Recension: Best. Christmas. Ever! (2023) – ännu en klen julfilm

Recension: Best. Christmas. Ever! (2023) – ännu en klen julfilm

 • 1 tim 20 min
 • Komedi, Romantik
 • Netflix
Oskar Gustavsson Klingenstierna
15 november 2023 kl. 17:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Netflix fyller på sin samling av svaga julfilmer

Vinterns stora högtid är i antågande och Netflix bjuder även i år på en ny julfilm. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna recenserar och är varken överraskad eller imponerad.

 • Regi:
  Mary Lambert
 • Manus:
  Todd Calgi Gallicano & Charles Shyer
 • I rollerna:
  Heather Graham, Jason Biggs, Brandy Norwood, Matt Cedeño m.fl.

December månad, tillika tiden då det är accepterat att frossa i julfilmer, närmar sig med stormsteg. Netflix har genom åren varit flitiga med att bjuda på julfilmer av, minst sagt, varierande kvalitet. Nu kommer en av årets nyheter. Jason Biggs, för evigt förknippad med filmserien American Pie (1999–2012), spelar en av huvudrollerna. I bärande roller ser vi även Brandy Norwood (Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren), Heather Graham (Boogie Nights) och Matt Cedeño (Våra bästa år).

Nu återstår det att se hur definitionen av ”Best Christmas Ever” ser ut.

Recension: Best. Christmas. Ever! (2023) – ännu en klen julfilm
Valentino (Matt Cedeño) & Jackie (Brandy Norwood) i "Best. Christmas. Ever!". Foto: Netflix.

Skrytsamt julkort leder till avundsjuka

När bjällrorna börjar ljuda får vi möta Jackie (Brandy Norwood) som är i full färd med att skicka ut årets julkort. I det berättar hon om sin familj som på ett eller annat sätt uppnått något storartat under året som gått. Den 10-åriga dottern Beatrix (Madison Skye Validum) har som yngsta någonsin blivit antagen till Harvard, sonen Daniel har varit i Afrika för att förhindra en humanitär kris och hennes man Valentin (Matt Cedeño) har öppnat en framgångsrik karatedojo. Hennes dröm är att resa jorden runt med sin älskade familj i en varmluftsballong.

När hennes vän Charlotte (Heather Graham) får ett exemplar av Jackies julkort blir hon provocerad, avundsjuk och bekymrad. Har Jackie verkligen ett så bra liv eller är det bara en fasad som hon gör allt för att upprätthålla? Hon, och jag, vill gärna se sanningen bakom Jackies aldrig sinande skryt om det fantastiska liv hon tycks leva. Samtidigt försöker Charlottes barn, Grant (Wyatt Hunt) och dotter Dora (Abby Villasmil), samt Jackies dotter Beatrix att ta reda på om tomten verkligen finns.

Recension: Best. Christmas. Ever! (2023) – ännu en klen julfilm
Rob (Jason Biggs), Grant (Wyatt Hunt) & Charlotte (Heather Graham) i "Best. Christmas. Ever!". Foto: Netflix.

En film som inte sticker ut i mängden

Filmen har en avsaknad av den där varma och lätt komiska stämningen man vill ha i en riktigt bra julfilm. Dock är den inramad i vintrig och julig skrud. Rekvisitören har gått loss med julpynt i varje vrå i huset vilket gör att den uppfyller julpynts-kravet. Det hjälper dock inte när intrigen är lövtunn och oengagerande. Speltiden är ynka en timme och 20 minuter och det hinner inte hända speciellt mycket. Filmen ansluter sig tyvärr till resten av Netflix digra julfilmsamling som generellt inte håller speciellt hög nivå.

Det ligger i tiden att syna folks redigerade och idealiserade Instagraminlägg och därav är själva filmens koncept en styrka, men den får inte speciellt mycket utrymme under andra halvan av filmen. Det är tvära kast mellan vännerna när de är ovänner eller inte. Jultomten på den lokala julmarknaden går runt med en Red Bull i handen – det är en bild som är direkt osmaklig att se på en julig familjefilm. Titeln lovar mycket men om det är så här den bästa julen någonsin ser ut tycks jag ha alltför för höga krav.

”Best. Christmas. Ever!” går att streama på Netflix från och med i morgon, den 16 november.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL