Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension av Systerskap säsong 1

Systerskap (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
03 april 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
03 april 2022

Island imponerar på nytt

Nu är det premiär för Viaplays isländska serie "Systerskap". Filmtopps Sebastian Ahokas har sett brottsdramat som bjuder på en begravd hemlighet, ett obrutet band och ett mord.

  • I rollerna:
    Lilja Nótt Þórarinsdóttir, Ilmur Kristjánsdóttir m.fl.

Från mer eller mindre ingenstans har Island dykt upp som ett land som producerar TV-serier i världsklass. Länge var Island ett land som var känt för allt annat än TV-serier, men efter serier som Katla och Valhalla Murders har landet befäst sin plats på kartan när det kommer till serieproduktioner. Nu imponerar man på nytt med serien Systerskap

Berättelsen följer polisdetektiven Vera (Halldóra Geirharðsdóttir) som vill ta reda på vad som egentligen hände en flicka som försvann för 25 år sedan. Utredningen pekar på en liten grupp kvinnor: prästen Elisabet (Lilja Nótt Þórarinsdóttir), kocken Anna Sigga (Jóhanna Friðrika Sæmundsdóttir) och sköterskan Karlotta (Ilmur Kristjánsdóttir). När Vera undersöker dem närmare ökar deras rädsla för vad som ska komma upp till ytan och ödelägga deras värld och de liv de byggt upp. 

"Systerskap" utgörs av en välskriven mordgåta som hela tiden har framåtrörelse. Det blir aldrig tråkigt och säsongen saknar större transportsträckor under sina sex avsnitt. Återblickarna som då och då dyker upp gör att man sakta får en bild av vad som hänt, tror man. Serien överraskar nämligen flera gånger och gräver sig längre ner och blir mörkare än vad man först trott. 

Det isländska vemodet och återhållsamheten återspeglas i skådespelarnas starka insatser. Det hela känns äkta och så där rått, kallt och stilla som man föreställer sig Island. Den välskrivna serien har även välskrivna och komplexa karaktärer som lyfter serien än mer. Sett till antalet starka skådespelarinsatser är frågan om det faktiskt finns dåliga skådespelare på den lilla ön. 

"Systerskap" är en serie som är svår att släppa när man väl börjat titta. Berättelsen sätter tidigt klorna i en och drar med en på en spännande resa som gång på gång överraskar och imponerar. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL