Mäklarna säsong 3

Mäklarna (säsong 3)

 • Komedi
Uppdaterad 08 juni 2021 kl. 11:38 | Publicerad 04 maj 2021 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Charm framför relevans när Kaj Modin återvänder i rutan.

Discovery+ väcker liv i Ulf Malmros 2000-talsklassiker och det är bitvis hysteriskt roligt, främst tack vare Kjell Bergqvists skådespeleri. Men en del fenomen kanske ter sig bättre i nostalgins sken.

 • Skapare:
  Ulf Malmros
 • Regi:
  Patrik Eklund
 • Manus:
  Ulf Malmros
 • I rollerna:
  Kjell Bergqvist, William Spetz, Cecilia Frode, Lotta Tejle, Sven Wollter

MER LÄSNING:

Svenska filmer och serier 2021

Mäklarna Discovery+
Foto: Linus Hallsénius / Discovery+

Jag är en sucker för allt signerat Ulf Malmros och Mäklarnas första två säsonger är inget undantag. 2000-talsklassikern var en pricksäker och underfundig uppvisning i ”mecklarnas” vardag ute på fältet. Med mycket stress, press och en kanske inte alltid lika glammig tillvaro som det ges sken av. Som väntat av kombinationen Malmros-Bergqvist ingår det också en rejäl dos av cynisk svärta och absurdism, som exempelvis inslagen med mäklarsekten ”Golden Brokers”.

RELATERAD LÄSNING: Bästa serierna på Discovery+

Att få träffa slashasen Kaj Modin (Kjell Bergqvist) för en tredje säsong var därför efterlängtat. Tyvärr tycks han inte ha lärt sig någonting under årens gång utan tumlar fortfarande runt i tillvaron som en tornado av dåliga beslut. Han förstör allt i sin framfart och hade förstås i verkligheten haft fyrahundraelva tillsägelser från Fastighetsmäklarinspektionen för länge sedan.

Det är, med andra ord, precis som vi vill ha det och upplagt för genial situationskomedi.

Men på en punkt har Kaj faktiskt förändrats – han börjar, uppenbarligen, bli till åren. Hälsan sviker och det tycks vara ett utmärkt tillfälle att casha in för att sedan dra sig tillbaka till en lugnare tillvaro. Hagamäklarna bemannas numera bara av honom och praktikanten Kevin (William Spetz) från Arbetsförmedlingen, så Kaj bestämmer sig för att anställa en VD som kan ta över. Tornado nummer två, Wilma (Cecilia Frode) äntrar återigen Kajs liv, och valet av efterträdare kunde förstås inte vara mer katastrofalt.

Bergqvist i Mäklarna
Foto: Discovery+

Ulf Malmros bjuder oss på en stjärnspäckad ensemble där även briljanta Lotta Telje och bortgångne Sven Wollter gör gästspel. Men i kärntrion tycker jag att det är utklassning från Kjell Bergqvist, som bär varje scen på sina axlar med sin tolkning av den vedervärdigt, men komiskt självgoda och manipulerande, Kaj Modin.

Med så många erfarna namn inblandade så lockar förstås Mäklarnas tredje säsong till en hel del skratt, och det är på många sätt en fröjd att få ta steget in i det galna universumet igen. Samtidigt spräcks nostalgibubblan, vilket är livsfarligt då det osökt öppnar upp för frågor om varför serien egentligen återuppväcks, så här femton år senare.

Är det för att man har en historia som man verkligen måste berätta? Har världen förändrats så pass mycket att det krävs en uppdatering?

Nja, svarar jag. Visst är den centrala berättelsen fortfarande underhållande och bitvis spännande, samtidigt som Kajs trollkonton på Facebook och teambuilding-övningen från charlatanen bakom boken Omgiven av citroner speglar vår samtid. Men inte alls på samma nivå som andra produktioner från exempelvis Discovery+, som Alla utom vi, så jag kan inte riktigt skaka av mig känslan av publikfrieri. Särskilt inte när flera sidoberättelser och karaktärer känns både underutvecklade och ytliga.

I vilket fall finns charmen förstås fortfarande där, om än urvattnad, något mer tillrättalagd och i akut brist på Golden Brokers, affärsresor och fylleslag.

Den tredje säsongen av "Mäklarna" är helt enkelt Kjell Bergqvists ”one man show”, men är man lika svag för den fiktiva fastighetsmäklarvärldens George Costanza som jag är, så lär man nog ha svårt att slita sig ändå.

VIDARE LÄSNING: Allt nytt på Discovery+ i maj 2021

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL