Brittiska kriminalserier – Bästa tipsen

Brittiska kriminalserier – Bästa tipsen

26 november 2021 kl. 20:11

Filmtopp tipsar om tio brittiska kriminalserier - och guidar dig vart du kan streama dem!

The Fall (2013 – 2016)

The Fall på Netflix
Foto: Netflix.

The Fall är en irländsk-engelsk kriminalserie från 2013. Storyn handlar om den erfarna polisveteranen Stella Gibson spelad av Gillian Anderson, som tillfälligt omplaceras från Metropolitan poliskår till Nordirland för att leda och överse utredning av ett antal mord på framgångsrika kvinnor i Belfast. 

Serien är skapad av Allan Cubitt och regisserad av Jakob Verbruggen. Bland övriga skådespelarna i serien hittar vi Jamie Dornan, Laura Donnelly och Bronagh Waugh med flera. Samtliga tre säsonger finns tillgängliga att streama på SVT Play.

Luther (2010 –)

Luther är en brittisk kriminalserie från 2010 som handlar om John Luther spelad av Idris Elba. Han arbetar som polis inom Londons SCU (Serious Crime Unit). Men efter ett traumatiskt fall med en barnamördare, drabbas Luther av ett psykiskt sammanbrott, vilket gör att han riskerar förlora sitt äktenskap med Zoe Luther spelad av Indira Varma. 

Serien är regisserad av Neil Cross och övriga skådespelarna i serien finns bland andra Ruth Wilson, Steven Mackintosh och Saskia Reeves. Samtliga fem säsonger av Luther finns på Netflix.

The Stranger (2020)

En brittisk kriminalserie från 2020 som handlar om en kvinnlig främling i 20-årsåldern. Hon berättar hemligheter som har förödande inverkan på en mans annars perfekta liv. Hemligheten påverkar hustrun som försvinner till följd av den. 

The Stranger är regisserad av Harlan Coben och på rollistan hittar vi Richard Armitage, Jennifer Saunders, Siobhan Finneran och Shaun Dooley. Den första säsongen består av åtta avsnitt, som alla finns att streama på Netflix.

Deadwater Fell (2020)

En annan av brittiska kriminalserier från 2020. I det här fallet utspelar en tragedi sig i en skotsk by då en brand dödar tre barn och en mamma. Pappan och byläkaren överlever trots att alla sex personer rycktes ut från branden. Utredarna letar efter ett motiv och upptäcker att familjen Kendrick var långt ifrån lyckliga. 

Serien är regisserad av Daisy Coulam som också skrivit manus. I Deadwater Fell ser vi David Tennant, Anna Madeley Maureen Beattie och Matthew McNulty. Du hittar hela första säsongen av serien Deadwater Fell (på svenska: En mördare bland oss) på Amazon Prime Video.

Broadchurch (2013 – 2017)

Broadchurch på Netflix
Foto: Netflix.

Bland de bästa av brittiska kriminalserier hittar vi Broadchurch. Den utspelar sig i en liten kuststad i sydvästra England. En dag hittas plötsligt en liten pojke död på stranden och kriminalkommissarien Alec Hardy (även han spelad av David Tennant) kallas in för att leda utredningen tillsammans med den lokala polisen Ellie Miller, spelad av Olivia Colman.

Serien har flera stora namn i casten, inte minst Jodie Whittaker, David Bradley och Charlotte Rampling. De två första säsongerna av serien finns tillgängligt att streama på SF Anytime och kostar 59 kronor att hyra. Den tredje säsongen av Broadchurch finns endast tillgänglig på Amazon Prime Video.

Mord i paradiset (2011 –)

Mord i paradiset
Foto: Viaplay.

En fransk-brittisk kriminalare från 2011 om detektiven Richard Poole (Ben Miller) som skickas till Saint Marie i Karibien för att lösa ett mord. Efter att han lyckats reda ut fallet får han stanna kvar där för att lösa framtida brott tillsammans med den lokala poliskåren.

Mord i paradiset är skapat av Robert Thorogood och säsong 1-8 hittar du på Viaplay. Säsong 9 av serien finns endast tillgänglig streama på Amazon Prime Video och säsong 10 av kan man just nu streama på TV4 Play.

Vigil – Död man ombord (2021)

Vigil handlar om ett dödsfall som inträffar ombord på u-båten HMS Vigil. Kriminalkommissarien Amy Silva spelad av Suranne Jones skickas för att utreda det hela. Vid sin sida uppe på land har hon Kirsten Longacre spelad av Rose Leslie. Det blir ingen enkel utredning då de hamnar i kollisionskurs med både den brittiska flottan och säkerhetstjänsten. 

Serien är regisserad av Tom Edge och finns nu att streama på SVT Play.

Peaky Blinders (2013 –)

En av världens mest populära serier, Peaky Blinders, utspelar sig i efterdyningar av första världskriget och handlar om gangsterfamiljen Shelby som bor i Birmingham i England. Cillian Murphy spelar gängledaren Tommy Shelby och Sam Neill gör rollen som Chester Campbell, en uppdragsdetektiv från Belfast som har uppdraget att stoppa kriminella. 

Till våren kommer den sjätte och sista säsongen av serien att ha premiär på BBC. Sedan blir det en långfilm som kommer att spelas in under 2023, skriver Variety. 

Du kan idag se de fem släppta säsongerna av Peaky Blinders på Netflix.

Sherlock (2010 – 2017)

Många står enade om att Sherlock är en av de bästa brittiska kriminalserierna. Den här moderniserade tagningen på mästerdetektiven utspelar sig under 2000-talet. Sherlock är skapad av Mark Gatiss och Steven Moffat och i titelrollen ser vi Benedict Cumberbatch. Som Watson ser vi en annan filmstjärna i Martin Freeman

Samtliga fyra säsongerna av Sherlock finns tillgängliga att streama på Amazon Prime Video.

Marcella (2016 –)

Marcella på Netflix.
Foto: Netflix.

Bland brittiska kriminalserier på den här listan hittar vi slutligen Marcella från 2016. Den handlar om kriminalpolisen Marcella Backland (Anna Friel) som efter tolv års frånvaro är tillbaka på polisstationen i London. Hon kastas direkt in i ett olöst fall där en seriemördare som hon tidigare jagat återigen tycks vara inblandad. Marcella är regisserad av Hans Rosenfeldt och Nicola Larder. Bland skådespelarna finns bland andra Ray Panthaki, Nicholas Pinnock och Amanda Burton

Värt att notera är att 2017 vann Anna Friel en Emmy för Bästa kvinnliga huvudroll för Marcella. Samtliga tre säsonger finns tillgängliga på Netflix.

NÄSTA ARTIKEL