Bästa originalserierna från Netflix – enligt Imdb

Bästa originalserierna från Netflix – Enligt IMDb

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
28 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
28 maj 2020

Netflixserierna med bäst ranking på IMDb.

Det finns en hel drös med bra originalserier på Netflix – men vilka är egentligen bäst? Filmtopp listar de bästa originalserierna på Netflix baserat på Imdbs ranking.

Black Mirror säsong 5 på Netflix.
Foto: Netflix

Vet du inte vilken originalserie på Netflix som du bör ge en chans härnäst? Om du känner dig villrådig och letar efter serietips på Netflix så är det alltid en smart idé att vända sig till IMDb:s användare för lite visdom. Databasens betyg kanske inte alltid speglar den egna smaken, men det är trots allt en bra måttstock att utgå ifrån. 

I den här artikeln listar vi de 10 originalserier från Netflix som i nuläget har bäst IMDb-ranking, baserat på användarnas betyg. 

Ett fåtal serier som Netflix presenterar som originalinnehåll har uteslutits från listan. Detta beror på att serierna i fråga är samarbeten med andra bolag som vi ansett mer drivande än Netflix (exempelvis Better Call Saul som är ett samarbete med bland annat AMC och The Last Dance som är ett ESPN-samarbete). 

Kan du tippa vilken som är den högst rankade Netflixserien på IMDb?

10. Sacred Games (2018– )

Indiska Sacred Games. En av de bästa originalserierna på Netflix
Foto: Netflix

På nuvarande plats 165 av IMDb:s alla listade serier hittar vi Netflix första indiska originalserie, Sacred Games. Serien är baserad på boken med samma namn av den indisk-amerikanske författaren, Vikram Chandra

I detta actionladdade kriminaldrama får vi se en katt och råtta-lek mellan en polis och en gängledare, där hela Mumbais säkerhet står på spel. 

Sacred Games har i dagsläget ett snittbetyg på 8,7, baserat på dryga 67 000 betygsättningar.

9. Making a Murderer (2015– )

Fullt av konspirationer i Making a Murderer
Foto: Netflix

Dokumentärserien “Making a Murderer” blev en stor snackis efter att den kom till Netflix 2015, och serien har fortsatt snärja tittare sedan dess. Just nu återfinns dokuserien på plats 150 bland IMDb:s serier. 

Making a Murderer är en unik serie som är filmad över ett spann på 13 år och handlar i första hand om Steven Averys öde – en man som potentiellt står felaktigt anklagad för ett hemskt brott.

Snittbetyget för serien ligger på 8,6 efter cirka 83 000 röster.

8. Mindhunter (2017– )

Mindhunter på Netflix
Foto: Netflix

Serien om FBI-agenterna som försöker sätta sig in i seriemördarnas sätt att tänka har blivit en stor succé på Netflix. I nuläget är serien placerad på plats 145 på IMDb. 

Mindhunter är serien som utforskar psyket på den värsta typen av brottslingar. Serien är till stora delar baserad på verkliga händelser och i avsnitten får vi se kända seriemördare som exempelvis Son of Sam och Charles Manson

Mindhunter har fått knappa 190 000 omdömen och har ett snittbetyg på 8,6.

7. Daredevil (2015–2018)

Daredevil: ett serietips på Netflix för dig.
Foto: Netflix

Hyllade superhjälteserien “Daredevil” trillar in på plats 142 på IMDb:s ranking och är därmed den sjunde högst rankade Netflixserien.

Serien om Marvels våghals, den blinde hjälten Daredevil – till vardags försvarsadvokat, Matt Murdock – lyckades snabbt skaffa sig en trogen skara följare på streamingplattformen. Trots att serien inte blev längre än tre säsonger så anses den av IMDb:s användare som en av Netflix bästa serier.

Snittbetyget, efter nästan 350 000 satta betyg, ligger på höga 8,6.

6. Dark (2017–2020)

Tyska serien Dark är en av Netflix bästa.
Foto: Netflix

Den tyska, mystiska serien “Dark” ligger i dagsläget på plats 82 på IMDb:s topplista – ett rejält hopp upp på listan från Daredevil.  

Dark har av många beskrivits som en tysk variant på Stranger Things, och premissen – med det tidiga försvinnandet av två barn och de övernaturliga inslagen – har uppenbara likheter med sin amerikanske motsvarighet. Serierna skiljer sig dock åt till stora delar och Dark förtjänar att lyftas fram för sin framgång även utan jämförelser. 

Snittbetyget för serien ligger på imponerande 8,7 efter fler än 180 000 omdömen.

5. House of Cards (2013–2018)

House of Cards på Netflix
Foto: Netflix

Dags för Netflix topp fem enligt IMDb, som inleds med Netflix allra första originalserie, House of Cards. Streamingtjänstens framgångsrika flaggskeppsserie seglar in på plats 78 på IMDb:s ranking. 

Trots att House of Cards i slutändan sänktes av skandalerna som omgärdade Kevin Spacey under me too-rörelsen, så blev det sex framgångsrika säsonger för serien. House of Cards uppskattades av både kritiker och tittare, och serien blev precis den start som Netflix behövde för att bygga trovärdighet inför sina kommande projekt. 

Dryga 450 000 IMDb-användare har sett och betygsatt serien som har ett snittbetyg på 8,7.

4. Stranger Things (2016– )

Dundersuccén Stranger Things på Netflix
Foto: Netflix

“Stranger Things” är en av Netflix mest sedda serier och den är uppenbarligen en av dess mest älskade serier också. I skrivande stund är serien Netflix fjärde bästa serie, enligt IMDb, och ligger lista på plats 61 på sidans topplista.

Stranger Things behöver ingen direkt presentation. Serien har blivit ett globalt fenomen som de flesta sett, eller åtminstone hört talas om. Genom att gestalta tre generationers hantering av det skrämmande övernaturliga, så har skaparna, bröderna Duffer, lyckas fånga tittare i alla åldrar. Barn, ungdomar och vuxna har alla funnit glädje i serien som vurmar så för 80-talets populärkultur.

Hela 740 000 användare har gemensamt satt ett snittbetyg på 8,8 för serien.

3. Narcos (2015–2017)

Narcos: tredje bästa originalserien på Netflix
Så här nöjd kan man vara över sin placering på listan. Foto: Netflix

Serien om drogbaronen Pablo Escobar och de colombianska kartellerna, Narcos är Netflix tredje högst rankade serie. Serien ligger idag på plats 56 på IMDb:s topp 250-lista.

Escobars fascinerande och mörka resa till att etablera världens främsta kokainimperium är en berättelse som Netflix lyckades skildra på bästa sätt. Över tre säsonger får vi se hur Escobar, hans Medellínkartell och de övriga colombianska kartellerna tog droghandeln till nya nivåer, och hur den federala narkotikapolisen i USA hanterade de illegala verksamheterna. 

Narcos snittbetyg ligger på 8,8 efter över 330 000 satta betyg.

2. Black Mirror (2011– )

Black Mirror på Netflix
Foto: Netflix

Precis utanför topp 50, på plats 51, så hittar vi den dystopiska antologiserien Black Mirror

Netflix budade till sig rättigheterna till Black Mirror och gjorde serien till en av deras original efter de inledande säsongerna. Serien, som lyfter fram mörka framtidsscenarion där människan och samhällen ofta missbrukar teknologiska framsteg, har väckt mycket uppmärksamhet genom åren. De dystra skildringarna har resonerat med en publik världen över, så till den grad att serien idag är rankad som Netflix näst bästa. 

Fler än 400 000 av IMDb:s användare har satt betyg på serien och de verkar rörande överens om dess kvalitet. Snittbetyget landar på 8,8.

1. Our Planet

Serietips på Netflix – se Our Planet!
Foto: Netflix

En av Netflix serier tar sig in på topp tio-listan, närmare bestämt på platsen som den nionde bäst rankade serien någonsin, och det är dokumentärserien Our Planet.  

För Our Planet tog legendariske David Attenborough steget över till Netflix för att sätta sin berättarröst prägel på ännu en fantastisk serie av naturdokumentärer. Our Planet tar oss med på en resa till det mest fantastiska som vår jord har att erbjuda. Attenborough är med på ytterligare tre dokumentärserier som ligger på Imdbs topp 10-lista av de bästa serierna.

Efter nästan 26 000 satta betyg så har Our Planet ett snittbetyg på 9,3.

Serietips på Netflix – listan sammanfattad:

10. Sacred Games (2018– ): Plats 165, snittbetyg 8,7.

9. Making a Murderer (2015– ): Plats 150, snittbetyg 8,6.

8. Mindhunter (2017– ): Plats 145, snittbetyg 8,6.

7. Daredevil (2015–2018): Plats 142, snittbetyg 8,6.

6. Dark (2017–2020): Plats 82, snittbetyg 8,7.

5. House of Cards (2013–2018): Plats 78, snittbetyg 8,7.

4. Stranger Things (2016– ): Plats 61, snittbetyg 8,8.

3. Narcos (2015–2017): Plats 56, snittbetyg 8,8.

2. Black Mirror (2011– ): Plats 51, snittbetyg 8,8.

1. Our Planet (2019): Plats 9, snittbetyg 9,3.

Snittbetygen och seriernas ranking kan ha kommit att ändras något efter det att texten författades och publicerades. Uppdaterad senast 2020-05-28.

Netflix har lyckats med bedriften att producera över 1500 (!) originaltitlar sedan allt rullades igång med “House of Cards” 2013. Genom åren har det blivit några floppar, men framför allt en hel del dundersuccéer. Med tanke på det breda utbudet så behöver man helt enkelt få lite serietips på Netflix då och då, för att hitta rätt. Nu är frågan – håller du med om IMDb-användarnas ranking av streamingjättens originalserier?