Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
South Park post COVID

South Park: Post Covid (2021)

 • 48 min
 • Komedi
 • Paramount+
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
27 november 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
27 november 2021

Oh my God, they killed Kenny!.... igen.

South Park är återigen tillbaka och redo att driva med vår samtid ännu en gång. I den första av två annonserade specialer sätter Trey Parker och Matt Stone tänderna i allt från corona till alltmer utvecklad teknologi på beprövat manér.

 • Regi:
  Trey Parker
 • Manus:
  Trey Parker, Matt Stone, Brian Graden
 • I rollerna:
  Trey Parker, Matt Stone m.fl.

Efter vad som blev den mest välbetalda dealen i TV-världen 2021 tillhör nu skaparna bakom den skruvade komediserien laguppställningen på Paramount +, detta nu när den nylanserade streamingtjänsten sätter hårt mot hårt mot sina konkurrenter.

För de långvariga fansen av serien bjuder South Park: Post Covid på väldigt mycket av samma vara som jag och så många andra älskat under alla dessa år. Som så många gånger innan smyger sig slående satir in via trojanska hästar förklädda i till synes barnslig och kiss-och-bajsformad humor samtidigt som vår samtid kläs av för att avslöja just hur löjlig och parodierad den ofta är. Och inte nog med det, Kenny dör.

Allt detta görs, och oftast på ett sätt som frambringar skratt. Men i en tid då galenskap, oro, och global panik trissats upp till max känns denna nya specialen aningen slätstruken.

Samma gamla South Park – fast i lightversion

Som titeln avslöjar får vi besöka våra animerade och skojfriska pojkar i en tid mycket likt vår egen, där coronaviruset av allt att döma verkar mattas av och vardagen kanske äntligen kan bli vardaglig igen. Enda detaljen? Det har gått 40 år sedan viruset först bröt ut.

Via en rad omständigheter samlas gänget återigen i deras klippiga småstad, denna gång för att undersöka det mystiska mordet på deras kompis – you guessed it – Kenny.

Vad som följer är en gammal hederlig konspiration som endast dessa krassa före detta fjärdeklassare kan avtäcka med hjälp av varandras fantasifullhet. På resan ramlar det in skämt och satiriska poänger på bekostnad av såväl vaccinationshets, värdelösa talkshows och en lite väl verklig och framskriden teknologi.

Skämten blir lite väl oberoende från varandra och hade gärna fått hamras in med en ännu större dos av ”edge” för att jag ska älska det lika mycket som jag vant mig vid när det kommer till South Park.

Någon cirkelslutande insiktsfullhet om vår samhälleliga hysteri, som ofta görs så väl i serien, erbjuds heller aldrig men jag väljer här att ge Parker och Stone ”the benefit of the doubt” då jag tror det blir mer av den varan när mysteriet väl ska nystas upp i del två av denna Covidspecial.

South Park: Post Covid finns nu att streama på Paramount +.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL