Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
John Cena som Peacemaker i serien med samma namn. Foto: HBO Max.

Peacemaker (säsong 1)

  • 8 x 40 min
  • Action, Komedi
  • HBO
Andreas Ziegler | Recension
09 januari 2022
Andreas Ziegler | Recension
09 januari 2022

Ultravåld, pudelrock och ett par puckon

Peacemaker är TV-serien som ingen egentligen bad om. Folk kommer nog be om mer efter att ha sett den dock, då serien levererar en störtskön mix av action, pudelrock och komik.

  • Skapare:
    James Gunn
  • I rollerna:
    John Cena, Jennifer Holland, Steve Agee, Danielle Brooks, Chukwudi Iwuji, Robert Patrick m.fl.

MER LÄSNING:

Peacemaker (John Cena) ser sig själv som en hjälte. Han älskar fred över allt annat, oberoende av hur många män, kvinnor och barn han måste döda för få det. Ja, den här killen har en trasig moralisk kompass. I sin egen serie måste han samarbeta med en hemlig grupp för att stoppa ett hot på uppdrag av Amanda Waller (Viola Davis).

En dödlig knasboll

Jag tyckte John Cena var riktigt skön som Peacemaker i "The Suicide Squad". Det är en karaktär som är underbart knasig i nästan varenda scen han medverkar i. Under pandemin började James Gunn, regissören bakom The Suicide Squad, bli en smula uttråkad, så han skrev ihop en serie om denna… hjälte känns som fel ord, så vi kör på knasboll istället.

Jag vet inte hur intresserade folk är att se en serie om den här knasbollen, men alla som gillar sina superhjältar kryddade med lite ultravåld och svart humor kommer älska den här serien. Peacemaker är rätt lik The Boys, den våldsamma och komiska skildringen av superhjältar, som egentligen är ett gäng mediakåta skithögar.

Peacemaker är väldigt bra på att slåss och döda människor, men han är också ett pucko, som inte har koll på hur världen faktiskt fungerar. Han tror till exempel att kvinnor kan föda barn ur rumpan (jepp). Amanda Waller ser honom som ett användbart vapen, men det är ett svårhanterat vapen (se ovan om rumpbarnen), vilket är anledningen till att han har ett team som håller lite koll på honom. John Economos (Steve Agee) och Harcourt (Jennifer Holland) återvänder från The Suicide Squad. De får sällskap av bland annat Vigilante (Freddie Stroma), ytterligare en ”hjälte” som visserligen är bra på att slåss, men som också är ett riktigt vrål-pucko; till och med Peacemaker tycker han är korkad.

Pudelrock och humor

Peacemaker (John Cena) och Vigilante (Freddie Stroma), två puckon som larvar sig i skogen. Foto: HBO Max.
Peacemaker (John Cena) och Vigilante (Freddie Stroma), två puckon som larvar sig i skogen. Foto: HBO Max.

Som alltid när James Gunn är i farten finns det lite utrymme för allvar och desto mer utrymme för riktigt sköna komiska inslag. I en scen får vi se Peacemaker, endast iklädd kallingar, sjunga med i pudelrock med en vibrator som ”mikrofon”. Pudelrock genomsyrar hela serien. Jag misstänker att det norska pudelrock-bandet Wig Wams låt Do Ya Wanna Taste It kommer att få ett antal tusen lyssningar efter premiären av denna serie. För det är låten som spelas till det skönaste introt jag sett på mycket länge.

"Peacemaker" bjuder på gott om action och svart humor. Ibland blir jag irriterad på att de två kostymklädda puckona aldrig verkar kunna fokusera när teamet pratar om viktiga saker. Men det är ju också lite det som är tjusningen med Peacemaker; vi blir lika irriterade som Economos och Harcourt.

Det finns hopp för DC

Under flera år avskydde jag DC, på grund av haverier som "Man of Steel" och "Batman v. Superman". Nu, när de börjar våga göra barnförbjudna filmer, som Joker och The Suicide Squad, känner jag inte bara hopp för serietidningsjättens filmer, jag börjar även se fram emot vad att se vad de kan hitta på härnäst. Peacemaker är ett lysande exempel på vad vi kan få om studiocheferna bara släpper på tyglarna lite. Okej, mer än lite; Peacemaker är som att rida en psykotisk häst genom en brinnande byggnad.

NÄSTA ARTIKEL