Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Alan Ritchson som titelkaraktären i Reacher. Foto: Amazon Prime.

Intervju med teamet bakom Reacher

  • Amazon Prime
Andreas Ziegler | Intervju
28 januari 2022
Andreas Ziegler | Intervju
28 januari 2022

Trogen källmaterialet

Alan Ritchson, som spelar huvudrollen i "Reacher", och Nick Santora, seriens showrunner, har båda varit väldigt måna om att vara trogna romanförlagan, skapad av Lee Child. Filmtopps Andreas Ziegler fick en intervju med alla tre.

Den fjärde februari är det premiär för "Reacher", en TV-serie som bygger på böckerna om mannen med samma namn av Lee Child. Den första boken om Jack Reacher, Dollar (Killing Floor) kom 1997. Det är också denna roman som utgör källmaterialet för första säsongen. Den nya TV-serien utspelar sig dock i nutid

– Den största justeringen hade med teknik att höra. Lee Child skrev om vissa saker som kanske kunde vara ett problem för en hjälte på 90-talet. I dag är det inte alls ett problem. I dag kan du dra fram den lilla datorn ur fickan och kolla upp saker, exempelvis var ett telefonsamtal kom ifrån. Allt detta diskuterade vi med Lee, så att vi alltid var säkra på att vi inte rörde oss för långt bort från Reachers rötter, säger Nick Santora, seriens showrunner om hur TV-seriens innehåll har uppdaterats.                                                                                      

TV-serien är över lag väldigt trogen källmaterialet.

– Lee Child gav oss en fantastisk blueprint, som vi bara behövde följa. Det gjorde det möjligt att skapa en bra balans mellan humor, våld och ibland hjärta. Lee talade om för oss om vi gjorde det på rätt sätt eller inte. När man har det stödet är oddsen bra för att det kommer funka, säger Nick Santora.

Alan Ritchson, som spelar titelkaraktären, instämmer i detta. När vi frågade honom hur han tog sig an rollen hade han följande att säga:

– Jag hade fantastiska personer runtomkring mig med väldigt mycket erfarenhet, som jag förlitade mig på. Lee Child svarade på alla frågor vi hade om karaktären, vad han skulle göra i olika situationer.  

Gick upp 15 kilo i muskler

Jack Reacher
Alan Ritchson har fått lyfta mycket skrot. Foto: Amazon Prime Video.

Jack Reacher är en stor bjässe till karl. Alan Ritchson gick upp 15 kilo i muskler för att spela den storvuxne före detta soldaten. En annan utmärkande aspekt av karaktären är att han är väldigt tystlåten. Han pratar inte förrän han har något värt att säga. Detta var viktigt när de skulle rollsätta karaktären.

– Alan har en sorts aktiv tystnad. Jack Reacher är en bra tänkare. Jag letade efter någon som kunde förmedla detta utan vara övertydlig, utan att spela över. Alan lyckades fånga det riktigt bra, säger Lee Child om valet av huvudrollsinnehavare.

I böckerna får vi följa Jack Reachers tankar, ibland under ett tiotal sidor. Utmaningen att föra över detta till en TV-serie var det som diskuterades mest bland manusförfattarna.

– Vi visste att han skulle behöva prata lite mer i serien än han gör i böckerna, men Reacher är ingen pratkvarn. Vi behövde visa vad som pågick i Reachers huvud utan att han pratade om det för mycket. Vi behövde klura ut sätt när Reacher observerade något i ögonvrån, så att [åskådarna] ser det. Då känner [åskådarna] av den observationen och vet vad han tänker, säger Nick Santora.

Ritchson har haft stora roller i bland annat "Titans", som Hank Hall/Hawk, och som Raphael i "Teenage Mutant Ninja Turtles". Huvudrollen i Reacher är dock ett stort kliv uppåt i karriären för honom, då serien både är en storsatsning av Amazon Prime och bygger på en mycket populär förlaga. De första dagarna på inspelningen var rätt nervösa för honom.

– Den första scenen vi gjorde var en förhörsscen på sex sidor. Det var läskigt. Det var mycket samarbete [i teamet] i det läget. En producent kunde komma in och säga att jag skulle testa att göra det roligare. Sedan kom regissören in och sa att jag skulle göra det stoiskt och mystiskt. Vi lekte runt lite med det. Jag tycker vi fann Reacher och jag är väldigt nöjd med var vi landade med det hela, säger Ritchson om de första dagarna av inspelningen.

Lee Child instämmer i att de scener där vi presenteras för Jack Reacher var otroligt viktiga för honom:

… Det handlar om vilket intryck han gör. I första avsnittet säger han inte något de första sex minuterna, så det var väldigt viktigt att han såg rätt ut, hade rätt humör och rätt hållning. Jag blev väldigt glad när jag fick se dessa scener. Vi är lyckligt lottade som fick [Alan].

Med stark känsla för rättvisa

Jack Reacher är en typisk litterär hjälte. Lee Child beskriver honom som någon man vill vara, eller ha i sin närhet, en person som har en stark känsla för rättvisa, som löser problem på ett speciellt sätt. Nick Santora, som annars är känd bland annat för serier som Prison Break och Scorpion, säger att det är dessa kvaliteter som drog honom till projektet:

… Det var karaktären Jack Reacher, snarare än handlingen i någon av böckerna, som gjorde mig intresserad av att göra serien. Det är sättet på vilket Reacher tar sig an problem som gör det intressant.

"Reacher" är en TV-serie som blandar den hårdkokta deckaren med action, drama och lite humor. Lee Child beskriver Jack Reacher som en karaktär som har en rätt torr humor. Här frångick de källmaterialet en smula.

… Vad vi försökte göra i serien var att göra [humorn] lite tydligare. Jag tycker det rundar ut och humaniserar karaktären, säger Lee Child om Reachers sinne för humor i TV-serien.

I skrivande stund finns det 25 böcker i serien om Jack Reacher. Det finns alltså gott om källmaterial för fler säsonger. Som många författare, kan Lee Child inte välja en favorit bland sina böcker, så han har ingen favorit som han vill se vara källmaterialet för kommande säsonger.

Dollar är en favorit av sentimentala skäl, då det var den som satte igång allt för mig. Mitt svar som författare är alltid ”nästa bok”. Man är aldrig helt nöjd med en bok man har skrivit. Nästa bok är alltid bäst för man har inte sabbat den än. Det är upp till åskådarna om det blir flera säsonger. Jag tycker vi kan göra dem en efter en tills jag är en väldigt gammal man, säger han och ler.

Inte heller Nick Santora har några preferenser. Underhållningsbranschen innebär inte vidare mycket stabilitet; ena året kan du göra en populär TV-serie, nästa år är du arbetslös.

– Så länge Lee vill skriva dessa böcker, kommer jag vara glad. För det betyder en av två saker. Antingen kommer jag ha ett jobb väldigt länge, eller, om jag inte har ett jobb, kan jag åtminstone titta på dem, skämtar Nick Santora.

Han fortsätter med att beskriva den komplicerade processen som ligger bakom att göra en TV-serie. Det finns en studio, en streamingtjänst, producenter och Lee Child för att nämna några. Allt är en diskussion.

– Om det beslutas att vi kommer göra dem i [den] ordning [de kom ut], kommer vi göra det. Om det beslutas att vi kan hoppa runt [mellan böcker], kommer vi göra det. Det som är så bra med Lees böcker är att de är så välskrivna och intressanta att vi kan plocka ner vilken som helst från hyllan utan att titta och göra det till en intressant berättelse [för en TV-serie].

Stor kärlek till böckerna

Reacher
Foto: Amazon Prime Video

Alan Ritchson blev ett fan av böckerna när det stod klart att han kanske skulle få rollen som Jack Reacher.

– Jag läste alla böckerna innan inspelningen började och blev ett stort fan av Reacher. Jag kunde inte lägga dem ifrån mig. Jag har läst många av dem två gånger. Jag är glad att Reacher hittade mig. Som ett fan av böckerna är det surrealistiskt att sätta sina fingeravtryck på franchiset.

Ritchson har en favorit han skulle vilja se vara förlagan till kommande säsonger. Det är "Gisslan" ("Die Trying"), boken som kommer efter "Dollar".

– Jag kommer aldrig glömma hur jag slukade boken första gången jag läste den. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Jag tänkte att jag måste vara en del av det här, jag måste se det här komma till liv. Det finns tanks och schäfrar. Han är fångad i den här världen och det finns en fantastisk hjältinna. Gisslan har alltid varit den bok jag vill se gjord innan vi är klara, säger Ritchson, vars ögon lyser när han pratar om boken.

Huruvida "Gisslan" kommer användas som källmaterial för framtida säsonger av Reacher återstår att se. Den första säsongen, som alltså är baserad på boken "Dollar", har premiär den fjärde februari.

Läs mer:

NÄSTA ARTIKEL