8 tips på kriminalserier

8 tips på kriminalserier

Uppdaterad 13 november 2021 kl. 14:11 | Publicerad 10 november 2021 kl. 21:11

Filmtopp tipsar om internationella kriminalserier

Filmtopp bjuder på åtta tips på internationella kriminalserier (mestadels brittiska) – och guidar dig till var du kan streama dem!

LÄS OCKSÅ:

1. Bosch (2014-2021)

Bosch
Foto: Viaplay.

"Bosch" handlar om privatdetektiven Harry Bosch, spelad av Titus Welliver, som är en enstöring med ett enormt rättspatos och han räds inte att gå sin egen väg. Han är veteran från Vietnamkriget och har haft en tuff barndom. Hans prostituerade mor sköts ihjäl när han var 11 år och pappan var en känd försvarsadvokat. Tv-serien är baserad på bokserien av Michael Connelly och utspelar sig i Los Angeles bland poliser, åklagare, politiker och kriminella.

Övriga skådespelare i serien är Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick och Sarah Clarke m.fl.

Samtliga sex säsonger av "Bosch" finns tillgängligt att streama på Viaplay och Prime Video.

2. Morden i Midsomer (1997- )

Morden i Midsomer
Foto: SVT.

Klassiska "Morden i Midsomer" är en brittisk deckarserie som är baserad på Caroline Grahams prisbelönade romaner om utpressning, intriger, svek, otrohet och mord i Midsomer, där poliskommissarie John Barnaby (i de senare säsongerna), som spelas av Neil Dudgeon, aldrig går sysslolös.

Fler nämnvärda skådespelare i serien är Jane Wymark, Barry Jackson, Jason Hughes, Fiona Dolman och Laura Howard

De första 21 säsongerna av den pågående tv-deckaren finns tillgängligt att streama på Viaplay. Den senaste säsongen kan man streama på SVT Play.

3. Elementary (2012-2019)

Elementary
Foto: Amazon Prime Video.

"Elementary" är en amerikansk tv-serie som är en uppdaterad version av Sherlock Holmes som utspelar sig i dagens New York. Serien är skapad av Rob Doherty och med skådespelarna John Lee Miller som Holmes och Lucy Liu som en kvinnlig Dr. (Joan) Watson.

Samtliga säsonger av serien finns tillgängligt att streama på Prime Video.

4. Unge kommissarie Morse (2012- )

Unge kommisarie Morse
Foto: SVT.

"Unge kommissarie Morse" är en brittisk kriminalserie där man får följa Endeavour Morse, som spelas av Shaun Evans, under hans första år som polis. Tillsammans med sin erfarne partner, kriminalinspektör Fred Thursday, spelad av Roger Allam, deltar Morse i flera utredningar i Oxford-området. Serien är skapad av Oliver Blackburn och bland övriga skådespelarna hittar vi namn som Sara Vickers, Dakota Blue Richards och James Bradshaw m.fl.

De fyra första säsongerna av serien finns tillgängligt att streama på SVT Play.

5. Kommissarie Lewis (2006-2015)

Kommisarie Lewis
Foto: Viaplay.

"Kommissarie Lewis" är nästa brittiska kriminalserie på listan. I serien får man följa Robert Lewis, som spelas av Kevin Whately. Tillsammans med kommissarie Hathaway löser han kluriga brott bland akademikerna i Oxford. Kevin Whately har tidigare även varit med i serien Kommissarie Morse. Serien är skapad av Colin Dexter och på rollistan hittar vi även skådespelare som Laurence Fox och Clare Holman m.fl.

Samtliga avsnitt finns tillgängligt att streama på Viaplay.

6. Agatha Raisen – privatdetektiv (2016-2019)

Agatha Raisen
Foto: C More.

"Agatha Raisin – privatdetektiv" är en brittisk dramakomedi i kriminalgenren och handlar om PR-agenten Agatha Raisin, som spelas av Ashley Jensen. Hon lämnar sitt jobb för ett lugnt liv på landet i byn Carsley, men istället blir hon indragen i diverse mordmysterier. Serien är baserad på böckerna av M. C. Beaton. Andra skådespelare i serien är Mathew Horne, Katy Wix och Jamie Glover m.fl.

Hela "Agatha Raisen - privatdetektiv" finns tillgängligt att streama på C More.

7. Fader Brown (2013- )

Fader Brown
Foto: Viaplay.

"Fader Brown" är, just precis, ännu en brittisk deckarserie. Denna serie baserad på berättelser av G. K. Chesterton. I serien får man följa den Katolska prästen Brown, som har en särskild fallenhet för att lösa kluriga brott på den engelska landsbygden. Bland skådespelarna i serien finns Mark Williams, Sorcha Cusack, Jack Deam, Nancy Carroll och Hugo Spee m.fl.

Samtliga säsonger av den pågående serien finns tillgängliga att streama på Viaplay.

8. Scott & Bailey (2011-2016)

Scott and Bailey.
Foto: SVT Play.

"Scott & Bailey" är även det en brittisk deckarserie. I Scott & Bailey får man följa poliskollegorna Rachel Bailey, som spelas av Suranne Jones, och Janet Scott, spelad av Lesley Sharp. De arbetar på Manchester-polisen med att utreda grova brott, i kombination med komplicerade brottsutredningar, som inte alltid är lätt att balansera med deras komplicerade privatliv. Serien är skapade av Diane Taylor och Sally Wainwright. Övriga skådespelare i serien inkluderar Danny Webb, Amelia Bullmore och Rupert Graves m.fl.

Samtliga säsonger av serien finns tillgängligt att streama på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL