Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna

Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna (säsong 1)

  • 3 x 45 min
  • Dokumentär
  • Viaplay
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
13 januari 2022
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
13 januari 2022

Fängslande råmaterial i felfokuserad krimdokumentär

”Arbogamordet” fick enorm medial uppmärksamhet efter att det ägde rum 2016 och huvudpersonen i historien tillskrevs snabbt den då 41-åriga Johanna Möller. I Viaplays nya dokumentärserie om fallet är det dock en annan person som får det mesta av rampljuset riktat mot sig.

  • Regi:
    Hugo Ullberger
  • I rollerna:
    Johanna Möller, Marko Tuhkanen, Sonny Björk m.fl.

Jag kan tänka mig att många vet ganska lite om fallet bortom den mystifierade och omskrivna signaturen ”Arbogakvinnan”, som Johanna Möller tidigt tilldelades. Dokumentären medför därför ett gyllene tillfälle att gå på djupet kring vad som faktiskt hände den där augustinatten 2016, bortom kvällstidningarnas sensationella och alltmer fetstilade rubriker.

Dokumentären slår i ett tidigt skede fast att det fortfarande finns många frågetecken kring ”Arbogamordet”, om bara någon är villig att ta sig an uppgiften att syna fallet in på sömmarna. In i handlingen träder Marko Tuhkanen, advokat och fältherre för hans egen byrå i Happaranda.

Advokat-PR ompaketerat till true crime-dokumentär

Tuhkanen målar tidigt upp sig själv om en sorts ”righter of all wrongs”. Som han själv förklarar har han ett särskilt intresse för att granska redan klubbade domar för att se ifall rättvisa verkligen skipats.

Bakom sig har denna minst sagt fängslande herre ett team av advokater och juristbiträden som under dokumentärseriens gång gör det till sin uppgift att pröva hovrättens dom mot Möller, en dom som löd livstids fängelse för mord och mordförsök på sina egna föräldrar.

Whiteboardtavlan dras sedermera fram och vi får spendera många och långa stunder med att bevittna Marko Tuhkanen och hans kollegor skissa upp scenarios och händelseförlopp ur fallet som inte stämmer överens med den fällande domen, inte sällan följt av ett frustrerat och lagom kameratjänande muttrande från Tuhkanen själv om att ”det här är helt obegripligt”.

Foto: Viaplay.

Deras upptäckter är ofta intressanta och väcker frågor, vilket ger dokumentären bra med kött på benen, men tyvärr viks för mycket tid i dokumentären åt att sätta dessa, i sammanhanget okända människor, i huvudrollen. Det slås flertalet gånger fast att det är ett fall som förbryllar utan att riktigt lyckas med att ta sig till kärnan kring varför och hur det förbryllar.

Det dröjer exempelvis fram till i slutet av andra avsnittet innan frågan om möjligt motiv bakom mordet ens redogörs för då vi fram till dess haft fullt upp med att höra Marko Tuhkanen berätta om hans egna tankesätt och frågor kring fallet. Denna felprioritering är beklaglig då historien kring Johanna Möller och ”Arbogamordet” innehåller väldigt mycket kittlande innehåll som känns perfekt lämpat för just en dokumentär likt denna.

Familjefejder, mystiska dödsfall, pengaproblem – allt med Johanna Möller som en återkommande och central spelpjäs. Synd bara att skaparna bakom den här dokumentären bestämde sig för att rollsätta en annan karaktär i huvudrollen.

Första säsongen av Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna släpps på Viaplay 13 januari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL