Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Prize of Silence

The Prize of Silence (säsong 1)

  • 4 x 45 min
  • Dokumentär
  • Viaplay
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
05 december 2021
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
05 december 2021

”The Prize of Silence” är nog inte gjord för oss här i Sverige

Viaplay låter oss ta del av händelserna innan och efter den svenska metoo-skandalen kring ”kulturprofilen” briserade här i Sverige.

  • Skapare:
    Joel Karsberg, Kristoffer Graci, Martina Iacobaeus, Magnus Coinberg
  • I rollerna:
    Ebba Witt-Brattström, Jonas Gardell, Camilla Läckberg, Roxane Gay, Matilda Voss Gustavsson m.fl.

Det är väl ingen som har glömt hur metoo-rörelsen tog fart 2017 efter att män som Harvey Weinstein, Bill Cosby och R. Kelly plötsligt fick stå till svars för sina många gånger fruktansvärda handlingar mot kvinnor. Våldtäkt, sexuella utnyttjanden och allmänt kladdigt beteende hade fram till en punkt allt som oftast sopats under mattan eftersom ord stod mot ord och de mäktiga männens ord kunde vägs långt mer än en ensam kvinnas anklagelser.

Här i Sverige arbetade journalisten Matilda Voss Gustavsson redan innan metoo-rörelsen med ett grävarbete kring Jean-Claude ”Kulturprofilen” Arnault, som mer eller mindre öppet kladdade på kvinnor till den grad att det inom kulturkretsarna i Stockholm skämtades om honom. Bakom en aning mer stängda dörrar använde han sin makt på Weinstein-liknande sätt för att tvinga till sig sex från kvinnor som hoppades lyckas inom kulturvärlden — en värld Arnault hade ett ovanligt stort inflytande över.

The Prize of Silence
Jonas Gardell i dokumentären The Prize of Silence. Foto: Viaplay.

The Prize of Silence försöker under sina fyra avsnitt förklara hur en mer eller mindre okänd fransk man lyckades få den ovanliga makten genom sina starka band till ledamöterna i den svenska Akademien, sällskapet som bland annat väljer ut vem som ska få tilldelas Nobelpriset i litteratur varje år. Vi får även se hur Voss Gustavssons avslöjande, när 18 kvinnor valde att gå ut med sina berättelser om vad Arnault hade utsatt dem för, ledde till att Nobelstiftelsen valde att inte låta Akademin dela ut något Nobelpris i litteratur året efter… för första gången sedan andra världskriget.

Det är här som dokumentärserien börjar skava en aning. Det känns nämligen inte riktigt som att serien är gjord för oss svenskar, med någon slags möjlighet att lära oss något nytt eller att det hänt något mer efter att Arnault dömts och avtjänat sitt straff. Istället pratar flera av de kända kultur-svenskarna som intervjuas engelska och i ett fall som jämförs den svenska kulturskandalen med just Weinstein-skandalen… där det lyfts fram hur Akademien faktiskt funnits i hundratals år medan Weinsteins lilla produktionsbolag bara fanns i några årtionden. Det var med andra ord mycket värre för oss svenskar, på en global nivå. Det sägs inte riktigt rakt ut på det sättet, men det känns som att det är känslan man vill förmedla.

The Prize of Silence
En av överlevarna berättar sin historia. Foto: Viaplay.

Viaplay kommer inom kort att lanseras i flera länder runtomkring i världen och det skulle inte förvåna mig om det här är en titel som kommer att lyftas fram särskilt i dessa områden. Nobelpriset, Akademien, det svenska kungahuset (han sägs ha tafsat på kronprinsessan, vilket dock förnekas av hovet) och en hemsk man. Det kommer troligtvis att bli en populär ingång för folk som är intresserade av Sverige, men för oss som redan är här så finns det inte mycket nytt att hämta utöver det som redan rapporterats.

The Prize of Silence låter däremot flera av de utsatta kvinnorna få mer upprättelse, vilket givetvis inte går att förringa meningen av. Sedan går det givetvis även att debattera faktumet att Arnault har dömts och avtjänat sitt straff (dock för endast ett av fallen) och dokumentären egentligen inte tillför något nytt som inte redan var känt när han dömdes. En Spotlight-aktig miniserie med fokus på Matilda Voss Gustavssons grävarbete, publikationen och händelserna som följde inom Akademien hade däremot kunnat bli en riktigt spännande historia.

The Prize of Silence finns nu att streama på Viaplay i sin helhet.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL