Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
15 riktigt bra filmer på HBO Max de flesta inte sett

15 riktigt bra filmer på HBO Max de flesta inte sett

  • HBO
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
01 december 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
01 december 2021

Allt från vampyrer och serietecknare till sadomasochistiska pianolärare

Sverige har välsignats med en lysande streamingtjänsten med ett rejält utbud. Därför passar Eric Diedrichs på med att lista 15 riktigt bra filmer på HBO Max som de flesta inte sett.

American Splendor (2003)

American Splendor
Paul Gimatti briljerar i "American Splendor". Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Drama, Komedi
Med:
Paul Giamatti, Hope Davis m.fl.
Regi: Robert Pulcini

Vi följer den cyniske serietecknaren Harvey Pekar, upphovsmannen till undergroundserien American Splendor. Serietidningen, i vilken Harvey Pekar ger utlopp för sina komiska vardagsbetraktelser, har sedan 70- och 80-talen blivit kultförklarad bland undergroundkretsar.

Inte ens den tråkigaste händelsen undslipper Pekars humoristiska, frispråkiga och ypperligt mänskliga berättelser då han vågar uttrycka det så många av oss tänker och känner men aldrig skulle drömma om att säga. Briljant skådespel och sylvass humor om att vara människa.

Brexit (2019)

Brexit
Benedict Cumberbatch som ondskefullt geni i löjlig frisyr. Foto: HBO Max.

Genre: Drama
Med: Benedict Cumberbatch, Rory Kinnear m.fl.
Regi: Toby Haynes

Ett vanvördigt drama om de mäktiga och splittrande figurerna som drev på Brexit från skuggorna. Medan politiker kampanjar för att lämna eller stanna kvar i EU ritar politiska rådgivare upp sina stridsplaner bakom stängda dörrar.

Benedict Cumberbatch briljerar som "geniet" som bestämde sig för att slita Storbritannien från EU.Varför ville han splittra nationer då? Jo, det var en rolig utmaning. Ingen annan anledning what so ever.

Farligt begär (1988)

Farligt begär
"Farligt begär" är en riktigt bra film på HBO Max som du måste se. Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama, Komedi
Med:
John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer, Keanye Reeves m.fl.
Regi:
Stephen Frears

Markisinnan de Merteuil vill hämnas sin före detta älskare genom att låta sin vän Vicomte de Valmont förföra hans blivande unga hustru. Men Valmont är mer intresserad av att tvinga den sköna Madame de Tourvel att trots sin höga moral bli hans älskarinna. Han räknar inte med att han kan bli förälskad i henne...

Dubbelspel och sex i denna vilda dramakomedi som fortfarande känns fräsch och utmanande! Ruggigt bra skådespelare dessutom.

Död snö (2009)

Död snö – En av 15 riktigt bra filmer på HBO Max
"Död snö" har nog många redan sett – men vad gör det? Se den igen! Foto: Atlantic Film.

Genre: Skräck, Komedi
Med:
Charlotte Frogner, Stig Frode Henriksen m.fl.
Regi:
Tommy Wirkola

En gammal ondska ligger gömd under snön i den norska fjällvärlden sedan andra världskriget. För sex ungdomar som sett fram emot en härlig skidsemester förvandlas tillvaron till en levande mardröm när de hotfulla skuggorna utanför deras ensliga stuga plötsligt tar form. De är nazister. Och zombies. Och de är förbannade!

Norrmännen kan det där med skräck. Det har de visat flera gånger om, men frågan är om inte Död snö är den allra bästa.

Extra Ordinary (2019)

Extra Ordinary
Satanister och spöken i flippade "Extra Ordinary". Foto: Wildcard Distribution.

Genre: Skräck, Komedi
Med:
Maeve Higgins, Barry Ward m.fl.
Regi:
Enda Loughman

En körskolelärare måste använda sina övernaturliga krafter för att rädda en ensam mans dotter från en rockstjärna som vill offra henne i satanistiska syften.

Galen komedi från Irland i klassisk indieanda – lite som att se Wes Anderson göra en skräckkomedi helt enkelt!

God's Own Country (2017)

God's Own Country
"God's Own Country" är en av flera riktigt bra filmer på HBO Max. Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Drama
Med:
Josh O'Connor, Alec Secareanu m.fl.
Regi:
Francis Lee

Bondsonen Johnny tar till sprit och one night stands för att klara av landsbygdens tristess och faderns dåliga humör. När våren kommer med lamning och behov av mer arbetskraft anställer fadern en rumänsk gästarbetare, Gheorghe. Under det intensiva arbetet upp står passion mellan de två unga männen, såväl som drömmar om en ljusare framtid.

Ett briljant skildrat kärleksdrama som för tankarna till Brokeback Mountain, men frågan är om Francis Lees film inte är ännu bättre.

Pianot (1993)

Pianot
Holly Hunter och Anna Paquin i mästerverket "Pianot". Foto: Atlantic Film.

Genre: Drama
Med:
Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin m.fl.
Regi:
Jane Campion

Stumma Ada från Skottland har blivit bortgift med nybyggaren Alistair. Hon anländer till sitt nya hem tillsammans med sin dotter och sitt älskade piano – hennes främsta uttrycksmedel. Men Alistair anser att det är ett för stort projekt att forsla pianot hela vägen hem och tvingar Ada att lämna det på stranden. Då byter grannen Baines till sig pianot mot en del av sin mark och Ada får tillgång till sitt saknade instrument när hon ger Baines pianolektioner. Deras möten utvecklas successivt till en erotisk kärleksaffär som får oanade följder.

Pianot är ett mästerverk som förtjänar att ses många gånger om. Sagolikt foto och lika delar spänning som drama. Anna Paquin kammade hem Oscarn för bästa biroll bara som elvaåring.

In the Loop (2009)

In the Loop
"In the Loop" är en av tidernas bästa politiska satirer. Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Komedi
Med:
James Gandolfini, Tom Hollander, Peter Capaldi m.fl.
Regi:
Armando Iannucci

Simon Foster är en brittisk minister som under en radiointervju av misstag gör ett uttalande som kan tolkas som att han stödjer ett eventuellt krig i Mellanöstern. Han blir nu över en natt en ofrivillig mediapersonlighet, och tillsammans med sin PR-ansvarige Judy och den politiskt sakkunniga Toby skickas han till Washington för att träffa amerikanska politiker och militärer.

Klockren politisk satir av mästaren som gav oss hyllade VEEP. Gillar du komediserien kommer du älska denna.

Köttets lustar (1997)

 15 riktigt bra filmer på HBO Max de flesta inte sett
Pedro Almodóvars underskattade mästerverk bjuder på flera överraskningar. Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama, Thriller
Med:
Javier Bardem, Liberto Rabal, Penélope Cruz m.fl.
Regi:
Pedro Almodóvar

Victor Plaza, vars mor är prostituerad, föds på en buss i Madrid. Händelsen väcker stort intresse och Victor får ett gratis livtidskort som gäller på stadens alla bussar. Tjugo år senare roar sig Victor vilt i Madrids nattliv. På en krogtoalett träffar han en kvinna för ett snabbt kärleksmöte. Victor kan inte glömma henne, men när han söker upp henne säger hon sig inte veta vem han är...

Pedro Almodóvar har skapat en filmvärld olik allt annat. Köttets lustar är en av hans bästa filmer, ett underskattat mästerverk.

Pianisten (2001)

Pianisten
Den mörkaste titeln på den lista med 15 riktigt bra filmer på HBO Max som de flesta inte sett. Foto: Triangelfilm.

Genre: Drama
Med:
Isabelle Huppert, Annie Giradort m.fl.
Regi:
Michael Haneke

Erika Kohut är en medelålders pianoprofessor vid ett wienskt musikkonservatorium, som trots sin ålder ännu bor med sin krävande, dominanta mor. På grund av sin instängda tillvaro lider Erika av ett sexuellt undertryckande som manifesterar sig genom voyeurism och sadomasochistiska fetischer så som bland annat självstympning. När en ung ingenjörsstudent ansöker till konservatoriet uppstår en ömsesidig besatthet mellan de två.

Michael Hanekes bästa film är givetvis ingen humoristisk historia. Men vem hade förväntat sig det av en regissör som har gjort ett livsverk utan ett enda skämt? Däremot är det OTROLIGT INTENSIVT och fullständigt fängslande. Provokativt är det med.

Love & Friendship (2016)

Love and Friendship
Stram och syrlig humor i "Love & Friendship". Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Drama, Komedi
Med:
Kate Beckinsale, Xavier Samuel, Stephen Fry m.fl.
Regi:
Whit Stillman

Lady Susan är en adelsdam som nyligen blivit änka. För att säkra ett bekvämt liv för sig själv och sin dotter, Frederica, beger hon sig till godset Churchill och ödslar ingen tid med att se sig om efter lämpliga adelsmän som hon och hennes dotter kan gifta sig med. Hon må vara en kvinna utan make eller egendomar, men med sin list och charm kommer hon rätt långt. Snart har den manipulativa Lady Susan vänt upp och ner på tillvaron för alla i sin omgivning.

Lysande kostymdrama signerat Whit Stillman med sylvass dialog och humoristiska smockor. Perfekt för den som inte kan få nog av britternas strama, syrliga humor.

Only Lovers Left Alive (2013)

15 riktigt bra filmer på HBO Max de flesta inte sett
Tom Hiddleston och Tilda Swinton som vampyrer. Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Drama
Med:
Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt m.fl.
Regi:
Jim Jarmusch

Adam återförenas med sin livs kärlek Eve efter att han blivit deprimerad och trött på hur det mänskliga samhället har utvecklats. Men deras hundratals år gamla kärlek blir satt på prov av Eves yngre syster, den vilda och okontrollerbara Ava.

Only Lovers Left Alive är den bästa vampyrfilmen du förmodligen aldrig har sett. Med ett hypnotiskt soundtrack och karaktärer som utmanar genrens klassiska ramar. Ett måste!

Orlando (1992)

Orlando
Tilda Swinton springer genom tid och rum i "Orlando". Foto: Nonstop Entertainment.

Genre: Drama, Fantasy
Med:
Tilda Swinton, Billy Zane m.fl.
Regi:
Sally Potter

Filmatisering av Virginia Woolfs märkliga roman om en människa som lever i 400 år. Först som man, sedan som kvinna, som älskare och älskarinna, som rik och som fattig. Orlando föds som man i ett välbärgat hem i 1500-talets England och avslutar sitt liv på 1990-talet som en helt vanlig kvinna som har förlorat allt men funnit sig själv.

Flippat drama olikt det mesta. Tilda Swinton är givetvis perfekt som kameleonten Orlando.

Sexy Beast (2000)

Sexy Beast
Gal Dove är lyckligt ovetande om vad som komma skall… Foto: Nordisk Film.

Genre: Drama, Thriller
Med:
Ray Winston, Ben Kingsley m.fl.
Regi:
Jonathan Glazer

Före detta brottslingen Gal Dove njuter av livet vid medelhavet. Men allt ändras när djävulen själv (eller snarare Ben Kingsley i sin mest diaboliska roll) dyker upp. Han kräver att Gal gör ett sista jobb… och du säger verkligen inte emot honom, åtminstone inte om du vill leva lite till.

The Trip (2011)

The Trip – 15 riktigt bra filmer på HBO Max de flesta inte sett
Steve Coogan och Bob Brydon tjafsar och skojar i rollerna som sig själva. Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Komedi
Med:
Steve Coogan, Rob Brydon m.fl.
Regi:
Michael Winterbottom

Två polare tjabbar på olika restauranger och hotel på en road trip. Ungefär så kan man väl rama in The Trip som är en härlig hang out movie som bjuder på två skickliga komiker i rollerna som sig själva – givetvis med en upphöjd galenskap som gör att man aldrig riktigt kan känna sig säker på vad som är sant eller inte. Just det, det bjuds på några legendariska kändisimitationer med!

Detta var alltså min lista med 15 riktigt bra filmer på HBO Max som de flesta inte har sett. Jag hoppas att du hittar några sköna tips och att du också tar dig tid till att se dem.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL