Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Viking - Knarkkungens fall (2022)

The Viking - Knarkkungens fall (2022)

  • 4 x 40 min
  • Drama, Dokumentär
  • Viaplay
Ebba Bengtsson | Recension
05 maj 2022
Ebba Bengtsson | Recension
05 maj 2022

Dansk knarkbaron talar ut

Viaplays nya dramadokumentär "The Viking - Knarkkungens fall" handlar om Skandinaviens svar på Pablo Escobar - Claes Malmqvist.

  • Regi:
    Peter Anthony
  • I rollerna:
    Alex Høgh Andersen, Aline Brunn, Nicolai Jørgensen, Claus Malmqvist, Jeppe Facius m.fl.

Den danska journalisten Jeppe Facius har i över 15 år undersökt knarkbaronen Claes Malmqvist. I Viaplays nya serie The Viking: Knarkkungens fall sammanställs Facius insamlade material till en dramadokumentär i fyra delar. Intervjuer blandas med dramatiseringar för att ge en inblick i hur Malmqvist gick från småstads rebell till internationell knarkbaron. 

Malmqvist ger inblick i livet som knarkkung

Facius leder intervjuerna med Malmqvist och pressar honom på svar om livet som knarksmugglare och vilka konsekvenser det har givit honom. Det märks att Malmqvist har ett visst förtroende för Facius, men att han är selektiv med informationen han delar med sig. Trots detta får man en intim inblick i hans liv, speciellt de personliga konsekvenserna hans okonventionella livsstil förde med sig. Sonen som föddes när Malmqvist satt i ett brasilianskt fängelse var orsaken till att han lämnade livet som mafioso. Det väcks därför starka känslor när sonen frågar Malmqvist varför han utsatte honom och sonens mamma för den kriminella undervärlden. 

Serien är filmad på ett sätt som blandar verklighet med fiktion, vilket skapar sammanhållning mellan de olika segmenten. Intervjuerna med Malmqvist och andra inblandade känns dock iscensätta på grund av denna teknik, som om frågorna och svaren blivit inövade innan inspelning. Det behöver däremot inte vara negativt, utan passar perfekt i den populära dramadokumentär-genren. 

Vikings-stjärna spelar i "The Viking"

Det danska stjärnskottet Alex Høgh Andersen (Vikings, 2016-2020) briljerar som en ung Malmqvist i dramatiseringarna. Scenerna är vackert filmade och känns trovärdiga, men är emellanåt svåra att se på. Misshandel, korruption och våldtäkt visas ocensurerat och väcker obehag, men illustrerar den farliga verkligheten droghandel för med sig.

Om du är ett fan av succé serierna Narcos (2015-2017) och Narcos: Mexico (2018-2021) så rekommenderar jag att du kollar in Viaplays dokumentärserie. Även om The Viking inte är en fullfjädrad spelserie så gör dess dramatiseringar dokumentären oerhört spännande. Med Malmqvist och Facius som berättare och de dramatiserade scenerna så känns serien mer som en true crime-serie där brottslingen återberättar sina livsval än en dokumentär. 

Läs mer:

NÄSTA ARTIKEL