Recension: Hilma (2022)

Alla kommande Viaplay-original 2022

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 20 oktober 2022 kl. 13:10 | Publicerad 10 januari 2022 kl. 20:01

Viaplays nya serier och filmer 2022

Filmtopp sammanställer Viaplays kommande originalproduktioner i år. Att döma av alla de spännande titlar de har på gång, ser streamingtjänsten ut att göra sitt starkaste år någonsin!

Viaplay släpper rejält med originalproduktioner under 2022. En del av dem har redan haft premiär och ett gäng är fortfarande på väg. Här listar vi hela rubbet!

Kommande Viaplay Original 2022

Meningen med livet (säsong 1)

Meningen med Livet – allt om nya serien
Foto: Viaplay.

Meningen med livet är en varm, men samtidigt mörk och humoristisk dramakomedi om systrarna Alva och Ellen, samt deras familjer. Alva, som är tillsammans med Nico, vill inget hellre än att få bli mamma, problemet är bara att det inte går. Ellen vill inget hellre än att slippa vara mamma, men hon har redan tre barn med sin make Alex. Består av åtta avsnitt.

Tack för senast! (film)

Oscar Töringe
Oscar Töringe i "Tunna blå linjen". Foto: SVT.

Med Oscar Töringe i spetsen får vi nu en originalfilm från Viaplay under namnet Tack för senast!, som beskrivs som en romantisk komedi om den 37-åriga sjuksköterskan Klara (Lisa Carlehed) och hennes jakt på lycka. Klara är den ständiga singeln som längtar efter den stora kärleken. Frågan är bara om det perfekta förhållandet finns eller om det är en myt?

Guldtransporten (film)

Guldtransporten
Foto: Viaplay.

Norska Guldtransporten är en film om ett ovanligt gäng motståndshjältar som i hemlighet räddade de norska guldreserverna från tyska soldater och deras bombplan.

Elvira (serie)

Elvira
Foto: Viaplay.

Elvira (Sara Klein) är en varmhjärtad och annorlunda kriminaldramaserie om den 35-åriga Elvira Gregersen, som vill leva ett lugnt liv, gömd från resten av världen, i sitt trumrum i sin lägenhet i Sydhavnen i Köpenhamn. Tills en incident plötsligt skickar henne in i en revolutionerande ny karriär som detektiv med hjärtat på rätt plats. 

North Sea Connection (serie)

North Sea Connection
Foto: Viaplay.

North Sea Connection är en modern dramathriller som utspelar sig i ett isolerat, stillsamt och lantligt fiskesamhälle i Roskillane, Connemara. Den frontas av stjärnskottet Alida Morberg.

Karma och Jonar (serie)

Karma och Jonar
Foto: Viaplay.

De bästsäljande barnböckerna om de modiga vännerna Karma och Jonar blir animerad serie på Viaplay. Den bygger på författaren Zelda Falkögas hyllade böcker med samma namn och handlar om ett storslaget äventyr – i en magisk värld. 

Litvinenko (serie)

Livinenko
Foto: Viaplay.

David Tennant från Broadchurch och Harry Potter tar sig an rollen som Alexander Litvinenko i Viaplays Litvinenko. Serien i fyra delar handlar om den före detta KGB-tjänstemannen vars död av förgiftning utlöste en av de farligaste och mest komplexa utredningarna någonsin i Londons poliskår.

Limbo (serie)

Limbo.
Foto: Viaplay.

Svenska storstjärnor, personligt engagemang och det där ögonblicket som förändrar allt. Det är några av ingredienserna i Viaplays kommande serie Limbo. Serien samlar en stjärntät ensemble där huvudrollerna görs av Rakel Wärmländer, Louise Peterhoff och Sofia Helin.

Nya filmer och serier som haft premiär på Viaplay hösten 2022

Hilma (film)

Hilma. Foto: Viaplay.
Foto: Viaplay.

Film av Lasse Hallström om Hilma af Klint som var en konstnär född i Stockholm och blev en föregångare till manliga konstnärer under tidigt 1900-tal. Men eftersom hon förstod att hon var före sin tid visades hennes abstrakta konstverk aldrig upp under hennes livstid. 

Fenris (säsong 1)

Fenris
Magnus Krepper i Viaplayoriginalet "Fenris". Foto: Viaplay

Det norska kriminaldramat Fenris riktar strålkastaren mot vargdebatten, kamouflerad av en handling som kretsar kring försvinnandet av en tonårspojke. I sann Nordic Noir-anda är det här en och trevande berättelse, med en stark tematik som talar till dess fördel.

Var var du?

Var var du? Ett Viaplay-original
Foto: Viaplay

Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Miss Marple, 16-åriga Louise. I Viaplays danska originalserie Var var du? (org. titel Håber du kom godt hjem) utreder gymnasieeleven våldtäkten på sin klasskamrat och vän Monica. Övergreppet skedde på en fest med få närvarande, var det någon av killarna på plats eller var det möjligtvis en främling? Vad som berättas är ett slags whodunit-drama i MeToo-anda.

Delete Me (säsong 2)

Delete Me. Foto: Viaplay.
Foto: Viaplay.

I säsong två av Delete Me kommer serien återigen utforska aktuell ungdomskultur, och visa vad som händer när "russe-tiden" är över. Den här gången sätter Marie Kristiansen strålkastarljuset på ett relativt nytt fenomen: unga som säljer intima bilder på nätet.

Pojkar (serie)

Pojkar Viaplay.
Foto: Viaplay.

Ungdomsserien Pojkar utspelar sig i natursköna Silkeborg, där sång från den lokala kyrkokören hörs varje söndagsmorgon. I snart tio år har tio unga män träffats här för att sjunga tillsammans medan de samtidigt har knutit en nära vänskap även utanför kyrkan. När kyrkklockorna inte ringer träffas de för att leva ut sina förbjudna drifter och testa sina gränser med sex, alkohol och fester.

Drömmaren – Karen Blixen blir till (serie)

Drömmaren – Karen Blixen blir till
Foto: Viaplay.

Drömmaren – Karen Blixen blir till är en berättelse om en kvinna som kämpar för att hitta sin plats i livet och frigöra sig från familjens och samhällets förväntningar. Handlingen utspelar sig på 1930-talet och tar sin början när Karen Blixen återvänder hem till Danmark efter sina många år i Östafrika. Hon är på absoluta botten: ruinerad, sjuk, frånskild och med krossade drömmar. Djupt beroende av sin religiösa och borgerliga familj är hon tillbaka i barndomshemmet på Rungstedlund.

Last Light (serie)

Last Light
Foto: Viaplay.

Vad skulle hända om all olja i världen helt plötsligt äventyras? Det får vi svar på i Viaplays nya originalserie Last Light där Matthew Fox gör comeback efter sin stora roll i Lost. Dessutom har svenska stjärnan Felix Sandman en av rollerna.

Cell 8 (serie)

Cell 8.
Foto: Viaplay.

Cell 8 är en mångbottnad historia om dödsstraff, hämnd och det sociala arvet. Detta blir den andra säsongen baserad på författarduon Roslund & Hellströms böcker efter Box 21, som hade premiär 2019.

Heder (säsong 3)

Heder säsong 3
Foto: Viaplay.

Fortsättningen på Viaplays thrillersatsning Heder med bland annat Alexandra RapaportEva Röse och Julia Dufvenius.

Riket EXODUS (serie)

Riket EXODUS
Foto: Viaplay.

Med Riket EXODUS fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda. 

 

Mias magiska värld (säsong 2)

Mias magiska värld säsong 2
Foto: Viaplay.

Fortsättningen på Mias magiska värld som handlar om Mia och hennes kompisar Tilde och Oscar. På rasterna förflyttar de sig från skolans lekplats in till sin alldeles egna magiska värld. Väl där inne möter de nya kompisar, bland andra Glassiga björnen och Regnbågskillen. De stöter på utmaningar som engagerar de unga tittarna och tillsammans hittar de kreativa lösningar och lär sig livsläxor som de kan använda i den verkliga världen.

Stella Blómkvist (säsong 2)

Stella Blomkvist säsong 2
Foto: Viaplay.

Heida Reed spelar återigen huvudrollen som den smarta, hänsynslösa försvarsadvokaten Stella Blómkvist med en försmak för fin whiskey. Med Reykjavik som bas tar hon till sina egna speciella metoder för att skipa rättvisa. Men när hon blir involverad med några av Islands mäktigaste politiska profiler står Stella plötsligt inför en serie dramatiska nya fall som tvingar henne att tänja på sina gränser, och lagen, till det yttersta.

Nere (säsong 1)

Nere – Viaplys nya norska originalserie
Viaplay-originalet "Nere". Foto: Viaplay.

Hur tacklar man livet om man en dag blir förlamad från midjan och ner? Det är något som Viaplays mörka komediserie Nere till stor del handlar om. För Fannys del gäller det att försöka se det roliga i livet. Trots en stor olycka. Det är en gripande och mycket underhållande dramakomedi, väl värd din tid. Detta är ett lyckas Viaplay-original, som du helt enkelt bara måste se.

 

Nya filmer och serier på Viaplay som hade premiär våren 2022

Maskineriet – säsong 2

Maskineriet säsong 2
Foto: Viaplay.

Den andra säsongen av Maskineriet inleds med att huvudpersonen Olle Hultén (Kristoffer Joner) avtjänar ett fängelsestraff i Sverige och hoppas att han snart blir frisläppt för gott uppförande. Men utsikterna för att släppas hotas av att Olle anklagas för medverkan till ett dråp som hans exfru Monika (Emilia Roosmann) har begått. 

Made in Oslo (serie)

Made in Oslo
Foto: Viaplay.

Viaplays nya originalserie Made in Oslo är ett karaktärsdrivet drama där människor i nära relationer kämpar mot den biologiska klockan. 40-åriga Elin driver en framgångsrik fertilitetsklinik tillsammans med sin exman. På arbetsplatsen är hon lugn och professionell mot sina patienter som drömmer om samma sak som hon själv. Privat för hon en maktlös kamp för att få barn. Norska Pia Tjelta och svenske Jakob Cedergren har huvudrollerna.

Partisan (säsong 2)

Partisan säsong 2
Foto: Viaplay.

En av streamingtjänstens mest uppmärksammade originalserier kommer tillbaka. Än så länge finns det inga detaljer kring handlingen i Partisan säsong 2, men det blir spännande för fansen att se hur produktionen väljer att gå vidare då den ursprungliga tanken var att göra en miniserie.

En till serie som kommer att släppas under våren är The Holiday, som vi för närvarande saknar vidare information om.

Wisting (säsong 3)

Wisting säsong 3
Foto: Viaplay.

En ytterligare fortsättning på serien närmar sig. Säsong tre av Wisting baseras på Jørn Lier Horsts bok Nattmannen och består även den av ytterligare fyra avsnitt.

Nattmannen ställs vår kommissarie inför sitt mest groteska fall någonsin när ett avhugget huvud hittas mitt på torget. Det brutalt mördade offret är en ung flicka, vilket får hela Norge att skakas om.

The Holiday (serier)

The Holiday med Liv Mjönes är en av nya Viaplay filmer och serier 2022.
The Holiday med Liv Mjönes är en av nya Viaplay filmer och serier 2022.

Denna internationella thriller-serie med bland annat Liv Mjönes på rollistan utspelar sig på ett fyrtioårsfirande på Malta. Men den idylliska semestern vänds snabbt upp och ner när Kate upptäcker ett mystiskt meddelande på sin man Seans telefon som indikerar att han har en affär med en av hennes vänner. I sökandet efter sanningen om vem som gått bakom ryggen på henne, inser hon att någon är beredd att döda för att hålla hemligheten gömd. 

Ida tar ansvar (serie)

Ida tar ansvar
Foto: Viaplay.

Viaplays nya norska satsning handlar om en ung och ängslig psykologstudent som ständigt oroar sig för terrorattentat. Originalserien är baserad på Kjersti Halvorsens kritikerrosade debutroman med samma namn.

Pörni (säsong 2)

Pörni säsong 2
Foto: Viaplay.

I den andra säsongen av Pörni återser vi Pernille som jonglerar sitt kaotiska liv med barn, kärlek, jobb och sorgbearbetning.

Trom (serie)

Trom på Viaplay
Foto: Viaplay.

I Trom följer vi journalisten Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen) som motvilligt återvänder till Färöarna för att gräva i Sonja Pætursdóttirs försvinnande, en ung kvinna som i ett telefonsamtal påstått sig vara hans dotter – och att hon fruktar för sitt liv. Väl hemma på Färöarna hamnar han på kollissionskurs med den lokala polisen, då han hittar Sonjas kropp i Atlantens blodröda vatten, som färgats av blodet från den lokala valjakten. Världens första dramaserie att spelas in på Färöarna.

Harmonica (serie)

Harmonica är nästa stora satsning av samarbetet mellan Josephine Bornebusch och Viaplay. För sexton år sedan levde Harry och Monica ett liv i glans och spelade på stora arenor runt om i världen med sitt band Harmonica. Nu krisar äktenskapet och medan Monica drömmer om att hitta tillbaka till musiken vill Harry bara överleva. När bandets manager, Monicas bror Tomas, föreslår en nostalgiturné får Harry ett ultimatum av Monica: Turné eller skilsmässa. 

Vem sköt Otto Mueller? (serie)

Vem sköt Otto Mueller
Foto: Viaplay.

När den legendariska och välkända affärsmannen Otto Mueller hittas skjuten på sin 65-årsdag får polisen fullt upp i Viaplays första estländska originalserie Vem sköt Otto Mueller? som består av åtta avsnitt.

Billy the Kid (serie)

Billy the Kid
Billy the Kid är en av årets största satsningar på Viaplay.

I Billy the Kid skildras historien om just Billy the Kid – även känd som William H. Bonney – en av gamla västerns kanske mest missuppfattade personer. Serien berättar om hur han inte alls var en kallblodig mördare eller rånare som många tror, utan i stället en karismatisk revolverman som råkat hamna mitt i en fejd mellan två gäng.

Systerskap (serie)

Systerskap
Foto: Viaplay.

Serien i sex delar handlar om tre vänner som sedan ungdomen varit sammansvetsade på grund av ett fasansfullt brott de begick som tonåringar. De är nu vuxna kvinnor och har lagt det bakom sig, men när skelettresterna från en ung flicka hittas startar jakten på att finna mördaren – eller mördarna. 

Lyckoviken (säsong 4)

Camilla Läckbergs såpa fortsätter med nya intriger och mordfall. Ur arkviet gräver vi fram Filmtopps intervju med en av seriens stora stjärnor Martin Stenmarck.

 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL