Oscar Isaac om Moon Knight – Inspirerades av Karl Pilkington

Oscar Isaac om Moon Knight – Inspirerades av Karl Pilkington

  • Disney+
Uppdaterad kl. 18:46 | Publicerad 24 mars 2022 kl. 18:00

Pratar om karaktären i nya Marvelserien

Disney+ höll under veckan en presskonferens för världspressen där Filmtopp var bjuden. Under konferensen deltog flera av från produktionsteamet samt skådespelarna Oscar Isaac, Ethan Hawke och May Calamawy deltog.

Moon Knight är Marvels senaste serie som har premiär den 30:e mars, och var en möjlighet att prova på något nytt inom MCU enligt Oscar Isaac. På presskonferensen pratade han om fokuset på hans rollfigurs inre problem. Isaac spelar Steven/Marc, en person med DID och därmed flera olika personligheter.

– Berättarperspektivet är verkligen från honom, vilket är läskigt. Det skapar en skillnad i humorn och mixen av genrer som vi sällan sett hos Marvel innan. Vi har Stevens humor, men samtidigt även hans motpart Marc, en stereotypisk torterad och mörk vigilant som samtidigt går runt med den här engelsmannen [Steven] inombords. Marvel har gjort ett jättebra jobb att kombinera action och humor i den här serien.

Oscar Isaac berättade att hans bror Michael Hernandez var till stor hjälp i scenerna när Marc och Steven talar med varandra, vilket innebar att Isaac egentligen pratade med sig själv. Hernandez fick då spela antingen Marc eller Steven. Det svåraste var att gå in i ena rollen för att sedan byta mitt under scenen. 

Även Ethan Hawke var inne på Steven/Marcs DID och hur det påverkade hans arbete, där han spelar seriens antagonist Arthur Harrow. Han menar att filmer historiskt sett är fyllda med berättelser där mental ohälsa är en av byggstenarna för skurken, och att det är intressant när hela den proccessen är tvärtom.

– Det betyder ju att jag inte kan vara "tokig". Istället måste jag finna en slags sansad galning i mitt porträtterande, och det var en intressant gåta för mig att lösa, för att samtidigt ha en god dynamik med det Oscar gjorde.

Oscar Isaac tog inspiration från brittisk humor

När den första trailern släpptes reagerade flera på Stevens brittiska dialekt. Den är också väldigt distinkt under hela seriens gång, och Isaac får frågan om hur skapandet av britten Steven kom till. Hela idén att göra honom till engelsman sade Oscar Isaac skämtsamt var eftersom alla Marvel-karaktärer kommer från New York, men mer seriöst hävdade han att mycket påverkan kom från brittisk humor.

– Jag såg en möjlighet eftersom jag älskar deras humor, om han nu ändå skulle vara engelsman. Vad skulle hända om Peter Sellers gjorde ett Marvel-projekt? Det ledde i sin tur till att jag började tänka på Karl Pilkington från An Idiot Abroad. Egentligen inte så mycket på grund av dialekten, utan mer för humorn där man inte kan se när han själv vet att han är rolig. Även den judiska gemenskapen i London och dialekten från nordöstra London fungerade som inspiration.

För regissören Mohamed Diab blir Moon Knight den första riktigt stora produktionen som han gör. Under presskonferensen hyllades han av sina kollegor, bland annnat sade Ethan Hawke att Diab både tänker och arbetar på ett sätt som han aldrig sett tidigare. Ett tag fick Diab mer eller mindre avbryta hyllningskören och nästan besvärat tacka för de fina orden. För honom var Moon Knight en möjlighet han inte kunde tacka nej till.

– Jag kommer från en bakgrund av självständiga och mindre filmer, oftast från mellanöstern. Men att få chansen att göra en serie där vi kan visa den riktiga Egypten tyckte jag om. För 90% av de gånger Egypten är med i film är det inte Egypten. Tänk er Paris och att ni ser Big Ben, det är så vi ser vårt egna land i de flesta filmerna. Så att få göra det rätt, och även genom karaktären Layla visa oss som människor, har jag älskat. 

Mohamed Diab och Oscar Isaac under inspelningen av Moon Knight
Mohamed Diab och Oscar Isaac under inspelningen av Moon Knight. Foto: Disney+

Precis som det Oscar Isaac varit inne på är Diab nöjd med mixen av flera olika genrer i serien, och där tror regissören att han hade en fördel med sitt ursprung.

– Egyptier är roliga i även de mest förfärliga situationerna. På en egyptisk begravning kommer det läggas skämt. Och jag är väldigt stolt, över oss alla, att vi lyckats sätta ihop dessa genrer och blandat ihop det på ett sätt som ändå inte känns konstigt eller främmande.

May Calamaway spelar den kvinnliga karaktären Layla. Vissa känner redan igen henne från Ramy, men hon är trots allt relativt ny i branschen. För henne var det skönt att de flesta scenerna var ihop med Oscar Isaac. Detta eftersom han blev lite som en mentor åt henne, och samtidigt gjorde ett bra jobb till den vida grad att även hennes arbete förenklades.

– Han förstod allt på en molekylär nivå. Varje gång han var de olika personerna, så var han verkligen två helt olika personer, och den energin kunde jag känna av. Jag behövde inte ens fråga vem han var. Med Marc, kände jag mig mer bevakad överallt, och med Steven hade jag en mer vårdande känsla.

May Calamawy i Moon Knight
May Calamawy i Moon Knight. Foto: Disney+

Ethan Hawke påpekade att produktionsteamet till mestadels bestod av män, svepte med handen över rummet där Calamaway var den enda kvinnan för att göra en poäng, och menade på att hon därmed hade det svåraste jobbet för att försöka få fram sina åsikter. Hon höll med, men sade samtidigt att hon hade ett stort stöd från sina kollegor.

–  Jag är ju relativt ny i den här industrin, så jag hade tur att ni alla också slogs för Layla. För jag vet faktiskt inte om jag hade kunnat tagit utrymmet som krävs annars, tidigare har jag nog bara gjort som jag blivit tillsagd. Att då se er två [Isaac och Hawke] diskutera idéer har verkligen varit något jag lärt mig av. Jag kunde prata med Mohamed eller skriva till Ethan om att vi borde göra en scen, och sen kunde vi göra det hela.

Avslutningsvis fick gänget en fråga om vad de hoppas tittarna kommer ta med sig från Moon Knight. Diab vill att det ska väcka en tanke om folk med DID.

– Det jag själv lärde mig under skapandet av serien är att den här karaktären måste leva med sig själv, och med sina identiteter. Det är något som jag kände att jag själv identifierar mig, eftersom vi alla sätter på oss en persona inför folk.

Oscar Isaac nickade och höll med.

– Mycket bra sagt. Jag tror att det är drivkraften för folk med DID, om du förstår vad jag menar? Att kunna leva med det är i sig självt en superkraft, att man kan leva genom missbruk eller trauma och överleva det, och sen komma överens med det istället för att bra trycka bort det. Att se den färden hända, det tycker jag verkligen är mäktig upplevelse.

Moon Knight har premiär på Disney+ den 30:e mars

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL