Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Ray Donovan: The Movie

Ray Donovan: The Movie (2022)

 • 1 tim 40 min
 • Drama
 • Paramount+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
12 januari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
12 januari 2022

Fixaren får fixa en sista gång

Den 14 januari släpps filmavslutningen på långköraren Ray Donovan. Filmtopps Eric Diedrichs har sett resultatet och tycker att det är en lyckad final.

 • Regi:
  David Hollander
 • Manus:
  David Hollander, Liev Schreiber, Ann Biderman
 • I rollerna:
  Liev Schreiber, Jon Voight, Kerris Dorsey, Dash Mihok, Eddie Marsan m.fl.

Att TV-serier ska få en avslutande film har trendat den senaste tiden. Själv är jag kluven till konceptet eftersom det i princip alltid känns som ett extra långt avsnitt snarare än en faktisk film. Hur som haver, att avsluta en serie är aldrig enkelt – se bara på Lost eller Game of Thrones – så kanske finns det faktiskt någon slags psykologisk poäng med att flytta över finalen till "filmformatet".

Nu är det dags för långköraren Ray Donovan ett testa på samma metod och jag kan säga redan nu att resultatet är lyckat. Även om det inte är en lika exemplarisk final som det legendariska i Six Feet Under.

Filmen tar avstamp efter det sista avsnittet i den sjunde säsongen, Ray är på jakt efter MIckey medan dottern Bridget försöker stoppa honom. Mer än så behöver man egentligen inte veta, men det bjuds på ett starkt sista städuppdrag för fixaren vi har följt i 82 avsnitt. Just det, parallellt berättas även en bakgrundshistoria i vilken några karaktärsdefinierande detaljer avslöjas.

Bitterljuvt för hela slanten

Som film betecknat är Ray Donovan: The Movie bra, men långt ifrån spektakulär. Ungefär som jag inledde min text med, är detta ännu ett exempel på en seriefilm som mest känns som ett långt avsnitt. Däremot är det ett lyckat exempel på en TV-final, med ett bitterljuvt farväl som kommer att lämna fansen mätta och belåtna.

Alla är givetvis lysande i rollerna. Inte minst Liev Schreiber som för sista gången får visa upp sig själv i rollen han var född att spela, att han är en skådespelare som hade förtjänat än starkare karriär råder det inga tvivel om. Senare i år kommer han att synas i Wes Andersons nästa film, Asteroid City, vilket är något slags tecken på att han numera officiellt tillhör Hollywoods skådesplarelit.

Som film är Ray Donovan: The Movie en stadig trea, som seriefinal en klockren fyra. Betyget är satt därefter.

Ray Donovan: The Movie har premiär på Paramount+ den 15 januari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL