Bästa serierna på Disney+

Bästa serierna på Disney Plus – Favoriterna du inte får missa!

Filmtopp
Filmtopp | Lista
12 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
12 maj 2020

Serierna att streama på Disney+.

Filmtopp har gjort en djupdykning i Disneys utbud av serier. Här finns allt från Marvel till Star Wars. Häng med på vår tipslista!

Samlat på Disney+

Lanseringen av Disney Plus Sverige har skjutits fram ännu en gång och väntas nu landa någon gång i september. Väntan har börjat kännas evighetslång så för att fylla tomrummet tar Filmtopp dig på en rundtur genom streamingtjänstens utbud av serier. 

Fem snabba om Disneys serier:

 • Det finns fler än 7500 avsnitt från olika serier och antalet ökar varje vecka. Både från nya serier och befintliga.

 • Det finns över 20 originalserier på plattformen i form av allt från reality- och dokuserier till animerade serier och serier efter manus.

 • Disney Plus har flera serier från både Marvels och Star Wars universum på gång. Upphaussade The Mandalorian var bara början. 

 • Streamingtjänsten kan stoltsera med att vara den enda av sitt slag som kan erbjuda hela 30 säsonger av kultserien The Simpsons.

 • Många av serierna som går att streama är hämtade från Disney Channels katalog av framgångsrika serier för de yngre – perfekt för dig som har barn att underhålla med andra ord.

De bästa serierna på Disney+

The Mandalorian på Disney Plus
Foto: Disney.

Vid första anblick är inte Disney Plus serieutbud lika vasst som filmutbudet, men det finns trots allt mängder med sevärda titlar för alla åldrar. Med tanke på hur många serier som tjänsten har i produktion så kommer seriekatalogen dessutom bli bättre och bättre med tiden. 

Nedan följer några av de bästa serierna på plattformen, samt en utförligare guide över de olika seriekategorierna på tjänsten. Vissa serier har uteslutits från listan då de får sitt eget utrymme längre ned i artikeln.

1. The Mandalorian

Låt oss börja med det mest självklara alternativet på listanThe Mandalorian. Serien, som var Disneys stora flaggskepp i samband med lanseringen i november 2019, har blivit en rejäl succé. Memes på “Baby Yoda” sprids fortfarande som en löpeld över internet och säsong 2 av Disneys rymdwestern förväntas komma redan i oktober 2020. 

Även om det finns individer där ute som inte föll pladask för serien så är den i allra högsta grad sevärd, och än viktigare – den har redan nu etablerat att Disney har förmågan att förse sina prenumeranter med välproducerat originalmaterial. Det bådar sannerligen gott inför framtiden.

2. Forky Asks A Question

“Forky Asks a Question” är en serie kortfilmer i vilka karaktären “Forky” från Toy Story 4 försöker svara på livets stora frågor. Serien må vara riktad till de yngre, men de charmiga små kortfilmerna är fulla av så mycket hjärta och förvånansvärt mycket visdom att vem som helst borde ge dem en chans. 

Vem har inte velat utforska konceptet av tid tillsammans med en plastgaffel? 

3. The World According to Jeff Goldblum

I National Geographics och Disney Plus originalserie The World According to Jeff Goldblum får vi – som titeln antyder – följa den alldeles underbara och ibland flummiga skådespelaren Jeff Goldblum som bryter ned de vetenskapliga och historiska aspekterna av vardagliga saker. Goldblum är den perfekta guiden för att leda oss in på de oväntade spåren och berättelserna bakom det vi tar för givet.

4. Marvel’s Agent Carter

Marvel måste självfallet få vara en del av listan, precis som Star Wars. Representanten i detta fallet blir Marvel’s Agent Carter. Serien, med Hayley Atwell i rollen som Peggy Carter, utspelar sig på 1940-talets andra halva och handlar om Agent Carter som efter krigets slut tvingas se sin roll som agent förminskas till kontorsarbete.

I kombination med att försöka hävda sig som kvinna i en mansdominerad värld så ingår Carter ett samarbete med ingen annan än Iron Mans pappa, Howard Stark. 

5. SparkShorts

“SparkShorts” är precis som “Forky Asks a Question” en serie kortfilmer från Pixar. Till skillnad Forky Asks a Question så är filmerna under SparkShorts rubrik helt fristående verk som anställda hos Pixar har producerat för att bevisa sina förmågor. 

Pixar är kända för att producera fantastiska långfilmer likväl som kortfilmer, och SparkShorts-filmerna är inget undantag.  

The Simpsons på Disney+

Innan Disneys streamingtjänst skulle sjösättas så basunerade Disney stolt ut att de skulle bli först med att samla alla 30 färdigställda säsonger av "The Simpsons" på en och samma plattform. Trots seriens legendariska status och enorma fanskara så har den tidigare inte funnits att streama i sin helhet hos någon av de stora streamingjättarna. 

Säsong 31, som i skrivande stund befinner sig på sin sluttamp, är den enda som inte finns tillgänglig i dagsläget. Även den förväntas dock att landa på tjänsten så småningom.

Förutom 30 säsonger av serien så finns även långfilmen från 2007 tillgänglig, samt en nyproducerad kortfilm med Maggie Simpson i huvudrollen.

Spana också in vår guide till de bästa filmerna på Disney+, där finns det mycket gott att se fram emot!

Originalserierna på Disney+

Disney+ Originals

Det finns i skrivande stund över 20 olika originalserier att streama på plattformen. Bland titlarna som finns tillgängliga kan vi hitta tidigare nämnda The Mandalorian och dokuserien The World According to Jeff Goldblum, men även realityserier som Encore!, för att bara nämna några. 

Disney Plus har flertalet originalserier som befinner sig under utveckling och en hel del av dem kommer att släppas redan under 2020. Prenumeranter av streamingtjänsten har med andra ord en hel del att se fram emot.

Originalserierna listade:

 • The Mandalorian

 • High School Musical: The Musical: The Serier

 • Diary of a Future President

 • Marvel’s Hero Project (dokuserie)

 • The Imagineering Story (dokuserie)

 • The World According to Jeff Goldblum (dokuserie)

 • Pick of the Litter (dokuserie)

 • Disney Insider (dokuserie)

 • Prop Culture (dokuserie)

 • Disney Gallery: The Mandalorian (dokuserie)

 • Encore! (reality)

 • Shop Class (reality)

 • Be Our Chef (reality)

 • Disney Family Sundays (kortformat)

 • Forky Asks a Question (kortformat, animation)

 • SparkShorts (kortformat, animation)

 • Short Circuit (kortformat, animation)

 • Pixar in Real Life (kortformat, reality)

 • One Day at Disney (kortformat, dokuserie)

En bonustitel bland originalserierna kan vi hitta den sista säsongen av hyllade Star Wars: The Clone Wars som producerats som originalinnehåll för Disney plus.  

Marvelserier på Disney Plus

Att Marvel Studios ingår under Disneys vida paraply är en stor anledning till att Disney+ har lanserats med så stor framgång. Mycket av det bästa innehållet kommer från just Marvel, och då framför allt genom alla filmer från MCU. 

Eftersom många av de Marvelserier som har producerats har varit samarbetsproduktioner med andra streamingtjänster så är serieutbudet än så länge inte alls på samma nivå som filmutbudet. Med det sagt så kommer det inte dröja länge innan antalet serier på tjänsten börjar att breddas. 

I nuläget är det största serietitlarna Marvel’s Runaways och Marvel’s Agent Carter, men det finns också en rad dokuserier och mängder av animerade serier med Marvels stämpel på sig.  

Vi kan inom en snar framtid förvänta oss flera nya serier om Marvel-världen på plattformen. Först ut, under 2020, kommer The Falcon and the Winter Soldier att vara, följt av WandaVision. Innan 2023 kan vi också räkna med ytterligare fyra Marvelseier. Tillhörande dem hittar vi bland annat Loki och Hawkeye

Star Wars-serier på Disney+

Vader på Disney+
Foto: Disney

Vi nämnde “The Mandalorian” i inledningen, men det finns mycket annat som också är värt att lyfta fram.

Flertalet nya serier på Disnet+ är under utveckling och de två Star Wars-serierna som det talas mest om är det ständigt omryktade projektet med Obi-Wan Kenobi i fokus, samt en serie med Cassian Andor i huvudrollen. Andor såg vi senast spelas av Diego Luna i Rogue One: A Star Wars Story.

Det finns även ett antal animerade serier från Star Wars universum att streama på tjänsten. Bland dem har vi tidigare nämnda Star Wars: The Clone Wars där den sista och senaste säsongen alltså producerats exklusivt för Disney Plus. Utöver The Clone Wars finns Star Wars: Resistance och Star Wars: Rebels tillgängligt, samt flera titlar i samarbete med Lego. Du hittar mer information om detta på streamingtjänstens hemsida.

Serier för barn på Disney+

Disney Channel på Disney+
Foto: Disney/Disney+

En av streamingtjänstens största styrkor är det breda utbudet till hela familjen – och inte minst till barnen. Majoriteten av de serier som finns att tillgå på tjänsten är exempelvis hämtade från Disney Channels djupa arkiv. 

