Vi i villa – Allt om Henrik Schyfferts nya serie

Bästa serierna på Discovery+ – våra tips

Filmtopp
Uppdaterad 22 juli 2022 kl. 11:07 | Publicerad 02 maj 2021 kl. 16:05

Den nya streamingtjänsten har redan tagit sig väl.

Streamingtjänsten Discovery+ fortsätter att växa och i och med det även deras utbud. Vi har nu listat fem favoritserier som man kan hitta på streamingtjänsten och som tveklöst är värda att titta på. Det är framförallt Discovery+:s produktion av kvalitativa svenska och romantiska serier som dominerar.

Vi i villa

Skapare: Henrik Schyffert
I rollerna: Mattias Nordkvist, Sanna Sundqvist, Johan Widerberg, Helena af Sandeberg m.fl.

Suveräna Vi i villa är något av det absolut bästa du kan se på Discovery+. Serien är baserad på Hans Koppels uppskattade roman med samma namn och handlar om Anders – en familjefar i förorten som går på reserverna. På ytan lever han ett till synas perfekt Svensson-liv, men där under befinner han sig på bristningsgränsen. När han inser utanförskapet som hans dotter befinner sig i rinner bägaren över – i ett desperat behov av förändring börjar han trakassera sina grannar.

Dopamin

Skapare: Malthe Koch, Christian Vangsgaard, Martin Winther
I rollerna: Amalie Dollerup, Josefine Frida Pettersen, Jonathan Harboe m.fl.

Den danska serien Dopamin utspelar sig på ett fiktivt universitetssjukhus där Maiken jobbar som sjuksköterska tillsammans med sin fästman, den aspirerande hjärtkirurgen Jacob. Det knakar i fogarna på deras förhållande efter en lång tids försök att få barn, men ny energi kommer in i deras liv när en ny sjuksköterska från Norge (spelad av SKAM-stjärnan Josefine Frida) börjar jobba på sjukhuset. Hennes intåg i Maiken och Jacobs liv ser dock ut att kunna vända upp och ned på tillvaron lite väl mycket.

Allt du älskar

Skapare: Marie Hafting
I rollerna: Mina Dale, Jabok Fort, Hibba Najeeb m.fl.

Allt du älskar är ännu en norsk framgång på discovery+. Serien handlar om Sara och Jonas som faller handlöst för varandra. Deras romans är dock inte någon dans på rosor – framför allt inte när Jonas börjar radikaliseras på grund av ett högerextremt forum på nätet.

Mörkt hjärta 

"Mörkt hjärta är en av de bästa serierna på discovery+.
"Mörkt hjärta är en av de bästa serierna på discovery+.

Skapare: Gustav Möller, Oskar Söderlund
I rollerna: Aliette Opheim, Gustav Lindh, Clara Christiansson Drake, Peter Andersson

Serien är baserad på Joakim Palmkvists bok Hur man löser ett spaningsmord och handlar om mordet på en skogsägare och hur det löstes, två år senare. 

Oavsett om du läst alla artiklar om mordet eller inga, så är Mörkt Hjärta mycket sevärd och svår att slita sig från. Seriens mörker, fantastiska skådespeleri och gripande berättelse vägrar släppa taget om en när man väl börjat titta. 

Aldrig vuxen

Aldrig vuxen – en av de bästa serierna på Discovery+
Foto: Discovery+

Skapare: Birgitte Rustad Wegener, Mathis Fürst
I rollerna: Ine F. Jansen, Laila Goody, Atle Antonsen m.fl.

I den norska serien Aldrig vuxen får vi följa ett gäng kompisar som har hängt ihop sedan ungdomen. Nu är de vuxna och har sina egna tonåringar i hemmet. Samtidigt som tonåringarna ska hanteras ska även sådant som dejtingliv balanseras och äktenskap räddas.

Skitsamma

Skapare: Nour El-Rafai, Jenny Grewdah
I rollerna: Lancelot Ncube, Yandeh Sallah, Oscar Zia, Josefin Rheborg, Malte Myrenberg Gårdinger m.fl.

Handlingen i Skitsamma kretsar kring fyra 20-åringar (och deras granne) som bor i ett kollektiv mitt i Stockholm. Det festas, liggs och snackas skit. Det råder däremot ingen tvekan om att det är en av mina minst ”krävande” svenska förhandstittar i år… vips, så är de fyra avsnitten som gjordes tillgängliga för recension slut. Jag hade inte haft något emot att få plöja hela säsongen under en slö lördag i soffan.

Alla utom vi

Skapare: Erik Johansson
I rollerna: Alba August, Björn Gustafsson m.fl.

Alla utom vi handlar om ett par som desperat försöker att bli gravida utan resultat. Deras misslyckanden med att skapa familj blir dem ständigt påminda om när människor i deras omgivning frågar hur det går och ger paret olika tips. 

MER LÄSNING:

Alla utom vi säsong 2 bekräftad

Denna serie har blivit en favorit på grund av dess förmåga att ta upp ett så stigmatiserat ämne på ett lättsamt och väldigt roligt sätt. Det är nog många som känner igen sig i situationen som huvudkaraktärerna Ola och Hilma befinner sig i och man kanske känner sig ensam i det. Skaparen till serien Erik “Jerka” Johansson har här gjort ett fantastiskt jobb med att behandla ett så komplext ämne och fylla det med humor.

Sommaren med släkten

En av de bästa serierna på Discovery+ är "Sommaren med släkten". Foto:
En av de bästa serierna på Discovery+ är "Sommaren med släkten". Foto: Kanal 5.

Skapare: Peter Magnusson
I rollerna: Rakel Wärmländer, Peter Magnusson, Christine Meltzer m.fl.

Skärgården och sommaren är två ord som rimmar bra med varandra och är exakt vad denna serie bygger runt. Ett par planerar att ta över morföräldrarnas sommarstuga ute i skärgården men märker ganska snart att morföräldrarna också planerar att bo där. Vi får följa med på alla galenskaper familjen och människor i deras närhet ställer till med.

Det är är svårt att misslyckas om man kombinerar tv-serie med sommar och skärgård, det här är inget undantag. Serien är mysig och alla karaktärer är väl uttänkta. Dialogerna kan få vem som helst att brista ut i skratt och allt iscensätts i den idylliska skärgården i Stockholm. Perfekt serie för dig som letar efter något mysigt att bara slötitta på. En av de bästa serierna på Discovery+!

Grey’s Anatomy

Långköraren Grey's Anatomy finns att se på Discovery+. En av streamingtjänstens bästa serier.
Långköraren "Grey's Anatomy" finns att se på Discovery+. Foto: ABC.

Skapare: Shonda Rhimes
I rollerna: James Pickens Jr., Ellen Pompeo, Chandra Wilson m.fl.

Serien kretsar kring Meredith Grey som arbetar på ett sjukhus i staden Seattle, USA. Man får följa med i hennes jobb men även personliga relationer och andra dilemman hon ställs inför. Kärlek och vänskap blir en självklar del av jobbet när man spenderar så mycket tid där, och i arbetet på ett sjukhus kan det vara på både gott och ont.

Det som gör den här serien till något alldeles extra är djupet hos alla karaktärer. De arbetande på sjukhuset utvecklas hela tiden med seriens gång och som tittare känns det nästan som att man skapar personliga relationer med karaktärerna. Seriens premiss, alltså att den utspelar sig i sjukhusmiljö, gör också att serien får en extra tyngd eftersom att den vidrör och skildrar hur skört livet kan vara.

Udda Veckor

Skapare: Mia Hundvin, Kari-Anne Henriksen
I rollerna: Christine Meltzer, Linus Wahlgren, Gustaf Hammarsten, Per Andersson m.fl.

Denna serie handlar om ett par, Frida och Jonas, som precis separerat och märker hur svårt livspusslet blir när man separerar och har barn med varandra. Vi får följa med på hur Frida och Jonas går vidare med sina liv och även försöker hitta kärleken på nytt, men inser hur svårt det kan vara att ta första steget.

Udda veckor är en storm av känslor och humor där vi som tittare hela tiden förundras över framförallt karaktären Frida. Christine Meltzer som spelar rollen gör det på ett fantastiskt sätt när hon hela tiden tampas med att både vara mamma, hennes karriär och att våga leva. Skilsmässa är något som väldigt många tvingas gå igenom och man associerar det ofta med tragik och sorg, i detta fall har man lyckats vända på det till något roligt och intressant utan att underskatta traumat i att faktiskt gå igenom en skilsmässa. Serien är ytterligare ett tillskott till familjen av fenomenala svenska serier som Discovery+ på senare tid har skapat.

Fler aktuella/populära serier på Discovery+

  • Control
  • Pappas pojkar
  • Helt perfekt
  • Aldrig vuxen
  • Playa del sol

Se också vår intervju med en av seriens stjärnor Per Andersson – är han galen?

Filmtopps lista med de bästa serierna på Discovery+ uppdateras allt eftersom. 

 

NÄSTA ARTIKEL