamilton (Eagles, Håll andan!, Zebrarummet), manusförfattaren till filmen.

Edvin Ryding och Felicia Maxime om En del av dig-regissören Sigge Eklund: ”Stark trygghet”
Felicia Maxime, Edvin Ryding och Michaela Hamilton. Foto: Filmtopp Int.

Michaela Hamilton om inspirationen till En del av dig: ”Det finns hopp och ljus och värme”

Manuset i filmen är till stor del inspirerat av det sorgearbete Michaela Hamilton själv tvingades gå igenom som tonåring.

– Det är så pass drabbande ändå, att vara i den åldern och försöka hitta en grund i vem man är. Men när man är med om en stor personlig tragedi så ryckas mattan undan, och man hade inte ens en grund att stå på från början, säger Hamilton om sina tankar bakom filmen.

Hon är dock noga med att poängtera att det inte enbart är en film om sorgen, utan att det också finns ljus att vänta i slutet av tunneln.

– Det är också historien om vad som händer när man tar sig igenom [en tragedi], att det verkligen finns hopp och ljus och värme, för det trodde man kanske inte alltid när man var i den åldern att det gör. Men det gör det. Man måste bara komma igenom det, och det ville jag berätta om.

Edvin Ryding, Felicia Maxime och Zara Larsson i "En del av dig". Foto: Netflix.

Ryding, Maxime och Hamilton om Sigge Eklund som regissör: ”Kände stark trygghet”

Edvin Ryding beskriver det som "lyxigt" att ha fått jobba med Michaela Hamilton som har en så stark personlig koppling till berättelsen, men säger att det också gäller för regissören Sigge Eklund. Young Royals-stjärnan menar att Hamiltons och Eklunds starka band till historien möjliggjorde för honom och de andra skådespelarna att "gräva sig djupare" i materialet för att själva knyta an till det.

Sigge Eklund har vid flera tillfällen under arbetets gång uttryckt viss nervositet och självkritik kring sin regidebut, men enligt trion som Filmtopp pratade med fanns det många fördelar med att ha honom som regissör för En del av dig.

Felicia Maxime menar att hon hade lätt att relatera till Sigge Eklund under arbetet med filmen:

– Jag känner fortfarande, och kände, så stark trygghet i honom. Det är hans regidebut, och han har drömt om det sen han var liten. Och jag har drömt sen jag var liten om att spela en huvudroll, så vi möttes i det.

Michaela Hamilton lyfter fram regissörens prestigelöshet som en av de främsta anledningarna till ett lyckat samarbete:

– Det finaste från mitt håll är att han är fantastisk i att han är prestigelös. Han är nyfiken, han är ödmjuk i sin uppgift och han vill samarbeta. Han vill lyssna. Jag tror att om man jobbar för filmens bästa så jobbar man ihop, och det tycker jag att han gjorde för mig och för [skådespelarna].

"En del av dig" har premiär på Netflix den 31 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL