Bästa filmerna på HBO Nordic

Filmtopp plockar ur guldkornen på HBO Nordic

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch, som möjliggör legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Nu är det dags att lista dem vi tycker är de bästa filmerna på HBO Nordic!

HBO Nordic har främst gjort sig ett namn för sin distribuering av TV-serier. Under åren har nämligen HBO producerat några TV-historiens främsta klassiker, såsom: Sopranos, OZ, The Wire, Six Feet Under, Game of Thrones, Rome, Sex and the City, Entourage, Extras, Boardwalk Empire, The Leftovers och Band of Brothers. Men faktum är att HBO Nordic också har ett gediget filmutbud på sin kanal (här finns pärlor som Magnolia, Kill Bill, Elizabeth Marie Antionette) och på senare tid har bolaget börjat slå sig in allt mer i filmvärlden med egenproducerade spelfilmer.

I denna artikel får dock HBO Nordics magnifika serier stå åt sidan för de filmer som går att se hos streamingtjänsten. Vi kommer senare att publicera en artikel som istället tacklar de serier som finns på HBO.

De bästa filmerna på HBO Nordic

För att komma med på listan över de bästa filmerna på HBO Nordic måste följande två kriterier uppfyllas.

  1. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Det vill säga att varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer får listas här.
  2. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Filmerna sorteras i bokstavsordning efter betyg.

Betyg 4

A History of Violence (2005)

Viggo Mortensen på poster till A History of Violence

Regi: David Cronenberg
Med: William Hurt, Viggo Mortensen, Ed Harris m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Tom Stall lever ett lyckligt och stillsamt liv med sin fru, som är advokat, och deras två barn i den lilla orten Millbrook i Indiana, men en kväll slås deras idylliska tillvaro i spillror när Tom sätter stopp för ett rånförsök på sitt fik.

Motivation: A History of Violence är en av David Cronenbergs bästa filmer. Viggo Mortensen gör en stark insats och filmen tar många oväntade vändningar. Ett måste för thriller-älskaren.

betyg 4

American Splendor (2003)

Paul Giamatti i American Splendor

Regi: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Med: Mary Faktor, Daniel Tay, Paul Giamatti m.fl.
Genre: Komedi, Drama

Handling: Verkligheten drabbas samman med det fiktiva för serietidnings-geniet Harvey Peaker (Paul Giamatti) i denna mörka komedi.

Motivation: American Splendor är en unik dramakomedi som lekfullt berättar den semibiografiska historien om Harvey Peaker. Filmen funkar lika bra för seriefantasten så väl som filmälskaren. Paul Giamatti gör som vanligt en superb rollinsats.

betyg 4

De 12 apornas armé (1992)

Bruce Willis i "De 12 Apornas Armé" en av de bästa filmerna på HBO Nordic.

Regi: Terry Gilliam
Med: Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe m.fl.
Genre: Sci-fi, Thriller

Handling: I De 12 apornas armé är det Bruce Willis tur att ställa till med tidsparadoxer och jäklas med tidens röda tråd. I Gillians bleka och karga värld har mänskligheten mött sin överman i form av ett obarmhärtigt virus. Willis iklär sig rollen som Cole, en fånge som ges det prominenta uppdraget att gå till botten med vad som egentligen utlöste epidemin. Givetvis stöter Cole på patrull.

Handling: De 12 apornas armé undviker skickligt genrens konventioner och spelregler och slår sällan knut på sig själv. Gilliam bygger en upp en värld som är lika delar trovärdig som stilistiskt bisarr i en fantastiskt charmerande cocktail. Mysteriet kryper sig innanför skinnet på dig och upplösningen slår ner rakt i ditt emotionella solar-plexus.

Drive (2011)

Ryan Gosling i Drive

Regi: Nicolas Winding Refn
Med: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston m.fl.
Genre: Thriller

Handling: En stuntman (Ryan Gosling), som drömmer om att bli professionell racingförare, skramlar ihop pengar genom att jobba åt Los Angeles farligaste män. Givetvis går inte allt enligt planerna.

Motivation: Drive är en spännande och ultrastilistisk film av en av modern tids mest intressanta regissörer, danske Nicolas Winding Refn. En given stilbildare!

betyg 4

Elizabeth (1999)

Cate Blanchett sitter ned i rollen som Drottning Elizabeth

Regi: Michael Hirst
Med: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Judi Dench m.fl.
Genre: Drama

Handling: England 1554. Den unge passionerade Elizabeth Tudor kommer till tronen mitt under blodiga tumulter. Bland hennes hovmän hittar vi den ärevördiga Sir William Cecil, hennes älskare Earl av Leicester, den imperialistiska Duke av Norfolk och hennes rådfrågare Walsingham.

Motivation: Elizabeth är ett storslaget historiedrama med en fantastisk Cate Blanchett i huvudrollen. Spänning på hög nivå utlovas!

betyg 4

För en handfull dollar (1964)

Clint Eastwood i A fistful of dollars, en av de bästa filmerna på HBO Nordic

 

Regi: Sergio Leone
Med: Clint Eastwood, Marianne Koch, Gian Maria Volontè m.fl.
Genre: Western

Handling: En kringresande cowboy kallad ”Joe” (Clint Eastwood) stannar upp i en by som präglas av ett krig mellan två mäktiga familjer. Att byborna dör som flugor är inget som skrämmer Joe. Han ser detta som ett bra tillfälle att tjäna pengar och börjar agera legoknekt åt de båda familjerna; först ett uppdrag hos den ena familjen, sen ett hos den andra. Frågan är, vad är det Joe egentligen vill?

Motivation: Det var med denna film som filmens regissör, Sergio Leone, i stort sätt revolutionerade hela westerngenren med sin unika stil. Det var också med den här filmen som Clint Eastwood blev en superstjärna, men faktum är att han var långt nere på regissörens önskelista över huvudrollsinnehavare. Det var inte förrän Charles Bronson, Henry Fonda, James Coburn och Richard Harrison hade tackat ”nej” som Clintan kom på tal.

betyg 4

I huvudet på John Malkovich (1999)

John Cusack i "I huvudet på John Malkovich"

Regi: Spike Jonze
Med: Cameron Diaz, John Cusack, John Malkovich m.fl.
Genre: Komedi, Drama

Handling: Craig är i ekonomisk knipa och hittar sig ett extraknäck. På det nya jobbet finner han även en dörr in till huvudet på skådespelaren John Malkovich.

Motivation: I huvudet på John Malkovich är en många gånger briljant och helt utflippad komedi av manusgeniet Andy Kaufman. Detta är film som tänjer på mediets gränser!

betyg 4

Kill Bill: vol. 2 (2004)

Uma Thurman i Kill Bill vol. 2

Regi: Quentin Tarantino
Med: Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Daryl Hannah m.fl.
Genre: Action

Handling: ”The Bride” fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin nemesis, Bill.

Därför ska du se filmen: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk actionfilm och mer med spaghetti-western.

betyg 4

Livet från den ljusa sidan (1997)

Jack Nicholson i "Livet från den ljusa sidan" en av de bästa filmerna på HBO Nordic

Regi: James L. Brooks
Med: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear m.fl.
Genre: Drama, Komedi

Handling: Livet från den ljusa sidan är en skön romantisk komedi om en misantropisk, rasistisk författare med tvångssyndrom, Melvin Udall (Jack Nicholson), som under en road trip förälskar sig i sin favoritservitris Carol (Helen Hunt). Under resan måste också Melvin lära sig att hantera sin tvångstankar och

Därför ska du se filmen: Livet från den ljusa sidan är både charmig och smart och känns förvånansvärt fräsch än idag. Som det så ofta är med de bästa romantiska komedierna finns även här ett par riktigt bra biroller. Bland annat gör Greg Kinnear en minnesvärd roll som en homosexuell konstnär.

betyg 4

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in

Regi: Tomas Alfredson
Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, m.fl.
Genre: Drama, Skräck

Handling: Tolvårige Oskar mobbas av sina klasskamrater. Hans önskan om en vän verkar slå in när han träffar Eli, en blek och allvarlig flicka som bara går ut på natten.

Motivation: Med Låt den rätte komma in gjorde Tomas Alfredson något så ovanligt som en bra svensk skräckfilm. Dessutom bröt filmen ny mark inom en utpräglad genre.

betyg 4

Maffiabröder (1990)

Robert DeNiro och Ray Liotta i Maffiabröder

Regi: Martin Scorsese
Med: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Martin Scorsese skildrar en fascinerande, mystisk och våldsam värld inom New Yorks maffiafamiljer genom insidern Henry Hills liv när han stiger i graderna, från obetydlig småbuse till invigd under Jimmy Conways överinseende.

Motivation: Maffiabröder blev en direkt megahit. När den kom var berättarstilen, som Scorsese ville skulle kännas som en trailer, revolutionerande och skulle snabbt sätta sina spår. Här finns spännande intriger och spänning, allt berättat i ett raskt berättartempo.

betyg 4

Marie Antoinette (2006)

Kirsten Dunst i Marie Antoinette

Regi: Sofia Coppola
Med: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman m.fl.
Genre: Drama

Handling: En film om Marie-Antoinette, en naiv, 14-årig österrikare som gifte sig med Ludvig XVI och var oförberedd på de politiska bekymmer som det innebar att vara drottning i Frankrike under franska revolutionen.

Motivation: Regissören Sofia Coppola hade inte släppt något sen sin succé Lost in Translation (2003). När hon nu återvände med Marie Antoinette så möttes hon av blandad kritik och filmen buades ut på filmfestivalen i Cannes. Hennes tolkning av historien om den franska drottningen provocerade många fransmän med inkorrekt fakta och modern musik. I vårt tycke är dock Marie Antoinette en underskattad pärla, som förmodligen provocerade för sin humanisering av det fördömda kungaparet.

Kirsten Dunst gör dessutom sin livs prestation och som vanligt lyckas Sofia Coppola sätta fingret på känslan av ensamhet och utanförskap.

betyg 4

Memento (2000)

Guy Pearce i Memento

Regi: Christopher Nolan
Med: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano m.fl.
Genre: Thriller

 

Handling: Leonard är på jakt efter sin frus mördare, något som kraftigt försvåras av att han inte kan lagra några långtidsminnen. För att hålla reda på alla viktig info han snappar upp tvingas han förlita sig på lappar – de viktigaste ledtrådarna tatuerar han in.

Motivation: Memento är en riktigt tät thriller som bjuder på flera överraskningar. En av dessa överraskningar är att filmen börjar med slutet och slutar med början. Låter det tråkigt? Låter det rörigt? Det funkar faktiskt utmärkt och det är värt resan!

betyg 4

Million Dollar Baby (2003)

Clint Eastwood, Hillary Swank och Morgan Freeman i Million Dollar Baby

Regi: Clint Eastwood
Med: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman m.fl.
Genre: Drama

Handling: Efter en smärtsam separation från sin dotter har boxningstränaren Frankie Dunn haft svårt att närma sig andra under en lång period – men så kommer Maggie Fitzgerald in i träningslokalen.

Motivation: Million Dollar Baby är en utmärkt sportfilm såväl som ett starkt drama om framgång och motgång. Hilary Swank gör en fantastisk insats som boxaren Maggie Fitzgerald.

betyg 4

Mystic River (2003)

mystic-river-jimmy-finds-out-katie-is-dead

Regi: Clint Eastwood
Med: Kevin Bacon, Sean Penn, Tim Robbins m.fl.
Genre: Thriller, Drama

Handling: Mystic River följer tre vänner vars liv tidigt tar en oväntad vändning när en av dem blir kidnappad och utsatt för sexuella övergrepp. I vuxen ålder sammanflätas de gamla vännernas öden återigen efter en fruktansvärd familjetragedi.

Motivation: Det är en rysligt spännande historia där utgången inte är given förrän i filmens sista stund. Filmen lyfts ytterligare av fantastiska skådespelarinsatser från Kevin Bacon, Sean Penn och Tim Robbins där de två sistnämnda belönades med varsin Oscar.

betyg_4

Paranormal Activity (2007)

Regi: Oren Peli
Med: Katie Featherston, Micah Slot m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Efter att ett ungt medelklasspar flyttar in i ett typiskt villaområde, blir de störda av en närvaro som möjligen kan vara en demon, men hur som helst är den som mest aktiv mitt i natten.

Motivation: Här är det små skrämselknep som gäller, gnisslande dörrar, ljud av fotsteg, saker som ramlar av hyllor, o.s.v., och resultatet är otroligt effektivt. Det är få filmer som har satt så djupa spår i mig som denna. I skrämselfaktor är det nog en av de läskigaste spökfilmerna of all time!

betyg_4

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Några av skådespelarna i Perks of Being a Wallflower står mot en grön vägg.

Regi: Stephen Chbosky
Med: Melanie Lynskey, Nina Dobrev, Emma Watson, Logan Lerman, Ezra Miller m.fl.
Genre: 
Drama

Handling: 15-årige Charlie är en outsider redan innan han börjar gymnasiet. Och livet i ettan gör definitivt inte saken lättare! Men när han träffar Sam och Patrick upptäcker Charlie att det ibland är bättre att falla helt utanför ramarna än att bara smälta in.

Motivation: The Perks of Being a Wallflower är en vacker coming of age-historia, som kommer att beröra dig. Samtliga skådespelare bjuder på prestationer av toppkvalitet.

betyg_4

Släkten är värst (2000)

släkten är värst
Regi: Jay Roach
Med: Ben Stiller, Blythe Danner, Robert De Niro m.fl.
Genre: Komedi, Romantik

Handling: Sjuksköterskan Greg Focker träffar sin flickväns föräldrar innan han friar, men hennes misstänksamme pappa är alla pojkvänners värsta mardröm.

Motivation: Sällan har pinsamhet skildrats lika komiskt och svettigt som i Släkten är värst. Det finns säkert de som tvivlar på att det här verket är värd en plats bland de bästa filmerna på HBO Nordic. Men detta var när den kom en romantisk komedi utöver det vanliga, och håller än idag!

betyg 4

Spider-Man 2 (2004)

Regi: Sam Raimi
Med: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina m.fl.
Genre: Action

Handling: Peter Parker konfronteras av en skurk med flera tentakler, Dr. Otto Octavius, och funderar på att ge upp sitt superhjälteliv som Spider-Man för att vara med kvinnan som han älskar.

Motivation: Spider-Man 2 är arketypen av en uppföljare som gör allt rätt. Vi får mer, helt makalös, action varvat med mycket starkare karaktärsporträtt.

betyg 4

Zodiac (2007)

Robert Downey Jr. röker en cigarett i "Zodiac"

Regi: David Fincher
Med: Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo
Genre: Thriller

Handling: Tecknaren Robert (Jake Gyllenhaal) är besatt av att hitta San Franciscos ökände seriemördare ”Zodiac”, som lämnar ledtrådar i stadens tidningar. m.fl.

Motivation: Zodiac är en thriller där detaljerna ger dig utrymmet att själv agera detektiv. Jag trodde först att jag hade stenkoll på berättelsens innehåll, men jag överrumplas fortfarande över hur många detaljer och ledtrådar jag kan fånga upp när jag ser om filmen.

betyg 4

Betyg 4.5

12 Years a Slave (2013)

12 YEARS A SLAVE, right: Chiwetel Ejiofor, 2013, film still, ph: Francois Duhamel/TM and Copyright ©Fox Searchlight Pictures. All rights reserved./courtesy Everett Collection

Foto: Fox Searchlight Pictures.

Regi: Steve McQueen
Med: Chiwetel Ejifor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch m.fl.
Genre: Drama

Handling: 12 Years a Slave är inte någon typisk Oscarsfilm utan ett originellt klyschfritt mästerverk baserat på en sann historia om den frie familjefadern Solomon Burke (Chiwetel Ejifor) som tvingas till slaveri. Salomon säljs först till den relativt sympatiske ranchägaren Ford (Benedict Cumberbatch) för att sedan hamna hos den omtalat stränge farmaren Edwyn Epps (Michael Fassbender).

Motivering: Kort sagt är 12 Years a Slave ett litet mästerverk inom genren. En framtida klassiker.

betyg_4_5

The Big Lebowski (1998)

the big lebowski
Regi: Joel Coen, Ethan Coen
Med: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore m.fl.
Genre: Komedi

Handling: ”Dude” Lebowski förväxlas med en miljonär av samma namn och dras – tillsammans med sina bowlingpolare – in i ett nät av brott och mysterier. Det är nästan omöjligt att beskriva vad som följer, förutom att det är helt olikt allt du har sett tidigare.

Motivation: The Big Lebowski är en fantastisk komedi som med enastående precision förenar den klassiska deckargenren med ”laugh out loud”-sekvenser. Ett av bröderna Coens främsta verk.

Brokeback Mountain (2005)

Brokeback Mountain

Regi: Ang Lee
Med: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams m.fl.
Genre: Drama

Handling: I ett hårt homofobiskt USA träffas två gifta män till och från för att jaga ihop, och under tiden utvecklar de en romans – som till varje pris måste hållas hemlig.

Motivation: Brokeback Mountain är en mästerlig liten pärla och diskuterbart Ang Lees bästa film. Få filmer fångar känslan av förbjuden kärlek och ensamhet lika bra som denna. Ett måste för varje filmälskare!

Jakten (2013)

hunt1

Regi: Thomas Vinterberg
Med: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp m.fl.

Handling: Jakten är baserad på den verkliga historien om en förskolelärare som blir anklagad för att ha sexuellt ofredat ett barn. Snart vänder sig hela byn emot honom, utan direkta bevis om hans skyldighet.

Motivation: Jakten är en gripande konversationsstartare om ett tabubelagt ämne, som lika självklart som Mads Mikkelsen gör en fantastisk insats, har en plats bland de bästa filmerna på Netflix.

betyg_4_5

Men in Black (1997)

Tommy Lee Jones och Will Smith på poster till Men in Black

Regi: Barry Sonnenfeld
Med: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent D’onofrio m.fl.
Genre: Action, Sci-fi, Komedi

Handling: De arbetar i hemlighet och klär sig i svart. Och de är vårt bästa, sista och enda försvar när närkontakten slår slint.

Motivation: Men in Black är en perfekt serietidningsadaption och en helskruvad komedi. Vincent D’onofrio gör en sanslöst bra insats som rymdvarelsen, som genom att ta bonden Edgars kropp börjar terrorisera USA. Ett mästerverk inom genren.

betyg_4_5

Prisoners (2013)

prisoners-2013-movie-jake-gyllenhaal1

Regi: Denis Villeneuve
Med: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bello, Paul Dano m.fl.
Genre: Thriller

Handling: När familjen Dovers sexåriga flicka Anna försvinner tillsammans med hennes jämgamla kompis inleds en våg av panik. Enda spåret efter dem är en husbil vars chaufför arresteras av den lokala polisen. När chauffören sedan släpps i brist på bevis tar Annas pappa lagen i egna händer för att få svar i jakten på att finna sin dotter.

Motivation: Prisoners är intensiv, obehaglig och mycket spännande. I takt med att handlingen framskrider får man som tittare helt nya perspektiv vilket ständigt utmanar den egna uppfattningen om händelseloppet och väcker moraliska frågor som är svåra att tackla. Prisoners är en känslomässig berg och dalbana som lämnar ett starkt och bestående intryck.

betyg_4_5

Betyg 5

De bästa filmerna på HBO Nordic – dessa får du INTE missa!

Eyes Wide Shut (1999)

Tom Cruise på en maskerad i Eyes Wide Shut.

Regi: Stanley Kubrick
Med: Tom Cruice, Nicole Kidman m.fl.
Genre: Drama

Handling: På en julfest som hålls av den förmögne, okonventionelle Victor Ziegler väcker utmanande närmanden och oskyldigt flirtande misstankar när den elegante läkaren dr William Harford (Tom Cruise) och hans hustru, Alice (Nicole Kidman), iakttar varandra på avstånd.

Motivation: Eyes Wide Shut är en av filmhistoriens mest underskattade pärlor och ett av Stanley Kubricks stora mästerverk. Sällan har svartsjuka skildrats lika briljant och öppet på vita duken.

5 ögon

Kill Bill: vol 1 (2003)

Regi: Quentin Tarantino
Med: Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Daryl Hannah m.fl.
Genre: Action

Handling: Uma Thurman spelar ”The Bride” som vaknar upp ur koma och ger sig ut på jakt efter gänget som försatte henne i den. Det bär av på en våldsam hämndresa kantad av kampsport och humor.

LÄS OCKSÅ: De 3 bästa filmerna av Quentin Tarantino

Därför ska du se filmen:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

5 ögon

Magnolia (1999)

Poster till Paul Thomas Andersons film "Magnolia" från 1999

Regi: Paul Thomas Anderson
Med: Tom Cruise, Jason Robards, Philip Baker Hall, Julianne Moore m.fl.

Handling: Magnolia, uppenbarligen inspirerad av Robert Altmans Short Cuts (1993), berättar under tre timmar om ett dygn i Los Angeles där nio parallella handlingar skickligt vävs samman. Det finns två stora spindlar i nätet. Den äldre mannen Earl Partridge (Jason Robards) – som på sin dödsbädd önskar återse sin son Frank (Tom Cruise) – och programledaren för frågesportprogrammet ”What Do Kids Know?”, Jimmy Gator (Philip Baker Hall).

Motivation: Blott 29 år gjorde Anderson världens bästa film. Ja, du läste rätt. Magnolia är filmen jag håller närmast hjärtat. Den spöar skiten ur mina andra favoriter. Jag har inte sett någon film som både berör, trollbinder och får en att tappa tidsuppfattningen på ett lika naturligt sätt som Magnolia. 

5 ögon

Rocky (1976)

Rocky I

Regi: John G Avildsen
Med: Sylvester Stallone, Talia Shire, Carl Weathers, Joe Spinell m.fl.
Genre: Drama

Handling: Klubboxaren Rocky Balboa får det ovanliga erbjudandet att möta den regerande världsmästaren Apollo Creed i en uppvisningsmatch. Rocky ser detta som sitt livs chans.

Denna ”fula ankungen”-historia har en närmast mytisk kvalité över sig, som en folksaga. Samtidigt är den oerhört grundad i sina karaktärer. John G Avildsen vandrar mellan mytisk legend och relaterbart drama med kirurgisk precision. I förlängningen handlar inte Rocky om boxning, den råkar bara handla om en boxare. Filmen handlar om människor. En grupp skadade individer som finner styrka hos varandra. John G. Avildsen framhäver detta fantastiskt i sin regi och Stallone i manus och agerande. I symbios med Bill Contis komposition råder det inga tvivel – detta är en filmklassiker.

5 ögon

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)

Tinker-Tailor-Soldier-Spy-image

Regi: Tomas Alfredson
Med: Gary Oldman, Tom Hardy, John Hurt, Colin Firth m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling: Under kalla kriget måste den pensionerade spionen George Smiley komma tillbaka till MI6 för att lista ut vem av fyra högt uppsatta agenter som är en mullvad. Baserad på en bok av John le Carré.

Motivation: Svenske Tomas Alfredson fick regissera i stort sett alla eminenta brittiska skådespelare som finns: Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Colin Firth, Benedict Cumberbatch och Tom Hardy för att nämna några. En långsam men ändå intensiv spionthriller som är otroligt berättad på alla plan. Även om den har fått relativt bra respons, så är det inte i närheten av vad den förtjänar.

5 ögon

Vad hände med Baby Jane? (1962)

vad hände med Baby Jane?

Regi: Robert Aldrich
Med: 
Bette Davis, Joan Crawford m.fl.
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Den före detta stjärnkändisen Baby Jane (Bette Davis) bor tillsammans med sin rullstolsbundne syster Blanche (Joan Crawford) i en Hollywoodvilla. När Blanche vill lämna hemmet sätter Baby Jane käppen i hjulet.

LÄS OCKSÅ: De 15 bästa skräckspökfilmerna

Motivation: Vad hände med Baby Jane? är en ångestladdad tragedi som lär oss hur viktigt det är att vara ärliga mot varandra innan det är försent. Att inte ta itu med sina problem kommer oundvikligt att förvärra situationen. Och förvärrat blir det. Jane inser att hon kan visa sig bättre genom att vara dominant mot Blanche. Hennes behov av att känna sig som en viktigare person än Blanche utvecklas till ett farligt psykologiskt spel.

5 ögon

Vår lista med de bästa filmerna på HBO Nordic kommer att uppdateras i samband med att deras utbud gör det. Håll dig aktiv hos oss för fler tips!

1 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.