The Haunting of Bly Manor

Bästa serierna 2020 – Här är tipsen att hålla kolla på!

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 14:07 | Publicerad 09 december 2020 kl. 18:12

2020 ser ut att vara ett spännande år för nya serier.

I denna artikeln kommer vi att samla alla de bästa serierna 2020. Artikeln uppdateras med jämna mellanrum, så sätt ett bokmärke och håll koll på serievärldens guldkorn.

2020 är inte bara ett nytt år, utan det är också ett nytt årtionde som innebär massa nya serier. Under 2010-talet slog sig streamingen stor världen över och nu får vi se vad nästa steg blir, vilka nya aktörer som kommer att positionera sig på kartan och vilken form framtidens bingande kommer att ta.

Här, i denna artikeln, kommer vi på Filmtopp att samla våra tips med alla de bästa serierna 2020 (året inte decenniet). Artikeln kommer att fyllas på kontinuerligt. Så sätt ett bokmärke och håll dig uppdaterad!

För att kvala in på listan krävs det att serien uppfyller två enkla kriterier:

1) den måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av en recensent på Filmtopp.

2) Den måste ha haft premiär under 2020.

MER LÄSNING:

Nya bra serier – med betyget 4 av 5:

Vår tid är nu (julspecial)

Den efterlängtade julspecialen av Vår tid är nu utspelas år 1951 mellan den första och andra säsongen. Nyfiken på vad som fick Nina och Calle att äntligen bli ett officiellt par? Då får du svaret nu!

Julspecialen är faktiskt en av seriens bästa inslag och ett måste att se av alla fans! Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson skiner i gripande scener.

The Defeated (miniserie)

Genre: Drama
Tjänst: Viaplay

Året är 1946 och efterkrigstidens Berlin är en laglös plats. Staden har delats upp mellan Alliansen och Sovjetunionen där olika länder kontrollerar olika stadszoner. Poliserna kan inte arbeta fritt mellan de olika territoritoriumen, vilket leder till en sanslös brottsvåg – inte minst skenar våldtäktsdåden. Mitt i allt detta startar en grupp med kvinnor en polisstationen i en övergiven bank för att bringa ordning i kaoset.

The Defeated är regisserad av svenskarna Måns Mårlind och Björn Stein. Serien är löjligt snygg och välspelad med starka insatser av bland andra Nina Hoss, Logan Marshal-Green och MIchael C. Hall. För mer läsning, spana in Filmtopps intervju med Nina Hoss.

Big Mouth (säsong 4)

Genre: Komedi
Tjänst: Netflix

Tonåringar, sex och hormonmonstren. Den nya säsongen av Big Mouth maxar testosteron- och östrogen-kranarna till max när det bjuds på galna pinsamheter men även en del komplexa ämnen, som könsidentitet och depression. Det blir roligt, stökigt och väldigt… obekvämt.

Big Mouth fortsätter att leverera och den här säsongen är en av de bästa hittills. Gillade du föregående säsong kommer du att gilla den här med!

LasseMajas detektivbyrå (säsong 1)

Genre: Äventyr
Tjänst: C More

Sveriges kanske skickligaste detektiver är tillbaka! Denna gången i en serie på C More. Utan att spoila äventyret kan vi avslöja att det blir riktigt spännande!

Efter en massa böcker och filmer är det dags för LasseMaja att få sig en egen serie. Och hur är resultatet då? Jo, väldigt underhållande för hela familjen!

The Flight Attendant (säsong 1)

Genre: Drama, Komedi
Tjänst: HBO Nordic

Efter en natt av vilt festande vaknar en flygvärdinna upp bredvid en mördad man, vad var det som egentligen hände? I huvudrollen ser vi Kaley Cuoco, som mest är känd för sin roll som Penny i The Big Bang Theory.

Med ett gäng starka biroller, snygg paketering och ett oslagbart medryckande piano-score vid Cuocos sida, så finns det all anledning att spana in The Flight Attendant.

Des (säsong 1)

Genre: Drama, Thriller
Tjänst: C More

I Des följer vi utredningen av en av de värsta seriemördarna som någonsin har existerat i England. Det är kusligt, obehagligt och gudomligt välspelat.

Serien i sig är mycket välskriven och har den där högklassiga nivån som brittiska kriminalare brukar ha. Det hela känns verkligen äkta och trovärdigt. Mycket kanske på grund av att det hela faktiskt bygger på verkliga händelser. 

His Dark Materials (säsong 2)

Genre: Sci-fi
Tjänst: HBO Nordic

Den andra säsongen tar vid i stort sett där den första slutade, där både Lyra och Will lämnade sina respektive världar bakom sig. Det dröjer däremot inte länge innan deras vägar korsas och en rad nya äventyr drar igång.

Den första säsongen av HBO-satsningen His Dark Materials var väl genomförd även om handlingen upplevdes som något spretig. I den andra säsongen faller pusselbitarna på plats och ribban högs. Det är spännande och underhållande för hela familjen.

Jaken på en mördare (miniserie)

Genre: Thriller
Tjänst: SVT Play

I sex stycken intensiva avsnitt får vi följa poliserna som knäckte fallet med det omskrivna Helen-mordet, en tragedi som omskakade hela Sverige.

Skådespelet är lysande och berättandet lika så. Detta är en svensk motsvarighet till David Finchers Zodiac, där besattheten av att lösa en gåta leder till djupgående konflikter inom polisväsendet.

The Queen's Gambit (Miniserie)

Genre: Drama
Tjänst: Netflix

Föräldralösa Beth visar sig vara en höjdare på att spela schack. Hon krossar allt i sin väg, men kan hon besegra ryssarna i ett mästerskap? Snart bli Beth en spelpjäs i kalla kriget.

Ingenting i The Queen’s Gambit hade fungerat såhär bra om det inte vore för Anya Taylor-Joys insats i huvudrollen. Hon lyckas förmedla spänning, ilska och förundran genom otroliga närbilder på hennes ansikte under matcherna på ett sätt som gör att det går alldeles utmärkt att falla för miniserien, utan att ha någon särskild uppskattning för schack i övrigt. Detta gör The Queen's Gambit till ett lysande streamingtips bland alla nya serier.

Gangs of London (Säsong 1)

Genre: Action
Tjänst: C More

Finn Wallace styr över ett slags råd av gangsters, som alla kan tvätta sina pengar och nyttja hans kontakter för att etablera sina illegala organisation i London. Men när någon plötsligt mördar honom får sonen Sean ta över ansvaret. Och han är fast besluten om att ta reda på vem som ligger bakom dådet.

Det är med andra ord en relativt vanlig ”katt-och-råtta”-lek i grunden, som driver själva berättelsen framåt. Men lyckligtvis är den tillräckligt spännande och engagerande för att man ska vilja fortsätta titta mellan actionsekvenserna – som alla är på en nivå långt över det vanliga.

The Undoing (Miniserie)

Genre: Thriller
Tjänst: HBO Nordic

Handlingen kretsar kring en rikemansfamilj, bosatt i New York, bestående av psykologen Grace (Nicole Kidman), läkaren Jonathan (Hugh Grant) och deras gemensamma son Henry (Noah Jupe). Men när mamman till en pojke på Henrys skola hittas mördad, dras familjen plötsligt in i jakten på mördaren och kanske framför allt anledningen till varför mordet ens ägde rum.

Med skaparen bakom ”Big Little Lies” och regissören som gjorde ”The Night Manager”, kommer det knappast som en överraskning att Nicole Kidmans och Hugh Grants miniserie hos HBO är ofattbart välgjord.

Björnstad (Miniserie)

Genre: Drama
Tjänst: HBO Nordic

För den som inte läst Backmans kritikerrosade bok, så handlar "Björnstad" i grund och botten om NHL-stjärnan Peter Andersson som återvänder till sin lilla hemort någonstans i Norrlands mörkaste skogar. Väl hemma blir han snabbt varse om hur dåligt det går för hans gamla ort och framförallt bygdens stolthet Björnstad Hockey.

Det blir från genast en tuff utmaning för Andersson att lyfta laget och föreningen igen. Men det är inget emot den kampen som uppstår när bygden, laget och inte minst hans familj en dag skakas av en våldtäkt där den misstänkte gärningsmannen är lagets stora stjärna.

Wireless (Miniserie)

Genre: Thriller
Tjänst: Quibi

Det hela börjar med att vi får möta vår huvudperson Andy (Tye Sheridan). En väldigt vanlig amerikansk ungdom som, precis som väldigt många andra vanliga amerikanska ungdomar, är på väg till en fest under nyårsafton. Han har tagit sin mors bil och är på delat humör när han dunkar Brockhampton och beger sig mot ölfat och fylla, han har nämligen precis blivit dumpad.

Det visar sig vara hans minsta problem för dagen, då denne notoriskt mobilberoende rattsurfare, lyckas krascha bilen mitt ute i ingenstans. Han vågar förstås inte kontakta sin mor och är på grund av sin misskötsel rädd för att ringa polis eller bärgningsbil. Hans enda utväg? Att försöka övertala hans vänner som långsamt blir fullare och fullare på nyårsfesten han håller på att missa. Samtidigt blir vildmarken mörkare och bilen allt kallare.

Quibi har legat bakom flera bra nya serier under årets gång, men detta kan vara deras allra bästa.

The Haunting of Bly Manor (Miniserie)

Haunting of Bly Manor en av alla nya serier 2020
"The Haunting of Bly Manor" är ett vasst serietips. Foto Netflix.

Om vi som tittare nu enbart förväntar oss en skräckhistoria med läskiga ungar, blodtörstande spöken och en massa tortyr... så kommer man att bli oerhört besviken. För The Haunting of Bly Manor är snarare en kärlekshistoria, som vågar att skynda långsamt och bara råkar utspela sig på en hemsökt herrgård. Vi får dessutom återse många av skådespelarna från den första säsongen, fast nu i helt nya roller – och skådespelet är minst lika bra som sist. Fotot och den passande musiken likaså. 

Partisan (Miniserie)

Partisan
Fares Fares i "Partisan". Foto: Viaplay.

Genre: Thriller
Tjänst: VIaplay

Partisan kretsar kring undercover-polisen "Johnny" (Fares Fares) som infiltrerar det mystiska jordbrukssamhället "Jordnära". Tanken är först att undersöka det slutna samhällets blomstrande (men suspekta) ekonomi… fast snart finner han sig involverad i något bra mycket större (och definitivt märkligare) än vad han någonsin kunnat förutse. En av nya serier att inte missa. 

Away (säsong 1)

Genre: Drama, Sci-fi
Tjänst: Netflix

Astronauten Emma Green (Hilary Swank) leder den första besättningen som ska landstiga Mars. Världen håller andan och parallellt med de kosmiska utmaningar Emma ställs inför försöker hon finnas där för hennes tonåriga dotter som genomgår en tuff tid hemma i Texas.

Lovecraft Country (säsong 1)

Lovecraft Country
Foto: HBO Nordic.

Genre: Skräck
Tjänst: HBO Nordic

Lovecraft Country tar oss på en resa genom 50-talets USA och skildrar de monster som lurar på de allra mest oväntade platserna. Det är snyggt och stilistiskt. Ett av höstens måsten för skräckälskaren.

Ted Lasso (säsong 1)

Ted Lasso
Missa inte en av Apples bästa nya serier. Foto: Apple TV+.

Genre: Komedi
Tjänst: Apple TV+

Bill Lawrence, skaparen bakom komedier som Scrubs, Cougar Town och Spin City, har tagit sig an Ted Lasso och skapat en oerhört godhjärtad och fin komediserie – som handlar förvånansvärt lite om fotboll men desto mer om att vara den bästa versionen av sig själv. 

Die Hart (säsong 1)

Die Hart
Foto: Quibi.

Genre: Action, Komedi
Tjänst: Quibi

Quibi har möjligtvis inte slagit igenom på bred front ännu, men den nya tv-serien Die Hart med Kevin Hart i en alternativ version av sig själv – är helt klart en av streamingtjänstens bästa produktioner hittills.

Frayed (säsong 1)

Genre: Drama, Komedi
Tjänst: HBO Nordic

I Frayed tvingas den rika hemmafrun Sammy Cooper lämna sitt liv i London för att återvända hem till Australien där hon i sin tur måste konfrontera de personer och problem som en gång i tiden fick henne att byta kontinent.

Dirty John (säsong 2)

Dirty John
Foto: Netflix. 

Genre: Drama
Tjänst: Netflix

Efter den hyllade första säsongen med Eric Bana och Connie Britton fortsätter Dirty John som en antologi, det vill säga med nya huvudkaraktärer och skådespelare för varje ny säsong.

Säsong 2 handlar om paret Betty och Dan Brodericks bråkiga skilsmässa, som när den begav sig på riktigt fick stor mediebevakning. I rollen som Betty gör Amanda Peet hennes bästa roll hittills. Hennes motspelare, Golden Globe-belönade Christian Slater, är förstås inte så dum han heller.

Teenage Bounty Hunters (säsong 1)

Teenage Bounty Hunters
Foto: Netflix.

Genre: Action, Komedi
Tjänst: Netflix

Teenage Bounty Hunters är en explicit komedi om två gymnasieelever som extraknäcker som prisjägare. Jepp, de här tjejerna får mycket på deras bord när de måste jonglera med kärleksintressen, plugget och att sparka röven ur skurkar. Bland nya serier får du här räkna med rapp dialog och underhållande action i stora doser. 

We Got This (säsong 1)

We Got This
Foto: SVT Play.

Genre: Komedi
Tjänst:
SVT Play

Skuldsatt måste svenskamerikanen George English (Schiaffino Musarra) snabbt håva in en halv mille. När han får höra att den som knäcker den stora mordgåtan belönas med 50 miljoner kronor bestämmer han sig givetvis för att lösa den. Med en stor dos tur, och lika mycket envishet, börjar han framgångsrikt nysta i något som bäst hade lämnats orört…

Signs (säsong 1)

Genre: Thriller
Tjänst: Netflix

Alla verkar ha något att dölja i den lilla staden. Borgmästaren  försöker få igång stadens ekonomi genom att öppna en gruva i regi av affärsmannen Targosz. Men vad finns egentligen i den där gruvan, som varit stängd sedan andra världskriget? 

Bland alla nya serier på Netflix kan Signs vara ett alternativ som faller bort. Ge serien en chans, det är helt klart värt det!

Blodsbröder (säsong 1)

Blodsbröder
Foto: C More.

Genre: Drama
Tjänst: C More

Bröderna Adam och Jakob är till ytan som vilka danska bröder som helst. Adam har precis blivit klar med sin utbildning till börsmäklare och är börsföretagets nya unga stjärnskott. Samtidigt har Jakob fått jobb hos polisen inom narkotikaroteln. Men när deras pappa, en ledare i det kriminella gänget Full Front, dör förändras allt för bröderna.

Stateless (säsong 1)

Genre: Drama
Tjänst: Netflix

Av nya serier under 2020 är "Stateless" extra viktig. Den utspelar sig i Australien och är inspirerad av verkliga händelser som skedde 2005. I sex avsnitt får vi följa olika karaktärers livsöden, som får en att både tappa hoppet på mänskligheten och återfå det. 

I sin recension skriver Filmtopps recensent Sandra Nääf-Blad följande:

"Stateless gav mig cirka sex timmar av ren sorg i hjärtat för dessa människor som bara ville få hjälp. Alla skådespelarnas insatser, berättelsen, miljöerna, klippningen – allt bidrar till att serien får en stadig fyra i betyg."

I May Destroy You (säsong 1)

I May Destroy You
Foto: HBO Nordic.

Genre: Drama
Tjänst: HBO Nordic

Arabella har efter en lyckad debutroman blivit något av en Twitter-kändis. När vi först introduceras inför vår huvudkaraktär så har hon precis kommit hem från en författarresa till Italien, betalt av förlaget som förväntar sig att få se ett första utkast av hennes nya bok. Men det har, minst sagt, inte riktigt lossnat…

Michaela Coels I May Destroy You är under sina bästa stunder en fruktansvärt gripande och viktig berättelse, som förtjänar att lyftas fram och hyllas på alla sätt och vis.

Maskineriet (säsong 1)

Maskineriet
Foto: Viaplay.

Genre: Thriller
Tjänst: Viaplay

Familjemannen Olle (Kristoffer Joner) vaknar en dag upp i bilen på färjan mellan Sandefjord och Strömstad med en väska innehållandes en pistol och en stor summa kontanter. Olle har ingen aning om hur varken han eller pengarna hamnade där och får panik. Snart är han på flykt från polisen, vilket blir början på en odyssé av dåliga beslut.

Med sin höga dos av spänning är Maskineriet ett vasst tips bland alla nya serier!

The Politician (säsong 2)

The Politician
Foto: Netflix.

Genre: Komedi
Tjänst: Netflix

Med ett gäng välplacerade flashforwards befinner vi oss nu i början av den andra säsongen i New York – och den lille high school-eleven är nu istället en "cirka-trettio-något" och befinner sig mitt i en valkampanj, med hopp om att bli en amerikansk delstats-senator. Istället för att vara en förvirrande sidostory kring münchshousen by proxy, så också har Infinity (Zoey Deutch) blivit seriens egna klimat-Greta.

Perry Mason (säsong 1)

Genre: Drama
Tjänst: HBO Nordic

"Perry Mason" inleder med en privatdetektiv som börjar utreda kidnappningen och mordet på en liten bebis. Till en början rullar serien på i ett ganska långsamt tempo och tar varje chans att spänna noir-musklerna i allt från foto och kostym till rökig jazzmusik och taskig kvinnosyn. När vi under seriens andra halva rör oss mot den amerikanska rättegångssalen och advokaternas karisma-dans framför jurydeltagarna, hittar Perry Mason slutligen helt rätt ton. Den är en av streamingtjänstens nya serier som håller absolut HBO-klass.

I Know This Much Is True (säsong 1)

I know this much is true
Foto: HBO Nordic.

Genre: Drama
Tjänst: HBO Nordic

Handlingen kretsar kring tvillingbröderna Dominick och Thomas Birdsey, båda spelade av Mark Ruffalo. ”Dom” är en förhållandevis vanlig man, som efter åtskilliga motgångar i livet börjat få en allt mer aggressiv framtoning. Medan Thomas är paranoid och helhjärtat tror att CIA är ute efter honom. Vi får följa olika händelser i syskonens liv under tre olika tidslinjer: tidig grundskola, college-tiden samt ”nutid” när tvillingarna har hunnit fylla 40 år.

I Know This Much Is True är långsam och tung, men en fröjd att få följa tack vare genomgående fantastiska skådespelarinsatser. Ruffalo är överlägset bäst men även Rosie O’Donnell, som spelar en socialarbetare, bjuder på några av säsongens finaste scener.

The Mandalorian (säsong 1)

Stillbild ur Mandalorian.
Foto: Disney.

Skapare: Jon Favreau
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Tjänst: Disney+

Berättelsen tar vid efter att rymdimperiet fallit och den Nya Republiken har precis bildats. Men alla följer inte Nya Republikens regler och gränser. En ensam Mandalorian i utkanten av galaxen har gjort sig ett namn som en av galaxens bästa prisjägare.

Serien i sig har allt som man förväntar sig av Star Wars. Det är många välskrivna karaktärer, konstiga varelser, robotar, actionscener med mycket vapen och storslagen musik. Precis som det ska vara. När det kommer till det sistnämnda så är det ju lite extra kul att det faktiskt är en svensk som ligger bakom den. Oscar- och Grammy-belönade Ludwig Göransson gör det verkligen bra.

The Witcher (säsong 1)

Geralt of Rivia i "The Witcher".
"The Witcher" är Netflix motsvarighet till "Game of Thrones". Den är också en av årets bästa serier. Foto: Netflix.

Skapare: Lauren Schmidt
Genre: Action, Fantasy, Drama
Tjänst: Netflix

Precis som Netflix vill ha en ny stor brittisk kriminalare, vill de ha nästa stora fantasy-succé. Många nya serier har försökt, men populära The Witcher med Henry Cavill i titelrollen har onekligen potentialen att nå dit. 

Likt böckerna och spelen bjuder The Witcher på en del spännande och skrämmande sekvenser med monster av alla de slag. Det läggs dock minst lika mycket krut på att gestalta människans nyckfulla och våldsamma natur. Ibland är de orsaken till att monster uppstått, genom exempelvis förbannelser. Ofta är människorna värre än monstren som huvudpersonen Geralt of Rivia jagar.

Som en ”mutant” får han utstå en hel del intolerans. För det mesta försöker han hålla sig utanför konflikter mellan människor; som en witcher jagar han monster, inte människor. Trots det finner han sig ofta mitt i en våldsam konflikt. 

Bosch (säsong 6)

Bild ur Bosch säsong 6.
Foto: Amazon Prime Video.

Skapare: Eric Ellis Overmeyer
Genre: Drama, Thriller
Tjänst: Amazon Prime Video

I den sjätte säsongen av Bosch utreder kriminalpolisen mordet på en läkare, som stal radioaktivt material för att rädda sin kidnappade fru. Han utreder även ett tio år gammalt mord på en 14-årig flicka. 

Bosch fortsätter vara en av de mest välskrivna och välspelade procedurdeckarna som går just nu. Om vanliga procedurdeckare som Criminal Minds och Bones är som ett populärt lådvin är Bosch som en flaska Dom Pérignon; den kanske inte räcker lika länge, men smakar mycket, mycket bättre.

Advokaten (säsong 2)

Poster för Viaplay-serien "Advokaten".
Foto: Viaplay.

Genre: Drama, Thriller
Tjänst: Viaplay

Advokatens signum är en autentisk skildring av den kriminella vardagen, där dödskjutningar och narkotika är vardagsmat. Anförda av ett välskrivet manus med korta, men ändå övertygande dialoger, fortsätter framgångssagan. Säsong två bjuder på ett vassare mysterium, där pusselbitarna i ett perfekt tempo faller på plats en efter en, och som håller tittaren i ett stadigt grepp.

The Great (säsong 1)

Elle Fanning och Nicolas Hoult i "The Great".
Foto: HBO Nordic. The Great är ett varmt tips bland alla nya serier.

Skapare: Tony McNamara
Genre: Komedi
Tjänst: HBO Nordic

Med ett rappt och överdrivet (på bästa möjliga sätt) manus, får vi följa Catherine rakt in i hennes olyckliga äktenskap och liv i det ryska hovet. Delar av den verkliga historien antyds mellan raderna, men det råder ingen tvekan om att man har valt att gå en helt annan väg än tidigare adaptioner om Katarina den stora.

Elle Fanning och Nicolas Hoult storspelar. 

BoJack Horseman (säsong 6)

Skapare: Raphael Bob-Waksberg
Genre:
Animerat, Komedi
Tjänst: Netflix

BoJack Horseman tillhör inte kategorin nya serier, men den den färska sjätte och avslutande säsongen har nu haft sin premiär på Netflix. Som en grand finale bjuds vi på flera avsnitt än vad vi är vana vid, hela 16 stycken. Efter att ha sträcktittat allt kan jag gladeligen avslöja att BoJack Horseman håller in till det sista. Skönt.

Trying (säsong 1)

Stillbild ur "Trying" på Apple TV+.
Foto: Apple.

Skapare: Andy Wolton
Genre: Komedi
Tjänst: Apple TV+

Vi får under den första säsongen av Trying följa ett romantiskt par bestående av Jason (Rafe Spall) och Nikki (Esther Smith). Men den här gången är det ingen som blir kidnappad, mördad eller är otrogen i det första avsnittet… utan hela serien består egentligen av något så ovanligt som två väldigt goda människor som vill varandra väl. ”Problemet” som Jason och Nikki istället ställs inför är att de inte kommer att kunna bli gravida och starta en familj på naturlig väg, så de bestämmer för att försöka bli godkända som adoptivföräldrar.

I förhållande till andra brittiska serier så är det nog Netflix-serien After Life med Ricky Gervais som man kommer närmast.

Breeders (säsong 1)

Martin Freeman i "Breeders" – en av de bästa serierna 2020.
Foto: FX/HBO.

Skapare: Chris Addison, Simon Blackwell, Martin Freeman
Genre: Komedi
Tjänst: HBO

För en viss typ av människor, troligtvis nästan uteslutande föräldrar men möjligtvis även äldre storasyskon till ”sladdisar”, så kommer sannolikt den nya FX-serien Breeders att bjuda på en både hög och befriande igenkänningsfaktor. För alla er andra… finns det säkert någon form av underhållningsfaktor som ändå gör den nya serien sevärd.

Devs (säsong 1)

Stillbild ur Devs
Foto: HBO.

Skapare: Alex Garland
Genre: Drama, Science Fiction
Tjänst: HBO

Devs har varit en av de tv-serier jag har längtat efter mest i år, precis som Watchmen toppade mina förväntningar ifjol. Det gör det kanske extra svårt för den nya sci-fi-serien att verkligen lyckas, på grund av mina egna enorma förhoppningar, men säsongsöppningen håller åtminstone fortfarande drömmen intakt.

Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (säsong 1)

Foto: Netflix.

Genre: Dokumentär
Tjänst: Netflix

Streamingjätten Netflix producerar som vi vet mängder av nya serier i alla möjliga sorters genren. I den udda dokumentären får vi följa "internetveteranerna" Deanna Thompson och John Green, två vanliga människor med vanliga liv, som spenderade sina kvällar i jakten på den unge mannen som torterade kattungar till döds... och värre saker, för att sedan lägga ut klippen från det på nätet. Men genom att analysera varje minsta detalj i varje klipp, kort och ljudfil så lyckas hobbydetektiverna få fram allt mer information om mannen bakom de hemska brotten.

Dracula (säsong 1)

Skapare: Mark Gatiss, Steven Moffat
Genre: Drama, Skräck
Tjänst: Netflix

När det kommer till de individuella avsnitten är de två första både läskiga och riktigt bra på alla sätt och vis, där de oväntade vändningarna berikar vår berättelse. Det sista avsnittet inleder med en av säsongens mest spännande utgångspunkter, men lyckas enligt min personliga åsikt dessvärre inte att ro avsnittet i hamn... särskilt inte med sin sista vändning. På det stora hela råder det däremot ingen tvekan om att Dracula kommer att anses vara en av Netflix bästa serier 2020 av många. 

Hunters (säsong 1)

Al Pacino i The Hunters.
Al Pacino är underbar i "Hunters" som är en av årets bästa serier 2020. Foto: Amazon Prime Video.

Skapare: David Weil
Genre: Drama
Tjänst: Amazon Prime Video

Likt Amazon Primes råa superhjälte-serie The Boys så tillhör Hunters en av streamingtjänstens mer blodiga och makabra produktioner, där kriget mellan ”jägarna” och nazisterna innefattar en hel del tortyr och uppfinningsrika avrättningar, som även klipps över till fruktansvärda scener från koncentrationslägrena. 

Kidding (säsong 2)

Skapare: Dave Holstein
Genre: Drama, Komedi
Tjänst: HBO

I säsong 2 av Kidding känns skådespelarna mer inne i sina karaktärer och mörkret under Jeff Pickles solskensyta börjar sippra ut på allvar. Skämten är mer spot on och Jim Carrey är helt sanslöst underhållande i huvudrollen.

Om inte den här serien börjar få större uppmärksamhet snart, så vet vi inte vad som krävs för att rättvisa skall skipas. Var en god HBO-prenumerant och stötta deras nya bra serier, som inte ännu fått det erkännande de förtjänar. Börja med Kidding!

Messiah (säsong 1)

Skapare: Michael Petroni
Genre:
Drama, Thriller
Tjänst: Netflix

Personligen gillar jag serier som ”The Path”, ”The Young Pope” och ”The Leftovers”, som alla är mycket bättre än ”Messiah”. Men jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte blev underhållen under den första säsongens tio avsnitt. Med tanke på slutet kommer jag med största sannolikhet även ge fortsättningen en chans, med förhoppningen om att serien höjer kvaliteten ett extra snäpp. Då har den potentialen att bli en av årets riktigt bra nya serier. 

Mrs. America (säsong 1)

Cate Blanchett i "Mrs. America".
Foto: HBO.

Genre: Drama
Tjänst: HBO

När frihetsrörelsen använde sig av ”Miss America” på olika posters, för att måla upp hur en kvinnas rätt att välja olika saker i sitt liv inte skulle behöva vara beroende av att ha en make, skapade Schlafly ”Mrs. America” som ett sätt att samla alla amerikanska hemmafruar bakom sig. De tänkte minsann inte förminskas för sitt hårda arbete i (de gifta) hemmen över USA, eller se sina döttrar tvingas skickas iväg till skyttegravarna i något krig på andra sidan Atlanten.

Mrs. America kommer med största sannolikhet att bli Emmy-nominerad i de flesta kategorierna. Skådespelarinsatserna är fenomenala, inte minst av huvudrollsinnehavaren Cate Blanchett. Vilket knappast kommer som en överraskning.  

The Outsider (säsong 1)

Jason Bateman i The Outsider – som tillhör de bästa serierna 2020
Foto: HBO.

Skapare: Richard Price
Genre: Drama, Thriller
Tjänst: HBO

Är du sugen på en riktig nagelbitare till krimgåta? Då bör du definitivt rikta blicken mot The Outsider, som är en klockren serieadaption på en Stephen King-bok. Och desto längre in i handlingen vi kommer så gör sig de mystiska King-elementen allt mer påtagliga. Vad som hade kunnat vara vilken kriminalare som helst, blir plötsligt något helt (men riktigt välkommet) annat. Vilket tack vare Mendelsohns och Erivos insatser faktiskt gör The Outsider till en av de bättre Stephen King-adaptionerna på väldigt länge. Utan tvekan en av de bästa serierna 2020.

The Plot Against America (säsong 1)

John Turturro i "The Plot Against America".
Coenbrödernas baby John Turturro i en av årets hyllade nya serier. Foto: HBO.

I detta spekulativa politiska drama är Bröderna Coens älskling John Turturro seriens posternamn. Handlingen ger oss en alternativ lektion i historia, där USA inte gick emot den tyska regimen under Andra världskriget. Tvärtom, så omfamnar de här Hitlers idéer och vem vinner presidentvalet istället för Franklin D. Roosevelt? Den antisemitiske nationalhjälten Charles Lindbergh. Bland nya bra serier är The Plot Against America helt klart en som sticker ut med sina oerhört spännande och samtidigt skrämmande beröringspunkter. Ta dig tiden att se den, du kommer inte att ångra det. 

Star Trek: Picard (säsong 1)

Skapare: Alex Kurtzman, Akiva Goldsman, Michael Chabon, Kirsten Beyer
Genre: Sci-fi, Drama
Tjänst: Amazon Prime Video

CBS All Access gav sig in i Star Treks utökade universum med Star Trek: Discovery redan 2017, men med lanseringen av Star Trek: Picard knyter man verkligen ihop det gamla med det nya på ett effektivt och värdigt sätt. Serien är en av flera goda anledningar att skaffa ett konto hos streamingtjänsten Amazon Prime Video som bunkrar upp sitt utbud allt fler kvalitativa och sevärda produktioner. 

The Stranger (säsong 1)

Skapare: Harlan Coben
Genre: Drama, Thriller
Tjänst: Netflix

Sedan fullpoängaren Broadchurch gått i graven vill Netflix ha sitt eget flaggskepp i genren brittisk kriminalare. Varken Requiem eller Safe med Michael C. Hall var någon direkt kioskvältare och med The Stranger kommer ett nytt försök.

Karaktärerna i The Stranger är älskvärda redan från starten och inledningsvis är likaså det kriminella pusslet stimulerande för en krimslukare. Några avsnitt in gnags det hela vägen in på nagelbanden. Dessutom skall det understrykas att huvudrollsinnehavaren Richard Armitage återupprättar sig fullständigt efter att ha irriterat många Sagan om Ringen-fans med sin bleka protagonist i The Hobbit-filmerna. Hög spänningsfaktor utlovas. 

Tales from the Loop (säsong 1)

Stillbild ur Tales from the Loop på Amazon Prime Video.
Foto: Amazon Prime Video.

Skapare: Nathaniel Halpern
Genre: Science Fiction
Tjänst: Amazon Prime Video

Tales from the Loop, eller Ur varselklotet som den heter här i Sverige, är baserad på boken (från 2014) med samma namn. I den finns Simon Stålenhags samlade konstverk föreställandes en slags svensk 80-tals landsbygd med stänk av högteknologiska men gamla och dammiga robotar. Till skillnad från andra bokadaptioner, med sida efter sida av beskrivningar på hur världen ser ut så har seriens skapare, Nathaniel Halpern, nu haft slutproduktens utseende från dag ett… med total frihet att skapa olika historier som passar in i världen Stålenhag har skapat.

Westworld (säsong 3)

Aaron Paul i Westworld.
Breaking Bad-stjärnan Aaron Paul tillbaka i rampljuset med "Westworld" säsong 3. Foto: HBO.

Skapare: Jonathan Nolan, Lisa Joy
Genre: Science Fiction, Thriller
Tjänst: HBO

Westworld är fortsatt filosofisk. Medan tidigare säsonger utspelade sig i en nöjespark, som kan sägas vara en sorts bur där folk kan leka med attraktionerna, är burarna i den tredje säsongen mer metaforiska. Detta är som tydligast i den nya karaktären Caleb. Han är en karaktär vars mänsklighet gör honom lättare att relatera till än de andra karaktärerna. Han är ett nödvändigt tillskott i detta skede av serien, där de flesta karaktärer nu driver rätt så komplicerade agendor. Emmybelönade stjärnan Aaron Paul gör sin bästa roll sedan Breaking Bad.

Bästa serierna 2020 – med betyget 5 av 5:

Mirakel (årets julkalender)

Mirakel är en resa i tid och rum som ifrågasätter rådande normer och värderingar, på ett roligt sätt! Årets julkalender handlar om Mira och Rakel som i riktig Freaky Friday-anda råkar byta kroppar med varandra, och årtionden.

Tidsresor kan göras på många olika sätt och är nog alltid intressanta. För vad händer om vi åker tillbaka i tiden? Ändras hela vår framtid eller är framtiden redan bestämd på grund av tidsresan? De öppnar upp för många frågor och nya perspektiv, där den största frågan i Mirakel är, var det bättre förr?

The Crown (säsong 4)

Genre: Drama
Tjänst: Netflix

The Crown
Foto: Netflix.

The Crown säsong 4 tar sin början 1979 när Margaret Thatcher tar över rollen som Storbritanniens premiärminister. Hennes ledarskap delar landets befolkning i två läger, bland annat på grund av hennes aggressiva inställning till situationen på Falklandsöarna. En av de som har vissa svårigheter att ställa sig bakom Thatcher är ingen annan än Drottningen själv vilket riskerar att infektera relationen mellan kungahuset och parlamentet. Samtidigt börjar prinsessan Diana vinna folkens hjärtan och en tragedi är inom räckhåll.

Detta kan mycket väl vara den allra bästa säsongen av The Crown, en bedrift i sig sett till den oerhörda kvalitetsnivå berättelsen om Storbritanniens regerande drottning har lagt sig på.

 

After Life (säsong 2)

tips på nya serier 2020
Foto: Netflix.

Skapare: Ricky Gervais
Genre: Komedi, Drama
Tjänst: Netflix

Få nya serier lyckas lika bra som After Life. Det var först snack om att den skulle vara en miniserie, men Ricky Gervais fick uppenbarligen mersmak. Och det är vi glada gör. Här spelar han Tony, som försöker hantera sin hustrus bortgång. Trots det tunga ämnet är det en varm komedi med filosofiska inslag och en hel del fantasifulla förolämpningar som den bittre Tony fäller om sina medmänniskor.

Läxorna som Tony lär sig under den första säsongen gör honom däremot till en alldeles underbar människa, fortfarande djupt plågad av saknaden efter sin fru — som forfarande är den enda meningen med Tonys liv. Manuset låter oss under den andra säsongen lära känna hans kollegor och vänner bättre, samtidigt som vi genom videoinspelade tillbakablickar även lär känna hans bortgångna fru.

Castlevania (säsong 3)

Castlevania – en av de bästa serierna 2020
Missa inte säsong 3 av "Castlevania" som inte bara tillhör en av årets bästa serier 2020, utan kanske under hela 2010-talet. Foto: Netflix.

Skapare: Warren Ellis, Sam Deats, Adi Shankar
Genre: Animerat, Skräck, Äventyr
Tjänst: Netflix

Frågan är ifall vi just nu kan hitta en bättre animerad serie än Netflix mästerliga Castlevania? Den tredje säsongen är i övrigt lika vackert och blodigt våldsam som de två tidigare, så den enda anledningen att hålla sig undan är om du inte klarar av den typen av serier… för alla oss andra är det här ett måste.

Kalifat (säsong 1)

Skapare: Wilhelm Behrman
Genre:
Drama
Tjänst: SVT Play

Herregud, vilken maffig serie SVT har producerat i Kalifat. Det här är drama så det bränner om det. Ja, få svenska serier lär röra upp lika många känslor och omöjliga debatter som Kalifat gjort under sin första säsong. Borde SVT ens få göra serier som den här kommer vissa fråga sig, medan andra menar att det är ett måste att just SVT satsar på den här typen av projekt. Serien finns tillgänglig att se helt gratis på SVT Play, så du har noll ursäkter att inte uppleva den. 

Kingdom (säsong 2)

Stillbild ur Kingdom – en av de bästa serierna 2020
"Kingdom" – en av nya serier du absolut inte får missa. Foto: Netflix.

Skapare: Kim Eun-hee
Genre: Action, Skräck
Tjänst: Netflix

Det som imponerar allra mest med Kingdom säsong 2 är att man lyckats få till en slags nonstop-action som gör att man många gånger känner sig andfådd av att ha hållit andan själv, genom vad som måste vara något slags rekord i zombie-action. Den lättaste liknelsen man kan dra här är faktiskt till Game of Thrones, där HBO med sin enorma budget lyckades skapa några av de snyggaste scenerna vi har sett på TV — någonsin. Kingdom är på nästan samma höga nivå när det kommer till fotot och detaljrikedomen i varje scen… men med skillnaden att Kingdom har ett avsevärt bättre manus.

The Midnight Gospel (säsong 1)

Bild från The Midnight Gospel – en av årets bästa serier.
Foto: Netflix.

Skapare: Duncan Trussell
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Tjänst: Netflix

Det hade lätt kunnat bli fragmentariskt och lösryckt. Blir man inte såld efter det första avsnittet så förstår jag det – konceptet är annorlunda – men jag vill uppmana till att fortsätta titta. För desto längre man följer med på resan, desto mer utvecklar sig den givande grundberättelsen om huvudkaraktären Clancy. Han är en så kallad "spacecaster" som äger en illegal portal till vårt multiversum, som gör att han med ett knapptryck kan färdas till helt omöjliga, bisarra världar och intervjua de varelser han möter.

Denna ljuva, galna och sinnesöppnande animerade serier är mer skruvad än Rick and Morty. Den är också i sina bästa stunder lika bra som det bästa av Pixar-filmerna. Kort och gott ett mästerverk som inte missas av den som älskar tuggmotstånd. 

Rick and Morty (säsong 4)

Rick & Morty
Foto: HBO Nordic

Genre: Komedi
Tjänst:
HBO Nordic

Den senaste säsongen levererar samma smarta, mörka kiss- och bajshumor som tidigare, och lägstanivån är fortsatt hög. Enda smolket i bägaren är små indikationer på övermod från manusförfattarna i samband med seriens pågående framgångar; några avsnitt levererar flera smarta ”twists” som enbart är där för sakens skull. Samtidigt som tempot är överdrivet uppskruvat, till och med för att vara Rick and Morty.

Tips på nya serier 2020 – Titlar som kommer

The Stand (CBS)

Jupp, Stephen King-romanen skall få egen serie. Förhoppningsvis kommer den att rättmätigt kvala in bland de bästa serierna 2020.

The Stand (eller Pestens tid som den heter på svenska) är beställd av CBS och i rollerna kommer vi bland annat att få se James Marsden och Amber Heard. Handlingen tar vid i en postapokalyptisk värld där det goda tvingas möta det onda.

Monsters at Work (Disney+)

Monsters Inc.
Foto: Disney. Monster Inc. kan bli en av de bästa serierna 2020.

Pixars älskade familjefilm Monsters Inc. skall bli TV-serie. Monsters at Work tar vid där den första filmen slutade och kommer att finnas tillgänglig på Disney+. Som om inte det vore härligt nog återvänder Billy Crystal som Mike Wazowski och John Goodman som Sully.

Detta var vår lista med tips på de bästa serierna 2020. Vilken är din favorit? Missa inte heller vår lista med årets bästa filmer!

Scrolla vidare för fler tips och listor!

NÄSTA ARTIKEL