Westworld (säsong 4, avsnitt 1–4)

Westworld (säsong 4, avsnitt 1–4)

  • 8 x 55 min
  • Sci-Fi, Drama
  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
25 juni 2022 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett nytt narrativt pussel väntar i Westworld säsong 4.

Efter över två långa år är "Westworld" tillbaka med den efterlängtade fjärde säsongen. Det är på många sätt en imponerande nystart, men den första halvan av säsongen är också en stundtals frustrerande saga.

  • Skapare:
    Lisa Joy, Jonathan Nolan
  • I rollerna:
    Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Thandiwe Newton, Tessa Thompson, Aaron Paul m.fl.

Den första säsongen av Westworld upplevde jag som en mästerligt strukturerad berättelse, som på ett genialt sätt lät de narrativa pusselbitarna falla på plats. Den andra säsongen försökte efterlikna föregångarens slughet, men kändes istället som om den försökte vara smartare än vad den var. Den tredje säsongen kändes mer rakt på sak.

Den fjärde säsongen landar, åtminstone under första halvan, någonstans mitt emellan de övriga när de kommer till dess komplexitet.

Även om vi i denna säsongen också hoppar i tiden och följer flertalet olika spår, så presenteras respektive spår på ett relativt linjärt sätt, och det känns i den bemärkelsen lätt att följa. Men eftersom väntan mellan säsongerna varit så lång och det görs ett ordentligt tidshopp i serien, så blir det ändå en mindre kamp att följa händelseutvecklingen i den nya säsongen.

När den fjärde säsongen tar vid har nästan ett decennium (betydligt längre än så i vissa plotlines) passerat sedan händelserna i den tredje säsongen. Caleb (Aaron Paul) har nu hunnit bli pappa och Maeve (Thandiwe Newton) har levt undangömd. Snart knackar dock deras våldsamma förflutna på dörren igen och tillsammans måste de kämpa för både sin egen och mänsklighetens överlevnad.

Samtidigt ser vi Evan Rachel Wood som den nya, vilsna karaktären Christina; vi ser Ed Harris sätta på sig den svarta hatten igen och vi ser Bernard (Jeffrey Wright) sitta och samla damm, bokstavligt talat.

Det finns med andra ord ett och annat att hålla reda på, och i viss mån känns det som om berättelsen börjar om på helt ny kula – på gott och ont.

Stabil men tålamodsprövande nystart

Många gånger under de första avsnitten fick jag känslan av att det måste finnas någon undangömd säsong 3,5 som jag inte fått tillåtelse att se. Efter ett så långt uppehåll är övergången mellan säsong tre och fyra inte helt snäll.

Dels gör tidshoppet mellan säsongerna att det hela tiden känns som om man försöker jaga ikapp information om vad som har hänt, så att man ska kunna fokusera på handlingen framför en, och dels har förutsättningarna ändrats drastiskt för flera av skådespelarnas karaktärer, vilket presenteras ganska långsamt. I inledningen ser vi exempelvis inte skymten av Bernard, och när vi precis börjat få grepp om Woods nya karaktär försvinner hon ur blickfånget en lång tid.

Därför känns det inledningsvis både förvirrande och som om serien trampar vatten – en inte helt optimal kombination.

Att det är en sådan tydlig nystart fungerar till nackdel för säsongen, men har du bara lite tålamod, så kommer du snart att börja landa i allt vi lärt oss älska med serien. Bortser jag från all förvirring jag upplevde i början är det man ser framför sig lika välproducerat och stilsäkert som alltid.

Westworld (säsong 4, avsnitt 1–4)
The Man in Black är tillbaka. Foto: HBO.

Fortsatt en av de mest ambitiösa serierna på marknaden

Även om jag fokuserat mycket på den nya säsongens tillkortakommanden, så går det inte att sticka under stol med hur imponerande Westworld är. Mycket av all förvirring som uppstår kommer till följd av att den fortsätter att ta ut svängarna med en lekfull berättarteknik i en värld som började smått och som ständigt expanderar frenetiskt.

Westworld är utan tvekan en av de mest ambitiösa serierna på finns att streama, och för det förtjänar den all beundran.

Den välproducerade ytan och den utmanande handlingen kompletteras dessutom av en skådespelarensemble som kan mäta sig med vilken annan som helst. Från Wood till Paul, och Wright till Newton och Tessa Thompson till Harris – mängden imponerande skådespelarinsatser i Westworld är ganska golvande.

Efter så lång väntan på nya avsnitt trampar inledningen av "Westworld" säsong 4 aningen för mycket vatten för att resultera i ett toppbetyg, men potentialen att landa där finns utan tvekan inför den avslutande halvan. I övrigt är serien fortsatt en av de mest ambitiösa, stilsäkra och välproducerade du kan komma över i dagsläget.

"Westworld" säsong 4 har premiär på HBO Max den 27 juni.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL