10 äventyrsfilmer du inte får missa

10 äventyrsfilmer du inte får missa

Uppdaterad 25 februari 2020 kl. 12:02 | Publicerad 10 februari 2018 kl. 18:02

Filmtopp tar fram luppen och tipsar om äventyrsfilmer.

En äventyrsfilm är en svårdefinierad sak, så för att navigera i det stora utbudet kommer Filmtopp med några tips på härliga äventyrsfilmer!

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Universal Pictures

Äventyrsgenren kan vara svårkategoriserad men det finns några gemensamma nämnare som binder ihop den. Bland annat att filmerna ofta handlar om exotiska platser och en hel del fartfylld action. Vad som är exotiskt är ju såklart subjektivt, men ofta utgår det ifrån ett Amerikansk perspektiv. Sen kan det även vara exotiskt för alla och till exempel innehålla tidsresor eller äventyr i rymden, eller varför inte en egen fantasivärld? Och ett äventyr innebär ju också ofta en resa, kanske för att hitta en nedgrävd skatt? Piratfilmer är nära släkt med äventyrsfilmen, och även många filmer som innefattar fäktning, riddare eller drakar.

Att ens ha med "Sagan om Ringen"-filmerna på den här listan känns som fusk så jag skippar dem, och även Superhjältefilmer som oftast kan klassas till genren. Istället fokuserar jag på en del stora och en del mindre kända filmer. Hur många har du sett?

1. Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Twentieth Century Fox

Jag är personligen en stor motståndare till biljakter. Att se en film uteslutande på det temat var ett stort steg för mig, men jag är glad att jag gjorde det. Mad Max: Fury Road är rå och lägger gasen i botten på en gång utan förvarning. Här gäller det att hänga med i svängarna (bokstavligt talat) och när färden väl är slut är det svårt att få adrenalinet att sluta pumpa.

I en postapokalyptisk framtid där världen är en stor öken är vatten livsviktigt. Max Rockantasky (Tom Hardy) blir kidnappad av The War Boys och förd till Immortan Joes (Hugh Keays-Burne) fästning där han får agera bloddonator. Där finns också Furiosa (Charlize Theron) som plötsligt en dag rymmer ifrån Joe, tillsammans med hans fem slav-fruar, och jakten drar igång.

Samma regissör som till originalfilmerna, George Miller, lyckas ändå skapa något helt nytt, bland annat med ett så enkelt grepp som att fokusera på en kvinna istället för på Max själv. Filmen nominerades till tio stycken Oscars och vann sex av dem.

2. Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans Förbannelse (Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl, Gore Verbinski, 2003)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Buena Vista International

Det fanns en tid när piratfilmer ansågs vara en säker flopp på biomarknaden. Men sedan kom Pirates of the Caribbean och vände upp och ner på den idéen och startade en av de mest lönsamma filmfranchiseerna i världen.

Den första filmen berättar sagan om guvernörsdottern Elizabeth Swan (Keira Knightley) som barn träffar på en skeppsbruten Will Turner (Orlando Bloom). Hon hittar ett halsband med en piratmedaljong runt hans hals och gömmer den i rädslan av att de vuxna ska tro att han är sjörövare. Åtta år senare blir deras lilla kuststad plötsligt anfallen av ett gäng odödliga pirater som verkar vara ute efter samma medaljong.

Pirates of the Caribbean innehåller alla de klassiska elementen från sjörövarfilmer men lyckades ändå göra det nytt och fräsch. Och det är som bekant Johnny Depps flamboyanta och salongsberusade piratkapten Jack Sparrow som stjäl hela showen.

3. Apornas planet (Planet of the Apes, Franklin J. Schaffner, 1968)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Fox Film

Ett rymdskepp med fyra astronauter kraschlandar på en okänd planet. De upptäcker att de har råkat färdats två tusen år in i framtiden, men bara åldrats drygt ett år på grund av tidsdilatationen. En av dem dog i kraschen men de överlevande överger sitt förstörda skepp och ger sig ut i vildmarken. Snart stöter de på människor, men de kan inte tala och beter sig mer som djur än något annat.

Filmen blev en gigantisk succé när den kom och fick fyra uppföljare och två TV-serier. Franchisen fortsätter än idag med inte mindre än tre filmer som, allvarligt talat, bara har varit helt ok. Det finns fortfarande ingen som är lika bra som originalet. Tim Burtons remake från 2001 ska vi inte ens tala om…

4. Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993)

Dinosaurie i "Jurassic Park"
Foto: Svenska Filminstitutet

John Hammond (Richard Attenborough) har med sitt företag InGen lyckats återuppliva dinosaurier och tänker öppna en nöjespark på den tropiska ö där djuren huserar. Efter en olycka blir han dock tvungen att bjuda in tre experter för att försäkra om att parken är säker. Men när gästerna åker jeep genom inhägnaderna blir det ett strömavbrott, vilket gör att de strömförande staket som skiljer dinosaurier och människor åt inte längre fungerar.

Även om filmen har en rad av uppföljare finns det fortfarande ingen som ens är nära originalet (som är baserad på en bok med samma namn av Michael Chricton). Specialeffekterna med dinosaurierna är svårslagna än idag, även om de få scenerna där de var CGI och inte robotar kunde vi ha varit utan.

