Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Narcos

Narcos (2015)

 • 10 x 49 min
 • Thriller
 • Netflix
Sebastian Håkansson | Recension
03 oktober 2015
Sebastian Håkansson | Recension
03 oktober 2015

Narcos är en historialektion i kokainets fotspår.

 • Regi:
  Josè Padilha
 • Manus:
  Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro
 • I rollerna:
  Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal m.fl.

TV-serien "Narcos" skildrar vad som hände när kokainet kom till Miami för första gången i början av 70-talet. Vidare förmedlas även det omvända perspektivet, vilka konsekvenserna blev för exportlandet, Colombia.

Narcos bygger historien runt den legendariska knarkkungen Pablo Escobar. Tittaren får följa Escobars resa från att vara en småsmugglare, till att bli en av världens rikaste män och ledare över Colombias största knarkkartell. Det är en väg präglad av hänsynslöshet, mord, motgångar, politik, korruption, enorma mängder pengar och såklart, kokain.

Serien spänner sig över flera år och har en stil likt den vi kan se i Martin Scorseses filmer - en av karaktärerna fungerar som berättare för storyn. Utan att det blir allt för rörigt, klarar Narcos av att fläta samman alla trådar i handlingen. Ett problem som annars är rätt vanlig i dramatiserade biografier när för mycket handling ska pressas in under kort speltid.

Under seriens gång vävs det också in riktiga bilder och filmklipp på Escobar och historiska händelser som är av betydelse för handlingen. Därför känns det ibland som om att man tittar på en dokumentär.

Escobar är onekligen en komplex person. Å ena sidan är han en varm familjefar och politiker med höga ambitioner. Å andra sidan en iskall maffialedare som kommenderar avrättningar åt höger och vänster. Samtidigt är han på flykt från polis, militär och amerikanska CIA-agenter.

En man med många fiender

Narcos
Foto: Netflix

Vem eller vilka som är Escobar största fiender är svårt att svara på för han saknar verkligen inte fiender. Förutom rivaliserande karteller, Colombianska regeringen, har även USA ett stort intresse av att stoppa knarkimperiet. Det var nämligen dollarn som gjorde knarkledarna i Colombia till förmögna, eftersom USA var den största marknadsplatsen.

Kanske är de viktigaste personerna i kampen mot Escobar agenterna Steve Murphu (Boyd Holbrook) och Javier Pena (Pedro Pascal)? I serien målas de upp som de tuffaste motståndarna mot hans imperium. Javier Pena är min favorit i duon. Han stenhård mot de hårda men samtidigt rättvis och konsekvent.

För att lyckas i sitt fältarbete måste de vara villiga att tänja på regler och lagar. Landet Colombia är nämligen otroligt korrupt och det finns knappast någon som inte har blivit erbjuden en muta av Escobar. Han har ett finger med i precis allt. Tittaren möts ständigt med denna problemställning, korruptionens utbredning i Colombia. Den andra problematiken är hur marionetterna bland landets politiker ständigt förklarar att jakten på Escobar är Colombias jakt, inte USA:s.

Serien framställer denna komplexa situation till fördel för USA. Gång på gång är det Uncle Sam som, genom framför allt agenternas ögon, i sista stund räddar Colombia från total undergång.

En av de främsta anledningarna till att man vill följa serien förutom spänningen är Wagner Moura i rollen som Pablo Escobar. Han får fram charmen, drivet och den totala galenskapen hos sin karaktär samtidigt som det inte spårar ur. Vill man försöka förstå hur en diktator resonerar ger serien en trovärdig skildring.

I serien myllrar det även av andra spännande karaktärer som likt Escobar funnits i verkligheten. Alltifrån de som producerar kokainet, smugglar drogen, till de krafter som vill bekämpa knarket.

Allt är inte tipp topp. Vissa avsnitt är lite sega och periodvis blir det lite för mycket av rent dokumentärt berättande men som helhet har Netflix storsatsning bidragit med något klart sevärt.

NÄSTA ARTIKEL