En mot en. Foto: SVT

En mot en (Säsong 1, avsnitt 1–2)

  • 8 x 18 min
  • Drama, sport
  • SVT Play
Sebastian Ahokas
31 mars 2022 kl. 21:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utvisningshotade bröder hoppas på proffskontrakt.

Även om ett hot om utvisning hänger över bröderna Ousman och Malik så stoppar det inte dem från att jaga sina drömmar om proffskontrakt som fotbollsspelare i SVT Plays nya dramaserie.

  • Skapare:
    Pelle Rådström
  • I rollerna:
    Solomon Njie, Alieu Jeng, Sarah Gustafsson, Rikard Svensson m.fl

För bröderna Ousman och Malik är vägen till fotbollens största scener allt annat än enkel. Inte nog med att de måste övertyga tränare och scouter att de är tillräckligt bra för större klubbar, bröderna lever dessutom med det överhängande hotet om att bli utvisade från Sverige.

I serien En mot en får vi ta del av brödernas jakt på proffskontrakt, genom provträningar och matcher. Samtidigt försöker de och deras mamma och pappa hantera livet som papperslösa från Gambia. När bröderna sen upptäcker både kärlek och fester blir vägen till proffskontraktet ännu mer krokig och tuff.

Mer än bara fotboll och hårda skott i krysset

Den senaste tiden har det blivit allt mer populärt med filmer och serier om sport som till stor del fokuserar på det som händer utanför idrottsplanen. Ta exempel som HBO:s Björnstad och Sandahls film Tigrar. Två produktioner där det som händer utanför isen och gräset nästan är viktigare än det som händer på plan. I SVT:s nya dramaserie En mot en fortsätter man tåget och trenden genom att fokusera mycket på livet utanför planen.

Men istället för våldtäkter, brott eller psykisk ohälsa så är fokuset på hur det är att leva med ständigt överhängande hot om utvisning, samtidigt som man inte vill något annat än att spela fotboll och visa hur bra man är. Trots att situationen är väldigt påfrestande och jobbig för bröderna är det en varm serie som vill visa att man ska göra det bästa av situationen och aldrig ge upp. Det finns hela tiden en värme och kärlek i närheten, även om situationen är allt annat än varm och enkel för bröderna och deras familj.

Solomon Njie och Alieu Jeng i huvudrollerna gör det bra i sina debuter som skådespelare. Deras roller passar grabbarna fint och de får tid att visa prov på både talang som skådespelare och fotbollsspelare. Deras roller är intressanta och fördjupas under seriens gång. Vissa andra karaktärer är dock lite väl stereotypa och har inte riktigt lika många lager. Med det sagt känns både serien och dess karaktärer förvånansvärt trovärdiga och nära till verkligheten och samhället som vi har i dag.

Även om SVT än så länge bara släppt två avsnitt är det en serie som lovar gott och som överraskar. Den största överraskningen står debutanterna i huvudrollerna för, men även seriens handling imponerar på mig och lovar som sagt gott. Hoppas att det håller hela vägen och inte tappar bort sig längs vägen som så många serier brukar göra nu för tiden.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL