Fotografen Gregory Middleton om Moon Knight

Fotografen Gregory Middleton om Moon Knight

  • Disney+
15 maj 2022 kl. 14:05
ANNONS
ANNONS

Hyllar Oscar Isaacs skådespelarinsats

Gregory Middleton har arbetat med serier exempelvis Game of Thrones, och var ansvarig för filmandet i flera av avsnitten av Moon Knight.

Moon Knight hade säsongsavslutning förra veckan och utan några spoilers kan man säga att dörren definitiv öppnades för en fortsättning. Serien har hyllats och vi på Filmtopp gav den högsta betyg. Just nu vet ingen om det blir en säsong två, men om det blir så är det ingen högoddsare om Gregory Middleton är med i produktionen.

Intervjun med den kanadensiska filmfotografen sker över Zoom, och från ett upplyst kontorsrum tycks han vara vid gott mod trots att schemat troligtvis är fyllt med samtal från andra medier. Middleton har tidigare jobbat med stora produktioner som Game of Thrones och Watchmen, men enligt honom är skillnaderna på dessa och Moon Knight inte särskilt stora. 

Det är faktiskt ganska intressant, för de är lika på många sätt. Till exempel försökte vi på alla produktioner göra varje avsnitt som en hel film. Detta eftersom vi jobbar med ett stort antal platser, uppsättningar och förändringar till varje scen. Dessutom behandlades varje avsnitt nästan som olika genrer, både här och på de andra produktionerna som du nyss nämnde. Däremot är ju Marvel unikt eftersom vi berättar en historia som är en del av ett massivt universum. Normalt i en serie har du en huvudförfattare som hanterar historien, men här har vi chefer som driver hela MCU, vilket är en helt annan sak, som vi själva inte förstår allt av. Så det är förmodligen den största skillnaden.

Ett stort samtalsämne när det kommer till Moon Knight är seriens ton. Den särskiljer sig på många sätt från tidigare MCU-produktioner, och det syns även i det visuella. Även om Middleton själv tidigare inte har arbetat med Marvel kunde han utan tvekan känna av att det här var något annorlunda.

Som du är inne på är historien ganska unik, även för en Marvel-show. Vi försökte hela tiden göra vårt egna arbete så distinkt som möjligt. Mycket av det handlade om att hantera den typ av mörker som finns i showen, det okända samt vår huvudkaraktär som hela tiden försöker förenas med delar av sig själv. Och det där ville vi spegla visuellt, tillsammans med designers och de andra filmfotograferna. Vi försökte alla omfamna det och göra det som en fast identitet. Samtidigt ville vi inte göra det bara för att, utan snarare eftersom det passade in med fördjupningen av vår huvudperson, som har så mycket av sitt liv dolt för sig.

Oscar Isaac imponerade under filminspelningen

Oscar Isaac och Ethan Hawke i Moon Knight
Oscar Isaac och Ethan Hawke i Moon Knight. Foto: Disney+

Huvudpersonen som han är inne på är såklart Marc/Steven. En karaktär med dissociativ identitetsstörning som dessutom måste komma överens med att arbeta för den egyptiska guden Khonsu. Rollen spelas av Oscar Isaac, och Gregory Middleton är mäkta imponerad av det arbete som Isaac lade ner. 

Man måste verkligen ge cred till Oscar Isaac. När vi började försökte han göra två helt olika karaktärer och växla mellan dem. För en skådespelare är det ganska utmanande. Det är inte något man bara gör. Men när han började förstå de två karaktärerna själv blev han mer och mer bekväm med att kunna växla fram och tillbaka. I vissa scener, typ till exempel i avsnitt fyra, är han med som två personer. Det innebär att du måste filma den ena och sedan den andra, så du kan inte gå fram och tillbaka på något lätt sätt. Du måste göra allt på en gång. Samma sak med scenen i badrummet i slutet av avsnitt ett.

Middleton berättar om hur Oscar Isaac gradvis blev bättre och bättre på att skifta mellan karaktärerna, vilket även öppnade upp dörren för hur man kunde spela in scenerna där Steven och Marc skiftar mellan varandra.

Det var otroligt. Det finns en häftig energi när du ser någon verkligen iklä sig sin karaktär med en sådan insats. Det är en sak att se på papper, men när han blev Steven Grant under de första dagarna tänkte jag verkligen ”wow”. Det var något riktigt speciellt eftersom det inte bara skilde honom från Marc, utan också eftersom Oscar Isaac gav honom en sådan mänsklighet. Det kändes som att Oscar verkligen hade känslor gentemot Steven, vilket även innebär att du som tittare kommer att hålla tummarna för honom. Du vill att han ska överkomma alla hinder han stöter på.

Regissören Mohammed Diab ställde filmteamet på stora utmaningar

Mohammed Diab och Oscar Isaac under inspelningen av Moon Knight
Mohammed Diab och Oscar Isaac under inspelningen av Moon Knight. Foto: Disney+

Fyra avsnitt, så många arbetade Gregory Middleton med. Just dessa avsnitt regisserades av Mohammed Diab, den egyptiske regissören som hyllades unisont på den pressträff Filmtopp närvarade på inför Moon Knights premiär, och Middleton stämmer in i hyllningskören.

Ja, Mohammed! Han är en fantastisk regissör. När jag blev en del av det här projektet såg jag två av hans filmer, Clash och Amira, som båda är fantastiska. Han är en riktig humanist. Han är verkligen intresserad av hur man gör för att människor ska funka som bäst. Han intresserar sig också för de inre konflikterna och hur dessa tar sig till uttryck ute i samhället, vilket gjorde honom till ett utmärkt val som regissör till denna serie.

Mohammed Diab beskrivs som en väldigt kreativ person, där det inte alltid finns ett upplagd plan. Det menar Middleton kunde skapa en del utmaningar, men han är nöjd över resultatet.

Under inspelningen valde han att inspireras av Oscar och de platser vi spelade in på. Han vet verkligen inte hur han vill spela in scenerna förrän han är på en plats, vilket för ett projekt som denna där vi var på många platser i andra städer och virtuella platser, visade sig vara en mycket intressant utmaning. Det krävdes en hel del arbete med hur vi skulle ge honom de verktyg han behövde. På det sättet blev inspelningen en enorm utmaning. Men med facit i hand tycker jag definitivt man kan säga att det fungerade!

Med det tackar vi Gregory Middleton för samtalet. Hela säsong ett av Moon Knight finns att streama på Disney+. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL