Coronaviruset – Netflix stoppar sina serier

Bästa originalserierna från Netflix – Enligt IMDb

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 19 november 2020 kl. 15:11 | Publicerad 28 maj 2020 kl. 20:05
ANNONS
ANNONS

Netflixserierna med bäst ranking på IMDb.

Det finns en hel drös med bra originalserier på Netflix – men vilka är egentligen bäst? Filmtopp listar de bästa originalserierna på Netflix baserat på Imdbs ranking.

Black Mirror säsong 5 på Netflix.
Foto: Netflix

Vet du inte vilken originalserie på Netflix som du bör ge en chans härnäst? Om du känner dig villrådig och letar efter serietips på Netflix så är det alltid en smart idé att vända sig till IMDb:s användare för lite visdom. Databasens betyg kanske inte alltid speglar den egna smaken, men det är trots allt en bra måttstock att utgå ifrån. 

I den här artikeln listar vi de 10 originalserier från Netflix som i nuläget har bäst IMDb-ranking, baserat på användarnas betyg. 

Ett fåtal serier som Netflix presenterar som originalinnehåll har uteslutits från listan. Detta beror på att serierna i fråga är samarbeten med andra bolag som vi ansett mer drivande än Netflix (exempelvis Better Call Saul som är ett samarbete med bland annat AMC och The Last Dance som är ett ESPN-samarbete). 

Kan du tippa vilken som är den högst rankade Netflixserien på IMDb?

10. The Crown (2016-)

Det älskade kostymdramat The Crown följer Drottning Elizabeth II liv. Nu har den rullat i tre säsonger och den fjärde är på ingång.

Rättare sagt kommer drottningen tillbaka den 15 november. Vi har givetvis maxade förväntningar och längtar efter att kliva in i Buckingham Palace igen.

Snittbetyget, efter nästan 125 000 satta betyg, ligger på höga 8,7.

9. BoJack Horseman (2014-2020)

BoJack Horseman
Foto: Netflix.

Att en tecknad serie om en alkoholiserad häst (som förvisso var sitcom-stjärna på 90-talet) skulle bli en megasuccé trodde nog ingen. Men faktum är att BoJack Horseman lyckas vara både fantastiskt roligt och otroligt djupt. Frågan är om någon annan serie har hanterat mentala sjukdomar lika bra innan?

Inte sett ännu? Det är bara att göra. För med 107 000 satta betyg har serien hela 8,7 i betyg på IMDb.

8. House of Cards (2013–2018)

House of Cards på Netflix
Foto: Netflix

Dags för Netflix topp 8 enligt IMDb, som inleds med Netflix allra första originalserie, David Finchers House of Cards. Streamingtjänstens framgångsrika flaggskeppsserie seglar in på plats 78 på IMDb:s ranking. 

Trots att House of Cards i slutändan sänktes av skandalerna som omgärdade Kevin Spacey under me too-rörelsen, så blev det sex framgångsrika säsonger för serien. House of Cards uppskattades av både kritiker och tittare, och serien blev precis den start som Netflix behövde för att bygga trovärdighet inför sina kommande projekt. 

Dryga 460 000 IMDb-användare har sett och betygsatt serien som har ett snittbetyg på 8,7.

Fincher är nu aktuell med en ny rulle på Netflix, "Mank". Det har också kommit in många andra nya filmer på tjänsten. För fler filmtips Netflix, läs här. 

7. The Queen's Gambit (2020– )

The Queen's Gambit
Foto: Netflix.

Årets största Netflix-succé år 2020 skulle komma så sent som på hösten. Miniserien om den begåvade schackspelaren vars liv krackelerar inför en stor turnering har varit en riktig kioskvältare på en global nivå. Vi kan alla också vara överens om att Anya Taylor-Joy är ett namn att räkna med, dels när prissäsongen drar igång men också inför framtida projekt. 

På kort tid har redan drygt 95 000 användare kommit överens om att The Queen's Gambit förtjänar snittbetyget 8,8/10. 

6. Stranger Things (2016– )

Dundersuccén Stranger Things på Netflix
Foto: Netflix

“Stranger Things” är en av Netflix mest sedda serier och den är uppenbarligen en av dess mest älskade serier också. I skrivande stund är serien Netflix sjätte bästa serie enligt IMDb.

Stranger Things behöver ingen direkt presentation. Serien har blivit ett globalt fenomen som de flesta sett, eller åtminstone hört talas om. Genom att gestalta tre generationers hantering av det skrämmande övernaturliga, så har skaparna, bröderna Duffer, lyckas fånga tittare i alla åldrar. Barn, ungdomar och vuxna har alla funnit glädje i serien som vurmar så för 80-talets populärkultur.

Hela 788 000 användare har gemensamt satt ett snittbetyg på 8,8 för serien.

5. Dark (2017–2020)

Tyska serien Dark är en av Netflix bästa.
Foto: Netflix

Dark har av många beskrivits som en tysk variant på Stranger Things, och premissen – med det tidiga försvinnandet av två barn och de övernaturliga inslagen – har uppenbara likheter med sin amerikanske motsvarighet. Serierna skiljer sig dock åt till stora delar och Dark förtjänar att lyftas fram för sin framgång även utan jämförelser. 

Snittbetyget för serien ligger på imponerande 8,8 efter fler än 265 000 omdömen.

4. Narcos (2015–2017)

Narcos: tredje bästa originalserien på Netflix
Så här nöjd kan man vara över sin placering på listan. Foto: Netflix

Denna originalserie om drogbaronen Pablo Escobar och de colombianska kartellerna, Narcos är Netflix tredje högst rankade serie. Serien ligger idag på plats 58 på IMDb:s topp 250-lista.

Escobars fascinerande och mörka resa till att etablera världens främsta kokainimperium är en berättelse som Netflix lyckades skildra på bästa sätt. Över tre säsonger får vi se hur Escobar, hans Medellínkartell och de övriga colombianska kartellerna tog droghandeln till nya nivåer, och hur den federala narkotikapolisen i USA hanterade de illegala verksamheterna. 

Narcos snittbetyg ligger på 8,8 efter över 346 000 satta betyg.

3. Black Mirror (2011– )

Black Mirror på Netflix
Foto: Netflix

Precis utanför topp 50, på plats 53, så hittar vi den dystopiska antologiserien Black Mirror

Netflix budade till sig rättigheterna till Black Mirror och gjorde serien till en av deras original efter de inledande säsongerna. Serien, som lyfter fram mörka framtidsscenarion där människan och samhällen ofta missbrukar teknologiska framsteg, har väckt mycket uppmärksamhet genom åren. De dystra skildringarna har resonerat med en publik världen över, så till den grad att serien idag är rankad som Netflix näst bästa. 

Fler än 427 000 av IMDb:s användare har satt betyg på serien och de verkar rörande överens om dess kvalitet. Snittbetyget landar på 8,8.

2. When They See Us (2019)

Miniserien When They See Us har blivit en internationell succé och hyllats av publik såväl som kritiker världen över.

I handlingens centrum står den galna, verklighetsbaserade rättsskandalen där fem tonåringar från Brooklyn utsätts för systematisk rasism och blir anklagade för ett brutalt övergrepp de inte har begått. Var beredd att knyta näven i fickan och känna den otroliga orättvisan när du ser detta mardrömsliknande rättegångsdrama.

Med 86 000 röster och det sinnessjuka betyget på 8,9 är When They See Us den Netflix näst högst rankade originalserie på IMDb.

1. Our Planet

Serietips på Netflix – se Our Planet!
Foto: Netflix

En av Netflix serier tar sig in på topp tio-listan, närmare bestämt på platsen som den åttonde bäst rankade serien någonsin, och det är dokumentärserien Our Planet.  

För Our Planet tog legendariske David Attenborough steget över till Netflix för att sätta sin berättarröst prägel på ännu en fantastisk serie av naturdokumentärer. Our Planet tar oss med på en resa till det mest fantastiska som vår jord har att erbjuda. Attenborough är med på ytterligare tre dokumentärserier som ligger på Imdbs topp 10-lista av de bästa serierna.

Efter drygt 30 000 satta betyg har Our Planet ett snittbetyg på 9,3.

Serietips på Netflix – listan sammanfattad:

10. The Haunting of Hill House (2018-): Plats 114, snittbetyg 8,6.

9. The Crown (2016-): Plats 107, snittbetyg 8,6.

8. BoJack Horseman (2014-2020): Plats 86, snittbetyg 8,7.

7. House of Cards (2013–2018): Plats 79, snittbetyg 8,7.

6. Stranger Things (2016– ): Plats 66, snittbetyg 8,7.

5. Dark (2017-2020): Plats 60, snittbetyg 8,7.

4. Narcos (2015-2017): Plats 55, snittbetyg 8,7.

3. Black Mirror (2011– ): Plats 51, snittbetyg 8,8.

2. When They See Us (2019): Plats 37, snittbetyg 8,9.

1. Our Planet (2019): Plats 8, snittbetyg 9,2.

Snittbetygen och seriernas ranking kan ha kommit att ändras något efter det att texten författades och publicerades. Uppdaterad senast 2020-11-19.

Netflix har lyckats med bedriften att producera över 1500 (!) originaltitlar sedan allt rullades igång med “House of Cards” 2013. Genom åren har det blivit några floppar, men framför allt en hel del dundersuccéer. Med tanke på det breda utbudet så behöver man helt enkelt få lite serietips på Netflix då och då, för att hitta rätt. Nu är frågan – håller du med om IMDb-användarnas ranking av streamingjättens originalserier?

Missa inte att du kan streama Netflix gratis i deras utbud med fria titlar. Du behöver alltså inte vara prenumerant för att se "Bird Box", "Murder Mystery", "Stranger Things" och mera.

För fler tips och listor --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL