Recension: I dina händer (2024) – Tar grepp om vår samtid

Recension: I dina händer (2024) – Tar grepp om vår samtid

 • 5 x 45 min
 • Drama
 • Netflix
Oskar Gustavsson Klingenstierna
Uppdaterad kl. 11:04 | Publicerad 24 april 2024 kl. 09:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ny svensk Netflix-serie om unga i gängkriminaliteten

Vi lever i dag i ett samhälle som dessvärre präglas av omänskligheter som dödsskjutningar och där det inte sällan är minderåriga inblandade. I dag släpps en ny svensk Netflix-serie som skildrar gängkriminalitetens hårda nypor och grymma öden där två fjortonåringar står i centrum.

 • Regi:
  Anna Zackrisson
 • Manus:
  Alex Haridi, Amanda Högberg
 • I rollerna:
  Olle Strand, Yasir Hassan, Yusra Warsama, Ardalan Esmaili, Mohamed Abdirahman Koje m.fl.

Vi slängs direkt in i händelsernas centrum och får reda på att den fjortonåriga Bilal ”Billy” (Yasir Hassan) blivit skjuten till döds. Den huvudmisstänkta för dådet är hans jämngamla kompis Douglas ”Dogge” (Olle Strand). De har varit bästa vänner sedan barnsben och följt varandra rakt in i gängkriminalitetens våld tills det hela fått allvarligare konsekvenser än de någonsin hade kunnat ana.

Resten av serien, som består av totalt fem avsnitt, får vi dels uppleva tiden innan Billys död, dels tiden efter att Dogge blivit häktad. Han hamnar på ett SIS-hem för att få en skyddad tillvaro, men paradoxalt nog blir han om än mer utsatt där än han tidigare var. Den tredje huvudpersonen i serien är den lokala polisen Farid (Ardalan Esmaili) som känt ungdomarna flera år och har en djup insyn i vad de ägnar sig åt på fritiden och vad de går igenom.

Dogge (Olle Strand) & Billy (Yasir Hassan) i "I dina händer". Foto: Netflix.

Skrämmande och drabbande serie

På pappret är det här en serie som verkligen, tyvärr, ligger rätt i tiden. I dag får vi dagligen nyheter om skjutningar och till och med dödsskjutningar där det inte sällan är minderåriga inblandade. Frågan kring gängkriminalitet och barns inblandning i den har förmodligen aldrig haft en större plats i den svenska samhällsdebatten. Den tar grepp om vår samtid och visar en skrämmande vardag som är stundtals mycket drabbande att se på.

Redan ett avsnitt in blir det påfallande tydligt att den här serien inte är bingewatch-vänlig då jag själv behöver ta paus mellan varje avsnitt för att smälta innehållet.

LÄS OCKSÅ: Kommande svenska filmer och serier på Netflix

Kan kortas ner

Det som skaver i serien och det som i sin tur drar ner betyget är dess tempo och sedermera vad serien vill vara. Ena stunden är den en ren kriminalserie där vi ser ett personalrum med trötta poliser som dricker halvljummet kaffe och försöker klura ut nästa steg för att en gång för alla få stopp på gängkriminaliteten. Å andra sidan är den en samhällsrealistisk skildring där ungdomarnas utsatthet ständigt är närvarande.

Särskilt berättartempot är förhållandevis segt och jag ställer mig kritisk till om det behövs fem avsnitt för den här historien som innehåller långa mellanpassager som inte tillför speciellt mycket.

Billy (Yasir Hassan), Dogge (Olle Strand) & Dawit (Tyrone Michele) i "I dina händer". Foto: Netflix.

Dock är det en serie som lyckas väcka känslor hos en och ger en insikten om ungdomars otrygga tillvaro och den maktlöshet som föräldrar och polis tycks ha. Ett av avsnittsnamnen, som också är en fråga och en komplex sådan, sammanfattar seriens inre kärna: ”Varför är min son död?”.

Ja, varför dog Billy? Och vem hade han att hålla i handen när han var som mest ensam? Det är de frågorna som jag bär med mig när Röyksopp ft. Susanne Sundfør sjunger den oerhört stämningsfulla outro-låten ”If You Want Me”.

Samtliga avsnitt av ”I dina händer” går att streama på Netflix från och med i dag, den 24 april.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL