Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kvarteret Skatan och andra bra svenska komediserier

Kvarteret Skatan och andra bra svenska komediserier

Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Lista
05 december 2021
Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Lista
05 december 2021

Från Grotesco till Lorry

Längtar du efter att få skratta i vintermörkret? Filmtopp presenterar en lista på svenska komediserier och var man hittar dem!

Kvarteret Skatan (2003-2006)

Kvarteret Skatan är en svensk humorserie från 2003 som innehåller diverse korta sketcher om återkommande mer eller mindre udda figurer i fristående halvtimmeslånga avsnitt. Den sändes i hela tre säsonger på SVT och följs upp av en krogshower samt långfilmen Kvarteret Skatan reser till Laholm från 2011. 

MER LÄSNING:

Då kommer nya Kvarteret Skatan

Både serien och filmen är regisserade av Mikael Syrén och bland skådespelarna finns David Batra, Rachel Mohlin, Vanna Rosenberg, Johan Glans och Anna Blomberg.

Samtliga säsonger av "Kvarteret Skatan" finns tillgängliga att streama på SVT Play. Vill du se filmen "Kvarteret Skatan reser till Laholm" är det Viaplay som gäller.

Grotesco (2007, 2010 och 2017)

Grotesco
Foto: SVT.

Den svenska komediserien Grotesco skapades 2007 av humorgruppen med samma namn. Från början gjordes ett pilotavsnitt under namnet Grotesco Royal som var en del av TV-programmet Humorlabbet, en satsning på ny svensk humor på SVT. Grotesco vann tävlingen och började producera en egen serie på åtta avsnitt som visades i oktober 2007. Varje avsnitt hade ett tema och parafraserade ofta olika film- och TV-genrer. 

Den andra säsongen som sändes 2010 hade precis som föregående säsongen olika teman i varje avsnitt. Men hade en återkommande trubaduren Trubbe Mollberg spelad av Henrik Dorsin som gjorde imitation av Cornelis Vreeswijk från en krogscen i sjuttiotalsmiljö. Han kommenterade och guidade tittarna och publiken genom serien.

Den tredje säsongen från 2017 gick under namnet Grotescos sju mästerverk. Det innehöll åtta avsnitt med olika fristående teman, alltifrån Flyktingkrisen – en musikal till 2022 – ett framtidsscenario. Grotesco är regisserad av Michael Lindgren och bland de andra skådespelarna i serien finns Per Andersson, Emma Peters, Rikard Ulvshammar, Jakob Setterberg och Emma Molin med flera.

Hela serien finns tillgänglig att streama på SF Anytime

Nile City 105,6 (1995)

Nile City
Foto: SVT.

Nile City 105,6 är en svensk komediserie från 1995 som handlar om Percy Nilegård spelad av Johan Rheborg. Han försöker driva en radiokanal (med samma namn som TV-seriens titel) som finns inne på Katarina brandstation, uthyrda av brandchefen Greger Hawkwind (Robert Gustafsson). I studion har radioprataren Glenn Killing (Henrik Schyffert) många spännande gäster. 

I serien får man också följa de barbröstade brandmännen som jobbar för Greger och många sketcher och parodier på kända musiker. Förutom Killinggänget har radiokanalen många andra medarbetare, till exempel Farbror Barbro och Weiron i ottan.

"Nile City 105,6" är regisserad av Walter Söderlund och finns att streama på SVT Play.

Hipp Hipp! (2001-2003)

Hipp Hipp!
Foto: SVT.

Bland riktigt bra svenska komediserier måste vi förstås nämna Hipp Hipp!. Skapad av Anders Jansson och Johan Wester, innehåller serien ett arsenal av sketcher med flera kända karaktärer. Inte minst Kaj-Åke "Kajan" Hansson, Tiffany Persson, Itzhak Tadeusz Skenström, Tony Thomasson och Fredrik "Zunken" Sundqvist, och stjärnreportern Morgan Pålsson. Bland övriga skådespelare i Hipp Hipp! ser vi Sanna Persson och Eva Westerling.

Samtliga två säsongerna av serien finns tillgängligt att streama på SVT Play.

Svensson, Svensson (1994-2008)

Svensson, Svensson
Foto: SVT.

Bland bra svenska komediserier hittar vi Svensson, Svensson från 1994 som är inspelad framför livepublik. Serien handlar om familjen Svensson som bor på Trollstigen 12 i Vivalla i Örebro. Pappa Gustav Svensson, spelad av Allan Svensson, är brevbärare, socialdemokrat, fotbollsgalen och har ett stort intresse för tecknade serier som Katten Gustaf och Scooby-Doo. Men de politiska åsikterna går inte helt i linje där hemma då mamma Lena Svensson (Suzanne Reuter) jobbar på lokala bankkontoret och är betydligt mer högerinriktad än sin man och har fört över den åsikten till sin dotter Lina. 

1997 hade Svensson, Svensson - filmen som regisserades av Björn Gunnarsson biopremiär. I den har Lena fått ett jobb på bank i Stockholm och bestämmer sig för att pendla mellan Stockholm och Vivalla varje helg. Gustav tröttnar på det och tar med hela familjen och flyttar efter utan att veta var de ska bo i den stora staden.

"Svensson, Svensson – filmen" finns tillgänglig att streama på C More.

År 2011 kom den andra filmen som heter Svensson, Svensson - i nöd och lust, regisserad av Leif Lindblom. Den handlar om att Gustav och Lena ska fira sin 30-åriga bröllopsdag. Men Lena har dock fått nog av Gustav och vill skiljas, eftersom Gustav prioriterar sport och inte ger Lena någon uppmärksamhet. Men Lena ger Gustav en sista chans och paret åker iväg på en kärleksweekend. där Gustav måste bevisa att han älskar Lena istället för sport. 

"Svensson, Svensson – i nöd och lust" finns tillgänglig att streama på SF Anytime.

Rena Rama Rolf (1994-1998)

Rena Rama Rolf
Foto: TV4.

Rena Rama Rolf är en svensk komediserie från 1994 som är baserad på amerikanska The Honeymooners. Den handlar om Rolf Allan Mjunstedt spelad av Lasse Brandeby som är den mest kända och enligt sig själv också den bästa spårvagnsföraren i Göteborg. Han är gift med Bettan (Carina Boberg) som han älskar djupt, trots alla deras duster och bråk. 

De bor i en lägenhet på Nordhemsgatan 66 i Göteborg tillsammans med grannparet Nisse och Ina Lind spelade av Robert Gustafsson och Karolina Rahm, som de umgås med mycket flitigt. Men från säsong 4 flyttade Nisse och Ina Lind och istället kom två nya karaktärerna Conny (Jojje Jönsson) och Monica (Mi Ridell). Serien är skapad och regisserad av Joachim Bergenstråhle och skriven av Jakob Skarin och Stefan Ahnhem.

Vissa avsnitt av serien finns tillgängligt att streama på Youtube.

Lorry (1989-1995)

Lorry är en satirisk svensk komediserie som sändes i hela fyra säsonger mellan åren 1989-1995. Det innehåller både vassaste och mest vågade nummer som SVT har skådat. Lorry-gänget blev känt för sin vassa, stötande och politiskt inkorrekta humor, vilket till och med ledde till anmälningar till dåvarande radionämnden (numera Granskningsnämnden). 

Totalt gjorde 26 avsnitt av serien samt ett julspecialavsnitt från 1989 och ett påskspecialavsnitt från 1995. Lorrygänget gjorde 1991 en krogshow på Tyrol i Stockholm och 1994 kom filmen Yrrol – en kolossalt genomtänkt film. 2018 släpptes också filmen Lyrro - ut & invandrarna.

Bland skådespelarna i serien finns Suzanne Reuter, Johan Ulveson, Ulla Skoog, Lena Endre, Claes Månsson och Peter Dalle med flera.

Samtliga fyra säsongerna av "Lorry" finns tillgängligt att streama på SVT Play. "Yrrol – en kolossalt genomtänkt film" och "Lyrro - ut & invandrarna" finns båda att streama på C More.

Smash (1990)

"Smash". Foto: SVT.
Bland bra svenska komediserier hittar vi slutligen "Smash". Foto: SVT.

Svenska komediserien Smash handlar om Einar Berg (Svante Grundberg) som är Sveriges genom tidernas bäste tennisspelare, känd för sin legendariska trippelfattade backhand. Men 15 år efter att han avslutat sin proffskarriär gör han comeback på grund av ekonomiska problem. Tonåringarna Alex, Sigge och Teo, spelade av Måns Herngren, Peter Wahlbeck och Felix Herngren, har på olika sätt kommit igång med en tennis-elitsatsning.

De fyra spelarna bildar tillsammans ett team med tränaren Börje (Tomas Norström) och advokaten Wallner (Sten Ljunggren) reser runt om i världen för att spela tennis. Serien driver ibland satiriskt med dåtidens politik, exempelvis bojkotten av apartheid-regimen i Sydafrika och återföreningen av Öst- och Västtyskland. Smash är regisserad av Måns Herngren och Hannes Holm som också har skrivit manus. 

Hela serien" Smash" finns att streama på SVT Play.

VIDARE LÄSNING:

Bästa svenska serierna 2021

NÄSTA ARTIKEL