Varan-TV: stories

Varan-TV: Stories (säsong 1)

 • 6 x 22 min
 • Komedi
 • SVT Play
Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 april 2022 kl. 07:04 | Publicerad 08 april 2022 kl. 16:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Idiotiskt men ändå inte

Efter Kvarteret skatan är det dags för nästan ikoniska humorgrupp att göra comeback. Filmtopps Eric Diedrichs tycker att "Varan-TV: Stories" bitvis är fruktansvärt roligt, men avsnitten diffar i kvalitet.

 • Regi:
  Jesper Hiro
 • Manus:
  Varanteatern
 • I rollerna:
  Anders Andersson, David Wiberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg m.fl.

Att göra sketchprogram ligger knappast i tiden, men uppvuxen med Hipp Hipp, Kvarteret Skatan, Killinggänget och Varan-TV är jag väldigt glad över att det har börjat komma tillbaka. Även yngre förmågor har anammat begreppet. Förra året såg vi exempelvis Trevligt folk! med Hampus Nessvold och Johanna Nordström.

Att Varan-TV skulle återuppstå var det nog ingen som hade trott, men nu är de alltså tillbaka med sex stycken nya avsnitt som tacklar aktuella ämnen med en stor dos fantasi. Det hela börjar nämligen med att Varanteatern blir kidnappade av ett galet fan. Han låser in dem i sin lägenhet och tvingar dem att komma på en riktig braksketch i en vansinnig plan att få tillbaka sitt ex. Därefter gör vi den ena associativa, fantasifulla utsvängningen efter den andra när det drivs om allt från posch restauranger med sadistiska matupplevelser till vuxna män som går i terapi för att sluta skicka dickpicks till sina kollegor.

Idiotiskt men ändå inte, precis som det ska vara.

Många syrliga skämt och bra skådespel

Varan-TV: Stories
David Wiberg, Anders Andersson och Jonas Skyfont i realityprogrammet "Munk vs incelman". Foto: Kenneth Ishii.

Hela gruppen har vuxit som skådespelare sedan vi såg dem senast. Jonas Skyfont gör en fenomenal kock från helvetet och David Wiberg bjuder på programmets kanske bästa sketch när han spelar den djupt deprimerade författaren bakom krisromanen "Ge upp!". Skönast är kanske ändå Olof Wallberg vars underbara minspel känns som en blandning mellan Terry Jones och Marty Feldman.

Hur de gamla hardcorefansen kommer att reagera på nya Varan-TV har jag ingen aning om, men personligen fann jag flera av skämten lika syrliga som kreativa. Vad som däremot drar ner betyget ett snäpp är säsongens fjärde avsnitt, det föll mig inte alls i smaken. Trots de många skämten vet jag inte om jag skrattade en enda gång.

Med det sagt tycker jag definitivt att du ska ge Varan-TV: Stories en chans. Här finns många guldkorn och jag hoppas, kanske något optimistiskt, på en fortsättning.

Det första avsnittet av Varan-TV: Stories finns nu på SVT Play.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL