Bästa filmerna på HBO Nordic

Filmtopp plockar ur guldkornen på HBO Nordic.

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch, som möjliggör legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Nu är det dags att lista dem vi tycker är de bästa filmerna på HBO Nordic!

HBO Nordic har främst gjort sig ett namn för sin distribuering av TV-serier. Under åren har nämligen HBO producerat några TV-historiens främsta klassiker, såsom: Sopranos, OZ, The Wire, Six Feet Under, Game of Thrones, Rome, Sex and the City, Entourage, Extras, Boardwalk Empire, The Leftovers och Band of Brothers. Men faktum är att HBO Nordic också har ett gediget filmutbud på sin kanal (här finns pärlor som Magnolia, Kill Bill, Elizabeth Marie Antionette) och på senare tid har bolaget börjat slå sig in allt mer i filmvärlden med egenproducerade spelfilmer.

I denna artikel får dock HBO Nordics magnifika serier stå åt sidan för de filmer som går att se hos streamingtjänsten. Vi kommer senare att publicera en artikel som istället tacklar de serier som finns på HBO.

De bästa filmerna på HBO Nordic

För att komma med på listan över de bästa filmerna på HBO Nordic måste följande två kriterier uppfyllas.

  1. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Det vill säga att varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer får listas här.
  2. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Filmerna sorteras i bokstavsordning efter betyg.

Filmer på HBO Nordic med betyg 4

A History of Violence (2005)

Viggo Mortensen på poster till A History of Violence

Regi: David Cronenberg
Med: William Hurt, Viggo Mortensen, Ed Harris m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Tom Stall lever ett lyckligt och stillsamt liv med sin fru, som är advokat, och deras två barn i den lilla orten Millbrook i Indiana, men en kväll slås deras idylliska tillvaro i spillror när Tom sätter stopp för ett rånförsök på sitt fik.

Motivation: A History of Violence är en av David Cronenbergs bästa filmer. Viggo Mortensen gör en stark insats och filmen tar många oväntade vändningar. Ett måste för thriller-älskaren.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

American Splendor (2003)

Paul Giamatti i American Splendor

Regi: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Med: Mary Faktor, Daniel Tay, Paul Giamatti m.fl.
Genre: Komedi, Drama

Handling: Verkligheten drabbas samman med det fiktiva för serietidnings-geniet Harvey Peaker (Paul Giamatti) i denna mörka komedi.

Motivation: American Splendor är en unik dramakomedi som lekfullt berättar den semibiografiska historien om Harvey Peaker. Filmen funkar lika bra för seriefantasten så väl som filmälskaren. Paul Giamatti gör som vanligt en superb rollinsats.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Brexit (2019)

Benedict Cumberbatch i "Brexit"
Benedict Cumberbatch i ”Brexit”. Foto: HBO Nordic.

Regi: Toby Haynes
Med:
Benedict Cumberbatch, Sarah Belcher, Malcolm Freeman m.fl.
Genre:
Drama

Handling: Ett spännande och skrämmande drama om de mäktiga och splittrande figurerna som drev på Brexit från skuggorna. Sommaren 2016. Medan politiker kampanjar för att lämna eller stanna kvar i EU ritar politiska rådgivare upp sina stridsplaner bakom stängda dörrar. Benedict Cumberbatch har huvudrollen i HBO:s originalfilm Brexit som följer Dominic Cummings, en politisk strateg som leder en populär men kontroversiell kampanj om att övertyga de brittiska väljarna att lämna EU.

Omdöme: Troligtvis den mest omtyckta av de nya filmer som bygger på Storbritanniens kaotiska politiska situation. Vad som gör Brexit extra intressant, och för den delen skrämmande, är hur tydligt det framkommer att marknadsföringsgeniet bakom Brexit-kampanjen bara vill testa gränserna. Han bryr sig inte alls om de politiska effekterna, utan ser utmaningen i att driva en galen idé till sin spets. I en artikel frågar The Guardian om han är en briljant excentriker eller ett ondskefullt geni.Så varför se Brexit och bedöma själv? Genialisk strateg eller ondeskefullt geni? Eller varför inte både och?

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Children of Men (2006)

Regi: Alfonso Cuarón
Med: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor m.fl.
Genre: Thriller, Drama

Handling: Året är 2027 och kvinnorna är inte kapabla att föda barn. Världen är fallfärdig och i fullständig kaos. Mänskligheten är påväg mot sin undergång. England har blivit en fascistisk diktatur, där invandrare fångas in och skickas till kåkstäder eller avrättas. Samhället präglas av våld, främlingsfientlighet och olika motståndsrörelser. När det en dag visar sig att en kvinna faktiskt blivit gravid blir det Theos (Clive Owen) uppgift att leda henne till en frihetszon.

Motivation: Hela filmen är oerhört spännande och engagerar från början till slut. Emmanuel Lubezkis drömska foto, där han som vanligt enbart använder sig av naturligt ljus, är fungerar klockrent i sammanhanget. Regin från Cuarón är klanderfri, flera scener stannar kvar länge. I en tid när Storbritannien stänger gränserna, främlingsfientligheten när sin peak och Donald Trump blir president i USA, visar sig filmens smått osannolikt dystopiska framtidsvision allt mer sannolik.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Dallas Buyers Club (2013)

Deadwood (2019)

Al Swearengen och Seth Bullock på affisch för Deadwood - The Movie
Foto: HBO.

Regi: Daniel Minahan
Med: Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Paula Malcolmson, Gerald McRaney, Dayton Callie, Robin Weigert, Kim Dickens, John Hawkes, William Sanderson m.fl.
Genre: Western, drama

Handling: Det har gått tio år sedan händelserna i den tredje säsongen, då vi senast såg karaktärerna i Deadwood. Den lilla staden frodas nu och den korruption och kriminalitet som en gång härjade tillhör nu det förflutna. Al Swearengen (Ian McShane) är gammal och sjuk, men är nu också mer respekterad än fruktad av stadens invånare. Seth Bullock (Timothy Olyphant) är fortfarande sheriff. För det mesta är han dock en familjefar och hotellägare. När den tyranniske industrimagnaten, och numera senatorn, George Hearst (Gerald McRaney) återvänder till Deadwood måste hela staden samlas för att stå emot den äregirige affärsmannen.

Motivation: Detta är ett nästintill perfekt avslut på Deadwood. Vissa karaktärer hade jag velat se lite mer av, men på det stora hela är jag väldigt nöjd. Denna TV-film lyckas med konststycket att både återskapa atmosfären från den gamla serien och förnya konceptet, då det faktiskt känns som att karaktärerna har känt varandra i tio år nu och att staden har blivit mer inbodd.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Drive (2011)

Ryan Gosling i Drive

Regi: Nicolas Winding Refn
Med: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston m.fl.
Genre: Thriller

Handling: En stuntman (Ryan Gosling), som drömmer om att bli professionell racingförare, skramlar ihop pengar genom att jobba åt Los Angeles farligaste män. Givetvis går inte allt enligt planerna.

Motivation: Drive är en spännande och ultrastilistisk film av en av modern tids mest intressanta regissörer, danske Nicolas Winding Refn. En given stilbildare!

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in

Regi: Tomas Alfredson
Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, m.fl.
Genre: Drama, Skräck

Handling: Tolvårige Oskar mobbas av sina klasskamrater. Hans önskan om en vän verkar slå in när han träffar Eli, en blek och allvarlig flicka som bara går ut på natten.

Motivation: Med Låt den rätte komma in gjorde Tomas Alfredson något så ovanligt som en bra svensk skräckfilm. Dessutom bröt filmen ny mark inom en utpräglad genre.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Million Dollar Baby (2003)

Clint Eastwood, Hillary Swank och Morgan Freeman i Million Dollar Baby

Regi: Clint Eastwood
Med: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman m.fl.
Genre: Drama

Handling: Efter en smärtsam separation från sin dotter har boxningstränaren Frankie Dunn haft svårt att närma sig andra under en lång period – men så kommer Maggie Fitzgerald in i träningslokalen.

Motivation: Million Dollar Baby är en utmärkt sportfilm såväl som ett starkt drama om framgång och motgång. Hilary Swank gör en fantastisk insats som boxaren Maggie Fitzgerald.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Undergången (2004)
undergången

Regi: Oliver Hirschbiegel
Med: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara m.fl.
Genre: Drama

Handling: Undergången är en dramatisering av de verkliga händelser som ägde rum hos den nazityska statsledningen under andra världskrigets allra sista period, den 20 april till den 2 maj 1945. Vi befinner oss i det tyska rikskansliets bunker i Berlin. Krigslyckan har vänt för nazisterna och Röda armén närmar sig huvudstaden med stormsteg. Hitlers ursprungliga glans har falnat och han är ett mentalt nervvrak.

Motivation: Undergången är ett av de mer fängslande och mänskliga porträtten vi har fått se av Hitler i filmväg. Bruno Ganz är exemplarisk i huvudrollen.

betyg 4

Betyg 5 – De bästa filmerna på HBO Nordic – dessa får du INTE missa!

12 Years a Slave (2013)

12 YEARS A SLAVE, right: Chiwetel Ejiofor, 2013, film still, ph: Francois Duhamel/TM and Copyright ©Fox Searchlight Pictures. All rights reserved./courtesy Everett Collection

Foto: Fox Searchlight Pictures.

Regi: Steve McQueen
Med: Chiwetel Ejifor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch m.fl.
Genre: Drama

Handling: 12 Years a Slave är inte någon typisk Oscarsfilm utan ett originellt klyschfritt mästerverk baserat på en sann historia om den frie familjefadern Solomon Burke (Chiwetel Ejifor) som tvingas till slaveri. Salomon säljs först till den relativt sympatiske ranchägaren Ford (Benedict Cumberbatch) för att sedan hamna hos den omtalat stränge farmaren Edwyn Epps (Michael Fassbender).

Motivering: Kort sagt är 12 Years a Slave ett litet mästerverk inom genren. En framtida klassiker.

Filmtopps betygsikon för betyg 5 av 5

The Big Lebowski (1998)

the big lebowski
Regi: Joel Coen, Ethan Coen
Med: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore m.fl.
Genre: Komedi

Handling: ”Dude” Lebowski förväxlas med en miljonär av samma namn och dras – tillsammans med sina bowlingpolare – in i ett nät av brott och mysterier. Det är nästan omöjligt att beskriva vad som följer, förutom att det är helt olikt allt du har sett tidigare.

Motivation: The Big Lebowski är en fantastisk komedi som med enastående precision förenar den klassiska deckargenren med ”laugh out loud”-sekvenser. Ett av bröderna Coens främsta verk.

Filmtopps betygsikon för betyg 5 av 5

Brokeback Mountain (2005)

Brokeback Mountain

Regi: Ang Lee
Med: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams m.fl.
Genre: Drama

Handling: I ett hårt homofobiskt USA träffas två gifta män till och från för att jaga ihop, och under tiden utvecklar de en romans – som till varje pris måste hållas hemlig.

Motivation: Brokeback Mountain är en mästerlig liten pärla och diskuterbart Ang Lees bästa film. Få filmer fångar känslan av förbjuden kärlek och ensamhet lika bra som denna. Ett måste för varje filmälskare!

Filmtopps betygsikon för betyg 5 av 5

Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)

Harrison Ford som Indiana Jones

Regi: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Karen allen m.fl.
Genre: Äventyr

Handling: Arkeologen Indiana Jones anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta den mytomspunna Förbundsarken före nazisterna gör det. Det blir en fartfylld och vild kapplöpning över hela världen från Nepal via Egyptens Kairo till det grekiska öriket.

Motivation: Filmen tog hela Hollywood med storm och är fortfarande måttstock för den perfekta äventyrsfilmen.

betyg_5

Inglourious Basterds (2009)

Christoph Waltz som Hans Landa i Quentin Tarantinos Inglorious Bastards.
Foto: Universal Pictures, The Weinstein Company

Regi: Quentin Tarantino
Med: Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender m.fl.
Genre: Drama, Action

Handling: I det nazi-ockuperade Frankrike under andra världskriget planerar en grupp judisk-amerikanska soldater en kupp för att mörda nazistledarna. Vad de inte vet är att en biografägare vill ha hämnd och planerar det samma.

Omdöme: Christoph Waltz blev stjärna över en natt genom sitt porträtt av den sluge nazistöversten Hans Landa och vann de flesta internationella priserna. Men Inglourious Basterds är mer än så, faktum är att jag håller filmen som ett mästerverk och den bästa filmen Tarantino gjort efter Pulp Fiction. Det finns för många ikoniska ögonblick, scener, karaktärer och replikskiften för att nämna alla. Öppningssekvensen är mästerlig, men även källarscenen på en tysk pub tillhör bland det bästa Tarantino har gjort. Michael Fassbenders yttrande ”There is a special rung in hell reserved for people who waste good scotch.” ger mig behagliga rysningar. Inglourious basterds är både spännande och brutal men också otroligt rolig. Brads Pitts nervösa försök till italienska är hysteriskt kul. Trots en speltid på 2h 33min håller filmen tittaren i ett järngrepp som aldrig släpper. En av de filmer man kan se 100 gånger utan att tröttna.

Betyg 5 av 5

Kick-Ass (2010)

Aaron Taylor-Johnson som superhjälten Kick-Ass. Bästa superhjältefilmerna

Handling: Serietidningsnörden Dave Lizewski ställer sig frågan om varför ingen någonsin har testat att vara hjälte på riktigt och bestämmer sig snart för att bli den första att försöka.

Motivation: Kick-Ass är en av de absolut skarpast och mest underhållande actionkomedier som har gjorts. Blodet sprutar medan skämten haglar in, men samtidigt finns här en tydlig medmänsklig ton. Soundtracket är ett guldregn!

No Country for Old Men (2007)

no-country-for-old-men-by-jessica-winter

Regi: Joel Coen, Ethan Coen
Med: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Filmen bygger på en novell av Cormac McCarthy med samma namn och utspelar sig 1980 i Texas. Den pensionerade svetsaren Llewelyn Moss (Josh Brolin) hittar en väska med två miljoner dollar i efter att en knarkuppgörelse gått snett. Han väljer att behålla pengarna men får snart den psykopatiska, mynt-flippande torpeden Chigurh i hälarna.

Motivation: No Country for Old Men genomsyras av en gastkramande stämning som håller publiken i ett stenhårt grepp. Hemsk, rolig, vacker (brödernas favoritfotograf Roger Deakins har med sin lins fångat många mäktiga Texas-landskap) och poetisk.

Vår lista med de bästa filmerna på HBO Nordic kommer att uppdateras i samband med att deras utbud gör det. Håll dig aktiv hos oss för fler tips!

1 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.