Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Är kvinnorna i Shonda Rhimes TV-serier en och samma person?

Är kvinnorna i Shonda Rhimes TV-serier en och samma person?

Thilda Rimsäter | Krönika
13 september 2016
Thilda Rimsäter | Krönika
13 september 2016

Det finns stora likheter mellan kvinnorna i serierna av Shonda Rhimes.

Som ett stort fan av Shonda Rhimes försöker jag alltid se ikapp de serier hon har skapat eller producerat, såsom "Grey’s Anatomy" (2005-), "Scandal" (2012-) och "How to get Away with Murder" (2014-). Hur mycket har egentligen serier av en och samma manusförfattare gemensamt, och vad får oss att fortsätta titta år efter år?

Viola Davis, Kerry Washington, Shonda Rhimes och Ellen Pompeo
Viola Davis, Kerry Washington, Shonda Rhimes och Ellen Pompeo

Något som går lite grann som en oskriven regel i manusskrivande är att en karaktär antingen måste ha problem med sitt kärleksliv eller sin karriär. Dessa leading ladies är inga undantag, men om man då ser till Meredith, Olivia och Annalise, alla från Shonda Rhimes serier, så har alla problem med sina kärleksliv.

Meredith Grey från "Grey’s Anatomy" råkar redan i första avsnittet ligga med sin blivande chef, vilket hon inte visste vid tillfället. Det kommer också senare fram att han är gift, men det hindrar inte dem från att vilja ha varandra.

I Scandal får vi lära oss att den känslokalla och smarta Olivia Pope egentligen är olyckligt kär i Amerikas president, Fitzgerald Grant. Hennes känslor är besvarade, men presidenten är redan gift. Dock försöker Olivia hålla sig borta så mycket som möjligt, men faller då och då tillbaka in i president Grants armar.

Scandal
Scandal

Annalise Keating från "How to get Away with Murder" är visserligen gift, men när det kommer fram att eleven som hennes man har haft en affär med har blivit mördad sätts förtroendet på prov.

Även om storyn bakom är olika och de är i olika stadier i livet, hur lika är det egentligen? Hade man kunnat ha Meredith, Olivia och Annalise i samma serie eller hade deras karaktärsdrag varit alldeles för lika?

"Grey’s Anatomy" må utspela sig på ett sjukhus och "Scandal" bland den politiska eliten, men likheterna mellan Meredith och Olivia finns ändå där. Båda har haft en svår relation med sina föräldrar och blivit lämnade ensamma som barn. De har också alltid fått höra att deras karriärer är det viktigaste i livet. Båda har föräldrar som även nu i vuxen ålder sagt till dem att de är besvikna på vilka dem har blivit. Dessa händelser gör att vi förstår varför de har svårt att binda sig och kan även förklara varför de trånar efter män som de inte kan få.

Åklagaren och läraren Annalise har ungefär samma problem med sin man. Hon känner sig ensam i förhållandet och vet inte om hon kan lita på honom eftersom han svek henne. Ensamheten gör hon något åt, genom en affär som hon har med en polis vid sidan om sitt äktenskap. Annalise är på toppen av sin karriär, men hon känner ändå att hon inte är tillräcklig för sin man, ungefär som Oliva och Meredith känner inför sina föräldrar.

Sett till att Annalise jobbar på samma universitet som sin man i How to get Away with Murder, Derek ”McDreamy” Shepard är Merediths chef i Grey’s Anatomy, och Vita huset konstant har hemligheter som inte kan lösas av någon annan än Olivia Pope, så kommer ingen av dessa kvinnor ifrån varken männen som de vill ha eller är gifta med. Det säger sig självt att det går att få många dramatiska avsnitt av dessa serier.

Hur hade Shonda Rhimes karaktärer varit i samma serie?

Så hur hade man då beskrivit dem om de hade hamnat i en serie tillsammans? Olivia hade blivit den på utsidan skarpa, känslokalla, smarta tjejen som kan fixa det mesta. Annalise är den äldre av dem, den visa, men också känslokalla och ensamma kvinnan som kan få nästan vem som helst att gå fri efter att ha blivit anklagad för mord. Tänk ändå vilket team Annalise och Olivia skulle vara! Meredith är, även om hon inte är den romantiska eller gulli-gull-typen överhuvudtaget, den känsligaste av dem. Men hur kommer det sig då att vi tittar på tv-serier som har så lika karaktärer, i flera år på raken?

Shonda Rhimes, drottningen av TV, har hittat en karaktärsmall som fungerar för att få tittaren (och i tidigare skeden, läsaren) intresserad. Miljöbytet och yrkesbytet gör att vi inte alltid ser hur lika tv-serierna som vi tittar på faktiskt är, för den ena handlar ju om läkare och den andra politik. Men i många fall är det just karaktärerna som gör att vi fortsätter att titta även om storyn inte är så bra som den en gång var eller som vi önskar att den är.

Även om de i första hand är tv-serier om respektive karriärer, så är de i andra hand serier om relationer och förhållanden mellan människor – något vi alla kan relatera till. Vi vill helt enkelt oftast hålla oss till det som är familjärt, oavsett om det kommer till musiken man lyssnar på, vilka vänner man har och vilka man kommer överens med bäst. Detsamma gäller, i alla fall för min del, när det kommer till tv-serier. De som jag gillar allra bäst är i grund och botten ganska lika.

Vad tycker du om likheterna mellan Shonds Rhimes kvinnliga karaktärer?