Premiär för komediserien Hallberg på SVT Play

Hallberg (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 8 x 15 min
  • Komedi
  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:06 | Publicerad 10 juli 2021 kl. 18:53
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hallberg har fått till en utmärkt arena.

Komikern Daniel Hallberg debuterar idag med sin humorserie "Hallberg" på SVT Play. Den kretsar kring hopplösa Daniel som försöker få ordning på sitt liv och tillsammans med sina vänner Linn och Tova lösa i-landsproblem. Det går sådär.

  • Skapare:
    Daniel Hallberg
  • I rollerna:
    Daniel Hallberg, Johanna Nordström, Lola Zackow, Alfred Svensson m.fl.

MER LÄSNING:

Daniel Hallberg, Lola Zackow och Johanna Nordström.
Daniel Hallberg, Lola Zackow och Johanna Nordström. Foto: SVT.

Daniel Hallberg gjorde sig känd på Instagram och Youtube. Nu expanderar han sina korta klipp format till ett aningen större format: femton minuter långa komediavsnitt. I seriedebuten Hallberg, som han regisserar och spelar huvudrollen, följer vi Daniel (hur baserad han är på Hallberg själv kan kanske de största fansen avgöra) som hopplöst försätter sig själv i knepiga situationer. Från att vara app-torsk där månadshyran istället går till slappa sophämtningar, taxiskjutsar och hämtmat, till att plötsligt få för sig att han är är introvert och därför gömma sig från sina omgivningar.

Daniels snåriga vägar genom livet tar lika många svängar som hans mående. Vid sin sida i all självförvållade smärta har han vännerna Linn (Johanna Nordström) och Tove (Lola Zackow) samt den entreprenella grannen Åhman (Alfred Svensson) som dedikerar sig åt innerligt tvivelaktiga business-uppslag. 

"Ett hopkok av underbara idéer."

Daniel Hallberg i "Hallberg".
Daniel Hallberg i "Hallberg". Foto: SVT.

Det är sedan gammalt att grunden i en TV-serie är spelplanen. Vissa manusförfattare formar den bättre än andra. I fallet Hallberg lyckas man med konststycket att sätta upp en värld av obegränsade humormöjligheter. Här bakas det in karaktärer lika underbara som flera av avsnittens alla idéer. Underbara karaktärer eftersom de tillåts att vara kalla, egocentriska as. Om inte det, så verklighetsfrånvända. Undantaget är Tove, som speglar publikens syn på gänget och de ytterst beklagliga situationer de hamnar i. 

Daniel, Tove och Åhman byter alla ideligen miljö, skrud och projekt. Bara i de inledande två avsnitten ansluter Daniel till Åhmans startup-företag med affärsidén att jämföra jämförelsesajter (på tiden att någon driver om denna marknad) och bildar stödgruppen för arroganta. Tove fejkar allergier, benbrott och spelmissbruk för att ta reda på om hennes nya kille finns där genom vått och torrt. Åhman, som inte har ett eget kontor och bor hemma med sin mamma, får hitta alternativa jobblösningar som tar hans skrivmaskin och dånande zoom-möten till kaféer och e-sporthallar.

"Anammar Larry Davids motto"

Hur går egentligen det där mötet, Daniel?
Hur går mötet Daniel, får jämförelsesajten som jämför jämförelsesajter någon investor? Foto: SVT.

Roligaste (och sorgligaste) sekvensen hittills är den när Daniel och Åhman arrangerar ett jobbmöte med potentiella investerare, som måste hållas genom ett TV-spel för att motivera Åhmans sittning inne på spelkaféet. Endast Kramerica Industries skulle lika naivt dyka huvudstupa ner i ett sådant förutbestämt haveri. 

Gänget stångar sig fram mot sina mål, obrydda om de knäcker andra på vägen. Det står tidigt klart att Larry Davids motto "no hugging, no learning" anammas, med rätta. Det är också härligt att se när serier inte behöver vara chockerande eller fula i mun för att vara riktigt kul. Istället är det just ett hopkok av underbara idéer som Hallberg står på. Och det starkt.  

Det brukar ta ett par säsonger innan komediserier hittar sitt fullskaliga groove. Inte ens "Seinfeld" eller "It's Always Sunny in Philadelphia" är undantag som bekräftar regeln. Därför längtar jag inte bara efter fortsättningen på första säsongen av "Hallberg" utan mycket mer därtill. 

I dagsläget finns två avsnitt av "Hallberg" tillgängliga att streama på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL