South Park står inför ett vägskäl

De fem bästa South Park-avsnitten

Uppdaterad 21 februari 2020 kl. 18:20 | Publicerad 17 maj 2017 kl. 20:00

Har du ett favoritavsnitt med killarna från South Park?

South Park är den serie som klarat sig bäst på egen hand ur den animerade sitcom-genre som The Simpsons en gång startat. I två decennier har satirserien tänjt på alla gränser, hånat samtliga kändisar och frambringat hejdlösa skratt. Filmtopp listar de fem bästa South Park-avsnitten.

South park säsong 21
Nu kommer South Park säsong 21. Foto: Comedy Central

5. Make Love, Not Warcraft (2006)

De fem bästa South Park-avsnitten
Foto: Comedy Central

Precis som titeln antyder är det populära datorspelet World of Warcraft i fokus i detta avsnitt. De fyra kompisarna tillsammans med övriga killar i klassen, spenderar fritiden med att spela datorspelet. En dag blir de tillsammans med alla War of Warcraft-spelare, dödade av en användare med omänskligt hög level på sin karaktär. Stan, Kyle och Kenny beslutar sig då för att genomföra en plan som Cartman utarbetat, som går ut på att nå en ännu högre level genom att spela konstant i sju veckor och fem dagar, med tre timmar sömn per dygn.

Avsnittet är ett samarbete med dataspelstillverkaren Blizzard Entertainment, och i kommentarerna till avsnittet uttrycker skaparna Trey Parker och Matt Stone sin stora förvåning över att företaget tackade ja. Det sägs att Trey Parker ska ha blivit extremt missnöjd med avsnittet och bett Comedy Central att stoppa premiärsändningen. Han ska sedan ha blivit väldigt överraskad av den positiva responsen.

Hjärtat i avsnittet är självkritiken och ödmjukheten i Blizzards deltagande. De är fullt medvetna om att vissa av deras användare är överviktiga, Red Bull-konsumerande grabbar med dålig hy.

Make Love, Not Warcraft, tillhör ett av de högst betygsatta avsnitten av filmsidan IMDb:s användare, med betyget 9,6 av 10. (För tips på komediserier, spana in vår lista.)

4. Pee (2009)

De fem bästa South Park-avsnitten
Foto: Comedy Central

Träffsäker aktuell samhällskritik i all ära, men de bästa avsnitten är när barnen står i fokus. Lägg där till en parodi på den katastrofala katastroffilmen 2012 (2009), och du har avsnittet Pee.

Polarna Stan, Kyle, Kenny, Jimmy, Butters och Cartman spenderar dagen på äventyrsbadet Pi Pi's Splashtown. Kyle upptäcker till sin stora förskräckelse att majoriteten av alla besökare kissar i vattnet. Men den stora faran lurar runt hörnet när två forskare upptäcker att kiss-nivån i vattnet är för hög, och riskerar därför att utlösa en urin-tsunami. Ägaren till badet avfärdar hotet och menar att i hans hemstad Venedig, där allt består av kiss, brukar invånarna bada och sjunga i kroppsvätskan. Ingen har tagit skada påstår han, men beslutet att inte stänga ner äventyrsbadet skulle visa sig bli mycket ödesdigert.

South Parks signum är att ta ett vardagligt problem, en bagatell, och omvandla den till hänsynslös satir. Ingen har tidigare uppmärksammat "problematiken" med att urinera i simbassänger på samma hysteriska och kanske sjuka sätt som South Park gör.

3. HUMANCENTiPAD (2011)

De fem bästa South Park-avsnitten
Foto: Comedy Central

”We’re just offensive people”, säger South Park-skaparen Trey Parker i den utsökta dokumentären 6 Days to Air: The Making of South Park, och inget kunde vara mer sant. Skaparna älskar att tänja på alla gränser, och just skådespelare som Parker och Stone sägs förakta, är populära måltavlor

I HUMANCENTiPAD uppmärksammas IT-jätten Apple och livsstilen som tillkommer. Huvudpersonerna Kyle, Stan, Cartman och Kenny och övriga skolan sugs in i Apple-trenden. Att använda en annan tillverkare vore otänkbart, och är enligt Cartman, ”korkat”. Kyle får senare erfara konsekvenserna av att godkänna iTunes användarvillkor utan att läsa dem.

Titeln och delar av handlingen refererar till B-skräckfilmen The Human Centipede från 2009, där en galen vetenskapsman syr ihop tre människor i syfte att skapa en mänsklig tusenfoting.

Den patenterade sjuka humorn är i otroligt bra synk med budskapet. En Apple-anställd sammanfattar den röda tråden klockrent när han hånar Kyles pappas val av PC i stället för Mac. Eller som Cartman säger till sin mamma i elektronikbutiken:

– Mom, everyone knows that everything but Apple is stupid!

2. You Have 0 Friends (2010)

De fem bästa South Park-avsnitten
Foto: Comedy Central

Ingen TV-serie är lika spot on när det kommer till aktuell samhällskritik som South Park. Därför var det ingen överraskning att Facebook inte slapp undan seriens hänsynslösa satir.

De fyra vännerna har precis upptäckt det sociala mediet, där statushöjaren är att ha många vänner. Parallellt får vi följa Stans vägran att använda Facebook, och vad konsekvenserna blir när han till slut övertalas. Samtidigt introduceras karaktären Kip Drordy som har 0 vänner på Facebook, och vars liv ändras radikalt efter att Kyle beslutar sig för att skicka en vänförfrågan till honom.

You Have 0 Friends är ännu en klockren fullträff. Igenkänningsfaktorn är hög och satiren går att ta på. Referenser från Parker och Stones favoritfilmer Tron (1982) och År 2001 - Ett rymdäventyr (1968), går också att hitta i avsnittet.

1. Christian Rock Hard (2004)

De fem bästa South Park-avsnitten
Foto: Comedy Central

Religion har alltid varit en återkommande måltavla för South Parks skoningslösa satir. I avsnittet Christian Rock Hard beslutar sig Cartman för att starta det kristna rockbandet Faith + 1 tillsammans med Butters och Token. Namnet är hämtat från rockbandet U2:s platta The Joshua Tree, och enda syftet med killarnas rockkarriär är att Cartman vill vinna ett vad med Kyle för att bevisa att ”vem som helst kan spela kristen musik och tjäna pengar på den”. Samtidigt får Stan, Kyle och Kenny känna på konsekvenserna av illegal fildelning, och börjar protestera mot fildelarna tillsammans med Metallica, Britney Spears och många andra artister.

Avsnittet är välgjort och tempot ligger i den mångbottnade berättelsen. Satiren är klockren och känns extra välkryddad när Charles Dickens klassiska roman A Christmas Carol, parodieras. Det blir exempelvis hysteriskt roligt när killarna får reda på att Metallicas trummis Lars Ulrich får vänta några månader med att köpa — på grund av den illegala fildelningen — en guldpläterad hajakvarium-bar bredvid poolen.

Den medryckande musiken är skriven av den multitalangfulle skaparen Trey Parker, som gör det mesta i South Park. Trots att bara några låtar framförs, spelade man in ett helt album enbart för det avsnittet.

Vilket är ditt favoritavsnitt från South Park?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL