En del av dig (2024) – så bra är Sigge Eklunds regidebut

Recension: En del av dig (2024) – så bra är Sigge Eklunds regidebut

 • 1 tim 39 min
 • Drama
 • Netflix
Axel Diedrichs
30 maj 2024 kl. 18:30
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”En del av dig” skriver oss på näsan, men lyckas till slut beröra

Poddgeniet Sigge Eklunds första långfilm är långt ifrån solklar, men ”En del av dig” hintar om vad han kan bli kapabel till när hantverket väl sitter.

 • Regi:
  Sigge Eklund
 • Manus:
  Michaela Hamilton
 • I rollerna:
  Felicia Maxime, Edvin Ryding, Zara Larsson, Ida Engvoll m.fl.

Med “En del av dig” får den erkände cineasten och skicklige berättaren Sigge Eklund äntligen göra sin stora filmdebut. Till skillnad från den typiska debutanten blev det ingen liten indierulle som i den bästa av världar går upp på landets minsta biografer, utan istället en film för världens största streamingtjänst, och där superstjärnan Zara Larsson spelar en av de bärande rollerna. Det är en stor kostym att ta på sig och Sigge Eklund passar den inte riktigt ännu. För precis som man kan förvänta sig av en debut är En del av dig en ojämn upplevelse.

Filmen följer 17-åriga Agnes och personerna runt omkring henne som tvingas hantera en svår förlust när storasystern Julia tragiskt går bort i samband med en fest. Det finns inget facit för hur man ska hantera sorg eller hitta styrkan för att resa sig ur askan, och alla tacklar vi sorg på vårt eget sätt.

Recension: En del av dig (2024) – så bra är Sigge Eklunds regidebut
Foto: Netflix.

Trist att inte Sigge Eklund skrivit manus

I podden med Alex Schulman har Eklund över en lång tid lärt sig att bemästra sitt berättande, och det finns inte många som är bättre på att sluka ens fulla uppmärksamhet. Vare sig det gäller att berätta om ett kräkande ayahuasca-upptäckande eller om den tidiga kärleken från skoldiscot som kom att dö för tidigt, så kan han med sin skicklighet enkelt få en att glömma både tid och rum. Därtill har han gjort flertalet hyllade böcker.

Att han inte själv stått för manuset är därför en besvikelse. Michaela Hamilton som istället skrivit En del av dig har med både Eagles och Håll andan! visat sig vara oerhört kompetent, men här gör hon inga underverk. I just det här projektet, där mycket av surret handlar om Eklund, är det oundvikligt att inte fundera över vad han hade åstadkommit som filmskapare om han även hade skrivit manuset.

Eklunds debut är inte helt enkel att sortera. Den är flera gånger lysande och träffsäker, och han har gjort ett gediget arbete med sina skådespelare och att få ut det mesta av dem. Inte minst i scener med en briljant Ida Engvoll som Agnes mamma. Men samtidigt som det finns starka scener som landar helt rätt, är filmen på sina ställen övertydlig på ett sätt som skadar upplevelsen. Det ryms repliker som så uppenbart är till för att ge oss som tittar information snarare än att gestalta en genuin konversation. Det ryms också förvånansvärt billiga etableringar, där det känns som om man inte vågar lita på att publiken ska kunna läsa scenerna mellan raderna.

Är vi så dumma att vi behöver se händer som träffar varandra i popcornskålen för att förstå att det finns spänning mellan två karaktärer? Måste en karaktär sjunga och hoppa på borden för att etableras som populär?

Recension: En del av dig (2024) – så bra är Sigge Eklunds regidebut
Foto: Netflix.

De positiva sidorna får en att vilja se mer av Eklund

”En del av dig” har en tråkig tendens att skriva oss på näsan. Men även om jag våndas över hur man stundom väljer att leda oss genom den, så har filmen tillräckligt med kvalitet för att den ska undvika att hamna i verklig fara. Hamilton har tagit fram en berättelse som påminner oss om kampen i att vara ung och vad som är viktigt här i livet.

Huvudrollerna bjuder också på starkt skådespel – förutom Ida Engvolls fantastiska insats så visar Felicia Maxime att hon har allt som krävs för att bli en stjärna. Hon gör det fantastiskt bra med att fånga de många känslor som kan uppstå i Agnes extremt utmanande situation. Zara Larsson har något befriande över sig och det är tydligt att även hon har en skådespelarbegåvning.

Den som lyssnat på podden vet att Sigge Eklund är en stor tänkare och högst uppmärksam iakttagare, som verkar ägna en stor del av sin tid åt att försöka förstå människan bättre. Att hans första film skulle komma att handla om det kanske allra svåraste att förstå sig på helt och hållet – hanteringen av sorg – är därför inte överraskande.

Tillsammans med Hamilton har han format en berättelse som vill väcka starka känslor. Ibland träffar det som sagt helt rätt, men ibland känns det tillgjort. De positiva sidorna hos En del av dig” får mig dock att se fram emot vad både Eklund och Hamilton hittar på som sina nästa projekt.

En del av dig” har premiär på Netflix den 31 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL