Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
"Narcos: Mexico"

"Narcos: Mexico" (säsong 1)

  • 10 x 60 min
  • Drama
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
18 november 2018
Jonatan Blomberg | Recension
18 november 2018

Samma gamla knark när "Narcos" byter land till Mexico.

Under tre säsonger av "Narcos" har vi lärt oss om Colombias komplicerade förhållande till sin knarkhistoria. När Netflix nu börjar om med våra knarklektioner, denna gången med Mexico som bas, blir det mycket av samma gamla upplägg.

  • Manus:
    Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro (skapare)
  • I rollerna:
    Alyssa Diaz, Michael Peña, Diego Luna m.fl.
Diego Luna i Narcos: Mexico
Diego Luna som Felix Gallardo i Narcos: Mexico. Foto: Netflix

Narcos: Mexico är enligt Netflix självs en fristående serie. Om man ska vara petig innebär det väl faktiskt att originalserien, som hyllats av många, nu har lagts ned till förmån för Mexicos omfattande knarkhistoria.

Upplägget är däremot helt och hållet det samma som under tidigare säsonger. Saknaden efter Wagner Mouras fantastiska prestation som Pablo Escobar känns däremot större än någonsin förr. Vilket jag tror kommer att bli ett problem i längden för Netflix Narcos-franchise.

Escobar var en helt unik "karaktär", på så många sätt. Förskräcklig, brutal och hänsynslös men samtidigt ofantligt intressant som person - definitivt någon som det lämpas att göra en serie om. Felix Gallardo (Diego Luna), Mexicos första knarkgigant och huvudperson under Narcos: Mexicos första säsong, beskrivs istället som något av ett geni.

Det råder ingen tvekan om att Gallardo var en oerhört smart affärsman, som först av alla förstod att formandet av en organiserad drogkartell hade enorma fördelar. Precis som att Mexicos geografiska läge gjorde att han kunde tjäna ännu mer pengar på att låta andra länder smuggla knark via hans kanaler in i USA.

"Narcos: Mexico" (säsong 1)
Michael Peña som Kiki Camarena i "Narcos: Mexico". Foto: Netflix

DEA-agenten Kiki Camarena (Michael Peña) förstår tidigt Gallardos exakta roll i drogvärlden, men blir på grund av olika politiska och korrupta svårigheter helt bakbunden genom nästan hela säsongen. Vilket gör mitt tittande på säsongen en aning hopplöst frustrerande. En väntan på att något faktiskt ska hända, vilket det visserligen från och med det sjunde avsnittet verkligen gör.

Trots att jag under stora delar av säsongen känner att handlingen mest trampar vatten, är det tack vare grymma skådespelarprestationer ändå ett förvånansvärt skönt dopp. Höjdpunkterna i Narcos: Mexico gör säsongen mer än sevärd, min trea i betyg är därför en väldigt stark sådan.

NÄSTA ARTIKEL