Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Enola Holmes 2 (2022)

Recension: Enola Holmes 2 (2022)

 • 2 tim 9 min
 • Äventyr, Action, Komedi
 • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Recension
04 november 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Recension
04 november 2022

Uddlöst mysmysterium för den yngre publiken

Sherlock Holmes betydligt livligare tonårssyster är tillbaka för att lösa ett nytt fall och ta klivet ut ur sin brors skugga. "Enola Holmes 2" är en charmig och uppfriskande fläkt i höstrusket, men lider av samma problem som sin föregångare – ett mysterium som misslyckas med att engagera.

 • Regi:
  Harry Bradbeer
 • Manus:
  Jack Thorne
 • I rollerna:
  Millie Bobby Brown, Henry Cavill, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Louis Partridge m.fl.

Efter sitt första lösta mysterium har Enola Holmes (Millie Bobby Brown), Sherlocks betydligt yngre syster, fått smak för detektivlivet. Nu slår hon upp dörrarna till sin alldeles egna byrå, men inser snart att hon inte är den Holmes folk eftertraktar. Enola tycks vara fast i Sherlocks (Henry Cavill) skugga och det underlättar inte att hon både är kvinna och en tonåring.

Innan Enola hinner ge upp på sitt nya yrke helt och hållet landar hon till slut sitt första officiella uppdrag. En ung flicka från fattigkvarteren i London behöver hjälp med att hitta sin försvunna syster, som senast sågs till i den tändsticksfabrik där en stor mängd unga kvinnor och barn jobbar, och dör som flugor av tyfus. Samtidigt gäckas Sherlock av ett fall som ser ut att vara övermäktigt till och med för honom.

Filmen flödar över av charm, lättälskade karaktärer och en lekfull typ av humor, men känns i slutändan relativt platt – mycket tack vare att mysterielösandet har svårt att ta fart på allvar och misslyckas med överraska när pusselbitarna väl faller på plats.

En stark berättelse som hamnar i skymundan

Mysteriet i "Enola Holmes 2" är konstruerat kring verkliga händelser i England på det sena 1800-talet. Utan att avslöja för mycket har det att göra med de unga kvinnornas arbetsförhållanden i tändsticksfabriken och en frontfigur som gjorde sig redo att kämpa för deras rättigheter.

I grunden är det en mycket stark historia om en feministisk ikon, men i Enola Holmes 2 är den förklädd som ett lättsamt mysterium som helt saknar nerv. Glimten i ögat-tonen i filmen och fokuset på publikfrieri gör således att målgången av berättelsen inte alls blir så slagkraftig och gripande som den har potential att vara.

Hjärnorna bakom filmen ska ha en eloge för att de riktar strålkastaren mot en för många okänd individ från historien, men de hade gärna fått göra det i ännu större utsträckning för att få full effekt av det hela.

En av de viktigaste aspekterna som en detektivberättelse måste klara av är att engagera tittaren i gåtan som ska lösas. Resan genom den här typen av film bör kantas av mentala små gissningslekar hos tittaren, teorier om vem som kan ligga bakom vad och i bästa fall bjuda på en rad aha-upplevelser under sluttampen. I Enola Holmes 2 får vi dessvärre inget av detta.

Mysterielösandet sker relativt linjärt med få klyftigt vilseledande spår och än värre rör det sig knappt framåt under den första timmen av filmen. Den typen av startsträcka hade varit acceptabel om det här var den första filmen, men för en uppföljare önskar åtminstone jag att få kastas in i händelsernas centrum betydligt snabbare än så.

Recension: Enola Holmes 2 (2022)
Foto: Netflix.

Perfekt för den yngre publiken

Jag tycker att Enola Holmes 2 slarvar bort mycket av den potential som ligger och puttrar under ytan, men även om filmen frustrerar mig en hel del är den långt ifrån dålig. Det finns mycket att tycka om med den här världen och det krävs nog en viss cynism för att helt och hållet ogilla den. Karaktärerna är som sagt väldigt lätta att tycka om, till stor del på grund av rolltolkningarna av skådespelarna.

Millie Bobby Brown börjar visserligen växa ur kostymen som barnstjärna på allvar, men hon lyckas ändå fånga Enolas naiva genialitet på ett övertygande sätt. Henry Cavill som Sherlock är en trygg punkt att luta sig mot i filmen och Helena Bonham Carter är, ja, Helena Bonham Carter. Dessutom är David Thewlis som alltid oroväckande effektiv i sina lite sliskigare antagonistroller.

Bortsett från filmens varma stjärnglans är det också en lättsmält historia som bör vara acceptabel att se för så gott som vem som helst, men som i synnerhet kan göra succé hos den yngre publiken. För den som accepterar avsaknaden av lite hjärngympa tillsammans med Enola och Sherlock i deras jakt på svar, lär det här vara den perfekta fredagsfilmen.

I slutändan skrapar "Enola Holmes 2" ihop till en snäll 3:a i betyg. Det som lyfter betyget ett snäpp är att den gör vad den behöver för att tilltala en yngre målgrupp, och den är precis vad man kan förvänta sig om man vill ha mer av vad vi fick se i den första filmen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL