Bästa serierna 2020 – Här är tipsen att hålla kolla på!

Bästa serierna 2020 – Här är tipsen att hålla kolla på!

Filmtopp
Filmtopp | Lista
09 december 2019
Filmtopp
Filmtopp | Lista
09 december 2019

2020 ser ut att bli ett spännande år för serier.

I denna artikeln kommer vi att samla alla de bästa serierna 2020. Artikeln uppdateras med jänna mellanrum, så sätt ett bokmärke och håll koll på serievärldens guldkorn.

Jurassic World.
Netflix gör serie av Jurassic World. Foto: Universal Pictures.

2020 är inte bara ett nytt år, utan det är också ett nytt årtionde. Under 2010-talet slog sig streamingen stor världen över och nu får vi se vad nästa steg blir, vilka nya aktörer som kommer att positionera sig på kartan och vilken form framtidens bingande kommer att ta.

Här, i denna artikeln, kommer vi på Filmtopp att samla våra tips med alla de bästa serierna från 2020 (året inte decenniet). Precis som vi har gjort tidigare (se samlingssidan: de bästa serierna) kommer artikeln att fyllas på kontinuerligt. Så sätt ett bokmärke och håll dig uppdaterad!

I början tipsar vi om serierna vi mest ser fram emot, sedan fyller vi på med våra egna favoriter.

För att kvala in på listan krävs det att serien uppfyller två enkla kriterier: 1) den måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av en recensent på Filmtopp. 2) Den måste ha haft premiär under 2020.

Bästa serierna 2020 – med betyget 4 av 5:

BoJack Horseman (säsong 6)

Skapare: Raphael Bob-Waksberg
Genre:
Animerat, Komedi
Tjänst: Netflix

Nu har alltså den sjätte och avslutande säsongen haft sin premiär på Netflix. Som en grand finale bjuds vi på flera avsnitt än vad vi är vana vid, hela 16 stycken. Efter att ha sträcktittat allt kan jag gladeligen avslöja att BoJack Horseman håller in till det sista. Skönt.

Breeders (säsong 1)

Skapare: Chris Addison, Simon Blackwell, Martin Freeman
Genre: Komedi
Tjänst: HBO

För en viss typ av människor, troligtvis nästan uteslutande föräldrar men möjligtvis även äldre storasyskon till ”sladdisar”, så kommer sannolikt den nya FX-serien Breeders att bjuda på en både hög och befriande igenkänningsfaktor. För alla er andra… finns det säkert någon form av underhållningsfaktor som ändå gör den nya serien sevärd.

Devs (säsong 1)

Skapare: Alex Garland
Genre: Drama, Science Fiction
Tjänst: HBO

Devs har varit en av de tv-serier jag har längtat efter mest i år, precis som Watchmen toppade mina förväntningar ifjol. Det gör det kanske extra svårt för den nya sci-fi-serien att verkligen lyckas, på grund av mina egna enorma förhoppningar, men säsongsöppningen håller åtminstone fortfarande drömmen intakt.

Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (säsong 1)

Genre: Dokumentär
Tjänst: Netflix

Vi får följa "internetveteranerna" Deanna Thompson och John Green, två vanliga människor med vanliga liv, som spenderade sina kvällar i jakten på den unge mannen som torterade kattungar till döds... och värre saker, för att sedan lägga ut klippen från det på nätet. Men genom att analysera varje minsta detalj i varje klipp, kort och ljudfil så lyckas hobbydetektiverna få fram allt mer information om mannen bakom de hemska brotten.

Dracula (säsong 1)

Skapare: Mark Gatiss, Steven Moffat
Genre: Drama, Skräck
Tjänst: Netflix

När det kommer till de individuella avsnitten är de två första både läskiga och riktigt bra på alla sätt och vis, där de oväntade vändningarna berikar vår berättelse. Det sista avsnittet inleder med en av säsongens mest spännande utgångspunkter, men lyckas enligt min personliga åsikt dessvärre inte att ro avsnittet i hamn... särskilt inte med sin sista vändning. På det stora hela råder det däremot ingen tvekan om att Dracula kommer att bli en av det nya årets favoritserier för många.

Hunters (säsong 1)

Skapare: David Weil
Genre: Drama
Tjänst: Amazon Prime Video

Likt Amazon Primes råa superhjälte-serie The Boys så tillhör Hunters en av streamingtjänstens mer blodiga och makabra produktioner, där kriget mellan ”jägarna” och nazisterna innefattar en hel del tortyr och uppfinningsrika avrättningar, som även klipps över till fruktansvärda scener från koncentrationslägrena. 

Kidding (säsong 2)

Skapare: Dave Holstein
Genre: Drama, Komedi
Tjänst: HBO

I säsong 2 av Kidding känns skådespelarna mer inne i sina karaktärer och mörkret under Jeff Pickles solskensyta börjar sippra ut på allvar. Skämten är mer spot on och Jim Carrey är helt sanslöst underhållande i huvudrollen. 

McMillions (säsong 1)

McMillions på HBO – en av de bästa serierna 2020.
Foto: HBO. 

Genre: Dokumentär
Tjänst: HBO

Hade det inte varit för att rättegångarna mot de inblandade drog igång dagen innan 9/11-attentaten i USA och fullständigt drunknade bland alla nyheter kring terrorattentatet så hade vi nog alla redan hört talas om McMillions-historien, som kretsar kring McDonalds monopolspel på 90-talet. Men nu får vi lyckligtvis äntligen chansen… och när det väl är dags att göra en långfilm av den här härvan så hoppas jag innerligt att Doug Mathew får spela sig själv.

Messiah (säsong 1)

Skapare: Michael Petroni
Genre:
Drama, Thriller
Tjänst: Netflix

Personligen gillar jag serier som ”The Path”, ”The Young Pope” och ”The Leftovers”, som alla är mycket bättre än ”Messiah”. Men jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte blev underhållen under den första säsongens tio avsnitt. Med tanke på slutet kommer jag med största sannolikhet även ge fortsättningen en chans, med förhoppningen om att serien höjer kvaliteten ett extra snäpp.

The Outsider (säsong 1)

Skapare: Richard Price
Genre: Drama, Thriller
Tjänst: HBO

Desto längre in i handlingen vi kommer så gör sig de mystiska King-elementen allt mer påtagliga och vad som hade kunnat vara vilken kriminalare som helst, blir plötsligt något helt (men riktigt välkommet) annat. Vilket tack vare Mendelsohns och Erivos insatser faktiskt gör The Outsider till en av de bättre Stephen King-adaptionerna på väldigt länge. Utan tvekan en av de bästa serierna 2020.

Star Trek: Picard (säsong 1)

Skapare: Alex Kurtzman, Akiva Goldsman, Michael Chabon, Kirsten Beyer
Genre: Science Fiction, Drama
Tjänst: Amazon Prime Video

CBS All Access gav sig in i Star Treks utökade universum med Star Trek: Discovery redan 2017, men med lanseringen av Star Trek: Picard knyter man verkligen ihop det gamla med det nya på ett effektivt och värdigt sätt.

The Stranger (säsong 1)

Skapare: Harlan Coben
Genre: Drama, Thriller
Tjänst: Netflix

Sedan fullpoängaren Broadchurch gått i graven vill Netflix ha sitt eget flaggskepp i genren brittisk kriminalare. Varken Requiem eller Safe med Michael C. Hall var någon direkt kioskvältare och med The Stranger kommer ett nytt försök. Karaktärerna i The Stranger är älskvärda redan från starten och inledningsvis är likaså det kriminella pusslet stimulerande för en krimslukare. Några avsnitt in gnags det hela vägen in på nagelbanden.

Westworld (säsong 3)

Skapare: Jonathan Nolan, Lisa Joy
Genre: Science Fiction, Thriller
Tjänst: HBO

Westworld är fortsatt filosofisk. Medan tidigare säsonger utspelade sig i en nöjespark, som kan sägas vara en sorts bur där folk kan leka med attraktionerna, är burarna i den tredje säsongen mer metaforiska. Detta är som tydligast i den nya karaktären Caleb. Han är en karaktär vars mänsklighet gör honom lättare att relatera till än de andra karaktärerna. Han är ett nödvändigt tillskott i detta skede av serien, där de flesta karaktärer nu driver rätt så komplicerade agendor. Aaron Paul gör sin bästa roll sedan Breaking Bad.

The Witcher (säsong 1)

Skapare: Lauren Schmidt
Genre: Action, Fantasy, Drama
Tjänst: Netflix

Precis som böckerna och spelen bjuder The Witcher på en del spännande och skrämmande sekvenser med monster av alla de slag. Det läggs dock minst lika mycket krut på att gestalta människans nyckfulla och våldsamma natur. Ibland är de orsaken till att monster uppstått, genom exempelvis förbannelser. Ofta är människorna värre än monstren som Geralt jagar. Som en ”mutant” får han utstå en hel del intolerans. För det mesta försöker han hålla sig utanför konflikter mellan människor; som en witcher jagar han monster, inte människor. Trots det finner han sig ofta mitt i en våldsam konflikt. 

Bästa serierna 2020 – med betyget 5 av 5:

Castlevania (säsong 3)

Skapare: Warren Ellis, Sam Deats, Adi Shankar
Genre: Animerat, Skräck, Äventyr
Tjänst: Netflix

Den tredje säsongen av Castlevania är i övrigt lika vackert och blodigt våldsam som de två tidigare, så den enda anledningen att hålla sig undan är om du inte klarar av den typen av serier… för alla andra är det här ett måste.

Kalifat (säsong 1)

Skapare: Wilhelm Behrman
Genre:
Drama
Tjänst: SVT Play

Få svenska serier lär röra upp lika många känslor och omöjliga debatter som Kalifat lär göra under sin första säsong. Borde SVT ens få göra serier som den här kommer vissa fråga sig, medan andra menar att det är ett måste att just SVT satsar på den här typen av projekt.

Kingdom (säsong 2)

Skapare: Kim Eun-hee
Genre: Action, Skräck
Tjänst: Netflix

Det som imponerar allra mest med Kingdom säsong 2 är att man lyckats få till en slags nonstop-action som gör att man många gånger känner sig andfådd av att ha hållit andan själv, genom vad som måste vara något slags rekord i zombie-action. Den lättaste liknelsen man kan dra här är faktiskt till Game of Thrones, där HBO med sin enorma budget lyckades skapa några av de snyggaste scenerna vi har sett på TV — någonsin. Kingdom är på nästan samma höga nivå när det kommer till fotot och detaljrikedomen i varje scen… men med skillnaden att Kingdom har ett avsevärt bättre manus.

Tips på nya serier 2020

After Life (Netflix, säsong 2)

tips på nya serier 2020

Vi börjar med listans stora undantag den andra säsongen av After Life, den enda serien på listan som inte är ny. Anledningen är enkel – det var först snack om att After Life skulle bli en miniserie, men Ricky Gervais fick uppenbarligen mersmak. Och detär vi glada gör.

Här spelar han Tony, som försöker hantera sin hustrus bortgång. Trots det tunga ämnet är det en varm komedi med filosofiska inslag och en hel del fantasifulla förolämpningar som den bittre Tony fäller om sina medmänniskor.

The Stand (CBS)

Jupp, Stephen King-romanen skall få egen serie. Förhoppningsvis kommer den att rättmätigt kvala in bland de bästa serierna 2020.

The Stand (eller Pestens tid som den heter på svenska) är beställd av CBS och i rollerna kommer vi bland annat att få se James Marsden och Amber Heard. Handlingen tar vid i en postapokalyptisk värld där det goda tvingas möta det onda.

The Trial of Christine Keeler (BBC)

BBC:s serie The Trial of Christine Keeler skildrar Profumo-affären – en sexskandal rörande politikern John Profumo – ur Christines synvinkel och ämnar att ge ett mer tredimensionellt porträtt av vem hon var, och hur han manipulerades av människorna runt sig. Och, givetvis, modet hon visade när hon var i blåsväder.

Jurassic World: Camp Cretaceous (Netflix)

Yes, du läste rätt! Nästa år släpper Netflix en animerad serie baserad på Jurassic Park-franschisen. "Camp Cretaceous" tar vid där Jurassic World slutade och följer en grupp tonåringar som lämnas kvar på ön Isla Nublar.

Steven Spielberg är exekutiv producent och Jurassic World-regissören Colin Trevorrow skall regissera.

Monsters at Work (Disney+)

Monsters Inc.
Foto: Disney. Monster Inc. kan bli en av de bästa serierna 2020.

Pixars älskade familjefilm Monsters Inc. skall bli TV-serie. Monsters at Work tar vid där den första filmen slutade och kommer att finnas tillgänglig på Disney+. Som om inte det vore härligt nog återvänder Billy Crystal som Mike Wazowski och Jon Goodman som Sully.

Snowpiercer (TBS)

Den franska grafiska romanen Snowpiercer har redan filmatiserats med bland andra Tilda Swinton och Chris Evans i rollerna. Nu skall TBS göra en serie av den spännande sci-fi-historien, där världen har täckts med is och överlevarna tvingas bo inpackad i ett enormt, aktivt tåg.

Nu är det klart att Jennifer Connely kommer att ha huvudrollen i serien.

Brave New World (USA Network)

Brave New World bild

Brave New World, eller Du sköna värld som Aldus Huxleys dystopiska bokklassiker heter på svenska, skall bli serie. Och frågan är om den hade kunnat komma i en bättre tid.

Boken handlar om en framtid väldigt lik den tid vi lever i nu, där medborgarna hålls distraherade av konstant underhållning och tillfredsställelse medan politikerna kan styra som de vill.

Detta var vår lista med tips på de bästa serierna 2020. Vilken är din favorit?