5. Bröderna Lejonhjärta (Olle Hellbom, 1977)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Svensk Filmindustri

Pojken Skorpan (Lars Söderdahl) dör i tuberkulos en tid efter att hans storebror Jonatan (Staffan Götestam) omkommit efter en brand. Men som tur är träffas de igen, i Nangijala, där det fortfarande är “lägereldarnas och sagornas tid”. De bor med Sofia (Gunn Wållgren) i Körsbärsdalen, men i närliggande Törnrosdalen har den onde härskaren Tengil (Georg Årlin) tagit makten och håller invånarna som slavar. Sofia leder motståndsrörelsen mot Tengil och snart dras bröderna in i konflikten.

Här blir det äventyr i den klassiska bemärkelsen med riddare, drakar och det onda mot det goda. Olle Hellbom regisserade många filmadaptioner av Astrid Lindgrens verk, bland annat Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga och för Bröderna Lejonhjärta belönades han med en guldbagge.

6. Stardust (Matthew Vaughn, 2007)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Paramount Pictures

Innan han spelade Daredevil i Netflixs Marvel-serier, hade Charlie Cox huvudrollen i den här lite bortglömda fantasyrullen. Cox är Tristan Thorn som är kär i Victoria (Sienna Miller). En natt se de en fallande stjärna och Tristan bestämmer sig för att hämta stjärnan och fria till Victoria med den. Men när han väl hittar stjärnan upptäcker han att den är en kvinna!

Till skillnad från boken av Neil Gaiman som filmen är baserad på, är filmen mer lättsam i tonen. Vaughn sa att hans inspiration för filmen var en mix mellan Bleka dödens minut (The Princess Bride) och Midnight Run.

7. Monty Pythons galna värld (Monty Python and the Holy Grail, Terry Gilliam & Terry Jones, 1975)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: EMI Films

And now for something completely different. Året är 932 och Kung Arthur reser genom det Engelska landskapet för att hitta riddare till sitt runda bord. Han lyckas rekrytera flera stycken och visar dem sedan Camelot. Men han tycker slottet är för töntig så de ger sig av för att hitta något bättre. Då talar Gud till sällskapet och befaller dem att hitta den helige graalen istället.

Som alltid med Monty Python gänget är det en garanterad skrattfest med massvis av kända citat. Känner du igen: “Tis but a scratch” eller “We are the knights who say… Ni!”? Om inte kommer du att göra det efter att du har sett denna klassiker där brittisk humor är som bäst!

8. Hunt for the wilderpeople (Taika Waititi, 2016)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Piki Films

Ricky Baker (Julian Dennison) är en bråkstake som övergivs av sina mamma och förflyttas till en fosterfamilj ute på landet. Fostermamman Bella (Rima Te Wiata) lär Ricky jaga och ger honom en egen hund, men fosterpappan Hec (Sam Niell) är inte riktigt lika trevlig. När Bella plötsligt dör så bestämmer sig Hec för att Ricky ska lämna gården, men pojken bestämmer istället för att iscensätta ett självmord och rymmer.

Waititi har de senaste åren visats sig vara en av Nya Zeelands mest lovande regissörer (se upp, Peter Jackson!) och Hunt for the wilderpeople blev landets mest inkomstbringande inhemska film någonsin. Den kan liknas vid en feel good road movie men som inte drar sig för att också visa den mörka sidan av samhället.

9. Kubo och de två strängarna (Kubo and the Two Strings, Travis Knight, 2016)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Universal Pictures

I det medeltida Japan bor den enögda tolvårige pojken Kubo (Art Parkinson) med sin sjuka mamma Sariatu (Charlize Theron) i en grotta. Saritaru varnar sin son att inte gå ut efter mörkrets inbrott då hans mostrar och morfar Månkungen kan hitta honom och ta hans andra öga. En dag hör Kubo talas om en festival som kan ge besökarna möjlighet att tala med de döda, och han beger sig dit för att försöka få kontakt med sin försvunne far Hanzo (Matthew McConaughey), men han hinner inte hem innan solen gått ned.

Studion Laika har gett upphov till flera fantastiska filmer såsom Coraline (Henry Sellick, 2009) och Paranorman (Sam Fell & Christ Butler, 2012), och Kubo hört till de allra bästa. Tonen är mörk och stundvis väldigt deprimerande men filmen dumförklarar aldrig sin yngre publik vilket känns skönt. Och stop motion animationen är i världsklass.

10. Oh Brother, Where Art Thou? (Joel & Ethan Coen, 2000)

10 äventyrsfilmer du inte får missa
Foto: Buena Vista Pictures

1937 i Missisippi, USA, är tre fångar på rymmen. De vill få tag i det byte som en av dem påstått sig ha grävt ner på ett ställe som snart ska fyllas med vatten för att bli en konstgjord sjö. På sin resa stöter de på många förhinder och strapatser, bland annat en illvillig bibelförsäljare, en man som sålt sin själ till djävulen och ett Klu-Klux Klan möte. De lyckas också oavsiktligt bli kända som ett band och få en hitsingel.

Filmen är baserad på Homeros Odysséen och filmen 10 cents på flickan (Sullivan’s Travels, Preston Sturges, 1941) där filmen bland annat fick sin titel i från. Den blev nominerad till två Oscars och är en milstolpe inom modern färgkorrigering av film. Och glöm inte att lyssna på soundtracket till filmen som är fantastiskt!

Vilka av dessa äventyrsfilmer har du sett? Är det någon du tänker se ikväll? Dela gärna med dig av dina egna tips. För fler Filmtips se vår samlingssida för de bästa filmerna, där rekommenderas bra filmer från alla genrer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL