Zebrarummet

Bästa svenska serierna 2021

Filmtopp
Uppdaterad 23 september 2021 kl. 14:09 | Publicerad 21 februari 2021 kl. 19:02

Vi lyfter fram nya serietips.

Året har knappt hunnit börja men vi har redan fått ta del av flera lysande svenska serier. I den här artikeln samlar vi alla våra tips på de bästa svenska serierna från 2021!

Filmtopp listar alltid årets bästa svenska serier (klicka för att se vår lista över fjolårets). 2021 har knappt hunnit börja ännu men vi har redan fått se flera godbitar på TV-fronten. I den här artikeln samlar vi alla de bästa svenska serierna från 2021, vilket innebär att artikeln uppdateras löpande.

För att en serie ska kunna få vara med här bland våra serietips så måste den uppfylla följande kriterier:

1. Serien ska ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon recensent på Filmtopp.

2. Serien ska ha haft svensk premiär under 2021.

3. Vid särskilda fall kan ovanstående regler tänjas på, om redaktionen anser att en serie är särskilt värd att rekommendera trots att ovanstående krav inte uppfylls.

De bästa svenska serierna 2021:

Det som göms i snö (säsong 2)

Genre: Thriller
Med: Robert Gustafsson, Ia Langhammer, Samuel Fröler

Handling: Peter Wendel, spelad av Robert Gustafsson, och hans kalla fall-grupp dras in i en ny utredning. Denna gång när det visar sig att en mördad polis av någon anledning hade begärt ut samma gamla fall som Peter och gruppen tidigare försökt lösa. Frågan är bara varför?

Omdöme: Vändningarna i handlingen är välskrivna och kommer säkert i många fall, åtminstone delvis, kunna listas ut av tittare i förhand. Men aldrig på ett sätt som känns som att produktionen ser ned på sin publik. Likaså är skådespeleriet fortsatt fenomenalt.

Threesome (säsong 1)

Genre: Drama
Med: Matilda Källström, Simon Lööf
Tjänst: Viaplay

Handling: Det unga paret David och Siri har varit tillsammans med varandra sedan gymnasiet och verkar orubbliga. Men under en blöt utekväll i London inleder de en flört med en främling, vilket kommer att ge deras förhållande oanade konsekvenser.

Omdöme: Seriens skapare och regissör Lisa Linnertorp, som vanligtvis är framför kameran, vågar och lyckas få med en trovärdighet och riktig autenticitet när det kommer till ung kärlek och känslor. Här är inget polerat. Här är det verkligen tufft, känslosamt och fyllt med svek, något som vi ofta inte får se i liknande historier. Tidigare eller nuvarande Londonsvenskar kommer nog också bli glada av att se alla bekanta och äkta miljöer och att livet i London skildras på ett trovärdigt vis.

Håll andan (säsong 1)

Genre: Komedi
Med: Nicole Levin, Julia Da Fonseca, Brandon Ray Carter m.fl
Tjänst: C More

Handling: I Håll Andan för vi slå följe med Ruben (Brandon Ray Carter), Wilma (Julia Da Fonseca) och Lo (Nicole Levin), tre ungdomar med vitt skilda packningar i sina emotionella ryggsäckar. Dessa tre ska tillsammans med en halv armé andra ynglingar stråla samman på sommarkollot Warfen.

Här saknas majoriteten av 2020-talets bekvämligheter - lokalerna ser ut att ha stannat i 70-talet, komplett med heltäckande plastmattor, nersuttna bunkbäddar och döda insekter i fönsterblecken. För att förvärra läget ytterligare är ungdomarna dessutom tvungna att delta i diverse lag-utmaningar mot varandra på daglig basis.

Omdöme: Sammanfattningsvis hade jag ett mycket trevligt sommarlov tillsammans med ungdomarna på Warfen och jag kunde ofta höra min inre tonåring vråla innanför bröstkorgen. Jag pustar ut och spår med glädje att Håll Andan  kommer bli en braksuccé och trollbinda Sveriges ungdomar!

Zebrarummet (säsong 1)

Genre: Drama
Med: Henrik Schyffert, Alva Bratt, Valter Skarsgård m.fl.
Tjänst: Viaplay

Handling: Frågorna blir många och tystnaden ihållande när en elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död efter en festkväll. Polisens arbete med dödsfallet möter på stora problem med skolans tystnadskultur och en ledning som är allt annat än hjälpsasmma och vill att det hela ska blåsa förbi. Istället försöker man rikta fokuset på den närliggande förortsskolan.

Omdöme: Henrik Schyffert ger tittaren en spännande idé med sin serie, som har en hel del intressanta spår. Med det sagt både tror och hoppas jag på en fortsättning från Tuna Kvarn.

Deg (säsong 1)

Genre: Drama, Komedi, Thriller
Med: Helena af Sandberg, Bianca Kronlöf m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: Malou Sanders får det knivigt när den perfekta fasaden hon byggt upp håller på att rämna när Kronofogden jagar henne. Vad tusan ska folk tro om henne? Lyckligtvis snubblar hon, nästan bokstavligt talat, på en nedgrävd väska i skogen… med ett rånbyte på 47 miljoner kronor. Efter några googlingar kring hur man lättast kan tvätta stulna pengar, bestämmer hon sig för att köpa ett bageri.

Omdöme: Helena Af Sandeberg på just den typen av skådespel som ursäktar det ibland mindre logiska tänkandet, eftersom det leder oss till flera stunder av ren och skär underhållning.

Hallberg säsong 1)

Hallberg
Foto: SVT.

Genre: Komedi
Med: Daniel Hallberg, Johanna Nordström, Alfred Svensson m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: I seriedebuten Hallberg följer vi Daniel (hur baserad han är på Hallberg själv kan kanske de största fansen avgöra) som hopplöst försätter sig själv i knepiga situationer. Från att vara app-torsk där månadshyran istället går till slappa sophämtningar, taxiskjutsar och hämtmat, till att plötsligt få för sig att han är är introvert och därför gömma sig från sina omgivningar.

Omdöme: Det brukar ta ett par säsonger innan komediserier hittar sitt fullskaliga groove. Inte ens Seinfeld eller It's Always Sunny in Philadelphia är undantag som bekräftar regeln. Därför längtar jag inte bara efter fortsättningen på första säsongen av Hallberg utan mycket mer därtill.

Thunder in my Heart (säsong 1)

Genre: Komedi
Med: 
Amy Deasismont, Max Ulveson, Helen Sjöholm m.fl.
Tjänst: 
Viaplay

Handling: Thunder in my Heart är en dramakomedi om kärlek, identitetssökande och att vara vuxen på pappret men fortfarande känna sig som ett barn. Att välja vilka som är ens riktiga familj och att göra upp med sitt förflutna. Vi följer ett tajt kompisgäng som precis klivit över 20-årsstrecket tillsammans och sätts på prov genom familjer som brister, vänskapsband som utmanas och trevande händer som ger förvånande njutning.

Omdöme: Karaoke, ungdomsromans, sorg, Norrlands Guld, psykisk ohälsa, skratt, vänskap och hushållspapper när du inte har råd med kaffefilter – Thunder in my Heart ger röst till en generation.

Snabba Cash (säsong 1)

Genre: Action, Drama
Med: 
Evin Ahmad, Peter Eggers m.fl.
Tjänst: 
Netflix

Handling: Den nya originalserien utspelar sig i Stockholm tio år efter händelserna i Snabba Cash-trilogin. Miljön är livlig där jakten på status och pengar är starkare än någonsin. Den entreprenörsdrivna eliten och den kriminella världen har blivit än mer brutal, kaotisk och skoningslös. När dessa två världar korsas sätts lojalitet, vänskap och affärsrelationer på prov där alla drivs av samma sak – snabba cash.

Omdöme: Snabba Cash är inte bara välskriven och välspelad utan bjuder även på några av de mest actionfyllda och intensiva avsnitten i svensk tv-historia.

Snöänglar (säsong 1)

Genre: Drama, Thriller
Med: Josefin Asplund, Ardalan Esmaili, Eva Melander m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: Under ett kraftigt snöoväder försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lucas från sitt hem.  De unga föräldrarna Jenni och Salle är i chock. Men den erfarna polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier. Hon blir djupt engagerad i Lucas försvinnande. BVC-sköterskan Maria har också uttryckt oro för babyns säkerhet. Alltfler blickar riktas mot Lucas mamma Jenni som har varit påverkad av sömntabletter och själv inte minns något av natten. Vad hände egentligen den där natten, och var är Lucas?

Omdöme: TV-serier och filmer som handlar om barn som försvinner kräver givetvis alltid mycket av skådespelarna som ska porträttera föräldrarnas fasa och panik, i Snöänglar adderas dessutom även ett ytterligare lager av olika missförhållanden inom familjen. Lyckligtvis har både Esmaili och Asplund fått ett riktigt genomtänkt manus att arbeta med, som de också lyckas sälja in båda två.

Jägarna (säsong 2)

Jägarna säsong 2
Foto: C More.

Genre: Thriller
Med: Rolf Lassgård, Simon J. Berger, Lena Endre m.fl.
Tjänst: C More

Handling: Där den andra säsongen av Jägarna tar vid har morfar Bäckström äntligen funnit ro i sin tillvaro och avslutat sitt evighetslånga byggprojekt. Men harmonin förblir inte långvarig när huvudpersonen i ett gammalt mordfall, Joar Särn, släpps fri från fängelse. Hans återkomst sprätter upp byn och i synnerhet Erik, som måste ta reda på ifall han gjorde rätt som låste in honom för femton år sedan eller om det under hela den tiden gått en mördare lös i området.

Omdöme: Jägarna säsong 2 är det första vi ser av franchisen där vi vet lika mycket som Erik Bäckström när han stångar sig fram i sitt sökande efter sanningen. Efter att tidigare ha fått följa skurkar tätt, spänner vi den här gången fast oss vid Erik och folket på hans sida. Berättandet är snårigt, fullt av ledtrådar och kräver nu vår fulla uppmärksamhet. Ett viktigt hantverksmässigt beslut som ger säsongen sin egen identitet och håller serien fortsatt relevant. Kort och gott en av de bästa svenska serierna 2021 och det bästa vi sett av Jägarna.

MER LÄSNING: Allt om svenska filmer och serier!

Trevlig helg! (säsong 1)

Genre: Komedi
Med:
Johanna Nordström, Hampus Nessvold m.fl.
Tjänst: SVT Play

Handling: I den nya SVT-serien Trevlig helg! får vi stifta bekantskap med människorna i det lilla samhället Västerköping. Dryga kassörskan Terese, patrullerande "Väktar-Åsa" och feministpysslaren Sofie är några av karaktärerna som på sina enskilda håll försöker klara sig igenom vardagen i längtan efter helgen.

Omdöme: Det känns roligt att återigen få en serie som Kvarteret Skatan på SVT. Det skrattas och fnissas är finurligt och väldigt underhållande!

Atlantic Crossing (säsong 1)

Genre: Drama
Med:  
Sofia Helin, Kyle MacLachlan m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Handling: I detta rosade krigsdrama följer vi den svenskfödda, norska prinsessan Märthas flykt under andra världskriget. I USA lär hon känna presidenten Franklin D. Roosevelt och börjar påverka hela krigets utfall.

Omdöme: Det är snyggt, välspelat och ruskigt fascinerande! Helt klart en av årets bästa serier!

Alla utom vi (säsong 1)

Alla Utom vi – en av de bästa svenska serierna 2021
"Alla utom vi" är en av de bästa svenska serierna 2021. Foto: Discovery+.

Genre: Drama, Komedi
Med:
Alba August, Björn Gustafsson m.fl.
Tjänst:
Discovery+

Handling: Att skaffa barn är ingen dans på rosor, sägs det. Detta påstående får kraft i Alla utom vi på Discovery+ med Alba August och Björn Gustafsson i huvudrollerna. Där får vi följa Ola och Hilmas tuffa kamp för att lyckas bli med barn.

Omdöme: Efter att ha sagt att Tunna blå Linjen kan vara årets bästa svenska serie, så känns det nästan lite tjatigt att säga det igen. Men det är ett konstaterande som är oundvikligt efter att ha sett första säsongen av "Alla utom vi".

Tunna blå linjen (säsong 1)

Genre: Drama
Med:
Amanda Jansson,  Oscar Töringe, Gizem Erdogan m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Handling: I Tunna blå linjen på SVT Play får vi följa livet på en polisstation i Malmö. Det är ett liv fyllt av livsavgörande utryckningar, hård press och utsatthet i olika former. Vi får också ta del av polisernas tuffa vardag och livets alla sidor när arbetsdagen väl är över.

Omdöme: Seriens huvudregissör Sanna Lenken lockar fram starka skådespelarinsatser. Inte minst lyckas Gizem Erdogan, som imponerade i Kalifat, greppa tag om oss på nytt. Fortsätter hon så här kommer troligtvis Hollywood inte vara allt för långt borta.

Mäklarna (säsong 3)

Mäklarna

Genre: Komedi
Med: 
Kjell Bergqivst, Cecilia Frode m.fl.
Tjänst: 
Discovery+

Handling: 15 år har gått sen sist, och Kaj är fortfarande en slashas som ljuger, bedrar och misslyckas med det mesta. Men Kaj börjar bli till åren och vill casha in, och bestämmer sig därför för att anställa en VD som kan sköta mäklarfirman. Kajs före detta adept och kollega Vilma hör av sig, vill ha jobbet, och får det. Om valet av VD visar sig klokt? Såklart det inte gör. Allt går i botten direkt, och för att rädda jobben och Kajs pension kämpar nu den udda trion Kaj, Vilma och Kevin för att få Hagamäklarna på fötter igen.

Omdöme: Den tredje säsongen av Mäklarna är helt enkelt Kjell Bergqvists ”one man show”, men är man svag för den fiktiva fastighetsmäklarvärldens George Costanza, så lär man nog ha svårt att slita sig ändå.

Kommande svenska serier 2021

En kunglig affär

Genre: Drama
Med:
Sverrir Gudnason, Staffan Göthe m.fl.
Tjänst:
SVT Play

Under början på 30-talet hade Kurt Haijby svårigheter med att driva sin restaurang på grund av att hans straffregister nekade honom sprittillstånd. Detta ledde till att han sökte självaste kungen i hopp om att få dispens. En flamma tändes men när Hajibys hustru insåg att sin make var otrogen med kungen, tog hon ut skilsmässa med deras affär som orsak. Detta möte var stoftet till den romans som skulle bli den största homoskandalen i svensk historia.

Om En kunglig affär görs rätt kan detta mycket väl bli en av de bästa svenska serierna från 2021 och kanske under senare års tid med, för den delen.

Clark

Bill skarsgård
Bill Skarsgård i "Det". Foto: Warner Bros.

Genre: Drama
Med:
Bill Skarsgård, Jonas Karlsson m.fl.
Tjänst:
Netflix

Sedan en tid tillbaka är det klart att Netflix ska göra en originalserie om "Sveriges första popgangster" Clark Olofsson. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Bill Skarsgård, som därmed gör sin första svenska roll på flera år.

För den som inte är särskilt bekant med Clark Olofssons fascinerande liv lär detta bli en riktigt höjdpunkt. "Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.", skriver Bill Skarsgård i ett pressmeddelande.

Den osannolika mördaren

Genre: Drama, Thriller
Med:
Robert Gustafsson, Eva Melander, Mikael Persbrandt m.fl.
Tjänst:
Netflix

Den osannolike mördaren är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.

MER LÄSNING: Kommande svenska filmer 2021!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL