Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Just Beyond-gänget om den nya kusliga familjeserien på Disney+

Just Beyond-gänget om den nya kusliga familjeserien på Disney+

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Intervju
13 oktober 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Intervju
13 oktober 2021

Skaparna och skådisarna berättar om Just Beyond – och en hel del annat

Från vad som är läskigast med att vara skådespelare till Jedis vs. Siths – Filmtopp har deltagit i en pratstund med gänget bakom “Just Beyond”, den senaste i raden av adaptationer som gjorts av R. L. Stines verk.

Megan Stott i Just Beyond
Megan Stott i Just Beyond. Foto: Disney+

R. L. Stine är den bästsäljande författaren – vars verk ibland har stämplats “som Stephen King fast för barn” – som har skrämt många yngre genom åren, både i textform och i tv-rutan. 

Det har gjorts många adaptioner på Stines verk och bara de senaste månaderna har han varit aktuell med både Netflix Fear Street-filmer och nu Just BeyondDisney+

RECENSION: Just Beyond (säsong 1)

Den nya familjevänliga skräckserien på Disney+ är en antologi som tar med oss på åtta helt fristående äventyr som alla innehåller både skratt och kalla kårar. Avsnitten berör allt från spöken och aliens till häxor och hjärntvätt och är, trots skräckgenren, anpassad även för barnen i familjen. 

Filmtopp har tillsammans med en internationell presskår pratat med sju av "Just Beyonds" främsta namn. 

I samtalet deltog de unga skådespelarna Megan Stott, Gabriel Bateman, Jy Prishkulnik, Lexi Underwood och Cedric Joe, men även producenten och huvudförfattaren Seth Grahame-Smith samt R. L. Stine själv. 

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna på Disney+

Om att göra en skrämmande serie i skrämmande tider

De senaste åren har varit skrämmande ur många perspektiv – inte minst på grund av pandemin – men den som är orolig för att Just Beyond ska vara för läskig under vad som redan är skrämmande tider kan pusta ut. 

Serien är som sagt skräddarsydd även för de yngre och R.L. Stine försäkrar oss om att verkligheten är betydlig läskigare än något av det han skriver. 

– Folk frågar om jag tänker skriva en bok om pandemin, och jag säger självklart inte, det är alldeles för skrämmande och alldeles för seriöst. Jag skulle aldrig göra något sådant, förklarar han. 

Nej, tanken bakom Just Beyond var knappast att påminna om verkligheten, snarare tvärtom. För Grahame-Smith var det möjligheten att berätta historier inom flera olika genrer som lockade med projektet och han hämtade inspiration från både R.L. Stines verk, men också serier som The Twilight Zone. 

För R. L. Stine var det möjligheten att ännu en gång få skrämmas som var projektets dragningskraft. Han försöker inte åstadkomma någonting mer än så med sina berättelser. 

– Jag hoppas att [alla som tittar] ryser och skakar, och skrattar. Det är allt. Jag försöker inte lära ut någonting.      

Även om R. L. Stine inte nödvändigtvis försöker ingjuta några större budskap i sin publik, så är det inte nödvändigtvis alla av de medverkande som håller med. 

Inte minst skådespelarna lyfter fram lärdomarna som deras karaktärer får gå igenom i de olika avsnitten, och Grahame-Smith poängterar att skapandeprocessen för varje avsnitt utgick från tematik som mobbing, ångest, att vara annorlunda och hur sociala medier påverkar oss – sådant som ska vara relevant för unga människor idag.

Därför ska du titta på Just Beyond

Just Beyond
Cedric Joe (vänster) i Just Beyond. Foto: Disney+

Det råder ingen tvekan om att de unga Just Beyond-skådespelarna är förväntansfulla inför premiären av deras nya serie. 

På frågan om varför vi ska bänka sig framför Just Beyond är det Megan Stott (Little Fires Everywhere) som exalterat tar ton: 

– Ni borde se serien för att den är kuslig, den är mystisk, den har knakande golv och den har magiska varelser, listar Stott med ett brett leende. Jag menar, vad finns det att inte älska? Kom igen, titta på den, ni kommer ha roligt. Ät lite popcorn! 

Flera av dem, kanske allra tydligast Cedric Joe (Space Jam: A New Legacy) stryker dock under att det här inte är en riktigt lika läskig serie som många andra som är baserade på R. L. Stines verk. För Just Beyond tycks de alla vara måna om att lyfta fram humorn och det familjära med serien. 

Med det sagt verkar det finns ett och annat avsnitt som kan ge en kalla kårar. Lexi Underwood (Little Fires Everywhere) lyfter fram Stotts avsnitt (My Monster, avsnitt fyra) som riktigt läskigt, och Cedric Joe stämmer in:

– Jag håller med, det tyckte jag var läskigast. Det triggade lite PTSD från R. L. Stines äldre berättelser. 

LÄS OCKSÅ: De bästa filmerna på Disney+

Intervjuer det läskigaste med att vara skådis

Just Beyond
Jy Prishkulnik (vänster) i Just Beyond. Foto: Disney+

Eftersom “Just Beyond” är en antologiserie så är det ingen av de medverkande skådespelarna som interagerat med varandra under inspelningen, men det verkar inte ha varit någon större utmaning för någon av dem. 

För de flesta av dem är det de utelämnande aspekterna som är de mest skrämmande med skådespelaryrket. Stott lyfter fram de nerver och den ångest som kan komma med förhoppningarna om att göra ett trovärdigt och fantastiskt jobb när det är dags för inspelning. 

Jy Prishkulnik håller med och utvecklar den tanken:

– Jag tycker att det som är mest skrämmande med skådespel är det som är mest skrämmande med livet, vilket är att ta risken att vara närvarande i stunden, förklarar hon. 

En som däremot inte riktigt håller med är Gabriel Bateman (Child’s Play, Lights Out), som blir skrämd av en helt annan aspekt av yrket.

– För mig är det mest skrämmande faktiskt intervjuer, säker Bateman och lockar fram skratt från journalisterna på plats.  

Förhoppningsvis var inte samtliga frågor allt för skräckinjagande för Bateman, som till exempel den om han och de andra helst hade velat spela en Jedi eller Sith i Star Wars. 

– Jag hade velat vara en Sith, svarar Bateman. Om jag hade kunnat vara typ Darth Maul hade det varit riktigt coolt. Jag tycker att han är helt klart coolast i Star Wars.

Stott står helt på Batemans sida i frågan:

– Jedis är också grymma, men tänk er att vara på den onda sidan som en Sith. De har liksom dubbla lightsabers, säger Stott och viftar lite med en imaginär saberstaff som den Darth Maul har. 

Prishkulnik går däremot mot strömmen och säger att hon hade velat vara en Jedi med en lila lightsaber.

Hur framtiden för serien ser ut återstår att se, men Grahame-Smith hoppas på att tittarna ska hitta till serien så att de kan göra fler avsnitt. 

– Det finns minst 16 avsnitt till som jag skulle älska att få göra, säger Grahame-Smith.

Filmtopp tackar samtliga av de medverkande för en trevlig pratstund. 

Den första säsongen av “Just Beyond” har premiär på Disney+ idag, den 13 oktober, och består av totalt åtta fristående avsnitt.

 

KOLLA IN: Streama barnfilmer hos Filmtopp

NÄSTA ARTIKEL