Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Aristocats.

Disney+ lägger till varningstext på "Peter Pan" och "Aristocats"

David Lindahl | Nyhet
18 oktober 2020
David Lindahl | Nyhet
18 oktober 2020

Inledande text varnar för negativa framställningar och stereotyper i "Peter Pan" och "Aristocats".

"Aristocats", "Dumbo" och "Peter Pan" är några av filmerna som drabbas av Disneys nya varningstext på streamingtjänsten Disney+.

I somras plockades klassikern Borta med vinden tillfälligt bort från streamingtjänsten HBO Max för att sedan återvända med en inledande varningstext, som informerade om problematiska framställningar i filmen och om inbördeskriget.

Nu rapporterar Good Morning America att Disney gör samma sak på en rad gamla klassiker. På streamingstjänsten Disney+ ska tittare mötas av en inledande text som varnar för negativa stereotyper och framställningar. 

Den inledande texten lyder enligt nedan.

"Detta program inkluderar negativa stereotypiska framställningar och/eller missbehandlingar av människors kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu. I stället för att ta bort detta innehåll, vill vi erkänna dess skadliga påverkan, lära av det och väcka debatt för att skapa en mer inkluderande framtid. Disney är engagerade i att skapa historier med inspirerande och aspirerande teman som reflekterar den rika mångfalden bland människors erfarenheter över hela världen."

Dumbo.
Dumbo. Foto: Disney.

Filmer som bland annat ska få denna text är klassiker som Dumbo, Peter Pan och Aristocats. Bland annat pekas en katt ut i Aristocats för att vara en rasistisk nidbild av östasiater, tillsammans med den respektlösa behandlingen av den amerikanska ursprungsbefolkningen i Peter Pan.

Här är hela listan över Disneyfilmer som får den inledande texten:

The Aristocats
Dumbo
Peter Pan
Swiss Family Robinson
Lady och Lufsen
Fantasia

Filmtopp har tidigare också rapporterat om Disneyfilmen Song of the South som fortfarande inte är tillgänglig för allmänheten, varken genom streaming eller köp. Song of the South utspelar sig efter det amerikanska inbördeskriget och har kritiserats för att försköna relationen mellan slavar och slavägare. Men trots det menar många att Disney inte ska gömma den utan i stället släppa den och erkänna sitt förflutna.

Vi har också tidigare pratat om andra filmer från Disneys klassiska verk som har problematiskt innehåll, som till exempel Aladdin och Djungelboken.

NÄSTA ARTIKEL