Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Principles of Pleasure

The Principles of Pleasure (Säsong 1)

  • 3 x 55 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
27 mars 2022
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
27 mars 2022

Fyllig information om kvinnans kropp och njutning – lär om, lär rätt!

Första avsnittet av The principles of Pleasure berör kvinnans anatomi och borde vara en del av högstadieelevers sexualundervisning, tycker Filmtopps recensent Annika von Sydow. Hon är fullproppad på information – ibland går det nästan för fort.

  • Regi:
    Niharika Desai
  • I rollerna:
    Michelle Buteau, Supriya Ganesh, Annie Pisapia m.fl.

I avsnitt ett, Our Bodies (Våra kroppar), av Netflix nya minidokumentär The Principles of Pleasure lär vi oss mer om en av livets stora gåtor – kvinnans anatomi. Kvinnor i olika åldrar med olika läggning och bakgrund delar med sig av sina erfarenheter vad gäller onani, tabu, njutning och orgasm.

Det varvas med olika scener från filmer och populärkultur som överlag speglar en ensidig roll av vad sex och njutning egentligen är och där mannens sexualitet dominerar. Dokumentären snuddar vid frågan: Hur ska kvinnor leva ut sin sexuella njutning när de matas med skit?

Samtidigt ser vi illustrationer med informativ voiceover och intervjuer med sakkunniga. Bland annat berättar forskaren Emily Nagoski om allt från historia till den moderna fysiken och könssjukdomar. Andra forskare pratar om vilka hälsofördelar som sex och orgasmer kan bidra med, ett ämne de gärna hade studerat mer om responsen från omgivningen varit mer tolerant.

Istället för att trä kondomer på bananer

55 minuter senare kommer åskådaren till första avsnittet av The Principles of Pleasure garanterat ha lärt sig mer om sexleksaker och dess olika funktioner, råd till föräldrar, analsex och övningar i självkärlek.

Första delen om våra kroppar är välfylld av information, ibland går det nästan för fort. Men det är inte så konstigt att regissören Niharika Desai vill proppa in så mycket som möjligt under den knappa timmen om något som tidigare inte uppmärksammats särskilt mycket, nämligen kvinnans anatomi. Det gör hon helt rätt i.

The Principles of Pleasure hade utan tvivel kunnat täcka en sexualundervisning på högstadiet för ett gäng förpubertala tonåringar, i stället för att typ, rulla på en kondom över en banan.

The Pinciples of Pleasure finns nu att streama på Netflix.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL