Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Erotiska thrillers

Sex erotiska thrillers du måste se

Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Lista
22 november 2021
Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Lista
22 november 2021

Våld och sex i en (o)helig blandning

Det är dags att sätta den heta kategorin erotiska thrillers under luppen. Här kommer sex stycken tips att sätta tänderna i!

Kombinera romans, sex och thriller och du lämnas med vad som under det sena 80-talet blev USA:s nya succégenre. Den tabu som så länge legat över teman som sex, relationer, monogami, otrohet och lust lossnade successivt i en serie thrillerfilmer med erotiska undertoner.

De provokativa sexscenerna parallellt med hetlevrad action skakade om då sedesamma Hollywood men skulle bana vägen för fenomen som Sex and the City och Eyes Wide Shut.

Centrala figurer i denna genre är Sharon Stone, Glenn Close och kanske allra mest Michael Douglas. Ni som är för pryda för att leta filmtips i denna genre ska vara glada att Filmtopp ännu inte har gett mig sparken för här är de sex erotiska thrillerfilmerna att njuta av i ur och skur. 

6. American Gigolo (1980)

American Gigolo
Foto: Paramount Pictures.

Richard Gere spelar Julian Kaye, en vältränad ung gigolo som genom prostitution finansierar sin luxuösa tillvaro i Los Angeles. När han skickas för att tillfredsställa en uttråkad politikerfru dras Julian in i ett farligt spel som kan kosta honom livet. Med känslorna som insats måste nu Kaliforniens lover-boy nummer ett göra allt han kan för att överleva.

Blondies Call Me inleder denna omtvistade film som blev Richard Geres glödheta genomslag i Hollywood. American Gigolo är originell via sitt unika manligt perspektiv utifrån livet som prostituerad, men kommer naturligtvis med flera problematiska försköningar. Fastän stundvis bristande handling är den genom sina sensuella undertoner och estetik en självklar erotisk thriller.

5. Sea of Love (1989)

Sea of Love
Foto: Universal Pictures.

Polisen Frank Keller är arbetsnarkoman i mitten av en livskris. Hans fru har lämnat honom för en annan polis som arbetar på samma distrikt som Frank och det ensamma livet präglas av ångest, sprit och subtil humor som bara Al Pacino kan erbjuda. När en förförisk seriemördare som kontaktar sina offer genom dejtingannonser börjar härja i New York sätts Frank på fallet och går givetvis rouge.

Ellen Barkin och Al Pacino jagar varandra i denna sexiga thriller typisk för New York, men vem jagar vem?

4. En vampyrs bekännelse (1994)

En vampyrs bekännelser
Foto: Warner Bros.

Egentligen inte en erotisk thriller, men med unga Brad Pitt, Tom Cruise och Antonio Banderas blir det svårt att inte titta extra noga.

New Orleans, sent 1700-tal. Louis de Pointe du Lac är i sorg över sin älskades bortgång och vill inte leva mer, men just inför sin självdöd blir Louis biten av den hänsynslöst vackra vampyren Lestat och en odödlig berättelse rivstartar. Louis står inte ut med sin blodtörst samtidigt som hans förakt mot Lestat och dennes lättja inför mord gror allt starkare, men det är en ensam värld för en vampyr... Eller?

Romanen Interview with the Vampire av Ann Rice hamnade på hyllorna 1974, en ur flera avseenden förträfflig och spännande bok. Berättarstilen, hur Louis redovisar och reflekterar sin livshistoria för en inledningsvis skeptisk journalist - som personifierar oss läsare - sveper med oss på en tvåhundraårig upplevelse. Att fånga den tiden på två timmar är ingen picknick, men Neil Jordans filmatiseringen är likväl ett spektakulärt kostymdrama laddad med mystiska och erotiska inslag.

3. Basic Instinct (1992)

Bsic Instinct
Foto: Universal Pictures.

När rockstjärnan och klubbägaren Johnny Boz hittas mördad av en ishacka sätts den f.d. kokainmissbrukande snuten Nick Curran (Michael Douglas) på fallet. Snabbt faller misstankarna mot det mystiske Beth Garner (Sharon Stone) som bor i lyxig villa vid Kaliforniens guldkust. Garner är författare och har just skrivit en bestseller som handlar om... en klubbägare som mördas med en ishacka.

Ja, visst tätnar mystiken. Ett budkrig om rättigheterna till Basic Instinct pågick under en längre tid mellan filmbolagen. Michael Douglas och Sharon Stones otvivelaktiga kemi är on fire i denna erotiska neo-noir.

2. Ett oanständigt förslag (1993)

Indicient Proposal
Foto: Paramount Pictures.

Efter en förödande lågkonjuktur i USA är paret David (Woody Harrelson) och Diana Murphy (Demi Moore) skuldsatta till över öronen. I ett sista försök att vända sin lycka reser kärleksfåglarna till Las Vegas för att vinna pengarna de behöver för att behålla sitt hus. En debuterande vinst möts av en svidande förlust, men när den mystiske multimiljonären John Gage (spelad av Robert Redford) erbjuder en miljon dollar för att få spendera en natt med Diana sätts kärlek på spel.

Enligt marxistisk filmteorin finns klassamhället och hegemoni närvarande i alla filmer trots att det inte nödvändigtvis uttrycks ordagrant. Knappast har Indecent Proposal åldrats särskilt väl, utan vidare debatt reduceras Demi Moore till ett subjekt och en handelsvara mellan män på ett sätt som inte hade fungerat år 2021. Med det sagt utgör det moraliska dilemmat som paret Murphy ställs för ett vulgärt men samtida porträtt av hopplösheten inför den ekonomiska samhällsordning som USA än i dag befinner sig i.

1. Farlig förbindelse (1987)

Fatal Attraction
Foto: Paramount Pictures.

Åter ser vi Michael Douglas, nu som advokaten och familjemannen Dan Gallagher som lever ett framgångsrikt liv med sin fru Beth och dotter Ellen i New York. När familjen lämnar staden över helgen för en husvisning på landet bryter Dan mot det sjätte budordet, han inleder en kärleksaffär med sin nya kollega Alex Forrest (Glenn Close). När den syndiga helgen är slut betraktar Dan affären som över, men det är Alex inte är överens med honom om. När en våldsspiral inleds står det klart att Dan kommer kommer behöva betala ett högt pris för sin otrohet, han har fått en stalker.

Detta är vår geners diamant. Samma år som den hade premiär 1987 blev Fatal Attraction den andra mest sedda filmen i USA. Varken Dödligt Vapen eller Brian De Palmas De Omutbara kunde konkurrera varken spänningen eller de två heta up and coming-skådisarna som gjorde Fatal Attraction till erotisk thrillers bästa film.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL