Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten

Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten

Ivar Sandberg
01 maj 2024 kl. 14:05

Här är allt du vill veta om Edvin Törnblom

Edvin Törnblom blir ett större och större namn i svenska hushåll men man kan ju undra si: Vem är egentligen Edvin Törnblom? Det ska vi på Filmtopp besvara idag!

Den älskade QX-vinnaren och Masked singer-finalisten Edvin Törnblom blir ett större och större namn inom svensk underhållning. Undrar du vad han har gjort för att förtjäna sin plattform? I denna artikel går vi igenom allt om Edvin Törnblom.

Bakgrund

Edvin Törnblom växte upp i Nacka och är son till Peter Törnblom och operasångerskan Marianne Eklöf. Under sin uppväxt hade han problem med sitt psykiska välmående men han hade en dröm att bli programledare. Han har en bakgrund som komiker, programledare, skådespelare, och är även författare. Han har även en jobbat på sin egna humorföreställning Bögen är lös (i magen), som fortsatt under våren 2024.

Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten
Foto: SF Studios.

Praktik hos Filip och Fredrik

Edvin Törnblom började sin karriär som praktikant på Nexiko, Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag. Han började arbeta på programmet Breaking News och arbetade sig upp och till flygande reporter, sociala medier-redaktör, gästredaktör, och även produktionsassistent på filmen Tårtgeneralen (2018)

Edvin och Laki hjälper till

Edvin Törnblom fick sin första stora "egna produktion" med serien Edvin och Laki hjälper till (2019). I serien reser Edvin tillsammans med influencern LAKI (även känd som Lovisa Karlsson) omkring och hjälper ungdomar med sina problem. De gör det på ett roligt sätt men programmet har även stunder då det kan bli mer känslosamt. 

Jobb på public service

Efter att han hade jobbat på Nexiko fick Edvin Törnblom arbete på Sveriges Radio på programmet PP3 där han först gjorde ljud bakom scenen. Senare fick han arbete på SVT:s på deras YouTube-kanal för ungdomar, MVH SVT

Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten
Perfect Day Media.

Podcasten "Ursäkta"

2020 startade Edvin Törnblom en podcast ihop med komikern och influencern Johanna Nordström. De gav den namnet Ursäkta och det släpps fortfarande ett nytt avsnitt varje vecka. I serien berättar de om olika saker som händer eller har hänt i deras liv. 

Bögen är lös

2022 släppte Edvin Törnblom sin första bok med titeln Bögen är lös (2022). I boken talar han om viktiga ämnen som vad det innebär att vara queer idag och hur det ser ut med queer-personers rättigheter omkring i världen. Han talar om egna upplevelser från när han växte upp och om hur han kämpade med sin depression och även försökte ta sitt liv, men han talar också om hur han hamnat på den bra plats han är på i idag. 

Programledare på QX-galan

Bara några dagar efter han släppte sin bok var Edvin Törnblom programledare för QX-galan 2022. QX-galan (tidigare känd som QX Gaygalan) är en årlig gala som har arrangerats av QX-tidningen sedan 1999 och som ger ut priserna "Årets HBTQ" och "Årets HBTQ-vän" med flera. Edvin ledde då programmet tillsammans med Sissela Kyle.

Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten
Foto: TV4.

Edvin & Johanna - Sveriges enda kändisar

2023 gjorde Edvin Törnblom tillsammans med sin podcastkollega Johanna en ny realityserie, Edvin & Johanna - Sveriges enda kändisar TV4. I den får vi följa med i deras ösiga vardag där de skriver böcker, beger sig ut på turné och mycket mer. 

"Sveriges bästa duo" och andra QX-priser 2023

Edvin Törnblom var ett stort namn på QX-galan 2023 då han vann flera priser. Han, tillsammans med Johanna Nordström, vann ihop priset för årets bästa duo. Vidare vann Edvin priset för årets bok för just Bögen är lös. Han vann dessutom årets HBTQ.

Programledare över Bachelorette Sverige

Under årets säsong av Bachelorette Sverige är Edvin Törnblom programledare. I dejtingserien följer vi en singel kvinna som letar efter ny partner blad flera män som tävlar om att få bli tillsammans med henne. 

Edvin Törnblom – allt om älskade favoriten
Den första säsongen av "LOL: Skrattar bäst som skrattar sist". Foto: Amazon Prime Video.

Gästat i många program  

Utöver allt arbete på sina egna projekt har Edvin Törnblom även medverkat i flera andra program. Det mest kända gästandet han haft var det i Masked Singer 2023 då han kom på andra plats utklädd till Maneten. Han var även med i Benjamin Ingrossos Benjamin's (2021-2023) där Benjamin lagar mat för sina gäster. Han har även varit kommentator i Sveriges värsta bilförare (2022), serien där hemska bilförare försöker få sitt körkort. Vidare har han tävlat i LOL: Skrattar bäst som skrattar sist där ett flertal komiker är inlåsta i ett rum och ska försöka få varandra att skratta. Edvin har också medverkat i den sjunde säsongen av Bäst i test.

Skådespelskarriär

Utöver reality och gameshows har Edvin Törnblom även skådespelat i både serier och filmer. Han spelade Texas Amadeus i dramakomedin Likea (uttalas lajka, och inte som Ikea). I svenska serien Drugdealer (2021) spelar han en mindre roll som karaktären Edvin. Han gjorde även en roll i den senaste Göta kanal-filmen, Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna, som broväktare.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL