Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De bästa svenska serierna från 2021

Bästa svenska serierna 2021

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 februari 2021

Vi lyfter fram nya serietips.

Året har knappt hunnit börja men vi har redan fått ta del av flera lysande svenska serier. I den här artikeln samlar vi alla våra tips på de bästa svenska serierna från 2021!

Filmtopp listar alltid årets bästa svenska serier (klicka för att se vår lista över fjolårets). 2021 har knappt hunnit börja ännu men vi har redan fått se flera godbitar på TV-fronten. I den här artikeln samlar vi alla de bästa svenska serierna från 2021, vilket innebär att artikeln uppdateras löpande.

För att en serie ska kunna få vara med här bland våra serietips så måste den uppfylla följande kriterier:

1. Serien ska ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon recensent på Filmtopp.

2. Serien ska ha haft svensk premiär under 2021.

3. Vid särskilda fall kan ovanstående regler tänjas på, om redaktionen anser att en serie är särskilt värd att rekommendera trots att ovanstående krav inte uppfylls.

De bästa svenska serierna 2021:

Thunder in my Heart (säsong 1)

Genre: Komedi
Med: 
Amy Deasismont, Max Ulveson, Helen Sjöholm m.fl.
Tjänst: 
Viaplay

Handling: Thunder in my Heart är en dramakomedi om kärlek, identitetssökande och att vara vuxen på pappret men fortfarande känna sig som ett barn. Att välja vilka som är ens riktiga familj och att göra upp med sitt förflutna. Vi följer ett tajt kompisgäng som precis klivit över 20-årsstrecket tillsammans och sätts på prov genom familjer som brister, vänskapsband som utmanas och trevande händer som ger förvånande njutning.

Omdöme: Karaoke, ungdomsromans, sorg, Norrlands Guld, psykisk ohälsa, skratt, vänskap och hushållspapper när du inte har råd med kaffefilter – Thunder in my Heart ger röst till en generation.

Filmtopps betyg 4 av 5

Snabba Cash (säsong 1)

Genre: Action, Drama
Med: 
Evin Ahmad, Peter Eggers m.fl.
Tjänst: 
Netflix

Handling: Den nya originalserien utspelar sig i Stockholm tio år efter händelserna i Snabba Cash-trilogin. Miljön är livlig där jakten på status och pengar är starkare än någonsin. Den entreprenörsdrivna eliten och den kriminella världen har blivit än mer brutal, kaotisk och skoningslös. När dessa två världar korsas sätts lojalitet, vänskap och affärsrelationer på prov där alla drivs av samma sak – snabba cash.

Omdöme: Snabba Cash är inte bara välskriven och välspelad utan bjuder även på några av de mest actionfyllda och intensiva avsnitten i svensk tv-historia.

Filmtopps betyg 4 av 5

Snöänglar (säsong 1)

Snöänglar är en av de bästa svenska serierna 2021
Snöänglar är en av de bästa svenska serierna 2021. Foto: SVT.

Genre: Drama, Thriller
Med: Josefin Asplund, Ardalan Esmaili, Eva Melander m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: Under ett kraftigt snöoväder försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lucas från sitt hem.  De unga föräldrarna Jenni och Salle är i chock. Men den erfarna polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier. Hon blir djupt engagerad i Lucas försvinnande. BVC-sköterskan Maria har också uttryckt oro för babyns säkerhet. Alltfler blickar riktas mot Lucas mamma Jenni som har varit påverkad av sömntabletter och själv inte minns något av natten. Vad hände egentligen den där natten, och var är Lucas?

Omdöme: TV-serier och filmer som handlar om barn som försvinner kräver givetvis alltid mycket av skådespelarna som ska porträttera föräldrarnas fasa och panik, i Snöänglar adderas dessutom även ett ytterligare lager av olika missförhållanden inom familjen. Lyckligtvis har både Esmaili och Asplund fått ett riktigt genomtänkt manus att arbeta med, som de också lyckas sälja in båda två.

Filmtopps betyg 4 av 5

Jägarna (säsong 2)

Jägarna säsong 2
Foto: C More.

Genre: Thriller
Med: Rolf Lassgård, Simon J. Berger, Lena Endre m.fl.
Tjänst: C More

Handling: Där den andra säsongen av Jägarna tar vid har morfar Bäckström äntligen funnit ro i sin tillvaro och avslutat sitt evighetslånga byggprojekt. Men harmonin förblir inte långvarig när huvudpersonen i ett gammalt mordfall, Joar Särn, släpps fri från fängelse. Hans återkomst sprätter upp byn och i synnerhet Erik, som måste ta reda på ifall han gjorde rätt som låste in honom för femton år sedan eller om det under hela den tiden gått en mördare lös i området.

Omdöme: Jägarna säsong 2 är det första vi ser av franchisen där vi vet lika mycket som Erik Bäckström när han stångar sig fram i sitt sökande efter sanningen. Efter att tidigare ha fått följa skurkar tätt, spänner vi den här gången fast oss vid Erik och folket på hans sida. Berättandet är snårigt, fullt av ledtrådar och kräver nu vår fulla uppmärksamhet. Ett viktigt hantverksmässigt beslut som ger säsongen sin egen identitet och håller serien fortsatt relevant. Kort och gott en av de bästa svenska serierna 2021 och det bästa vi sett av Jägarna.

Filmtopps betyg 4 av 5

Trevlig helg! (säsong 1)

Genre: Komedi
Med:
Johanna Nordström, Hampus Nessvold m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: I den nya SVT-serien Trevlig helg! får vi stifta bekantskap med människorna i det lilla samhället Västerköping. Dryga kassörskan Terese, patrullerande "Väktar-Åsa" och feministpysslaren Sofie är några av karaktärerna som på sina enskilda håll försöker klara sig igenom vardagen i längtan efter helgen.

Omdöme: Det känns roligt att återigen få en serie som Kvarteret Skatan på SVT. Det skrattas och fnissas är finurligt och väldigt underhållande!

Filmtopps betyg 4 av 5

Atlantic Crossing (säsong 1)

Genre: Drama
Med:  
Sofia Helin, Kyle MacLachlan m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Handling: I detta rosade krigsdrama följer vi den svenskfödda, norska prinsessan Märthas flykt under andra världskriget. I USA lär hon känna presidenten Franklin D. Roosevelt och börjar påverka hela krigets utfall.

Omdöme: Det är snyggt, välspelat och ruskigt fascinerande! Helt klart en av årets bästa serier!

Filmtopps betyg 4 av 5

Alla utom vi (säsong 1)

Alla Utom vi – en av de bästa svenska serierna 2021
"Alla utom vi" är en av de bästa svenska serierna 2021. Foto: Discovery+.

Genre: Drama, Komedi
Med:
Alba August, Björn Gustafsson m.fl.
Tjänst:
Discovery+

Handling: Att skaffa barn är ingen dans på rosor, sägs det. Detta påstående får kraft i Alla utom vi på Discovery+ med Alba August och Björn Gustafsson i huvudrollerna. Där får vi följa Ola och Hilmas tuffa kamp för att lyckas bli med barn.

Omdöme: Efter att ha sagt att Tunna blå Linjen kan vara årets bästa svenska serie, så känns det nästan lite tjatigt att säga det igen. Men det är ett konstaterande som är oundvikligt efter att ha sett första säsongen av "Alla utom vi".

Filmtopps betyg 4 av 5

Tunna blå linjen (säsong 1)

Genre: Drama
Med:
Amanda Jansson,  Oscar Töringe, Gizem Erdogan m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Handling: I Tunna blå linjen på SVT Play får vi följa livet på en polisstation i Malmö. Det är ett liv fyllt av livsavgörande utryckningar, hård press och utsatthet i olika former. Vi får också ta del av polisernas tuffa vardag och livets alla sidor när arbetsdagen väl är över.

Omdöme: Seriens huvudregissör Sanna Lenken lockar fram starka skådespelarinsatser. Inte minst lyckas Gizem Erdogan, som imponerade i Kalifat, greppa tag om oss på nytt. Fortsätter hon så här kommer troligtvis Hollywood inte vara allt för långt borta.

Filmtopps betyg 4 av 5

Mäklarna (säsong 3)

Mäklarna

Genre: Komedi
Med: 
Kjell Bergqivst, Cecilia Frode m.fl.
Tjänst: 
Discovery+

Handling: 15 år har gått sen sist, och Kaj är fortfarande en slashas som ljuger, bedrar och misslyckas med det mesta. Men Kaj börjar bli till åren och vill casha in, och bestämmer sig därför för att anställa en VD som kan sköta mäklarfirman. Kajs före detta adept och kollega Vilma hör av sig, vill ha jobbet, och får det. Om valet av VD visar sig klokt? Såklart det inte gör. Allt går i botten direkt, och för att rädda jobben och Kajs pension kämpar nu den udda trion Kaj, Vilma och Kevin för att få Hagamäklarna på fötter igen.

Omdöme: Den tredje säsongen av Mäklarna är helt enkelt Kjell Bergqvists ”one man show”, men är man svag för den fiktiva fastighetsmäklarvärldens George Costanza, så lär man nog ha svårt att slita sig ändå.

Filmtopps betyg 3 av 5

Kommande svenska serier 2021

Agatha Christies Sven Hjerson

Genre: Drama
Med:
Johan Rheborg, Hanna Ahlström m.fl.
Tjänst:
C More

Vi får följa före detta brottsutredaren Sven Hjerson som varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Sedan några år har han dragit sig tillbaka från rampljuset och lever nu långt utanför radarn. Ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller.

En kunglig affär

Genre: Drama
Med:
Sverrir Gudnason, Staffan Göthe m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Under början på 30-talet hade Kurt Haijby svårigheter med att driva sin restaurang på grund av att hans straffregister nekade honom sprittillstånd. Detta ledde till att han sökte självaste kungen i hopp om att få dispens. En flamma tändes men när Hajibys hustru insåg att sin make var otrogen med kungen, tog hon ut skilsmässa med deras affär som orsak. Detta möte var stoftet till den romans som skulle bli den största homoskandalen i svensk historia.

Om En kunglig affär görs rätt kan detta mycket väl bli en av de bästa svenska serierna från 2021 och kanske under senare års tid med, för den delen.

Clark

Bill skarsgård
Bill Skarsgård i "Det". Foto: Warner Bros.

Genre: Drama
Med:
Bill Skarsgård, Jonas Karlsson m.fl.
Tjänst:
Netflix

Sedan en tid tillbaka är det klart att Netflix ska göra en originalserie om "Sveriges första popgangster" Clark Olofsson. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Bill Skarsgård, som därmed gör sin första svenska roll på flera år.

För den som inte är särskilt bekant med Clark Olofssons fascinerande liv lär detta bli en riktigt höjdpunkt. "Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.", skriver Bill Skarsgård i ett pressmeddelande.

Den osannolika mördaren

Genre: Drama, Thriller
Med:
Robert Gustafsson, Eva Melander, Mikael Persbrandt m.fl.
Tjänst:
Netflix

Den osannolike mördaren är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.

MER LÄSNING: Kommande svenska filmer 2021!