Culprits (säsong 1) – ruggigt underhållande på Disney+

Bästa serierna på Disney+ – favoriterna du inte får missa!

Filmtopp
Uppdaterad 18 november 2023 kl. 11:11 | Publicerad 03 november 2023 kl. 12:11

Serierna att streama på Disney+

Filmtopp har gjort en djupdykning i Disneys utbud av serier. Här finns allt från Marvel till Star Wars. Häng med på vår tipslista över de bästa serierna på Disney+!

Filmtopp tar med dig på en rundtur genom streamingtjänstens utbud av serier. Klicka här för att läsa om de bästa filmerna Disney Plus.

Bästa serierna på Disney+ 2023

A Murder at the End of the World
Foto: Disney+

A Murder at the End of the World (säsong 1)

I en av de bästa serierna på Disney+ får vi välkomna en ny typ av detektiv – en Gen Z-sleuth och teknikkunnig hacker vid namn Darby Hart (Emma Corrin). Hon bjuds in hos en miljardär där en tragisk olycka sker – eller är det mord? Tänk snabbt, Darby!

Betyg 4 av 5

Culprits
Foto: Disney+

Culprits

Där de flesta kriminalhistorier slutar – efter ett rån med hög insats – har besättningen av elitkriminella gått skilda vägar i ett försök att lämna sina gamla liv bakom sig. Men saker blir sällan som man tänkt sig. Dåtid och nutid kolliderar när en hänsynslös lönnmördare börjar angripa dem en efter en.

Betyg 4 av 5

Ahsoka
Foto: Disney+

Ahsoka

Efter The Mandalorian följde ett par Star Wars-serier som aldrig riktigt lyckades övertyga. Ahsoka vänder den trenden, och det med besked. Detta är tveklöst en av de bästa – om inte den bästa expansionen av George Lucas värld sedan originalfilmerna.

Betyg 5

Only Murders in the Building – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

Only Murders in the Building

Only Murders in the Building är den första serie som skapats av den legendariske komikern Steve Martin – och den är riktigt bra! Serien handlar om tre främlingar som bor i samma byggnad på Manhattan och alla delar ett intresse för mordmysterium. Trion bestämmer sig för att lösa vad de tror är ett mord som begåtts i deras byggnad, och i processen ger de sig dessutom in i podcast-världen.

betyg 4 av 5

The Bear
Foto: Disney

The Bear

The Bear är inte bara en av de bästa serierna på Disney+, det är en av de bästa serierna någonsin, punkt slut. Filmtopp delade ut högsta möjliga betyg och det finns många andra där ute som blivit precis lika imponerade som oss.

Denna unika tv-serie handlar om en stjärnkock som flyttar hem till Chicago för att ta över den sunkiga familjerestaurangen som han har ärvt av sin bror. På ytan låter inte The Bear som något utöver det vanliga, men tro oss, det är den.

betyg 4 av 5

American born Chinese
Foto: Disney+

American Born Chinese

Jin Wang bestämmer sig för att ta nya tag när nästa läsår på high school nu börjar. Han drömmer om att bli en i gänget och är redo att kämpa för att passa in som en typisk amerikansk tonåring på skolan – även om det innebär att ignorera sina kinesiska rötter.

När Jin får i uppdrag att visa den nya eleven Wei-Chen Sun runt på skolan, går hans planer snabbt i stöpet. Wei-Chen visar sig vara son till en gud och är på jakt efter en hemlig skriftrulle. Nu måste Jin välja mellan drömmen om ett vanligt liv och att hjälpa Wei-Chen.

betyg 4 av 5

Welcome to Chippendales – en av de bästa serierna på Disney+ 2023
Foto: Disney+

Welcome to Chippendales

Welcome to Chippendales är en underbart innehållsrik historia som är baserade på verkliga händelser. Vi följer Steve Banerjee (Kumail Nanjiani), en indisk invandrare som förverkligar den amerikanska drömmen på det mest oväntade av sätt. Han är nämligen grundaren av Chippendales, den världskända institutionen för manlig striptease. Sex, droger och mord följer dessutom hans väg!

betyg 4 av 5

Koala Man – en av de bästa serierna på Disney+ 2023
Foto: Disney+

Koala Man

Koala Man är skapad av den australiensiske komikern Michael Cusack, med understöd av Rick & Morty-skaparen Justin Roiland. Med välkända namn bakom rösterna till karaktärerna – som Hugh Jackman för att bara nämna en – finns många ingredienser på plats för en succé.

Handlingen kretsar kring en krisande, medelålders förortspappa som bekämpar (eller åtminstone försöker bekämpa) brott i en koaladräkt. Som du antagligen kan räkna ut resulterar det i en hel del härliga galenskaper.

betyg 4 av 5

De bästa serierna på Disney+ från tidigare år

Andor – en av de bästa serierna på Disney+
Foto: Disney+

Andor

Serien är en prequel till Rogue One och den lyckas fånga samma känsla som filmen, med skillnaden att den kan upplevas som ännu lite råare. I serien ser vi dessutom flertalet bra skådespelarinsatser, inte minst från svenske Stellan Skarsgård.

The Old Man

I denna nya serie med Jeff Bridges i huvudrollen följer vi en tidigare CIA-officer, som befinner sig på flykt från de människor som vill döda honom. 

The Old Man är en klassisk katt och råtta-lek där vi finner John Lithgow på den andra änden jakten. Ibland är det lite väl dialogtungt, men framför allt är det både spännande och komplext.

Bästa serierna på Disney+ – Under the Banner of Heaven
Foto: Disney+

Under the Banner of Heaven

Kriminaldramat Under the Banner of Heaven, med Andrew Garfield i huvudrollen, är en sevärd miniserie på Disney+.

Handlingen tar vid när en djupt troende polisinspektör (Garfield) tar sig an ett brutalt mord av en mamma och hennes dotter. Offren har dessutom koppling till mormonkyrkan och celebriteter inom den.

Obi-Wan Kenobi – en av de bästa serierna på Disney+
Foto: Disney+

Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor är tillbaka i rollen som Obi-Wan "Ben" Kenobi och lyckas charma oss som aldrig förr. Den nya serien tar vid 10 år efter de dystra händelserna i Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd.

Kenobi har lämnat livet som Jedi bakom sig och försöker numera göra så lite väsen om sig som bara möjligt. Samtidigt försöker han på distans hålla ett vakande öga på unge Luke Skywalker. Den stilla tillvaron raseras dock när Leia Organa kidnappas och Kenobi är den enda som kan rädda henne.

Oussekine är en av de bästa serierna på på Disney+
Oussekine är en av de bästa serierna på Disney+ 

Oussekine

I det biografiska franska dramat Oussekine tas vi tillbaka till Frankrike på 1980-talet med polisvåld och studentdemonstrationer. Serien skildrar en tragisk berättelse där motorn till karaktärernas drivkraft är dödsfallet av den unge Malik Oussekine.

Seriens genomsyrande tema med främlingsfientlighet och rasism är en bärande del av serien. Det gestaltas subtilt, genom att ett namn uttalas fel, eller mer brutalt genom misshandel. Det faktum att manusförfattarna fångar både det stora och det lilla gör Oussekine till en sorglig – men viktig – påminnelse om hatets brutala och nedbrytande kraft.

The Dropout är en ny serie på Disney+
Av alla nya bra serier på Disney+ är "Dropout" ett måste. Foto: Disney.

The Dropout

The Dropout är Hulus nya dramaserie som går att streama på Disney+ i Sverige. Serien är baserad på de verkliga händelserna kring Elizabeth Holmes, kvinnan som grundade läkemedelsbolaget Theranos och lurade till sig miljarder. Företaget lovade att revolutionera hälsovården, men det mesta visade sig bara vara en fasad.

Moon Knight

Den nya MCU-serien med Oscar Isaac och Ethan Hawke kammade hem full pott från Filmtopps recensent! Något som gjorde den till den första serien under 2022 som Filmtopp delade ut en femma i betyg till.

Serien handlar om en individ med DID (dissociative identity disorder), vilket i praktiken innebär att det mer eller mindre existerar två personer i samma kropp. I det här fallet är personligheterna i princip raka motsatser, vilket försvårar tillvaron när de måste samarbeta för att stoppa de onda krafterna som hotar dem.

Pam & Tommy

Pam & Tommy är serien om en av vår tids mest omtalade skvallerskandaler. På 90-talet var internet fortfarande ett nytt fenomen för de allra flesta, men det stoppade inte storstjärnorna Pamela Anderson och Tommy Lees sexvideo att bli viral redan innan det var en vedertagen term. I Pam & Tommy är händelserna kring den läckta filmen dramatiserade med stor träffsäkerhet och Lily James och Sebastian Stan imponerar dessutom i huvudrollerna.

The Book of Boba Fett

Serien fokuserar på en av Star Wars-universumets mest mytomspunna och älskade karaktärer. Redan i det första avsnittet tas vi tillbaka till Tatooine för att få reda på vad som hände med Boba Fett efter Jedins återkomst. Precis som med The Mandalorian, så är The Book of Boba Fett stilsäker och den lär gå hem hos alla Star Wars-fans.

The Beatles: Get Back

Filmtopps Daniel Turfors delade ut en fullpoängare till den underbara dokumentärserien The Beatles: Get Back, som finns att hitta på Disney+. Det är självaste Peter Jackson som skapat och regisserat Get Back – och han har gjort det med stor framgång. Aldrig tidigare har vi fått ta del av The Beatles kreativa process på samma sätt som i den här dokumentärserien. Beatles-fan eller inte, se den!

Dopesick är en av de bästa serierna på Disney+.
Dopesick är en av de bästa serierna på Disney+.

Dopesick

Dopesick är en verklighetsbaserad serie om hur ett läkemedel i USA kunde göra miljoner amerikaner beroende av opiater. Den rikstäckande opioidkrisen tog mer än en halv människors liv och desto fler blev förstörda på annat vis. 

Reservation Dogs

Reservation Dogs är skapad av bland andra Taika Waititi och serien är en charmig komedi som utspelar sig på ett reservat för USA:s ursprungsbefolkning. Där får i följa fyra ungdomar och vänner som är redo att ta till det mesta för att skramla ihop pengar. Målet är att lämna reservatet för att ta sig till Kalifornien. I avsnitten får vi haka på gänget på deras olika äventyr, som ofta är lika oväntade som de är underhållande.

McCartner 321 – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

McCartney 3,2,1

McCartney 3,2,1 är en musikdokumentärserie på Disney+ och passar således utmärkt för den som vill nörda ned sig i musik. I dokumentärseriens sex delar får vi följa den levande legendare Paul McCartney. Avsnitten bygger till stor del på att han berättar om utvalda låtar från The Beatles digra katalog – och resultatet är briljant.

Loki – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

Loki

Disneys nya Marvel-serie tar vid efter händelserna i Avengers: Endgame och följer den här gången den listige karaktären Loki, spelad av Tom Hiddleston. Han är gripen av Time Variance Authority för att ha brutit mot sin tidslinje. Vem är han när han inte längre kan ta rygg på Thor, och hur ska han ta sig därifrån?

The Falcon and the Winter Soldier – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

The Falcon and the Winter Soldier

"The Falcon and the Winter Soldier" är Marvel-serien som fokuserar på karaktärerna Sam Wilson/Falcon och Bucky Barnes/Winter Soldier. I serie får vi se vad som händer de båda karaktärerna efter händelserna i Endgame

Filmtopps recensent Ebba Pettersson betygsatte varje avsnitt var för sig och delade ut höga betyg till samtliga av säsongens sex avsnitt, inklusive två fullpoängare.

Star Wars The Bad Batch – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

Star Wars: The Bad Batch

"Star Wars: The Bad Batch" är en ny animerad serie på Disney+ som förser oss med ännu en pusselbit för att fylla ut Star Wars växande universum. Händelserna i serien utspelar sig efter Episod III: Mörkrets hämnd.

WandaVision på Disney+ – en av de bästa serierna på på Disney+
Foto: Disney+

WandaVision

"WandaVision" är en helt unik serieupplevelse som alla bör ta del av – Marvel-fan eller ej. Serien utspelar sig efter händelserna i Endgame och det som gör den så unik är att den blandar Marvels actionladdade universum med sitcom-genren från olika årtionden.

Fem snabba om Disneys serier:

  • Det finns fler än 15 000 avsnitt från olika serier och antalet ökar varje vecka. Både från nya serier och befintliga.

  • Disney Plus kan stoltsera med flera serier från både Marvels och Star Wars universum. 

  • Streamingtjänsten är den enda av sitt slag som kan erbjuda över 30 säsonger av kultserien The Simpsons.

  • Många av serierna som går att streama är hämtade från Disney Channels katalog av framgångsrika serier för de yngre – perfekt för dig som har barn att underhålla med andra ord.

The Simpsons på Disney+

Innan Disneys streamingtjänst skulle sjösättas så basunerade Disney stolt ut att de skulle bli först med att samla alla säsonger av "The Simpsons" på en och samma plattform.

Förutom 30+ säsonger av serien så finns även långfilmen från 2007 tillgänglig, samt specialproduktioner.

Spana också in vår guide till de bästa filmerna på Disney+, där finns det mycket gott att se fram emot!

WandaVision är en av de bästa serierna på Disney plus
Foto: Disney.

Marvelserier på Disney+

Att Marvel Studios ingår under Disneys vida paraply är en stor anledning till att Disney+ lanserades med så stor framgång. Mycket av det bästa innehållet kommer från just Marvel, dels vad gäller de bästa serierna på Disney+ men framför allt genom alla filmer från MCU. 

Den senaste tiden har fler nya serier från Marvel-världen landat på plattformen. Först ut, under 2020, var WandaVision, följd av The Falcon and the Winter Soldier. Därefter har vi fått ta del av titlar som Loki, Hawkeye, Secret Invasion och Moon Knight.

Vader på Disney+
Foto: Disney.

Star Wars-serier på Disney+

"The Mandalorian", "The Book of Boba Fett", "Obi-Wan Kenobi", "Andor" och "Ahsoka" – Disney fortsätter att producera storslagna Star Wars-serier, och fler lär det bli framöver.

Det finns även ett antal animerade serier från Star Wars universum att streama på tjänsten. Bland dem har vi tidigare nämnda Star Wars: The Clone Wars där den sista och senaste säsongen alltså producerats exklusivt för Disney Plus. Utöver The Clone Wars finns Star Wars: Resistance och Star Wars: Rebels tillgängligt, samt flera titlar i samarbete med Lego. Du hittar mer information om detta på streamingtjänstens hemsida.

Disney Channel på Disney+
Foto: Disney.

Serier för barn på Disney+

En av streamingtjänstens största styrkor är det breda utbudet till hela familjen – och inte minst till barnen. Majoriteten av de serier som finns att tillgå på tjänsten är exempelvis hämtade från Disney Channels djupa arkiv. 

Det finns verkligen något att se inom de flesta områden för barn i alla åldrar. Det finns tusentals avsnitt av animerade serier, nästan lika många av otecknat slag och det finns allt från game shows till serier som lyfter fram existentiella frågor för barn. 

National Geographic på Disney Plus
Bland de bästa serierna på Disney Plus hittar vi även dokumentärer. Foto: Disney.

Dokumentär- och realityserier

Med National Geographic i ryggen kunde Disney erbjuda ett gediget dokumentärutbud redan ur startgroparna, och då främst av vetenskaps- och naturkaraktär. Det finns dock en hel del andra fantastiska doku- och realityserier att konsumera även utöver natur- och vetenskapsutbudet.

Disney erbjuder exempelvis många sevärda bakom-kameran-dokumentärer av sina egna produktioner och sin verksamhet, som exempelvis Disney Gallery/Star Wars: The Mandalorian och Disney Insider.

National Geographic på Disney+

Det finns som sagt ett stort utbud av National Geographic-dokumentärer att streama på tjänsten. Samtliga av dem håller hög kvalitet, så är vetenskap och natur av intresse för dig så lär finnas gott om serier som du gillar. 

Du kan exempelvis följa med överlevnadsikonen Bear Grylls i Running Wild with Bear Grylls, lyssna på astronauters tankar om jorden i One Strange Rock – en serie med tunga namn som Will Smith och storregissören Darren Aronofsky i produktionen – eller följa med Gordon Ramsay runt jorden i Gordon Ramsay Uncharted.

För fler listor och rekommendationer, se vår samlingssida med serietips.

NÄSTA ARTIKEL