Det finns verkligen något att se inom de flesta områden för barn i alla åldrar. Det finns tusentals avsnitt av animerade serier, nästan lika många av otecknat slag och det finns allt från game shows till serier som lyfter fram existentiella frågor för barn. 

Sitter du med ett eller flera barn där hemma och funderar över vilken streamingtjänst du ska välja så är Disney+ utan tvekan ett av det absolut bästa alternativen för dig. 

Dokumentär- och realityserier på Disney Plus

National Geographic på Disney Plus
Foto: Disney

Med National Geographic i ryggen kunde Disney erbjuda ett gediget dokumentärutbud redan ur startgroparna, och då främst av vetenskaps- och naturkaraktär. Det finns dock en hel del andra fantastiska doku- och realityserier att konsumera även utöver natur- och vetenskapsutbudet.

Disney erbjuder exempelvis många sevärda bakom-kameran-dokumentärer av sina egna produktioner och sin verksamhet, som exempelvis Disney Gallery/Star Wars: The Mandalorian och Disney Insider.

National Geographic på Disney+

Det finns som sagt ett stort utbud av National Geographic-dokumentärer att streama på tjänsten. Samtliga av dem håller hög kvalitet, så är vetenskap och natur av intresse för dig så lär finnas gott om serier som du gillar. 

Du kan exempelvis följa med överlevnadsikonen Bear Grylls i Running Wild with Bear Grylls, lyssna på astronauters tankar om jorden i One Strange Rock – en serie med tunga namn som Will Smith och Darren Aronofsky i produktionen – eller följa med Gordon Ramsay runt jorden i Gordon Ramsay Uncharted.

The Imagineering Story

“The Imagineering Story” är en orginaldokuserie för streamingplattformen, i vilken vi får följa med bakom kulisserna till Disneys temaparker runt om i världen. Artisterna och ingenjörerna som arbetar för att ge liv åt de sagolika parkerna har fått namnet “Imagineers” – och det är dem som är fokuset i dokuserien, som även blickar tillbaka i tiden till när allting började. 

Marvel’s Hero Project

Marvel's Hero Project på Disney+
Foto: Disney

“Marvel’s Hero Project” är en inspirerande serie som lyfter fram de sanna, unga hjältarna ute i världen. Serien hyllar extraordinära barn och ungdomar som med sina åtaganden har en positiv påverkan på samhället som de lever i. 

Realityserier på Disney+.

Det finns flera sevärda realityserier på streamingtjänsten. Bland dem kan vi hitta titlar som charmiga Encore! som leds av Kristen Bell. I serien återförenar hon före detta klasskamrater och får dem att rekonstruera musikalframträdanden från deras skoltid. 

Pixar in Real Life är en kreativ och rolig realityserie i kortformat, som även den är mycket sevärd. I serien integreras element och karaktärer från Pixars universum i verkliga livet.

Kommande nya serier på Disney Plus.

Redan nu finns det ett gäng spännande nyheter på ingång på den efterlängtade streamingtjänsten. För vad sägs om något så läckert som en National Treasure-serie eller att få djupdyka ännu djupare i det ständigt expanderande Star Wars-universumet?

National Treasure

Nu ska Disney göra en serie på de älskade National Treasure-filmerna i vilka vi såg Nicolas Cage som en Indiana Jones-liknande äventyrare. Publiken har skriket efter mera i flera år och äntligen blir det av – men i serieformat istället. 

Producenten Jerry Buckheimer berättar följande för Collider, "Vi jobbar just nu på en serie om National Treasure som ska vara tillgänglig på Disney+, men även en film som förhoppningsvis kommer visas på bio om allt går i lås."

Obi-wan Kenobi

I flera år har det snackats om att Disney jobbar på att berätta historien om vad jediriddaren Obi-Wan Kenobi gjorde mellan episode III och IV. Först var det tänkt som en fristående film, men nu har Disney istället berättat att det rör sig om en serie. Huvudrollen ska göras av Ewan McGregor.

Cassian Andor

Cassian Andor är en spinoff på Rogue One, som i sin tur är en spinoff-filmerna på den officiella Star Wars-sagan. Altså en spinoff på en spinoff. Här följer vi etableringsfasen av rebellstyrkan som försöker skänka hopp till planeter under hot av imperiet.

Disney Plus kommer äntligen till Sverige i september, och även om det finns aningen mer att önska av serieutbudet i dagsläget så är det fortfarande fullt dugligt – och det kommer bara att bli bättre. Med alla nya serier och filmer i beredskap. Den breda katalogen gör streamingtjänsten till mer än godkänd, framför allt med tanke på hur ny den fortfarande är.