Missa inte trailern till Uncharted-filmen

Uncharted (2022)

 • 1 tim 56 min
 • Action, Äventyr
Eric Diedrichs
15 februari 2022 kl. 12:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lyckad filmatisering bjuder på storslaget äventyr

Blockbustern "Uncharted" överraskar Filmtopps Eric Diedrichs som tycker att det är en förvånansvärt lyckad filmatisering av TV-spelserien med samma namn.

 • Regi:
  Ruben Fleischer
 • Manus:
  Rafe Judkins, Art Marcum, Matt Holloway
 • I rollerna:
  Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali m.fl.

Nu är det några år sedan det senaste Unchartedspelet släpptes och höjde ribban för en hel genre. I morgon har filmatiseringen premiär och även om den knappast kommer att höja ribban för "skattjaktsgenren", är det en av de bättre TV-spelsfilmatiseringar.

I filmens centrum har vi 25-åriga Nathan Drake (Tom Holland) – historiens kanske mest fingerfärdiga bartender. En dag kliver en annan fingerfärdig man in på baren, Victor Sullivan (Mark Wahlberg), och erbjuder honom inte bara historiens vildaste skattjakt utan också en chans att hitta sin försvunne bror.

Det blir en resa som tar oss över Atlanten och sedan Indiska oceanen, men först ett stopp i Barcelona där de möter upp gruppens tredje medlem, Chloe Fazer (Sophia Ali). Kruxet är att en ondskefull affärsman (Antonio Banderas) tillika ättling till de som gömde skatten, inte skyr några medel för att få tag på rikedomarna först. Sedan har vi den eviga frågan, kan verkligen våra skattjägare lita på varandra?

Ser gärna en uppföljare

Äventyrsgenren, alltså den gamla hederliga utan karlar i trikåer som slåss mot monster i yttre rymden, är en svältvara dessa dagar. För några år sedan fick vi förvisso Tomb Raider, en film som på många sätt har mycket gemensamt med Uncharted, men annars är det inte mycket som har hänt sedan Mumien från 1999 (vägrar räkna de usla uppföljarna).

Därför är det så himla kul att kunna meddela att Uncharted inte bara är ett efterlängtat äventyr, utan att det också är ett relativt lyckat sådant. Somliga kommer säkerligen att ha sina invändningar åt det ena och det andra – ja, manuset är inte 100-procentigt och här finns både billiga skämt och några slappa genvägar i narrativet – men som ren underhållning funkar det fint.

Skådespelarna gör bra ifrån sig, soundtracket ekar Morricone med kombinationen av pukor, tromboner och elgitarrer och så finns det gott om snygga actionscener. Hjärndött? Absolut! Men åtminstone jag fick se mina barndomsdrömmar gestaltas på en IMAX-duk och det går inte av för hackor. Föga förvånande lämnar slutet utrymme för en uppföljare, jag ser den gärna.

Uncharted har premiär den 16 februari.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL