Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Inventing Anna (säsong 1)

Inventing Anna (säsong 1)

  • 9 x 60 min
  • Drama
  • Netflix
Jeanette Björlin | Recension
10 februari 2022
Jeanette Björlin | Recension
10 februari 2022

Underhållande om tyska bedragaren som lurade New York-eliten

"Inventing Anna" är den senaste serien på Netflix från giganten Shonda Rhimes – denna gången är innehållet baserat på en sann händelse.

  • Skapare:
    Shonda Rhimes
  • I rollerna:
    Julia Garner, Anna Chlumsky, Laverne Cox, Anders Holm, Arian Moayed m.fl.

Julia Garner från "Ozark" gör titelrollen som bedrageren Anna Sorokin, som under namnet "Anna Delvey" lurade kända och rika personer i New York att hon var en tysk arvtagerska som inom kort skulle ärva flera miljoner dollar. På så sätt gled hon sig lättare in i New York-societeten och lurade till sig både vänner och pengar.

Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, Scandal, How to Get Away With Murder) en drottning i dramaserie-världen är nu aktuell med sin Netflix-produktion Inventing Anna. Det är en miniserie på 10 avsnitt som är baserad på en artikel av Jessica Pressler i New York Magazines The Cut om den verkliga Anna Sorokin.

Vi följer den fiktiva journalisten Vivian (Anna Chlumsky), som trots hennes chefs motstånd ror åt sig en intervju med Anna som sitter häktad för bedrägeri och stöld. Vi får en inblick i Vivians livssituation, där hon och sambon väntar barn och därför blir vardagen blir ofta lite upp och ner. Hennes engagemang i “scoopet Anna Sorokin” motiveras till en början av en knagglande karriär och reportaget ska bli hennes vändning. 

Chlumsky gör en god rollinsats som Vivian. Hennes växande fascination och nyfikenhet över "Anna" och hennes motivation är intressant i sig, men ändå känns det som om det fattas engagemang i manuset kring Vivian, vilket är synd.

Karaktärer som är svåra att ta sig an

Inledningsvis presenterar Rhimes en historia som både verkar spektakulär och tragisk. Det är ur Vivians perspektiv vi försöker nysta i Annas motivation, vad som är sanning och lögn och hur allt började. Tyvärr är jag inte helt såld på varken Anna eller Vivian. Som tittare är bedragerskans framtåg spännande att följa men i sin helhet saknar serien det djup den faktiskt har potential för. 

Inventing Anna är i sin helhet underhållande och något att ta en titt på en fredagskväll. Julia Garner är en av mina favoriter från serie- och filmvärlden just nu. Här gör hon en långt ifrån lika fantastisk rollinsats som med hennes "Ruth Langmore" från Ozark. Här brer hon på aningen too much, men hon är ändå kul att se i sina olika “förklädnader” och med en tysk brytning som i sig är underhållande.

Premiär på Netflix den 11 februari.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL