Vårens biofilmer du inte får missa: 20+ tips!

Vårens biofilmer du inte får missa: 20+ tips!

12 februari 2022 kl. 20:02

Biosalongerna öppnar igen

Restriktionerna har försvunnit, vilket innebär att biosalongerna återigen kan fyllas med folk. Av den anledningen listar Filmtopp vårens biofilmer du inte får missa!

Efter snart två år av uppskjutna premiärer och släpp på streamingtjänsterna får vi äntligen se filmerna på den stora bioduken igen. Dessutom är våren fylld med stora biopremiärer, som får det att vattnas hos alla filmsugna. Vi på Filmtopp har valt att sammanställa en lista på alla storfilmer som släpps på bio under våren.

Vårens biofilmer du inte får missa

Uncharted

Sonys stora TV-spelsserie Uncharted har till slut blivit film, efter flera år av förseningar och uppskjutningar. Tom Holland och Mark Wahlberg iklär sig rollerna som Nathan Drake och Sully i filmen vars handling kommer utspela sig innan händelserna i TV-spelen. Precis som i spelen innehåller filmen både action, äventyr och humor. Återstår att se om den kan bli en av få fall där TV-spel som film funkar.

Premiärdatum: 16 februari

Boiling Point

Kocken Andy Jones driver en restaurang i London. Det är julafton, en viktig och stressig kväll, som blir full av störningsmoment. Allt i från irriterande hälsoinspektörer, klagande influencers och viktiga kritiker är där. Kommer Andy och hans köksteam ta igenom sig kvällen helskinnade? Boiling Point har haft premiär i Storbritannien, där den fått goda recensioner och även nominerats till flera tongivande priser.

Premiärdatum: 18 februari

Blue Bayou

Den svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander har en av huvudrollerna i denna film, som hade premiär förra året på filmfestivalen i Cannes. Blue Bayou handlar om Antonio Leblanc. Han är adopterad från Sydkorea bor i Louisiana med sin fru och styvdotter. Allt han vill är att skapa ett bättre liv för sin familj, men när han får reda på att han kanske kan bli deporterad måste han ta tag i sitt förflutna.

Premiärdatum: 18 februari

Jackass Forever

Jackass gänget är tillbaka! Det har gått över tio år sedan Jackass 3D hade premiär, och nu är det alltså dags igen. Utöver det gamla vanliga gänget gästas filmen av kända namn som Eric André, hockeystjärnan P.K. Subban och Machine Gun Kelly. Trailern verkar utlova exakt samma galenskaper som man kan förvänta sig.

Premiärdatum: 23 februari

Så jävla easy going

En filmatisering av Jenny Jägerfelds roman Jag är ju så jävla easy going från 2013. I Så jävla easy going får vi följa 18-åriga Joanna, som är i behov av ADHD-medicin. Varken hon själv eller hennes pappa har dock råd att köpa det, och därför måste Joanna hitta på kreativa lösningar för att få ihop pengar. Samtidigt träffar hon på Audrey, som hon genast blir kär i.

Premiärdatum: 25 februari

The Batman

Det har blivit dags att ta del av Robert Pattinsons tolkning av Batman. Den här gången försöker DC Comics-hjälten stoppa seriemördaren Riddler. Samtidigt upptäcker han korruption som påverkar honom, och han måste därför hitta nya allierade i sin kamp mot Riddler. Även Catwoman är med i filmen, och spelas denna gång av Zoë Kravitz.

Premiärdatum: 2 mars

Tisdagsklubben

Karin (Marie Richardson) har varit gift i 40 år, men hela hennes liv förändras när hon får reda på att maken Sten varit otrogen. Hon börjar nu omvärdera sitt liv, och väljer att gå en matlagningskurs där hon träffar kocken Henrik (Peter Stormare). Där inser hon att det kanske ändå inte är för sent att någonsin följa sina drömmar.

Premiärdatum: 4 mars

The Lost Daughter

En dramafilm regisserad av Maggie Gyllenhaal, där den unga kvinnan Leda (Olivia Colman) under en sommarsemester träffar en mamma och hennes dotter. Hon både berörs av deras relation och deras skräniga familj, samtidigt som hon överväldigas av minnen från när hennes egna barn var små. Det hela får henne att agera på ett sätt som kan få stora konsekvenser… Filmen är nominerad till tre oscars, bland annat är Olivia Colman nominerad till bästa kvinnliga skådespelare.

Premiärdatum: 4 mars

Jag är Zlatan

Efter att premiären här i Sverige flyttats fram flera gånger kommer äntligen Jag är Zlatan gå på bio. I Italien har den sedan flera månader tillbaka haft biopremiär, och var där högt upp på den italienska biotoppen. Filmen följer fotbollslegendarens karriär, från ung pojke i Rosengård, till debuten i Malmö FF och den stora rekordförsäljningen till Ajax.

Premiärdatum: 18 mars

Licorice Pizza

En flerfaldigt prisnominerad film, som bland annat har chans att vinna Oscarsstatyetten för bästa film. De två tonåringarna Alana Kane (Alana Haim) och Gary Valentine (Cooper Hoffman) växer upp i San Fernando Valley, och försöker samtidigt navigera igenom deras egna kärleksrelation.

Premiärdatum: 18 mars

Operation Fortune: Ruse de Guerre

Guy Ritchie, regissören bakom filmer som Sherlock Holmes, The Man from U.N.C.L.E och The Gentleman är tillbaka med en ny film. I hans senaste verk får vi följa spionen Orson Fortune (Jason Statham), som måste stoppa en försäljning av en farlig vapenteknologi. Filmen blandar genrer som actionkomedi och spion, vilket kan liknas vid flera av Ritchies andra filmer.

Premiärdatum: 18 mars

Ambulance

För den som törstar efter en rulle som är fylld med “over-the-top-action” rekommenderas alltid filmer av Michael Bay. Hans senaste film Ambulance handlar om krigsveteranen Will Sharp, som desperat försöker få ihop pengar till sin frus sjukvård. Hans bror erbjuder honom att vara med på det största bankrånet i Los Angeles, och Will tackar motvilligt ja. Det hela går dock fel och istället hamnar de i en höghastighetsjakt som aldrig tar slut…

Premiärdatum: 25 mars

Sonic the Hedgehog 2

Vårens andra stora film som är baserad på ett TV-spel. Efter ramaskri när den första filmens trailer släpptes, valde Paramount att pudla och göra om Sonics design. Det visade sig bli ett lyckat drag och filmen drog in en bra säck med pengar. I uppföljaren försöker Sonic (Ben Schwartz) sköta sig själv när hans vänner Tom och Maddie reser på semester. Samtidigt är Doctor Eggman (Jim Carrey) tillbaka, och denna gång har han också hjälp av Knuckles (Idris Elba).

Premiärdatum: 1 april

Morbius

Sony fortsätter satsa på sitt spiderman-universum. Dr Morbius (Jared Leto) lider av en sällsynt blodsjukdom och han gör vad som helst för att hitta ett botemedel. Han experimenterar på sig själv och det hela går snett, vilket gör att han drabbas av något värre än sjukdomen. Kvar finns den gåtfulla antihjälten Morbius.

Premiärdatum: 1 april

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

I den efterlängtade uppföljaren till Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott kommer vi bland annat få se hur den magiska världen var involverade i det andra världskriget. Grindelwalds krafter blir allt starkare och Newt Scamander (Eddie Redmayne) måste tillsammans med sina vänner göra allt för att stoppa hans armé. Frågan är hur länge Dumbledore kan stå vid sidan av allt? Av intresse är även att Mads Mikkelsen gör sin debut i filmserien, efter att ha ersatt Johnny Depp.

Premiärdatum: 8 april

The Northman

En historisk film av Robert Eggers. I The Northman får vi följa vikinga-prinsen Amleth (Alexander Skarsgård), som är ville hämnas efter att hans far mördats. Filmen beskrivs som en episk thriller, och trailern är riktigt snygg. Bland den stjärnfyllda rollistan med namn som Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Willem Dafoe hittar vi också det svenska stjärnskottet Gustav Lindh.

Premiärdatum: 13 april

The Lost City

Sandra Bullock spelar i den actionkomedi författaren Loretta Sage. Hon skriver romantiska äventyrsromaner som utspelar sig exotiska platser. På hennes böcker har bokomslagsmodellen Alan (Channing Tatum) alltid poserat. När Loretta blir kidnappad av en miljardär som vill att hon ska leda honom till en uråldrig stad, bestämmer Adam sig för att rädda henne.

Premiärdatum: 20 april

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Det har blivit dags för Marvel att verkligen börja leka med “the multiverse”. Efter händelserna i Spider-Man: No Way Home och den första säsongen av Loki måste nu Doctor Strange ta itu med konsekvenserna av de flera parallella universumen. I trailern kan vi se att till gamla karaktärer som Karl Mordo (Chiwetel Ejiofor) och Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) är med i filmen.

Premiärdatum: 4 maj

Eldfödd

Även de som gillar skräckfilmer kommer ha anledning att leta sig till biograferna i vår. Eldfödd är baserad på en Stephen King roman med samma namn. Den filmatiserades redan 1984, men nu är det dags igen. Storyn handlar om en Andy (Zac Efron), en ung pappa vars dotter utvecklar pyrokinesiska krafter. Han måste nu fly och skydda henne från en hemlig myndighet, som vill tillfångata henne.

Premiärdatum: 13 maj

DC League of Super-pets

För de lite yngre fansen av superhjältar släpps i vår den tecknade filmen DC League of Super-pets. Där får vi träffa Stålmannens superhund Krypto (Dwayne Johnson). När hela Justice League kidnappas är det upp till honom att försöka rädda hela gänget. Till sin hjälp har han ett gäng andra djur, som alla måste försöka lära sig bemästra sina nyupptäckta superkrafter.

Premiärdatum: 20 maj

Top Gun: Maverick

Do you feel the need for speed? Nästan tre år efter filmens första premiärdatum, har det blivit dags för den nya Top Gun filmen. 30 år efter handlingarna i första filmen jobbar Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) som testpilot och trivs bra med sin tillvaro. När han tränar en grupp elever från Top Gun träffar han Bradley Bradshaw (Miles Teller), son till Mavericks bortgångna vän Goose. Med både en osäker framtid och plågsamma minnen från det förflutna måste Maverick nu konfrontera sina största rädslor.

Premiärdatum: 27 maj

Det finns därmed mycket att se fram emot den här våren för alla som vill gå på bio.

NÄSTA ARTIKEL