Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Avig Maria (2021)

Avig Maria (2021)

 • 1 tim 50 min
 • Ståuppkomik
 • Netflix
Ebba Pettersson | Recension
18 juli 2021
Ebba Pettersson | Recension
18 juli 2021

"Varför är de stora männens ångest så vacker, men inte min?"

I avsaknaden av live-evenemang och Mia Skäringer ger Netflix oss enmansföreställningen "Avig Maria" från 2015.

 • Regi:
  Mia Skäringer, Mats Berglund
 • Manus:
  Mia Skäringer
 • I rollerna:
  Mia Skäringer

Mia Skäringer sålde slut Globen fem gånger med enmansföreställningen "No More F*cks To Give" 2018. Den populära showen visades sedan på både bio och Netflix under 2020. "Avig Maria" är föregångaren från 2015 och "livmodern som gav näring till No More F*cks To Give".

Föreställningen börjar med några backstagebilder som får en att direkt sakna live-evenemang (så nog är det väl bra att Netflix ger oss en liten bit av det ändå, fast från ett säkert avstånd i tv-soffan). En kista rullar sedan in på en mörk scen och en monolog om bekräftelsebehov och att vilja bli älskad för den man är, utan att veta hur man ska vara, börjar ljuda i bakgrunden – innan kistlocket åker av och Mia Skäringer stiger upp.

LÄS MER: Bästa serierna på Netflix

Showen är en nästan två timmar lång monolog med musiknummer och olika karaktärer. Skäringer växlar sömlöst mellan sig själv, Gulletussan och Tabita, och det är lätt att förstå och känna igen sig i de olika karaktärerna – för de är alla kvinnor som lever i otillräckligheten av att vara en kvinna. Att "vara vacker precis som man är" och ändå förbättra sitt yttre när man har chansen. Att inte önska sig något mer än en kudde i födelsedagspresent för att man ändå redan har allt, förutom just en egen kudde (om man inte räknar med det dåligt stoppade gosedjuret i barnets säng).

Jag kanske inte kan känna igen mig i rollen som mamma än, men jag kan ändå känna igen mig i känslorna. Se andra kvinnor runtomkring mig som lever likadana liv. Hur de pratar om sig själva på samma sätt och med samma dubbelmoral. "Du är bra som du är, men det är inte jag".

"Rolig, cool och duktig på det mesta."

Det är svårt att inte bli imponerad av den här kvinnan – som är rolig, cool och duktig på det mesta. Skäringer levererar (som vanligt) många intressanta tankeställare, även om budskapet inte är lika tydligt som i No More F*cks To Give.

Frågor som: tänk om Plura hade varit en kvinna eller om Jackass ens hade fått sändas om det inte hade varit ett gäng galna snubbar, är väldigt spännande att fundera över. Men även frågor som: varför är de stora männens ångest så vacker, men inte min?

"Avig Maria" är fröet som sådde "No More F*cks To Give" och en (i Mia Skäringer-mått) lågmäld enmansföreställning – som därför passar perfekt att visa för någon bekant som behöver sig en tankeställare, eller att se för sig själv och skratta (och gråta) tillsammans med Mia Skäringer, och en hel publik som (tyvärr) känner likadant som dig.

Här hittar du allt om svenska filmer och serier!

 

 

NÄSTA ARTIKEL