Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Potentiella James Bond-efterträdare

Potentiella James Bond-efterträdare

Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 oktober 2021

Slutet på en era innebär början på en ny

Snacket har redan gått i flera år, men i och med att Daniel Craig nu definitivt gjort bokslut på sin James Bond-karriär börjar diskussionen verkligen materialiseras – vem kommer bli nästa agent med rätt att döda? I denna lista spekulerar jag vilt och fritt kring vem som kommer få chansen att ta sig an denna ikoniska roll härnäst.

Michael Fassbender

Michael Fassbender i "Inglorious Basterds".
Michael Fassbender i "Inglorious Basterds".

Vi börjar starkt. Den tvåfaldigt Oscarsnominerade Michael Fassbender är knappast någon duvunge i branschen och redan ett namn tillhörande den yppersta Hollywoodeliten. 

Varför skulle irländaren behöva ytterligare Bond-glans över sin karriär undrar ni då kanske? Jo, sanningen är den att Fassbenders filmer under de senaste åren sett betydligt mer floppar än framgångar, vilket gör att denna onekligen talangfulla plastsvensk inte är lika het som han var för sisådär fem år sen.

Vilket bättre sätt att återfå momentum än att då ta sig an en av filmhistoriens mest ikoniska roller? Rollen som 007 hade garanterat ”boomerangat” tillbaka Fassbender in i det starkaste rampljuset - för visst är det just där han hör hemma.

LÄS OCKSÅ: Bästa James Bond-filmerna

Riz Ahmed

Foto: Amazon.
Riz Ahmed i "Sound of Metal". Foto: Amazon.

Denna pakistansk-brittiska skådespelare Riz Ahmed har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren och nästa steg i denna framgångssaga hade mycket väl kunnat vara den som Daniel Craigs efterträdare.

Detta val hade inneburit en Bond med både mer blygsam kroppshydda och annan etnicitet än vad publiken historiskt sett vant sig vid hos sin kära 007. Bara uppfriskande, om ni frågar mig då jag tror att Ahmed, med sin odiskutabla talang, hade kunnat göra något riktigt intressant med rollen.

Harry Styles

Harry Styles i "Dunkirk". Foto: Amazon.
Harry Styles i "Dunkirk". Foto: Amazon.

Ännu ett okonventionellt val, om än av andra anledningar. Pojkbandsikonen och flickidolen Harry Styles har, vad det verkar, ambitioner med en skådespelarkarriär och ifall liknande ambitioner finns från studiohåll att modernisera Bondkaraktären hade killen med det lockiga håret och pojkaktiga charmen varit en möjlig väg att gå.

Långt borta är Craigs hårdnackade och bulkiga fasad för att istället välkomna en Bond som i Styles ägo gissningsvis hade anammat en mer lekfull och tindrande utstrålning – samtidigt som det säkerligen hade vunnit mycket extrapoäng hos den yngre publiken.

Henry Cavill

Henry Cavill som Superman. Foto: Warner Bros.
Henry Cavill som Superman. Foto: Warner Bros.

”Appappapp, ändra inte för mycket på vår kära Bond!”

Så lyder kanske det hypotetiska svaret från er läsare efter att läst mina tidigare förslag.

Då ska jag stilla er oro något genom att lägga fram en kandidat som känns nästintill labbtillverkad just med målet att spela James Bond. Fysiskt provexemplar, beprövade actionskills och djävulskt stilig – det finns inte så mycket att invända mot i valet av Henry Cavill som nästa martinipimplande agent.

Cillian Murphy

Cillian Murphy i "Batman Begins".
Cillian Murphy i "Batman Begins". Foto: Warner Bros.

Länge en uppskattad skådespelare, men dem riktigt stora rollerna har oftast ekat med sin frånvaro för Cillian Murphy. Något som kräver bättring, om ni frågar mig. 

Kanske främst känd från Peaky Blinders och flertalet Christopher Nolan-filmer, Murphy och hans sylvassa käkben bjuder alltid på inbjudande och intresseväckande rolltolkningar. Borde vara en lågoddsare om ni frågar mig.

Tom Holland

Tom Holland i "The Devil All The Time".
Tom Holland i "The Devil All The Time". Foto: Netflix.

Blott 25 år gammal är Tom Holland redan en Hollywoodstjärna av stora mått som, trots sin ringa ålder, redan hunnit beta av en ikonisk roll i form av Peter Parker i de senaste Spiderman-filmerna. Denna svärmorsdröm borde med andra ord vara van vid pressen ett sådant tungt åtagande medför, något som säkerligen hade underlättat ifall locktonerna från Bondrekryterarna hade kommit hans väg.

Holland hade nog, likt Harry Styles, behövt ta karaktären i en mer ”Baby Bond”-riktning i och med sin ungdomlighet men har likväl visat under årens gång att han är mer än bara ett gulligt ansikte i och med fina insatser i tyngre dramatiska roller.

Daniel Kaluuya

Daniel Kaluuya i "Get Out".
Daniel Kaluuya i "Get Out". Foto: Blumhouse Productions.

Ännu en i raden av unga, talangfulla brittiska skådespelare. Daniel Kaluuya har sedan sitt genombrott i Get Out visat upp ett brett register i filmer som Widows och Judas and the Black Messiah, där den sistnämnda även gav honom en Oscar för sina ansträngningar. 

Kaluuya som Bond hade säkerligen varit ett uppseendeväckande val för många då det hade inneburit den första icke-vita James Bond. Den diskussionen lämnar jag därhän och slår istället bara fast att Kaluuya på egna meriter nog inte hade gjort någon besviken som Mr. Bond.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra actionfilmer

NÄSTA ARTIKEL